To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

BeeMeR - Pon 09 Sty, 2023 13:20

Ja po trochu podziwiałam maestrię wturlikania się w bagno coby się jednocześnie owinąć szczelnie kocem i najlepiej związać nogi :paddotylu:
Jestem po wyznaniu i oświadczynach - rzeczowe i dość skromne, odpowiednio do pana, a jednocześnie ma on tupet, żeby to zrović gdy nad panną wisi kara śmierci, nie mówiąc o "drobnym szczególe", że małżeństwa tu koligaci starsze pokolenie, a w przypadku artstokracji za łaskawym przyzwoleniem cesarza :wink:
Ciekawe kiedy druga para się dogada :mrgreen:
Pewna forma może nie oświadczyn ale wyraźnej zachęty ze strony pana też już była i to pod drzewem miłości :wink:

Edit:
Scena wyznaniowa w jaskini ladna, poprawili nawet poprzednie nieszczęsne pływanie :serduszkate:
Ogólnie wycieczka jaskiniowa ciekawa :mrgreen:

Para nr2 z lakornu, o tym później :wink:
https://youtu.be/B8mEMN24Y_8

Loana - Pon 09 Sty, 2023 17:55

RaczejRozwazna napisał/a:
A ja zrobiłam sobie dziś powtórkę ulubionych scen z Faith i Healera. Dobrze mi to zrobiło. :love_shower:

Ja sobie dość regularnie powtarzam ulubione sceny z Healera :) W sumie to jest nadal drama, która utrzymuje się w pozycji mojej ulubionej :) Ale czasami mnie nachodzi na coś innego i na przykład w sobotę powtórzyłam sobie całego Goblina (trochę przy szyciu, bo już jednak to widziałam). To była dla mnie dobra historia :P
Też chcę Oski zrobić, już mogę zrobić, bo doczekałam w niedzielę na ostatni odcinek Alchemy of Souls i jest ok :) Teraz tylko jeszcze obejrzeć te odcinki, a nie ma kiedy, praca wzywa :(

Admete - Wto 10 Sty, 2023 15:57

Nowa drama - Can we be strangers? - Kang So ra i Jang Seun Jo czyli pan od Money Flowers, Chocolate i The Good Detective.

https://www.youtube.com/watch?v=Ey8JFsn-H8M

https://www.youtube.com/w...09DOx_q2Jc7Au2X

Nowy projekt Dołeczka - film.

https://www.koreatimes.co...689_343259.html

BeeMeR - Śro 11 Sty, 2023 08:57

Zostało mi 5 odcinków Koronera, najmniej mnie chyba frapowała wizyta u dziadka wojowniczki i militarne intrygi, ale ktoś musiał mentalnie i po męsku kopnąć jej wybranka w 4 litery :wink:
Powoli wracamy do stolicy zebrać wszystkie wątki razem.

Aragonte - Śro 11 Sty, 2023 09:51

Chyba sporo przewinęłaś, myślałam, że Cię dogonię :lol: Jestem przy odcinku 17. Brat Chu CHu jest durny, mam ochotę jego przewinąć :zalamka:
BeeMeR - Śro 11 Sty, 2023 10:03

Nie, po prostu wyjątkowo szybko mi.poszło, przewijam tylko eunuchow, cesarza i gości, ktorych nie odróżniam i nie bardzo wiem o kim mówią :wink: imiona chińskie nie chcą mi się trzymać głowy :-P
Ale księżną i kwestię jej "bliźniaków" łapię, podrabianie pieniędzy a sprawa militarna też, nie potrzeba mi szczegółów, wystarcza mi jak główni podsumowują z czym się zmagają :-P

Trzykrotka - Śro 11 Sty, 2023 11:10

Aragonte napisał/a:
Brat Chu CHu jest durny, mam ochotę jego przewinąć :zalamka:

