To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

Agn - Czw 19 Sie, 2010 20:31

Z tym że w Żarnach niebios są dodatkowe 2 opowiadania, które plątały się po jakichś innych zbiorach. Po Żarnach... / Obrońcach... jest Siewca wiatru, a potem Zbieracz burz. Ostatnim razem kwiczałam z uciechy nad opisem arsenału Daimona. Ciekawe, co tym razem Kossakowska opisze. :mrgreen:
Agn - Wto 07 Wrz, 2010 20:52

Uwaga! Prawie padłam na zawał, jak to zobaczyłam!!!
http://merlin.pl/Labedz-i...t/1,797904.html
JEEEEZUUUU!!! :excited: :excited: :excited: :excited: :excited:

Eeva - Wto 07 Wrz, 2010 21:06

Rozumiem, że twoja ekscytacja sugeruje ze to będzie swietna książka ;-)
annmichelle - Wto 07 Wrz, 2010 21:12

Agn, taka dobra ta książka? :-)

Kilka tygodni temu kupiłam i przeczytałam "Zonę godną zaufania" Goolricka - szybko mi się czytało, choć spodziewałam się trochę czegoś innego (za bardzo przewidywalna i jednak naiwna jak dla mnie)... Książka z plastycznymi opisami, ale nie poruszyła we mnie jakichś szczególnych uczuć.
Natomiast polecam "Dom w Riverton" Kate Morton:

Dla wszystkich, którzy lubią klimat starej Anglii, filmy typu "Gosford Park" Altmana, klimat książek Christie czy Roberta Goddarda, lata pierwszej wojny światowej i lat dwudziestych XX wieku.
Gruba książka, ale jak dla mnie to była przyjemność czytania każdej kartki tej powieści. Kierując się jedynie recenzjami od razu kupiłam tą i drugą powieść tej autorki "Zapomniany ogród". ;) Mam nadzieję, że też mnie nie zawiedzie.

Agn - Wto 07 Wrz, 2010 21:20

Eeva, moja ekscytacja znaczy jedno: Cholera, Elizabeth Kostova napisała coś więcej, poza GENIALNYM Historykiem!!! Mam ogromne nadzieje względem tej książki i nie mogę się jej doczekać. Jak tylko dorwę ją w swoje błoniaste łapki, połknę w całości i podzielę się wrażeniami!
My precioussss...

Eeva - Wto 07 Wrz, 2010 21:20

Annmichelle, zastanawiałam się nad tą książką czy kupić czy nie. W necie czytałam sprzeczne opinie i nie byłam do końca pewna czy mi się spodoba, ale skoro tak zachwalasz to może się skuszę :-)
Eeva - Wto 07 Wrz, 2010 21:22

Ej, Agn co Ty mówisz!!! Nie nazwałabym Historyka genialnym!! Przyjemnie się czytało ale ja nie byłam zachwycona i teraz bezskutecznie próbuję go opchnąć na allegro ;-) ))))
Admete - Wto 07 Wrz, 2010 21:22

Dom w Riverton podobał mi się tak do połowy, potem jakoś nastrój siadł i nie dokończyałm, a książkę dałam przyjaciółce.
Trzykrotka - Wto 07 Wrz, 2010 21:26

Ja co do Historyka miałam podobnie - zachwyciła mnie tylko ilość informacji na temat Drakuli i okołodrakulowych spraw - to było imponujące. Sama opowieść - jakoś nie bardzo. Ale daj znać o tej nowej książce - a nuż? :kwiatek:
Agn - Wto 07 Wrz, 2010 21:35

A mnie zachwyciła. Miała niesamowity nastrój i nie mogłam się od tej książki oderwać. Po prostu wsiąkłam na amen. Mam ją po polsku i po angielsku (dzięki, Admete!!!). Zobaczymy jak ta nowa...
Caitriona - Wto 07 Wrz, 2010 22:23

Pamiętam, że Historyka szybko przeczytałam, ale mnie nie zachwycił. Po nową więc ksiażkę Kostovej sięgać raczej nie będę.
Anonymous - Wto 07 Wrz, 2010 22:31

Caitriona napisał/a:
Pamiętam, że Historyka szybko przeczytałam, ale mnie nie zachwycił.

jedna z nielicznych książek, którą odłożyłam.... bez czytania...

