To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - serial BBC - Wszystko o filmie North and South :)

Gosia - Nie 15 Lut, 2009 09:09

Mag, kiedy tłumaczenie było bliskie ukończenia, tak właśnie sobie wyobrażałyśmy nasze egzemplarze tego przekładu. Że wydrukujemy sobie to tłumaczenie i opatrzymy ilustracjami z filmu. Wiadomo, że oficjalny wydruk nie będzie tego zawierał, bo w grę wchodziłyby prawa do publikacji fotosów, ale nie przeszkadza to amatorskiemu wydrukowi na użytek domowy.
Tak sobie wyobrażam właśnie ten mój "bibliofilski" egzemplarz "North and South" ;)

Margaret miała dziewiętnaście lat.
Thornton około trzydziestu.

Myślę, że dlatego także powstają kolejne adaptacje, by wyciągnąć coś innego, coś nowego z powieści. Ktoś czuje niedosyt, chciałby zwrócić uwagę na jakiś jej aspekt, dotąd nie odkryty. Pokazać scenę, której zabrakło.
Zastanawiam się, czy chciałabym kolejną adaptację N&S. Chyba nie, bo uważam, że ta ekranizacja jest prawie doskonała.

Alicja - Pon 16 Lut, 2009 07:15

Gosia napisał/a:
Zastanawiam się, czy chciałabym kolejną adaptację N&S. Chyba nie, bo uważam, że ta ekranizacja jest prawie doskonała.

ja raczej nie chciałabym innej adaptacji, ta wydaje się na tyle dobra, że inna mogłaby ją tylko " pogorszyć". Takie miałam niestety odczucia po obejrzeniu nowej wersji RiR, że nie warto oglądać innych, nowszych, bo tylko pozostaje niedosyt.

Gosia napisał/a:
Ale ja nie będę dbać o niego. Z pewnością jestem na tyle panią siebie

z pewnością :wink: czasami lepiej nie czytać ksiązki przed obejrzeniem filmu, ogromna jest wtedy ciekawość, jak to się zakończy :-D

nicol81 - Pon 16 Lut, 2009 10:54

Ja wolę mieć tą ciekawość przy książce :wink: , dlatego zawsze się staram przeczytać wpierw.
Gosia - Sob 21 Lut, 2009 09:26

Suknia inspirowana strojem Margaret Hale na przyjęciu u Thorntonów:

http://joechip.net/liana/...orth-and-south/

I jeszcze raz cała sylwetka:

http://www.stvgr.net/dhf/dolls/dhf_ns01.gif

Rysunek przedstawiający Margaret:

http://flickr.com/photos/28827213@N04/2694844649

Gosia - Nie 15 Mar, 2009 13:25

Bardzo Wam polecam ten klip. Popłakałam się ze śmiechu :rotfl:
Period Drama Ladies love Mr. Thornton.... ;)
http://www.youtube.com/watch?v=Nij3dPA-lTY
Najbardziej mnie ubawiła scena z wanną :mrgreen:

Tamara - Nie 15 Mar, 2009 18:34

Piękne :mrgreen:
Sofijufka - Nie 15 Mar, 2009 19:33

no nie wiem, nie wiem.... Charakte Thorntona baaardzo by Jane odpowiadał...
Gosia - Nie 15 Mar, 2009 20:27

Ale miała minę, biedactwo, kiedy się odwrócił od niej :mrgreen:
Gosia - Nie 15 Mar, 2009 22:15

No tak, ona ledwo Margaret zaakceptowała (może z kasą było jej łatwiej ;) ), a co tu mówić o biednej guwernantce :roll: :wink:
spin_girl - Pon 16 Mar, 2009 10:17

A od kiedy to Thornton przejmował się opinią swojej matki w kwestii kobiet? Myślę, że jego wygląd i charakter, a przede wszystkim intelekt i zasady spodobałyby się Jane, a Thornton na pewno doceniłby jej inteligencję, niezależność i dowcip. Thornton lubił silne kobiety...
Natomiast zupełnie nie zgadzam się z Catherine Morland z Northanger Abbey- zbyt młoda, zbyt naiwna, zbyt dziecinna dla Thorntona.

spin_girl - Pon 16 Mar, 2009 11:53

Mag13 napisał/a:
spin_girl napisał/a:
Thornton lubił silne kobiety...

