To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Niedługo w kinie

Trzykrotka - Czw 29 Mar, 2012 08:34

Admete napisał/a:
To była ironia albo sarkazm :)

Sarkazm, przez duże SAR :mrgreen: Ale Amerykanie mają inne poczucie estetyki, cóż... Charlize w każdym razie ma świetne ciuchy. Pójdę na ten film, dla uczczenia Dnia Dziecka. A co!

Admete - Czw 29 Mar, 2012 10:24

Też się wybieramy z Riellą ;)
Agn - Czw 29 Mar, 2012 10:38

Poczucie estetyki... cóż, ja naprawdę pojmuję ideę urody girl-next-door, ale do licha ciężkiego, jak widzę tylko te siekacze i jedną, dosłownie JEDNĄ minę, to nie docenię najlepszej urody. Sori!
A że mnie ta wiecznie otwarta paszcza drażni, to pewnie będę trzymała kciuki za złą królową. :lol:
Admete napisał/a:
To była ironia albo sarkazm :)

U mnie takoż. :mrgreen:

Calipso - Pon 16 Kwi, 2012 10:47

Caitriona napisał/a:
No proszę, cuda się jednak zdarzają - najnowszy film Labaki, Dokąd teraz?, wchodzi do naszych kin 30 marca: http://www.youtube.com/watch?v=YycsfWIuh0k

Dzięki za wiadomość, z wielką chęcią wybiorę się :-D

Blair W. - Wto 08 Maj, 2012 10:40

Wichorowe wzgórza mają premierę 20.04.2012, i ciekawe, w którym kinie leciało, bo jakoś mnie to minęło. Pewnie tak ja Jane Eyre 1 tydzień i koniec. I tak, James Howson aka Heathcliff jest afro-amerykaniem.
Anaru - Wto 08 Maj, 2012 13:52

No cóż, amerykańska poprawność polityczna... :roll:
Ostatnio mi wpadli w oczy muszkieterowie z A'Artagnanem-kobitką... :roll:

Blair W. - Wto 08 Maj, 2012 22:30

to chyba anty-poprawność polityczna, Heathcliff to czarny charakter, a cygan nie może być?
Agn - Wto 08 Maj, 2012 22:39

Poprawność, poprawność... Heatcliff nie jest postacią jednoznaczną, a jak by nie było, po dziś dzień wpędza płeć piękną w drżenie kolan i insze palpitacje oraz westchnienia.
Okej, niby powinno mnie wkurzyć, że ta poprawność polityczna pcha się w klasykę, ale z drugiej strony... możliwe, że rozumiem o co biega tudzież dorobiłam sobie teorię.
Związek Catherine i Heatcliffa nie byłby raczej mile widziany - on był biedny, półdziki, bez rodziców etc. A Kaśka dama. Być może twórcy doszli do wniosku, że dziś Cygan nie wzbudziłby należytej kontrowersji, więc podkreślili obce pochodzenie bohatera. Może to i pod Amerykanów, ale chyba szybciej skojarzą na zasadzie "pani i niewolnik" jako związek nie na miejscu, niż panienka z dobrego domu i jakiś Cygan. A co im Cygan przeszkadza? Fajny facet, czerniutki aż miło, za nim interesująca kultura stoi...
Może to i naciągane i nie umiem się jak zwykle wyklawiaturzyć, ale mniej więcej tak to rozumiem.

Admete - Śro 09 Maj, 2012 15:27

Tylko w moim przypadku ewentualny romantyzm umiera całkowicie, bo Afroamerykanów uważam za najbrzydszych na planecie ;)
Admete - Czw 10 Maj, 2012 07:15

Oba te filmy chetnie bym obejrzała:

Argo

http://www.youtube.com/watch?v=OxiLZ24gPDA

Killer Joe

http://www.youtube.com/watch?v=QTTBULmplRI

Blair W. - Pią 11 Maj, 2012 19:26

Agn, zgadzam się z tobą. Amerykanom to trzeba łopatologicznie wytłumaczyć. Mają czarnego prezydenta a jednak ten rasizm gdzieś w nich siedzi.
ja to bym wolała jednak Heathcliffa takiego troszkę bielszego, może w typie Shah Rukha Khana - taki mroczny, kędziorowaty, znakiem tego raptus.
Murzyn to zawsze mi się kojarzy z Chatą wuja Toma albo z Dużym Samem, niestety...

