To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Rozważna i Romantyczna Sense and Sensibility (2008)

nicol81 - Wto 15 Sty, 2008 19:26

Na moje to trochę za stara Fanny- wygląda na matkę Edwarda :confused3:
Admete - Wto 15 Sty, 2008 19:58

Obejrzałam i nie narzekam. Nie będę niczego porównywać, bo wolę mieć dwie dobre erkranizacje JA, niż dwie złe ( wystarczy przypomnieć sobie nieszczęsne Mansfield Park :? ) . W S&S 2008 sa naprawdę dobre zdjęcia, piękna muzyka, malownicze krajobrazy i świetne aktorstwo. Edward i Elinor po prostu błyszczą. Ich historia jest najbardziej poruszająca.
Dodatkowo obejrzałam sobie pierwszy odcinek Lark Rise to Candleford i oświadczam publicznie, że trzeba sie tym zainteresować ;-)

Gosia - Wto 15 Sty, 2008 20:22

Harry_the_Cat napisał/a:
Gosia napisał/a:
Ale czy on wciaz chce poprawiac innych?

No z Middlemarch to sam siebie :mrgreen:

Szkoda, ze nie ma tu tego gifa z patelnia, bo bym Daviesa nia potraktowala :bejsbol:

Harry_the_Cat - Wto 15 Sty, 2008 20:35

Bejsbol niedobry? :shock:
Gosia - Wto 15 Sty, 2008 20:36

Patelnia jest dosadniejsza, przynajmniej na gifku :mrgreen:
RaczejRozwazna - Wto 15 Sty, 2008 20:56

Ad rem - przypominam sobie, że w wątku o WiP była mowa o częstych w różnych filmach scenach typu: panienka gra (czasem, niestety, także spiewa) a pan słucha, mało nie mdlejąc :mrgreen: i zakochuje się na umór i trwale. mieliśmy to w DiU 95, w WiP, w Perswazjach (Sonata księżycowa) a także w obu ekranizacjach S&S - do dzis śni mi się mina Rickmanowego Brandona po raz pierwszy słuchającego gry Marianny :serce: . W tej ekranizacji też to mamy, a jakże. Ale jak zobaczyłam tę scenę, od razu przypomniałam sobie o czętotliwości występowania takich wątków w filmach i z powodu nagłej głupawki nie mogłam się odpowiednio wczuć w nastrój. Chociaż ten Brandon jest jakiś taki nie do wczuwania się. On słuchając marianny ma taka minę, jakby znowu nawiedzały go te psychopatyczne myśli...

Można by swoja drogą utworzyć wątek porównujący filmowych bohaterów w takich sytuacjach. Jak dla mnie na w rankingu najwyżej stoi Rickman jako Brandon, później Boni jako książę Andrzej, a później Colin jako Darcy.

Poniżej można porównać :-D

http://www.youtube.com/watch?v=n9lWnYP1PhQ (gdzieś tak od ok. 1 minuty)

http://www.youtube.com/watch?v=RIEryklWT6M

http://www.youtube.com/wa...feature=related (od 5.38)

Swoją drogą faktycznie tak to działa na facetów? Warto byłoby spróbować... :-P

Gosia - Wto 15 Sty, 2008 21:02

Ale naprawde trzeba by bylo umiec dobrze spiewac :mrgreen:
Jak dla mnie wygrywa w tej scenie Alessio Boni :serduszkate:

RaczejRozwazna - Wto 15 Sty, 2008 21:06

Gosia napisał/a:

No nie przesadzajmy, tak jak te niektóre panny to chyba potrafię...

Gosia - Wto 15 Sty, 2008 21:08

Bo ci panowie z filmow sa baaaardzo tolerancyjni :mrgreen:
Alison - Wto 15 Sty, 2008 21:09

Gosia napisał/a:

Zdecydowanie Colin jako Darcy!!! Oczy mu się aż świecą, każdy mięsień na twarzy drga żeby się nie wyszczerzyć z radości (pięknie o tej scenie mówi Andrew Davies), Alessio jest strasznie posągowy i właście nie wiadomo co czuje, widać tylko, że go zamurowało. Dałabym go na trzecie miejsce, na drugim Alan-Brandon (też kocham tę scenę) :wink:

Gunia - Wto 15 Sty, 2008 21:10

Cytat:
Swoją drogą faktycznie tak to działa na facetów? Warto byłoby spróbować... :-P

Proszę mnie nie stresować. Jeśli to naprawdę jedyny sposób na takich mężczyzn, to pozostaje mi tylko sepuku, chyba, że zdam się na swoje palce. :mysle:

Gosia - Wto 15 Sty, 2008 21:12

Rickman wcale na mnie nie dziala. :roll:
A Darcy jest bardzo fajny, ale w tej scenie gdy lizzie gra to on ma strasznie czerwone rece, co mnie troche odstrecza :-|
Choc oczywiscie Darcy`ego tu nie porownywalam do pozostalych, bo obie sceny z DiU - kiedy Lizzie gra i kiedy gra Georgiana a Darcy sie przyglada - sa poza wszelka konkurencja ;)