Zwłaszcza dziedziczące kilka tysięcy funtów. A Jane Eyre warunek ten spełniała..... :wink:

Czyli, jak widać, para idealna :mrgreen:

Tamara - Pon 16 Mar, 2009 12:54

Dopieroż by się żarli :mrgreen:
spin_girl - Pon 16 Mar, 2009 13:14

Przynajmniej by jej nie wciagnął w bigamiczne małżeństwo, jak Rochester.
Gosia - Nie 02 Sie, 2009 23:19

Alternatywna wersja historii a jednocześnie fanfikowa. Same zobaczcie.
Piękny klip, piękna muzyka, świetna edycja, ciekawa historia.
Wplecione fragmenty innych filmów, które świetnie się komponują z N&S, m.in. JE, LD, Firelight.
Bardzo polecam!:
http://www.youtube.com/watch?v=dLZKpMIMxNg
autor - HeathDances - Heather

aneby - Nie 02 Sie, 2009 23:49

Piękny klip :excited: I piosenka Kate świetnie tu pasuje :-D
Obiecywałam sobie, że obejrzę N&S w czasie urlopu....... i d....a :-| Chyba, że jutro maratonik zrobię :mysle:

Admete - Pon 03 Sie, 2009 11:27

Nieźle to wyszło, nawet bez dodatkowych wyjasnień z boku, na stronie, daje się odczytac intencje twórcy :)
Ania Aga - Nie 19 Wrz, 2010 09:19

Po roku obejrzałam- po raz nie wiem który
Północ Południe". Bardzo zazdroszczę tym, którzy jeszcze nie widzieli tego serialu. Pierwszy raz oglądając go miałam ogronmną frajdę, gdyż tylko w niewielkim zarysie znałam fabułę. Z niecierpliwością czekałam na to, co będzie dajej. No i John, właściwie wcale nie taki przystojny, a jednak przykuwający uwagę. Za chudy, nos długi, ostry, górna szczęka wysunięta - nie tak ładny jak Colin Firth, ale bardziej męski i to jego chciałabym poznać osobiście.

BeeMeR - Wto 21 Wrz, 2010 10:00

Ania Aga napisał/a:
to jego chciałabym poznać osobiście.
Johna czy Richarda? ;)
Ania Aga - Wto 21 Wrz, 2010 17:13

jednego i drugiego
arlekin - Czw 07 Paź, 2010 13:39

cześć. Jestem całkiem świerzusieńka na tym forum, ale mam nadziej, ze będe miała okazję z wami często sobie pogadać.

Na ten film wpadłam szukajac teledysku do iris, bardzo mnie zaintrygowal i musiałam go obejrzeć. Widziałam juz dwa razy i uważe, ze jest swietny. Richard Armitage w roli Thortona jest genialny, te oczy, az dreszcz przechodzi gdy tak patrzy.

teraz poszukuje książki. z forum wiem, ze na tłumaczenie nie mam co liczyc, jeszcze nie wyszło, będe musiała poszukać w oryginale i przypomnieć sobie angielski, ale chyba warto. powiedzcie tylko czy ksiażka ujawnia wiecej szczegółów z zycia naszych bohaterów czy też film jest dokładnym odzwierciedlenim książki tak jak było w przypadku Dumy i uprzedzenia (oczywiscie mówię o wersji BBC)?

Alicja - Czw 07 Paź, 2010 15:31

więcej szczegółów - tak, dokładnym odzwierciedleniem - nie ( brakuje nam kilka ważnych scen :wink: )
arlekin - Czw 07 Paź, 2010 19:37

Dzięki Alicja. musze teraz koniecznie poszukac książki. Choc nie wiem gdzie?
:-D

Sofijufka - Pią 08 Paź, 2010 08:01

angielski tekst tutaj: http://www.gutenberg.org/ebooks/4276
Barka - Nie 19 Gru, 2010 00:01

Bardzo lubię XIX-wieczne powieści (Austin, Hardy, Dickens, siostry Bronte). E. Gaskel nie znałam. Drugą połowę ostatniego odcinka Północy-Południa obejrzałam przypadkiem na BBC, chyba we wrześniu. Oczywiście byłam zachwycona i od razu szukalam informacji o tym filmie w internecie, trafiłam na blog Gosi. Dla mnie jest to skarbnica wiedzy... . Film N&S obejrzałam już kilka razy, ciągle nie mam dość... . Kupiłam książkę w Empiku, czytam z wielkim zainteresowaniem, "ze słownikiem w ręce", bo mój angielski nie jest dość dobry... .
Mam wrażenie, że postać Anny Latimer nie pojawia się w książce, a może się mylę. Ta postać psuje mi wizerunek Johna Thortona w filmie... !

Madalam - Nie 19 Gru, 2010 19:40

Barka napisał/a:
Mam wrażenie, że postać Anny Latimer nie pojawia się w książce, a może się mylę.

Nie mylisz się :wink: . Nie ma ani panny Latimer, ani żadnej innej kobiety, która mogłaby, teoretycznie, stanowić dla Margaret konkurencję :wink: .