O tak, dureń z dobrymi chęciami - we własnym mniemaniu dobrymi :roll: Miałam go serdecznie dość.
Stanęłam na razie z Koronerką. Wciągnął mnie Reborn Rich. Wrócę dla płodozmianu albo po obejrzeniu Wachlarza do konca.
Mam z Reborn jeden problem. Problem historii gospodarczej Korei to nic, bo ładnie jest zilustrowany archiwalnymi zdjęciami, a fakty - jak ten wielki kryzys gospodarczy- wytłumaczony tak, że każdy łatwo wszystko pojmie i się z tym zidentyfikuje. Swoją drogą - brrr... Z jednej strony dobrze, że nasz wszechwiedzący bohater jest zabezpieczony finansowo, z drugiej aż boli patrzenie jak uśmiecha się pod nosem kiedy media donoszą o krachach i likwidacjach firm :?
Kłopot mój polega na nie chwytaniu do konca detali biznesów korpo, z którą walczy Wachlarz i machinacji jego samego. A to jest ważne. Doczytuję po każdym seansie streszczenie z dramabeans (dobrze, że jeszcze ktoś robi te recapy) i czekam na ostateczne pognębienie tego gniazda żmij.
Jaki Wachlarz jest komputerowo wygładzony :confused3: Gra studenta, musi mieć gładką buzie, ale wygląda momentami jak postać z gry, tylko ten piękny, męski głos został jaki był.
Bohaterka bardzo mdła, praktycznie jej nie ma - a jestem w 6 odcinku.

RaczejRozwazna - Śro 11 Sty, 2023 12:43

https://web.swps.pl/strefa-kultur/artykuly/672-projekt-azja/24912-szamanizm-w-korei-tajemnicze-rytualy-i-wierzenia-w-ultranowoczesnym-swiecie-podcast?dt=1673437348012

Podcast o szamanizmie w Korei.

Admete - Czw 12 Sty, 2023 13:11

“Kokdu: Season of Deity”

https://www.youtube.com/w...G7NF3WrwY&t=36s

Zaczęłam oglądać Unlock my boss:

https://asianwiki.com/Unlock_My_Boss

Zabawne.

BeeMeR - Czw 12 Sty, 2023 20:33

Obejrzałam wybiórczo lakorn o wdzięcznym tytule My Secret Bride - tj. tylko watki miłosne, bo sympatyczne, a wszystkie zbiorowe wrzaskliwe i kryminalne dla mnie nieciekawe ominęłam :P Kryminalnie lakorny rom-komowe mało kiedy mają cokolwiek ciekawego do opowiedzenia, przynajmniej dla mnie. :P

Za to romansowo było sympatycznie. Drama jest bardzo mało oryginalna, to klasyka kontraktowego, papierowego małżeństwa które przeradza się w coś więcej - mamy dwóch policjantów, ładnie wyglądają w mundurach i w ogóle są dość dekoracyjni ;)
głównemu narzucają się dwie kobiety, jedna bardziej namolna od drugiej, tylko czekać aż rodzina zacznie naciskać na związek z którąś z nich albo wręcz złoży którejś propozycję, a on nie chce, główna panna ma inny pretekst, to taki hajduczek na ostatnim roku studiów, tuż przed ich skończeniem, para nr 1 pobiera się zatem na 3 miesiące i jest bardzo dynamiczna, trochę tam jest szarpaniny (ale nie nie przemocy), krzyku, przykuwania kajdankami do kierownicy żeby nie uciekła i tym podobnych cudów i docierania się powolutku.

Jedna z nietrafionych amantek Pierwszego to Druga, która nie wierzy w prawdziwość jego związku i postanawia mu się przyjrzeć lepiej z domu sąsiada tj. Drugiego policjanta. To mruk, chciałby tylko świętego spokoju ale po namyśle daje jej miesiąc czasu, może w tym czasie przychodzić i obserwować tego Pierwszego, potem ma zniknąć z jego życia i domu. Panna przychodzi, przynosi albo robi jedzenie, dekoruje poduszkami i czymś tam jeszcze, generalnie wywraca mu dom i wolny czas do góry nogami i ten dotychczasowy Mruk prześlicznie rozkwita w szczęśliwego faceta, zaczyna się odzywać i ogólnie para jest słodka i absolutnie bezdramatozowa, chyba mi się z czasem podobali nawet bardziej niż główni :serce: Do tego panna studiowała w Korei, ma słabość do dram, na urodziny przyszła przebrana w hanbok - to i oświadczyny dostała stosowne, a pół posterunku miało radochę tez się przebierając :mrgreen:

Nie polecam, bo całościowo to jednak dość słabo, przewinęłam z połowę, ale romanse jak powiedziałam sympatyczne, jestem zasłodzona ;)

Trzykrotka - Czw 12 Sty, 2023 22:51

O szamanizmie sobie posłucham, ciekawi mnie to, dzięki za link :kwiatek:

