To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Deathly Hallows - to dopiero początek!

Caroline - Czw 28 Kwi, 2011 19:07

Tutaj jest nowy trailer do 2. części. Przy okazji piszą o kontrowersjach związanych z ujawnieniem niektórych wątków.
Ja nie do końca rozumiem tę scenę z rzucaniem się w przepaść. O co chodzi?

Admete - Czw 09 Cze, 2011 16:34

Bardzo ładne podsumowanie serii i zapowiedź 2 części Insygniów śmierci:

http://www.youtube.com/wa...&feature=relmfu

Nie mogę się już doczekać. Mam nadzieję, że wybierzemy sie z Riellą. I naprawdę jestem ciekawa czy będzie jakieś całościowe wydanie wszystkich filmów HP...Chyba bym kupiła.

Anonymous - Czw 09 Cze, 2011 17:22

Świetny filmik. Ademete dzieki :)

Nie śleszę spojlerów, wiec kilka scen jest dla mnie niejasnych...

Admete - Czw 09 Cze, 2011 21:26

Też mi się spodobał.
Gunia - Czw 09 Cze, 2011 22:11

Faaajny klip. :)
Anonymous - Wto 05 Lip, 2011 10:01

Wiecie, że pojutrze Nasz Harry, czy Aine będą mogli oglądnąc premierę najsmutniejszego i najbardziej niesparwiedliwego literackiego morderstwa od czasów Michałka Wolodyjowskiego. My na tą "przyjemnosć" chwilkę sobie jeszcze poczekamy, ale nie ma co ukrywać, że zbliża się ów moment nieubłagalnie!
Admete - Wto 05 Lip, 2011 12:16

Właśnie - byłam dziś w naszym kinie. Sprawdzałam czy będą grać. I co odkryłam?! Będzie w 3D - ja nie chcę :cry2: To już wiem, że kupuję dvd, jak się pojawi.
Deanariell - Wto 05 Lip, 2011 19:29

Jak to w 3D?! :? Przecież pierwsza część była normalnie, to po kiego drugą dają w 3D... :confused3: Może będzie jakiś normalny seans? :roll: Ja do Krakowa na Pottera 2D raczej nie pojadę... :cry2:
Admete - Wto 05 Lip, 2011 19:59

NIe będzie. Pytałam. Durne 3D, durne 3D. Nawet w kasie siedziała taka znajoma pani i specjalnie poszłam zapytać. Nie wiem, czy pójdę.
Aragonte - Wto 05 Lip, 2011 22:27

Admete, przyjedź do W-wy, myślę, że jest u nas szansa na 2D :wink:
Admete - Wto 05 Lip, 2011 22:41

Wiem, mam zaległą wizytę w Wawie ;) Ale na Pottera to raczej Tarnów, ewentualnie Kraków.
Ogólnie jednak jak mawiał pan Popiołek - "Koniec świata". Dożyłam czasów, w których przestanę chodzić do kina...

Aragonte - Wto 05 Lip, 2011 23:18

Masz zaległą wizytę, ale przecież za uszy Cię do W-wy nie wyciągnę :wink:
Gdybyś brała pod uwagę przyjazd, to termin po 15 lipca byłby o tyle sensowny, że będę wtedy opiekować się mieszkaniem brata, więc nie musiałabyś się obawiać Kociann Tri :wink:
Jednak sama musisz podjąć decyzję :)

Admete - Wto 05 Lip, 2011 23:57

18 mam lekarza, a potem nic nie planuję.
Admete - Czw 07 Lip, 2011 19:59

Chyba dziś jest pierwszy seans 2 części Insygniów śmierci. Widziałąm jakieś migawki w wiadomościach. Pewnie niedługo będą pierwsze recenzje.
Gunia - Czw 07 Lip, 2011 22:45

A w Polsce dopiero 15stego... Ale zarezerwowałam już bilety na premierę o północy! :D
Calipso - Czw 07 Lip, 2011 22:48

Admete napisał/a:
Właśnie - byłam dziś w naszym kinie. Sprawdzałam czy będą grać. I co odkryłam?! Będzie w 3D - ja nie chcę

Mam nadzieję że we Wrocławiu będzie 2D :trzyma_kciuki:

- Czw 07 Lip, 2011 23:17

zaczynam odliczanie do ostatniego filmu... to faktycznie koniec jakieś epoki...
a po tym filmiku z premiery naprawdę to do mnie dotarło: http://www.youtube.com/wa...player_embedded (oczywiście wzruszyłam się strasznie, zwłaszcza jak Rupert się popłakał :przytul: :serce: )

Admete - Pią 08 Lip, 2011 20:20

Ja niby czytałam i oglądałam HP jako zupełnie dorosła osoba. Kupiłam pierwszy tom skuszona recenzją w Polityce ( w zasadzie był to cały artykuł na temat HP ). Książka byłą w niskiej cenie, bo dałam za nią tylko 19 zł. Pamiętam, że kupiłam w Ksiegarni Hetmańskiej w Krakowie. Potem były filmy, fanfiki czytane i dyskusje :)
Deanariell - Pon 11 Lip, 2011 11:07

