To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Powieści Jane Austen - Perswazje

Eeva - Pon 08 Wrz, 2014 11:14

P naszej dyskusji obejrzałam sobie Perswazje z Rupertem:-)
Jutro też odbieram zakupiona książkę i w końcu będe mogła przeczytać :-)

Trzykrotka - Pon 08 Wrz, 2014 12:17

Oglądałaś pierwszy raz, czy powtórkowo? Jak wrażenia?
Eeva - Pon 08 Wrz, 2014 12:23

Powtórkowo, ale już dawno nie oglądałam.
Wrażenia jak zwykle pozytywne:-)

Agn - Pon 08 Wrz, 2014 15:55

Mnie się ta z Rupertem chyba najbardziej podobała. Miała w sobie to coś, co czułam w książce - tę melancholię i romantyzm. :serce2:
Eeva - Czw 11 Wrz, 2014 08:38

Wczoraj odebrałam zamówioną książkę, miałam się za nią zabrać jak tylko przyjdzie, ale tak się wkręciłam w Lornę Doone, ze jednak Anna i Kapitan muszą poczekać :-)
Eeva - Pią 19 Wrz, 2014 21:55

Skończyłam czytać Perswazje. Wszystko super, bardzo mi się podobało, tylko coś ta Pani Smith mi nie leży ;-)
Ania Aga - Pią 10 Kwi, 2015 22:36

Perswazje można kupić w postaci audiobooka, czyta Kamila Kuboth, fajna cena - 16,90
http://merlin.pl/Perswazj...l?place=suggest
tu można odsłuchać fragment
http://audioteka.pl/Kamila+Kuboth,wykonawca.html

Caroline - Pon 13 Kwi, 2015 21:33

Teraz nawet taniej - 13,99.
Dawno nie czytałam "Perswazji". :wink:

Tamara - Pią 21 Wrz, 2018 15:15

Czytam sobie Perswazje i tak się zaczęłam zastanawiać - jak Luiza skoczyła ze schodów - z których już kilka razy skakała - że rąbnęła głową w ziemię - na główkę czy jak ? Przecież to nie była duża wysokość i w najlepszym wypadku rozbiłaby sobie zadek albo/i łokcie czy dłonie , mogłaby złamać rękę albo żebra , ale głowa ? I nie można zwalać winy na niesprawność czy nieumiejętność skakania , bo przecież jest powiedziane wyraźnie , że zawsze skakała ze wszystkich napotkanych przełazów . Mam wrażenie że JA tutaj lekko przesadziła :mysle:
BeeMeR - Pią 21 Wrz, 2018 15:29

Może się potknęła o falbankę :wink:
praedzio - Pią 21 Wrz, 2018 16:26

Albo ktoś ją popchnął. ;)
annmichelle - Pią 21 Wrz, 2018 18:48

praedzio napisał/a:
Albo ktoś ją popchnął. ;)

Trza sprawdzić, czy jest napisane kto za nią szedł. :wink:
Może to jakaś grubsza afera kryminalna była, otarło się prawie o zbrodnię doskonałą, bo nikt się nie połapał.

Ania Aga - Pią 21 Wrz, 2018 19:48

Najbardziej podejrzana Anna, chce się pozbyć rywalki
ita - Pią 21 Wrz, 2018 20:43

Ania Aga napisał/a:
Najbardziej podejrzana Anna, chce się pozbyć rywalki

Albo kapitan Wentworth :wink: .O ile dobrze pamiętam, to już wtedy wiedział, że za bardzo zabrnął w tej znajomości. Co prawda stał na dole i miał łapać Luizę. Ale kto go tam wie :mysle: Może wcześniej przygotował na tych schodach jakąś zasadzkę? Wiedział, że Luiza lubi sobie poskakać, mógł się spodziewać, że nie przepuści takiej okazji.
Jeśli chodzi o teorię Ani Agi, to by też tłumaczyło zachowanie Mary. Nie chciała, żeby Anna została z Luizą. Teraz wiadomo, dlaczego :wink:

BeeMeR - Pią 21 Wrz, 2018 20:57

Na pewno Wentworth, dlatego nie zdążył dobiec na dół i ją łapać ;)
praedzio - Pią 21 Wrz, 2018 21:04

