To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Filmy i seriale kostiumowe

Aragonte - Śro 02 Lut, 2011 19:49

miłosz napisał/a:
o i kręcą znowu Trzech muszkieterów na yoytubach są zdjęcia i Mateuszek w roli Atosa :) Oj, ale arcydziełem toto nie będzie :mrgreen:

Mateuszek Atosem? Nieeeee :zalamka:
Pewnie i tak kiedyś obejrzę - i będę zgrzytać jak podczas tej pfuj! ekranizacji z lat dziewięćdziesiątych :?

Trzykrotka - Śro 02 Lut, 2011 21:21

miłosz napisał/a:
zwiastun Jane Eyre w roli jane - mia Wasikowska a w roli pana Rochestera - Michael Fassbender

Podoba mi się! bardzo lubię wersję z Ruth Wilson, ale i tę nową chętnie zobaczę.
Muszkieterów spokojnie sobie odpuszczam. Ziew

milenaj - Śro 02 Lut, 2011 21:39

Też chętnie obejrzę Jane Eyre. Mam nadzieję, że będą grali u nas w kinie.
Anonymous - Śro 02 Lut, 2011 21:44

Ta Mia grała Alicję w Alicji?
Nie lubię jej. :foch2:

milenaj - Śro 02 Lut, 2011 21:46

Mnie też jej powierzchowność nie przekonuje, ale Jane to Jane. I tak obejrzę.
Anonymous - Śro 02 Lut, 2011 22:09

Na Jane ona jest za łądna i aktorsko mi nie pasowała, ale raz kozie wrotki.
Anonymous - Śro 02 Lut, 2011 22:10

Na Jane ona jest za łądna i aktorsko mi nie pasowała, ale raz kozie wrotki.
trifle - Śro 02 Lut, 2011 22:16

Ta Jane, mam wrażenie, to jakaś totalna kopia Jane z Ruth W., tylko aktorzy są inni, a otoczenie dokładnie takie samo się wydaje w tym trailerze. Bez sensu :roll:
Hortensja - Czw 24 Lut, 2011 12:20

Tu chyba najlepiej to pasuje, wiec napisze tutaj :)

Bylam ostatnio na bardzo ciekawej wystawie w Conciergerie- Zabytki narodowe Francji w filmie. Pokazali jaka role graja jakie zabytki, ktore miejsca "udaja" inne i dlaczego, jakie miejsca rzeczywiste wykorzystuje sie do filmow fantasy np i basni itd. Ale bylo tez duzo informacji o filmach kostiumowych i historycznych generalnie. Tym co mnie zachwycilo, byla mozliwosc zobaczenia kostiumow z Krolowej Margot, poniewaz uwielbiam ten film. Cyknelam wiec fotki:

To stroje Margot i Henryka ze slubu.

Trzykrotka - Czw 24 Lut, 2011 15:06

Pamiętam Isabelle Adjani w tej sukni i przytłaczającą ogromem scenę w katedrze. Piękne, dzięki, że się podzieliłaś :kwiatek:
Yvain - Czw 24 Lut, 2011 15:32

Dzięki, wspaniałe :mrgreen: :kwiatek: Królowa Margot bardzo dobry film, chętnie jeszcze kiedyś do niego wrócę :mrgreen:
milenaj - Czw 24 Lut, 2011 16:28

Zazdraszczam możliwości zobaczenia tych kostiumów na "żywo". :wink:
Hortensja - Czw 24 Lut, 2011 17:08

milenaj napisał/a:
Zazdraszczam możliwości zobaczenia tych kostiumów na "żywo". :wink:

Szkoda, ze byly za szyba, bo chcialam dotknac! Tez sobie musze powtorzyc ten film, bo juz go dawno nie widzialam.

A pochwale sie, ze tez kiedys Daniela Auteuil widzialam na planie (film krecili "w plenerze"). I to byl jedyny raz jak kogos znanego w Paryzu widzialam, nie wiem gdzie sie chowaja te wszystkie Brangeliny i Sarko :lol:

Anonymous - Sob 05 Mar, 2011 12:59

Oglądał ktoś Hrabiego Monte Christo w TV?
Dziś przedostatni odcinek zbóje przenieśli na środek switu kiedy normalny człowiek śpi.

Mam straszna ochotę na książkę po oglądaniu.,
Znalazłam odcinki w CooCo Jumbo jakk coś dam znać czy wsjo ok, lub podzielę się dobrotliwie.

Hortensjo jest tam u Was do dostania ten serialik?

Sofijufka - Sob 05 Mar, 2011 13:03

a kto gra hrabiego? Bo jak Depardieu to.... :uzi:
milenaj - Sob 05 Mar, 2011 13:06

Jak serial to chyba Depardieu. Cała adaptacja mi nie odpowiada. Ja nie mogę przeboleć, że oni
Spoiler:
zmieniają zakończenie

Anonymous - Sob 05 Mar, 2011 13:08

Depardieu. Ok ma nos jakiego Kulfon może pozazdrościć, ale wersja kostiumowa jest ładna. No z wiernoscią bywa różnie, ale i tak pod wpływem tego serialu mam ochotę na ksiażkę.
A i Mercedes jest ładna.
Chociaż panna Walentyna jest nawet brzydsza ode mnie. Nie sądziłam, że to mozliwe. Więc tak lubię tą wersję.
Poza tym ha! 12 lat temu oglądałam ten serial i później Tata mi kazał czytać więc wspomnienia mlodości wiecznie żywe :mrgreen:

milenaj - Sob 05 Mar, 2011 13:10

U mnie przed wszystkimi adaptacjami była książka. I to jest u mnie kanon niezmienny.
Jedna z najukochańszych książek. Adaptacje omijam z reguły szerokim łukiem. Choć przyznaję, że ten serial miał swój klimat.

Sofijufka - Sob 05 Mar, 2011 13:10

tu mozesz obejrzec kawałkami w innej obsadzie [z Caviezelem]... z polskim lektorem
http://www.youtube.com/re...+Lektor+PL&aq=f

milenaj - Sob 05 Mar, 2011 13:12

A tej adpatacji to już całkiem ścierpieć nie mogę :thud: .
trifle - Sob 05 Mar, 2011 13:12

lady_kasiek napisał/a:
Chociaż panna Walentyna jest nawet brzydsza ode mnie. Nie sądziłam, że to mozliwe. Więc tak lubię tą wersję.

Kasiek, jaki tekst no :rotfl:

Anonymous - Sob 05 Mar, 2011 13:13

Tą wersję mam w domu.
To jest dopiero żenada. To chyba koło książki nie leżało.

Nie pamiętam zakończenia serialu.
Aczkolwiek oczywiscie, ze wolę ksiażkę, z calym chaosem(jak uświadomiła mnie Aine) i wątkami wtrąconymi :serce2:
I cieszę się, ze Hrabia znalazł kobietę z którą może spędzić życie i odpłynąć w stronę zachodzącego Słońca...

Anonymous - Sob 05 Mar, 2011 13:14

trifle napisał/a:
Kasiek, jaki tekst no

Szczerość. Razem z samoświadomością i...(w razie potrzeby coś dopiszę) to filary(nie bójmy się tego słowa) mojej egzystencji.

milenaj - Sob 05 Mar, 2011 13:14

lady_kasiek napisał/a:
z calym chaosem(jak uświadomiła mnie Aine)

Uświadom mnie :-D .

Sofijufka - Sob 05 Mar, 2011 13:15

moim zdaniem - najgorsze wersja z Depardieu, najlepsza z Chamberlainem
http://www.youtube.com/wa...feature=related