Admete napisał/a:
Książka byłą w niskiej cenie, bo dałam za nią tylko 19 zł. Pamiętam, że kupiłam w Ksiegarni Hetmańskiej w Krakowie. Potem były filmy, fanfiki czytane i dyskusje :)

A ceny kolejnych książek drastycznie wzrosły. :wink: :-P

Gunia - Pią 15 Lip, 2011 17:49

Byłam dziś w nocy na nowym Potterze - film jest ekstra. :D
Oczywiście było parę niezgodności z książką, rzucały się też pewne niekonsekwencje względem poprzednich części (np. Hogwart to chyba w każdym filmie wygląda i jest położony inaczej :lol: ), 3D naprawdę robiło wrażenie zaledwie w pojedynczych scenach (największe chyba przy śmierci Voldemorta - genialna scena), a Billa było o wiele za mało ;) , ale poza tym film zrobiony świetnie - trzymający w napięciu, mroczny, klimatyczny, no i oczywiście z kapką nostalgii, bo w życiu potteromaniaków zamyka kolejną epokę.
Jakość ekranizacji "Insygniów" zdecydowanie usprawiedliwia podział na dwie części i żałuję trochę, że przy "Zakonie" też się na to nie zdecydowali, bo te dwie adaptacje według mnie wyszły im najlepiej.
Gdyby dostępna była zwykła wersja filmu, z chęcią poszłabym do kina jeszcze kilka razy, a tak będę się musiała poważnie zastanowić. :roll:

Admete - Pią 15 Lip, 2011 21:23

Dzięki za pierwsze wrażenia :) Też bardzo lubię Zakon Feniksa ( książkę i film ). Wybieramy się z Riellą na Insygnia dopiero w poniedziałek.
Aragonte - Pią 15 Lip, 2011 22:48

Ja na HP 7 II byłam dzisiaj.
I powiem na razie tyle :cry2: :oklaski: :oklaski: :excited: :love_shower: :serce: :paddotylu:
A reszta to już może w spoilerze :-P

Ogółem - jestem zachwycona i od razu bez krępacji to przyznaję :D To rodzaj kina, jakie uwielbiam - takie, w które wchodzi się z bebechami (dzięki temu, że jest się wkręconym w świat i kibicuje się bohaterom jak osobom całkowicie realnym, a jednocześnie bez poczucia, że twórcy beznamiętnie zabawiają się przesuwaniem figurek na planszy), a wychodzi ze ściśniętym gardłem - bo trochę głupio poryczeć się w kinie w obecności setki osób :-P
Nie znaczy to, że jakieś łezki mi nie pociekły - pociekły i wcale się tego nie wstydzę :-P
Możliwe, że część emocji dokłada to, że to ostatnia część i w jakimś sensie koniec pewnej - hmm - "epoki" :mysle:

Muszę przyznać, że do realizacji trudno się przyczepić. Zmiany w porównaniu z książką były, jak zawsze, ale łykałam je zasadniczo bezproblemowo. Dłużyzny, które trochę mnie raziły w poprzedniej części, teraz wykasowano do zera - nawet to, co w książce wydawało mi się ckliwe czy naciągane, tutaj zagrało...

Sorry, ale dzisiaj nie wykrzeszę spójnej recenzji, mam w głowie chaos, więc tylko parę luźnych wrażeń, a jakąś reckę, jeśli się uda, napiszę później.

A więc pokrótce.

McGonagall na prezydenta! :mrgreen: :oklaski: Kiedy organizowała obronę Hogwartu, miałam ochotę ruszyć do boju obok kamiennych posągów, które ożywiała :mrgreen: Ogółem sekwencje przygotowań zrobiły na mnie niesamowite wrażenie :serce:

Jak Neville zmężniał :mrgreen: Pozostali to dzieciaki, ale Neville wyglądał jak prawdziwy facet :mrgreen:

Wzruszyło mnie króciusieńkie ujęcie dłoni Tonks i Lupina, które prawie miały się zetknąć - przed walką i później - wiadomo, kiedy :cry2:
Tzn. różnych ujęć, które mnie wzruszyły, było więcej, ale na razie nie umiem się wyjęzyczyć.

Ech.
Idę przeżywać :cry2: :excited:

Calipso - Pią 15 Lip, 2011 23:37

Gunia napisał/a:
Billa było o wiele za mało

Widac tym razem Tobie to za bardzo nie przeszkadza :wink: Szkoda ze tym razem nie mozesz przyjechac do Wroclawia :(
Ja do kina wybieram sie na razie sama, ale moze uda mi sie kogos naciagnac :-P

Anaru - Sob 16 Lip, 2011 09:11

Mam ochotę obejrzeć wreszcie wszystkie części po kolei :mysle:
Deanariell - Sob 16 Lip, 2011 10:16

http://www.ryjbuk.pl/potteroskop-256930
Wiedziałam. :wink: Pomyluna - to ja, wypisz, wymaluj. :mrgreen: :lol:

http://www.ryjbuk.pl/darth-vader-256742 :-P