:rotfl:
Tamara - Pią 21 Wrz, 2018 21:31

Ależ Wentworth stał na dole razem z całą resztą , a Luiza skoczyła świadomie bez potyku :lol: moje drogie , coś Wam się pokręciło z nowoemmową wersją wypadku Jane Fairfax , tym bardziej , że Luiza z tych schodów skakała paręnaście minut wcześniej a naokoło było pełno ludzi, więc zasadzka odpada :-P
Licencja poetica poniosła JA , albo nie miała siły się głowić jak inaczej Luizie łeb rozbić :-P

ita - Pią 21 Wrz, 2018 21:56

To tylko zabawa przecież :wink:
Na serio - to broniłabym JA. Mało to razy człowiek człowiek skacze, biega, jeździ na czymkolwiek i nic. A ten jeden, pechowy raz wystarczy ułamek centymetra, czy sekundy i klops - wypadek gotowy.

Akaterine - Sob 22 Wrz, 2018 08:51

A to nie było tak, że ona skakała z coraz większej wysokości? Czy to tylko w filmie tak było :mysle:
Tamara - Sob 22 Wrz, 2018 20:33

To były schody z górnego mola na dolne - ile to mogło mieć wysokości - 2 metry ? 2,5 metra? Wtedy ludzie byli znacznie niżsi niż dziś , jak się patrzy na stare angielskie domy ,to współcześni często walą głową o sufit .
Ale tak czy siak , nawet przy skoku z dwóch metrów - jeżeli się skacze w sposób świadomy i celowy - nie bardzo widzę możliwość walnięcia głową w glebę :roll:

Ania Aga - Wto 17 Wrz, 2019 18:38

Nie wiem, czy gdzieś były na forum te ilustracje do Perswazji

http://zacofany-w-lekturz...-perswazje.html

Trzykrotka - Wto 17 Wrz, 2019 19:52

Bardzo ładne. Nie miałabym nic przeciwko wydaniu z ilustracjami.
Akaterine - Wto 17 Wrz, 2019 20:22

Mi z ilustracji najbardziej podobają się drzeworyty Joan Hassall :serce2:
https://www.sea.museum/20...ens-naval-novel
https://i.pinimg.com/originals/46/48/e2/4648e20417bfc89d1e95c82ed75ead05.gif
Upolowałam kiedyś Emmę z jej ilustracjami.

Akaterine - Czw 17 Wrz, 2020 18:12

Widziałam ją w "Projektantce" z Kate Winslet, bardzo mi się podobało, jak zagrała.

Tamara napisał/a:
Tak szczerze mówiąc , zawsze uważałam za naciąganą drugą młodość i uprzednie zwiędnięcie Anny - dziewczyna ledwo 28-letnia, zdrowa , nie rodząca, niepracująca fizycznie, bez żadnych obciążeń z wyjątkiem ojca-idioty , nie miała powodu żeby przywiędnąć :confused3:

Weź pod uwagę, że Anna mogła mieć najzwyklejszą w świecie depresję - czuła się samotna, przejmowała się finansami rodziny, nie była pewna przyszłości, nie miała już nadziei, że jej życie się zmieni. Takie coś pozostawia ślad.

annmichelle - Czw 17 Wrz, 2020 19:07

Oprócz tego 28 lat u kobiety w tamtych latach (początek XIX wieku) to był już wiek mocno średniawy, żeby nie powiedzieć "przejrzały" jak na pannę.
A że mogła się "zaniedbać" to mogę uwierzyć - i dzisiaj przy wszystkich dogodnościach medycyny, kosmetyków, o wiele lepszych warunków życia, niektóre kobiety ok. 30-tki (i to nie takie po pięciu ciążach czy nałogowe alkoholiczki lub narkomanki) wyglądają na 10-15 lat więcej.
A tak jak wspomniała Akaterine - depresja albo przygnębienie, frustracja, brak nadziei - mogą też pozostawiać "piętno" na wyglądzie.
Dlatego większość szczęśliwych ludzi promienieje i wygląda młodziej.