To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Hobbit

Aragonte - Wto 18 Gru, 2012 21:02

Chyba nie bardzo :wink: Coś tam napisać musiał, to poprzyczepiał się, do czego się dało.
Admete - Wto 18 Gru, 2012 21:10

Riella mi mówiła, że w jakiejś recenzji był zarzut, że filmowi brakuje zakończenia :lol: Ktos był mocno zorientowany ;) A i jeszcze jakies pretensje o epickość ;) Kupiłam dla Rielli na prezent Przewodnik po filmie i chyba sobie kupię drugi...
Aragonte - Wto 18 Gru, 2012 21:14

Kupiłaś ten z Gandalfem na okładce? Sibleya? Fajny jest :)

Mam nadzieję, że będzie choć trochę epicko :mrgreen: Ale piosenka krasnoludów o tłuczeniu naczyń (jest taka na soundtracku) upewnia mnie, że sporo humoru też powinno być :)

Admete - Wto 18 Gru, 2012 21:32

Przez grudniowe wydatki mam na wszystko szlaban...Muzykę sobie kupię w styczniu lub lutym. Znalazłam swoje bilety ze wszystkich cześci WP w kinie :)
Anaru - Wto 18 Gru, 2012 23:10

Siostra Asi powiedziała dzisiaj, że była w kinie na Hobbicie i podobał jej się. :mrgreen:
Hortensja - Śro 19 Gru, 2012 08:38

Admete napisał/a:
Riella mi mówiła, że w jakiejś recenzji był zarzut, że filmowi brakuje zakończenia :lol:

Wiecie, tak sobie mysle, ze to wlasnie moze jest problem- kolejnosc w ktorym te filmy powstaly. Moze gdyby najpierw nakrecono Hobbita, jako rozgrzewke no i w zgodzie z chronologia, to by zaostrzylo apetyty na "dalszy ciag".

Akaterine napisał/a:
czy autor w ogóle zna książkę? :roll:

Calkiem mozliwe, ze nie. Ja naprawde jestem czesto w szoku, jak wielu ludzi nie zapoznalo sie z proza Tolkiena.

snowdrop - Śro 19 Gru, 2012 10:32

Niektórzy nawet nie wiedzą kto to jest. I powiem wam, że takich ludzi jest całkiem sporo.

Że też u mnie kino jest w naprawie, kiepski moment sobie wybrali :evil:

Deanariell - Śro 19 Gru, 2012 10:57

Hortensja napisał/a:
Ja naprawde jestem czesto w szoku, jak wielu ludzi nie zapoznalo sie z proza Tolkiena.

snowdrop napisał/a:
Niektórzy nawet nie wiedzą kto to jest. I powiem wam, że takich ludzi jest całkiem sporo.

To jeszcze nie problem, ze nie wiedzą lub nie czytali - to ludziom wolno, nie każdy przecież musi znać Tolkiena i jego powieści. ;) Gorzej, jeśli tacy ludzie piszą później recenzje z filmu :shock: lub twardo dyskutują na tematy, o których w rzeczywistości mają blade pojęcie :roll: - TO mnie naprawdę wkurza! :wsciekla: :uzi:

Admete napisał/a:
Rielli na prezent Przewodnik po filmie

:mrgreen: :slina: :excited:

Admete napisał/a:
Riella mi mówiła, że w jakiejś recenzji był zarzut, że filmowi brakuje zakończenia

Tak, to było z "L'Osservatore Romano" - Aragonte podawała tu wyżej link. ;)

BeeMeR - Śro 19 Gru, 2012 17:43

Hortensja napisał/a:
Wiecie, tak sobie mysle, ze to wlasnie moze jest problem- kolejnosc w ktorym te filmy powstaly. Moze gdyby najpierw nakrecono Hobbita, jako rozgrzewke no i w zgodzie z chronologia, to by zaostrzylo apetyty na "dalszy ciag".
Ale na pewno Hobbit przez Lotrem nie cieszyłby się takim zainteresowaniem, a to też ogromnie ważne ;)

Swoją drogą ja się już cieszę na te monumentalne góry :serduszkate: , piękne krajobrazy i niektóre piosenki (acz mam nadzieję, że nie wsadzono koniecznie wszystkich :roll: )

Anonymous - Pią 21 Gru, 2012 21:27

snowdrop napisał/a:

spotykam sie z tym kazdorazowo w sprawach firmowych lub podajac firmowego maila :)

BeeMeR - Nie 23 Gru, 2012 18:30

A ja wczoraj (czy przedwczoraj) dostałam Metro caluśkie poświęcone filmowemu Hobbitowi :mrgreen:
Z przodu plakat Bilbo, z tyłu krasnoludy, a wewnątrz kilka tekstów i zdjęć (ale żeby coś zaskakującego to nie powiem ;) )
Nawiasem powiem, że krasnoludy się bardzo Adasiowi podobają :mrgreen:

Admete - Nie 23 Gru, 2012 18:35

Bilety kupione ;) To teraz trzeba poczekac do czwartku. A w tzw. międzyczasie przypominam cobie filmowe WP ;)
milenaj - Nie 23 Gru, 2012 18:37

Ja pójdę chyba we wtorek. Miejsce mam zarezrwowane, ale muszę sobie jakoś załatwić powrót.
Akaterine - Śro 26 Gru, 2012 13:37