Agn - Sob 12 Maj, 2012 07:20

Mnie też i powiem, że trochę mnie dziwi, że reżyserowi się nie kojarzy... :mysle:
Agn - Pon 21 Maj, 2012 21:06

Mam ochotę na coś odprężającego i USA wychodzi na przeciw mym potrzebom. Tylko się coś dogadać nie mogą w kwestii premiery, bo jedni podają kwiecień, a inni dopiero lipiec. Tak czy siak - wyciągnę mamę do kina, o!
Szczęściarz
Czyli kolejna ekranizacja kolejnej książki Nicholasa Sparksa. Czytać już mi się go nie chce jakoś szczególnie, ale filmy się (w większości przypadków) fajnie ogląda.
I nawet Faflona przepękam...

Admete - Pon 21 Maj, 2012 22:17

Juz jestem za stara na takie kino ;) I na Efrona ;)
Agn - Wto 22 Maj, 2012 08:35

To nie kwestia wieku, lecz gustu. :wink: Filmy na podstawie Sparksa się przyjemnie ogląda, są odprężające, w większości krzepiące, idealne na jednorazowy użytek (no, dobra - Jesienną miłość vel. Szkołę uczuć widziałam kilka razy, bo b. lubię ten film).
Agn - Wto 22 Maj, 2012 08:54

I kolejny skandynawski twórca kryminałów (całej serii, oczywiście) został zekranizowany. Tym razem wzięto na tapetę Jo Nesbo Headhunters.
Oto trailer: http://www.youtube.com/watch?v=wkT5yzZrml8
Poznajecie przeciwnika bohatera? :-D

Admete - Wto 22 Maj, 2012 15:46

Thin ja oglądałam chyba wszystkie filmy na podstawie Sparksa, jako takie kolorowe bajki. Ale Efrona to juz mi będzie trudno strawić ;)
Agn - Wto 22 Maj, 2012 22:51

Spoko, ja przeżyłam Miley Cyrus w ekranizacji Sparksa (jak dotąd najsłabszej historii), to mi żaden Faflon nie straszny. :lol:
Anonymous - Śro 23 Maj, 2012 02:18

Agn napisał/a:
Poznajecie przeciwnika bohatera? :-D

a jusci !!!Niemiecki tenisista !!! :twisted:

Agn - Śro 23 Maj, 2012 07:59

AineNiRigani napisał/a:
a jusci !!!Niemiecki tenisista !!! :twisted:

Ke? :co_stracilam:

praedzio - Śro 23 Maj, 2012 13:39

http://www.imdb.com/media/rm3418659072/tt0360201 ;)

Nie oglądałam, ale to chyba o to Aine chodziło. ;)

Eeva - Śro 23 Maj, 2012 14:34

Agn napisał/a:
Szczęściarz
Czyli kolejna ekranizacja kolejnej książki Nicholasa Sparksa. Czytać już mi się go nie chce jakoś szczególnie

Dostałam Szczęściarza pod choinkę. Ledwo przebrnęłam. Nie da sie czytać. Serio.

Admete - Śro 23 Maj, 2012 19:33

Wielki Gatsby - nawet Big B się załapał ;) Chyba powinnam książkę przeczytać, bo nie znam...

http://www.youtube.com/wa...feature=g-all-u

Blair W. - Pią 25 Maj, 2012 19:05

A dzisiaj jest premiera filmu w którym Robert Pattinson będzie uwodził znamienite panie jak Kristin Scott Thomas. A za oknem dekadencki Paryż...
Agn - Pią 25 Maj, 2012 21:50

Wiem, to ekranizacja Bel Ami! Pogalopuję do kina, jak tylko będę mogła! :excited: