To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałam II

Akaterine - Pią 25 Paź, 2019 18:32

Nie dokończyłam, zatrzymałam się na odcinku, w którym ten gość z dużymi zębami upierał się, że świnka morska to szczur ;) .
Jeżeli chodzi o aktorów to mi się w zasadzie podobają wszyscy - bo i Olivię Coleman uwielbiam, podoba mi się i siostra, i szwagier (nie mogłam sobie skojarzyć, skąd go znam, a to przecież ten gościu z manią prześladowczą ze Stranger Things). Samą Phoebe też bardzo lubię, podoba mi się, jak gra. Z resztą tak samo było z Crashing - aktorsko świetnie, ale fabuła nie dla mnie. Choć może skończę chociaż pierwszy sezon Fleabag, skoro polecasz, dużo mi nie zostało.

trifle - Nie 10 Lis, 2019 21:43

O rany, na mnie Fleabag zrobiło wielkie wrażenie, świetny serial. No i w księdzu się trochę zakochałam ;-)
Szafran - Nie 10 Lis, 2019 23:44

Mnie najpierw "Fleabag" nie do końca podeszło, ale oglądałam dalej, aż zassało. :)

Ostatnio wciągnęłam też jednym tchem "Mozart in the Jungle". Bardzo przyjemne - o muzykach filharmonii nowojorskiej:).

Akaterine - Śro 13 Lis, 2019 14:35

Dokończyłam pierwszy sezon Fleabag i jednak mi nie podchodzi jako całość, choć poszczególne elementy mi się podobają.
Jako że ostatnio słuchałam sobie Mansfield Park przyszła mi do głowy myśl, że Phoebe Waller-Bridge mogłaby ciekawie podejść do tematu Austen (o ile nie poszłaby w kierunku Rozemy ;) ).

trifle - Pią 15 Lis, 2019 15:43

Drugi sezon jest lepszy, to jest bardzo dobre jako całość, ale nic na siłę :)
Caroline - Pon 18 Lis, 2019 13:41

Zaczęłam drugi sezon Fleabag. Jest dobrze :) Ksiądz niezły.
Ale jednocześnie "z ciekawości" uruchomiłam sobie The Crown. Tak, jestem zapóźniona jak telewizor z kineskopem, już wszyscy to widzieli, ale ja odkrywam dopiero teraz. I OMG, to jest genialne. GE-NIAL-NE. Odcinek ze śmiercią króla jest na granicy arcydzieła, moim zdaniem (to chyba nie jest spoiler, wszyscy wiedzą, że ojciec Elżbiety 2 kiedyś zmarł ;) ). Tyle smaczków, niuansów, niesamowita przeplatanka zapowiadająca to, co dalej.
I robią to ludzie, których uwielbiam za inne rzeczy - Peter Morgan, Stephen Daldry. Właściwie najsłabsza w tej chwili jest obsada moim zdaniem. Scenariuszowo, insccenizacyjnie, to jest absolutnie genialnie.
Jak królowa Małgorzata wytłumaczyła Elżbiecie, że jej władza pochodzi o Boga, to później miałam ochotę krzyknąć do tego palanta Filipa "klękaj przed pomazańcem bożym i nie dyskutuj, ty nędzna ludzka pałko" :rotfl: Przy okazji pięknie wytłumaczony został fenomen fascynacji rodziną królewską.
Wessało mnie. Tylko czasu na oglądanie nie ma.

Admete - Pon 18 Lis, 2019 14:13

Ja się trochę nudzę przy tym serialu. Zaczęłam jednak trzeci sezon, bo tam zmiana obsady i gra Oliwia Colman.
trifle - Pon 18 Lis, 2019 16:57

To już jest trzeci sezon? Na netflixie?

Mi się też klimat bardzo podoba.

Ja się wciągnęłam w Peaky Blinders, oglądam trzeci sezon.

Admete - Pon 18 Lis, 2019 17:32

Ta, na Netflixie od niedzieli.
Akaterine - Pon 18 Lis, 2019 17:40

Peaky Blinders jest świetne :serce2: .
Ja z kolei wciągnęłam się w niemiecki Dark. Porównywane do Stranger Things, ale chyba tylko ze względu na motyw zaginionego chłopca - klimat jest inny, potworów również brak, ale tajemniczych okoliczności nie brakuje ;) .

praedzio - Pon 18 Lis, 2019 18:53

Dark jest niesamowite. A przez podróże w czasie łatwo się można zaplątać.
Admete - Pon 18 Lis, 2019 19:51

W końcu obejrzę Dark, Peaky Blindres też mam na liście. Na razie będę oglądać The Crown.
trifle - Pon 18 Lis, 2019 19:52

Ja zaczęłam kiedyś i po chyba 2 odcinkach porzuciłam, jakoś nie mogłam dalej, nudziło mnie.
Admete - Pon 18 Lis, 2019 20:30