A ja nie zobaczę Hobbita w kinie. Miałam jechać do pobliskiego miasta z bratem, ale stwierdził, że mu się nie chce. Pokazy z napisami są późno, ja nie znam dobrze miasta i boję się, że mogę nie zdążyć na ostatni autobus powrotny. Ktoś wie, kiedy premiera na dvd? :roll:
Anonymous - Śro 26 Gru, 2012 14:05

akaterine - sadze, ze bedziesz miala sporo okazji przez najblizsze kilka lat, nie wspominajac, ze Hobbita beda grac jeszcze jakis czas...
Admete - Śro 26 Gru, 2012 15:08

Słucham dzis muzyki z Hobbita, podoba mi się :) Ciesze się, że Richard Armitage całkiem fajnie śpiewa ( w przeciwieństwie do biednego Viggo ;) ).

Far over the Misty Mountains rise
Lead us standing upon the height
What was before we see once more
Is our kingdom a distant light

Fiery mountain beneath a moon
The words aren’t spoken, we’ll be there soon
For home a song that echoes on
And all who find us will know the tune

Some folk we never forget
Some kind we never forgive
Haven’t seen the back of us yet
We’ll fight as long as we live

All lies on the hidden door
To the Lonely Mountain bourne
We’ll ride in the gathering storm
Until we get our long forgotten gold

We lay under the Misty Mountains cold
In slumbers deep, and dreams of gold
We must awake, our lives to make
And in the darkness a torch we hold

From long ago when lanterns burned
Until this day our hearts have yearned
A fate unknown, the Arkenstone
What was stolen must be returned

We must away ere break of day
To find our song for heart and soul

Some folk we never forget
Some kind we never forgive
Haven’t seen the end of it yet
We’ll fight as long as we live

All lies on the hidden door
To the Lonely Mountain bourne
We’ll ride in the gathering storm
Till we get our long forgotten gold

Far away the Misty Mountains cold.

Już kocham ten utwór

http://www.youtube.com/watch?v=UJwyW9ngLNg

milenaj - Śro 26 Gru, 2012 15:25

Byłam na "Hobbicie" i mam trochę mieszane uczucia, ale Thorin i Biblio wypadli świetnie. I gollum jest genialny.
RaczejRozwazna - Śro 26 Gru, 2012 15:27

A czemu mieszane?
milenaj - Śro 26 Gru, 2012 15:40

Bo miałam wrażenie, że widzę natłok scen i przygód, które mają mnie cały czas trzymać w napięciu, a trochę brakło klimatu obecnego we "Władcy". I nie wiem co Jackson zaserwuje w aż dwóch jeszcze filmach. Muszę sobie "Hobbita" przeczytać jeszcze raz.
Admete - Śro 26 Gru, 2012 15:42

Pewnie za bardzo rozciągnęli. Trudno i tak się będe cieszyć na Śródziemie na ekranie.
milenaj - Śro 26 Gru, 2012 15:52

Za bardzo, ale cała otoczka, krajobrazy, muzyka jest świetne. I niektóre sceny też mi się bardzo podobały.
Anonymous - Śro 26 Gru, 2012 20:00

Admete - ejmen, ejmen !!!
Admete - Czw 27 Gru, 2012 22:22

Aine pokochasz Hobbita! :) Cudny jest, nic nie było za długie, wszystko jak trzeba. Wprowadzili dużo mniej głupich zmian niezgodnych z pierwotnym tekstem niż w WP. Nie wiem, jak będzie z następnymi częściami, bo akurat Druzyna pierścienia też im najlepiej wyszła, ale Nieoczekiwana podróż jest naprawdę dobra, bo nie przekłamuje tekstu. Jaka niesamowita scena zagadek - Gollum kolejny raz nie do pobicia ;) Freeman przeuroczy jako Bilbo. Ale i tak wygrywa Thorin - te oczy, ten głos - zachwycona jestem Richardem w roli Thorina. Tylko to 3D prawie mnie zabiło i nie mogę iść przez to drugi raz do kina. Wersja 2D tylko z dubbingiem...Strasznie mi żal, bo dvd pewnie dopiero w wakacje. Od pierwszych chwil filmu poczułam się, jakbym wróciłą do domu, do czegos bliskiego sercu. Cieszę się, że w końcu to Jackson nakręcił Hobbita. Może i ciekawie byłoby zobaczyć, co inny reżyser ( del Toro ) zrobiłby z tego materiału, ale ostetcznie wole jednak ciagłośc estetyczną od eksperymentów.
milenaj - Czw 27 Gru, 2012 22:57

Admete napisał/a:
Jaka niesamowita scena zagadek - Gollum kolejny raz nie do pobicia Freeman przeuroczy jako Bilbo. Ale i tak wygrywa Thorin - te oczy, ten głos - zachwycona jestem Richardem w roli Thorina.

Fakt, to wszystko jest świetne.

Admete - Czw 27 Gru, 2012 23:03

Do filmowego WP mam mnóstwo zastrzeżeń ( zwłaszcza do Powrotu króla, ale zaczęło się już w Dwóch wieżach ),a i tak filmy kocham. Tu mam mniej emocjonalne podejście, więc film mi się naprawdę podobał.