Zatonęłam w Reborn Rich i chyba się nie oderwę aż do ostatniej chwili, w której dowiem się, co na koniec stało się z wachlarzowym Do Junem. Drama nabrała bowiem nowych rumieńców, kiedy do gry wkroczyło młode, bystre i zawzięte pokolenie kobiet ciętych na bohatera za odrzucenie ich awansów. Jedna, prokuratorka (jak ja się staram z tymi eminizmami :-P ) jest ładnie manipulowana zza kulis przez właściwy mózg - nową kuzynkę wżenioną właśnie w rodzine. Ci inni - wujowie, durna ciotka, dziadek wysiadają przy żonie najstarszego wnuka. wcale nie zakładam, że to się dobrze skończy i właśnie dlatego oglądam z napięciem. Tylko ta gładziutka jak pupcia niemowlęcia twarz Wachlarza :roll:

BTW - dotarło do mnie, że oboje z eks-żoną wybrali sobie ten sam temat, bo ona też zagrała w dramie o zemście - The Glory. Jest na NF.

Aragonte - Pią 13 Sty, 2023 01:57

BeeMeR narzekała na scenę podwodno-pływacką w Koronerze, a mnie się z kolei bardzo podobała scena już na brzegu, kiedy główny bohater zareagował spontanicznie i emocjonalnie, przytulając wyłowioną z rzeki koronerkę :mrgreen: Czekam na jakąś deklarację, bo chyba już do niej niedaleko :wink:
A już super są sceny tych odtwarzanych w wyobraźni walk itepede, Admete też by się spodobały. I scena z mapą w formie tapety na ścianie też fajna.

BeeMeR - Pią 13 Sty, 2023 07:52

Tak, scena na lądzie była ładna i nie pozostawiała nikomu wątpliwości co do zaangażowania emocjonalnego pana :wink:
Mnie już zostały tylko 2 odcinki, pewnie dziś skończę.

Chyba dojrzałam do generała, czy napisy Gosi są dostępne?
Bo skoro są to może bym skorzystała :wink:

Aragonte - Pią 13 Sty, 2023 12:36

BeeMeR napisał/a:
Tak, scena na lądzie była ładna i nie pozostawiała nikomu wątpliwości co do zaangażowania emocjonalnego pana :wink:

I jeszcze brat go opinkolił za działanie z wyłączeniem mózgu :-D

Trzykrotka - Pią 13 Sty, 2023 13:56

BeeMeR napisał/a:

Chyba dojrzałam do generała, czy napisy Gosi są dostępne?
Bo skoro są to może bym skorzystała :wink:

Tyle ile przetłumaczyła wrzuciłam swego czasu do pliku z dramą, ale niewiele tego jest, Gosia temat zarzuciła i już pewnie nie wróci, choć nadal lubi Generała. Ale początek na rozpęd będziesz miała :kwiatek:

BeeMeR napisał/a:

A pani ładnie odpowie gestem niedługo potem, wtedy kiedy pan sprawdzał, z której strony wieje wiatr :lol:

Aragonte - Pią 13 Sty, 2023 16:28

Trzykrotka napisał/a:
A pani ładnie odpowie gestem niedługo potem, wtedy kiedy pan sprawdzał, z której strony wieje wiatr :lol:

To metafora czy dosłowne stwierdzenie? :-D

BeeMeR - Pią 13 Sty, 2023 17:18

Dosłowne :lol:
Dramę skończyłam, do końca mi się bardzo podobała przyjaźń i współpraca głównych postaci oraz brak durnych i niepotrzebnych dramatoz :oklaski:
Siedzenie obok w busie jakaś dziewczyna oglądała k-dramę na smartfonie :wink:

BeeMeR - Pią 13 Sty, 2023 20:16

Zaczęłam Curtain Call - świetny początek, ten retrospekcyjny, fantastycznie jest to nakręcone :oklaski: Bardzo mi się podoba użycie muzyki klasycznej, zresztą typowo dramowa zupełnie by nie pasowała. Czyli pierwsze wrażenie na tak, a potem się zobaczy co dalej ;)
Admete - Sob 14 Sty, 2023 13:39