Jak mnie czasem nudzi, to przewijam. Trzeci sezon może mi się spodobać bardziej ze względu na Colman i Helenę Bohnam-Carter w roli Margaret.
trifle - Pon 18 Lis, 2019 22:01

A pardon, nie napisałam, o co mi chodziło. Ja o "Dark". Nudziło mnie i nie dałam rady tego dalej oglądać. The Crown jest super.
Admete - Pon 18 Lis, 2019 22:27

The Crown bardziej mi się podoba że starszymi aktorkami. W moim odczuciu lepiej pasują i świetnie grają. Oczywiście wcześniej musiały być młode, ale dopiero teraz mam odczucie, że królowa to królowa. I pojawił się humor, którego wcześniej albo nie bylo, albo ja nie dostrzegałam.
Szafran - Śro 27 Lis, 2019 11:53

Caroline napisał/a:
"z ciekawości" uruchomiłam sobie The Crown. Tak, jestem zapóźniona jak telewizor z kineskopem, już wszyscy to widzieli, ale ja odkrywam dopiero teraz. I OMG, to jest genialne. GE-NIAL-NE. Odcinek ze śmiercią króla jest na granicy arcydzieła, moim zdaniem (to chyba nie jest spoiler, wszyscy wiedzą, że ojciec Elżbiety 2 kiedyś zmarł ;) )./.../ Tyle smaczków,
Jak królowa Małgorzata wytłumaczyła Elżbiecie, że jej władza pochodzi o Boga, to później miałam ochotę krzyknąć do tego palanta Filipa "klękaj przed pomazańcem bożym i nie dyskutuj, ty nędzna ludzka pałko" :rotfl: Przy okazji pięknie wytłumaczony został fenomen fascynacji rodziną królewską.
Wessało mnie. Tylko czasu na oglądanie nie ma.

Ja obejrzałam dopiero latem:D
Podobało mi się bardzo, ale mało mam zrozumienia dla instytucji monarchii. Drażni mnie oglądanie tych wszystkich utracjuszy i obiboków czy Filipa z jego wiecznym kompleksem posiadania ważniejszej żony;). I bardzo mało mam zrozumienia dla samej Elżbiety z jej wielkim religijnym oddaniem. Do tego filmowa jej wersja wydaje mi się osobą hmm... jako to ująć... mało błyskotliwą.

Aragonte - Śro 27 Lis, 2019 12:17

Szafran napisał/a:
mało mam zrozumienia dla instytucji monarchii

Ja też, dlatego programowo nawet nie próbuję oglądać :wink:

Admete - Śro 27 Lis, 2019 17:13

Szafran napisał/a:
Podobało mi się bardzo, ale mało mam zrozumienia dla instytucji monarchii.

Ja też i nawet miałyśmy na tym tle dyskusję z Akne ;)

Akaterine - Pią 13 Gru, 2019 20:40

Żeby się trochę wczuć w klimat świąt odpaliłam sobie "Faceta na święta", produkcję własną Netlixa, którą portal natrętnie mi polecał ;) . Myślałam w ogóle, że to będzie film, a to 6 półgodzinnych odcinków. Fabuła dość banalna - samotna 30-latka ma dość gadania rodziny, więc miesiąc przed świętami oszukuje ich, że kogoś ma, i teraz musi tego kogoś znaleźć, bo ma go przyprowadzić na święta. Ma oczywiście pokręconą koleżankę, dzięki której umawia się na wiele dziwnych randek. Gdyby była to produkcja amerykańska pewnie bym wyłączyła po parunastu minutach, ale że jest norweska to zawsze się trochę inaczej ogląda.
BeeMeR - Nie 22 Gru, 2019 23:06

Czarnobyl - podobał mi się ten serial. Nie umiem ocenić wierności historycznej, za mało wiem o tym co się tam faktycznie stało, za mała też byłam w czasie katastrofy by zdawać sobie realnie sprawę z konsekwencji, no ale jestem świadoma, że to nie serial dokumentalny, zwłaszcza że miejscami widać amerykańską dramaturgię filmową ;)
No ale ogląda się dobrze.

Admete - Pon 23 Gru, 2019 00:16

Nie widziałam niestety.
Admete - Pią 03 Sty, 2020 17:55

Serial obyczajowy pokazujący młodych, ambitnych łyżwiarzy figurowych i ich życie, Spinning out:

https://www.youtube.com/watch?v=AmdnhR1Ie7g

Akaterine - Nie 05 Sty, 2020 15:44

Dracula Netflixa (stworzona przez Gatissa i Moffata, czyli tych od Sherlocka) wygląda bardzo fajnie - obejrzałam pierwszy odcinek i podoba mi się i podejście do tematu, i bardzo klasyczny wygląd Draculi (przypomina się Christopher Lee). Są trzy odcinki po 1,5 godziny.
Agn - Nie 05 Sty, 2020 16:00

Zastanawialam sie nad nim. Ale wahalam sie. Powiadasz, ze warto?