Agn - Wto 07 Wrz, 2010 22:58

Czyli właściwie nie wiesz, co odłożyłaś. :P

Co jednemu miód, dla drugiego trucizna, jako rzekł Samwise Gamgee. Mnie się Historyk straszliwie podobał, czytałam go przy akompaniamencie muzyki z Draculi (W. Kilar - mrrr!) i na czas lektury zniknęłam z tego świata. Ale może być tak dlatego, że uwielbiam ten temat, że miałam dużo informacji o Władku i że spodobał mi się styl autorki. :)

Anonymous - Wto 07 Wrz, 2010 23:27

Tzn. bez czytania w sensie bez przeczytania, fragment przeczytałam, nawet coś dłużej męczyłam, ale nie moogłam.
Eeva - Śro 08 Wrz, 2010 08:58

Agn, ja też lubie taką tematykę, ale ta książka była jakas taka,... no nie ... dziwna ;-)
Trzykrotka - Śro 08 Wrz, 2010 09:16

Ale temat był dobry, klimat Bałkanów, Węgier i Turcji świetnie oddany, a informacji o historycznych zaszłościach - zatrzęsienie. To są akurat rejony Europy (bo Turcja bardzo pragnie się do niej zaliczać) o mało u nas znanej, a strasznie pokreconej i przeciekawej (co na jedno wychodzi) historii.
Agn - jak ta nowa ksiązka będzie i zerkniesz do niej, napisz, co i jak :kwiatek:

Diana - Sob 11 Wrz, 2010 11:50

Czytałam i "Dom w Riverton" i "Zapomniany ogród" Kate Morton. Byłam zachwycona :cheerleader2: (zwłaszcza tą drugą książką) i zdecydowanie polecam. Dla wszystkich, którzy lubią powieści naszpikowane tajemnicami i z takową specyficzną atmosferą. A Kate Morton tak jakby "mruga" do czytelnika, bo w jednej powieści "trzecioplanową" bohaterką jest Agatha Christie (najlepsza pisarka na świecie! :serce2: ), a w drugiej autorka "Tajemniczego ogrodu" (stąd pewnie podobne tytuły książek).
Zakochałam się w "Zapomnianym ogrodzie" i już nie mogę się doczekać kolejnej książki pani Morton- "Odległe godziny". :banan_Bablu:

Ania Aga - Śro 15 Wrz, 2010 17:14

http://merlin.pl/Ksiazka-...t/1,808327.html
Znalazłam informację, że po raz kolejny zostanie wydana "Księga potraw Jane Austen", tym razem jako "Książka kucharska Jane Austen". Jak to jest, że są wznawiane książki, które nie osiągnęły oszałamiającego sukcesu, moda na JA jednak trochę minęła, trzeba to było wznowić w 2005r., a "Północ Południe" nie może się doczekać wydania.

migotka - Sob 18 Wrz, 2010 18:09

Łabędź i złodzieje
Elizabeth Kostova

http://www.swiatksiazki.p...izabeth-Kostova

już mam , ale nie czytałam jeszcze

Agn - Sob 18 Wrz, 2010 18:12

SKĄD MASZ?!!! :shock:
Aragonte - Sob 18 Wrz, 2010 19:44

Zgaduję, że z księgarni :wink:
Agn - Sob 18 Wrz, 2010 19:50

Aragonte, premiera tej książki jest 23-ego września, a to w przyszłym tygodniu. Dlatego pytam, gdzie Migotka zdobyła nową Kostovą przed czasem...
Admete - Sob 18 Wrz, 2010 19:51

Migotka ma znajomości z wydawnictwami ;)
Agn - Sob 18 Wrz, 2010 19:56

Farciara... Ech, jakoś wytrzymam do przyszłego tygodnia, choć nie przeczę - aż mnie skręca z ciekawości.
migotka - Nie 19 Wrz, 2010 09:05

Agn napisał/a:
SKĄD MASZ?!!! :shock:

od wydawnictwa:) tomiszcze niezłe:)

rano zaczęłam czytać:)