Koroner chyba jednak nie dla mnie - główny zarzut - bo jest chiński. Nie lubię chińskiego, wydaje mi się, że oni tylko syczą i szumią, usta im się nie ruszają. Jakby dubbing był i to taki nieudolny. Nie nadążam za napisami, bo za szybko mówią. Peruki panów sztuczne, pani dziecinna - taka z tą grzywką wiecznie zdziwiona - jak ona może być koronerem? Ja już sobie zostanę przy różnych potworach, policjantach, strażakach i ewentualnie przy panu, który udaje szefa firmy ;) Wydaje mi się, że ja poza koreańskie produkcje nie mogę wyjść, bo języki zbyt dziwne.
RaczejRozwazna - Sob 14 Sty, 2023 14:40

BeeMeR napisał/a:
Zaczęłam Curtain Call - świetny początek, ten retrospekcyjny, fantastycznie jest to nakręcone :oklaski: Bardzo mi się podoba użycie muzyki klasycznej, zresztą typowo dramowa zupełnie by nie pasowała. Czyli pierwsze wrażenie na tak, a potem się zobaczy co dalej ;)

Pierwsze odcinki są naprawdę dobre, a retrospekcje (wszystkie) zasłużyły u mnie na oskę. :-) Trzymam kciuki, nie warto się zniechęcić w środku bo końcowe odcinki też bardzo fajne. Zresztą świetne aktorstwo tyle że niektórzy nie mają wiele do zagrania.

Admete - Sob 14 Sty, 2023 16:05

Znalazłam na Netflixie serial The Makanai: Cooking for The Maiko Hause. Ciekawe. Można się sporo dowiedzieć o tradycyjnym życiu maiko i geiko we współczesnej Japonii.
BeeMeR - Sob 14 Sty, 2023 19:37

Admete napisał/a:
Koroner chyba jednak nie dla mnie - główny zarzut - bo jest chiński.
Przynajmniej spróbowałaś :kwiatek:
Mnie panna nie drażniła, najwyżej jej fryzura pod koniec, tj. ta kokardka na szczycie głowy ;)
autopsje traktowałam z przymrużeniem oka, zwłaszcza jak pod koniec wykonała sekcję 6 czy 8 mężczyzn i podała tak detaliczny opis ran na nogach że ani chybi ma rentgena w oczach, a może i tomograf ;) Z językiem chińskim miałam problem początkowo w poprzedniej dramie, ale już oswoiłam, zresztą tempo nie jest aż tak szybkie.
Ale każdemu co tam lubi, dram nie brakuje :mrgreen:

RaczejRozwazna napisał/a:
Pierwsze odcinki są naprawdę dobre, a retrospekcje (wszystkie) zasłużyły u mnie na oskę.
Retrospekcja była naprawdę bardzo dobra :oklaski: , współczesne czasy ok, ale bez szału. Nie jestem fanką Ha Ji Won, a szarpanina hotelowa jest dość typowa. Najbardziej - prócz retrospekcji - podobają mi się sceny Kang Ha Neull i Sugn Dong Ila :serce:
Jestem na początku 3. odcinka, wprowadzamy się do domu.

Odnośnie Sung Dong Ila - Ja nie odbierałam tej dramy aż tak smutno, bardziej mnie tam irytowała namolność byłej siostry/dziewczyny plus doceniłam, że na koniec świętowaliśmy narodziny (ponowne) postaci JCW, a nie smutkowaliśmy się nieuniknioną śmiercią jego mentora.
Ale to ja ;)

RaczejRozwazna - Sob 14 Sty, 2023 19:44

Sung Don Il jest wspaniały, moja kolejna oska :) Zresztą jego sekretarz skrywa i charakter i nietuzinkowa przeszłość. Jedna z najlepiej napisanych postaci w serialu.

O jakiej jego drugiej roli piszesz później?

BeeMeR - Sob 14 Sty, 2023 19:57

If you wish
https://asianwiki.com/If_You_Wish_Upon_Me

Tam z kolei bardzo mi się podobał duet SDI - Chang Ji Wok :serce:

Admete - Sob 14 Sty, 2023 20:58

BeeMeR napisał/a:
Mnie panna nie drażniła, najwyżej jej fryzura pod koniec, tj. ta kokardka na szczycie głowy

Mnie niestety tak - a obejrzałam całe dwa odcinki. Ma nieustannie odęte usteczka i taka jest niuniowata. Mam alergię na niunie ;)

Mam zebrane Curtain Call jakby co...