Niemniej w zacytowanej wyzej z youtube scenie z WiP, kiedy lokaj mowi: "Jego Ekscelencja Princ Bolkonski" - to mi sie same nogi uginaja :thud:

Alison - Wto 15 Sty, 2008 21:15

Gosia napisał/a:
A Darcy jest bardzo fajny, ale w tej scenie ma strasznie czerwone rece, co mnie troche odstrecza :-|

:shock: Chyba aż se pójdę odpalić i sprawdzę :wink: . W życiu nie widziałam rąk w tej scenie, przecież tam jest zbliżenie twarzy! Chyba, że potem jak Caroline bredzi o policji, to on cos rękami przy twarzy robi, ale żeby czerwone? Jak sprzątaczka? :shock:

Gosia - Wto 15 Sty, 2008 21:18

W scenie gdy Lizzie gra, Darcy podchodzi do niej, a Catherina de Burgh komentuje.
On ma przerazliwie czerwone rece, ktore dobrze widac.

RaczejRozwazna - Wto 15 Sty, 2008 21:20

Gosia napisał/a:

Niemniej w zacytowanej wyzej z youtube scenie z WiP, kiedy lokaj mowi: Jego ekselencja Princ Bolkonki - to mi sie same nogi uginaja :thud:

Prawda??? :rumieniec: :serduszkate: :excited:

Alison - Wto 15 Sty, 2008 21:23

Gosia napisał/a:
W scenie gdy Lizzie gra, Darcy podchodzi do niej, a Catherina de Burgh komentuje.

Aaa tam, ja myślałam, że chodzi o Pemberley. Może plan był niedogrzany :wink:

Gunia - Wto 15 Sty, 2008 21:24

Cytat:
Niemniej w zacytowanej wyzej z youtube scenie z WiP, kiedy lokaj mowi: Jego ekselencja Princ Bolkonki - to mi sie same nogi uginaja :thud:

To jest nas dwie. :roll:
Świetne jest to, jak on patrzy na Nataszę, wtedy hrabina pyta go o ojca, a on odwraca się do niej i patrzy na nią wzrokiem pt. "Ale o co chodzi, kobieto?". Scena jest prześliczna, gdyby tylko jeszcze Nataszę wyciąć... :lol:

asiek - Wto 15 Sty, 2008 21:24

RaczejRozwazna napisał/a:
Ad rem - przypominam sobie, że w wątku o WiP była mowa o częstych w różnych filmach scenach typu: panienka gra (czasem, niestety, także spiewa) a pan słucha, mało nie mdlejąc i zakochuje się na umór i trwale. mieliśmy to w DiU 95,

Dodaję rzeczony fragment z DiU95. :serduszkate:
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Maryann - Wto 15 Sty, 2008 21:24

Gosia napisał/a:

Toście się dogadały - jedna mówi o Rosings, a druga o Pemberley. :lol:

Gosia napisał/a:

A jak ma nie mieć, jak stoi jak uczeń przed panią psorką, paluszki ze zdenerwowania wykręca i sygnecik obraca ? I tak dobrze, że paznokci ogryzać nie zaczął. :wink:

nicol81 - Wto 15 Sty, 2008 21:33

Mój werdykt- Brandon Rickmana wygrywa i rządzi :serce2:
Choć Andrzeja mi przerywało, więc to trochę nieuczciwa konkurencja...Ale wątpię, by Brandonka pobił..
W nowej RiR szkoda, że Marianna nie śpiewa...

asiek - Wto 15 Sty, 2008 21:35

A tu fragment z Perswazji 2007 / 06 minuta/...
http://www.youtube.com/watch?v=O07QnZCYmN4

Nie może też zabraknąć Emmy ...
http://www.youtube.com/watch?v=cEOlkso49Tk

Gunia - Wto 15 Sty, 2008 21:35

Jak dla mnie Andriej 11/10 - choćby za to "wonderful, like evething you do" - tym bardziej, że tutaj dwójnasób świadczy to o zakochaniu. :roll:
Potem Alan - ta scena jest ogromnie przejmująca.
A ten nowy Brandon - nie znam go, ale w jego spojrzeniu i minie jest coś niebezpiecznego, jeśli wiecie co mam na myśli, przynajmniej wnioskując z tej jednej jedynej sceny.

Gosia - Wto 15 Sty, 2008 21:40

Andrieja przerywalo, bo ja sie wgapialam :mrgreen:
On tak ladnie porusza oczami w tej scenie, nie wie czy patrzec na Natasze czy nie, takie to jest ladnie niesmiale :serduszkate:
Bardzo mi sie to u niego podoba.

nicol81 - Wto 15 Sty, 2008 21:48

Gosia, pzestań się wgapiać, bo mi ocenę zaburzasz!!!! :-P
A "Emma" i Knightley wskakują na drugie miejsce...On tak fajnie chce przetrącić szyjkę Franka :mrgreen:

Gosia - Wto 15 Sty, 2008 21:57

A jest podobna scena w Emmie z Kate i z Markiem Strongiem? On moglby byc niezly w takiej scenie...

U mnie
1. Darcy (przez stary sentyment)
2. Andriej (za niesmialosc w stylu - nie wiem gdzie oczy podziac)
3. Perswazje 2007