To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Mag - Śro 22 Lis, 2006 14:34

Tatuśku zerknij tu:

http://czytelnia.onet.pl/...wiadomosci.html

Agn - Śro 22 Lis, 2006 14:58

Trochę to przykre, ale jak blokada to blokada. Rozumiem faceta. Może nagle go olśni za jakiś czas. Odpoczynek się każdemu należy. I może trochę przystopuje z, ekhm, piciem...
Caroline - Śro 22 Lis, 2006 19:53

Napracował się troszkę przy trylogii, jeśli tak często robił przerwy na gąsiorek czegoś mocniejszego jak jego bohaterowie to rzeczywiście przyda mu się odpoczynek ;)
Też przypominam sobie "Narrenturm" i "Bożych wojowników", prawie nic nie pamiętałam! I po co człowiek czyta te książki, jak jednym okiem wpada drugim wypada?
Dziewczyny nie czytajcie recenzji online, różne prosięta bez uprzedzenia o spoilerach mówią jakie jest zakończenie :evil:

Agn - Śro 22 Lis, 2006 20:03

Staram się nie czytać recenzji zbyt wiele, ot jeśli mi w gazecie coś wpadnie na zasadzie orientacji "co w polskiej fantrawie piszczy", to ok, przeczytam. Ale ogólnie łażę do księgarni i sama grzebię. Aż coś wygrzebię. Za reckami nie przepadam i chyba nigdy nie powinnam ich czytać - przed by się nie zniechęcać bądź niepotrzebnie nie nastawiać na niewiadomo co, a po - żeby się nie wnerwiać, że jakiś pierdoła bluzga po książce, którą ja przeżywałam przez wszystkie kartki i akapity.
Admete - Nie 03 Gru, 2006 20:51

Przeczytałam dzis kryminał P.D. James Intrygi i żądze. Ona jest tez autorką Ludzkich dzieci, ksiażki na podstawie której nakręcono niedawno film. Tu o niej słów kilka http://www.mag.com.pl/autorzy_detale.php?id=32 Pisze naprawdę dobrze.
Mag - Wto 05 Gru, 2006 18:25

Przeczytałam "Emancypantki" - jestem zachwycona! Tym bardziej,że równolegle czytam "Villette" i nie mogę przebrnąć.
Mam nadzieję,że przeczytamy je kiedyś wspólnie i z większym entuzjazmem niż "V"

Admete - Wto 05 Gru, 2006 19:45

Uwielbiam Emancypantki i bardzo się cieszę, że Ci się spodobały. Co według Ciebie wybrała Madzia? :-)
Mag - Wto 05 Gru, 2006 21:56

Dziękuję Admete za zachętę do lektury, bo skusiłam się za Twoją namową :kwiatek:

SPOILER!!!!

Uwazam, że Magdzia doszła do siebie szybko i szybko wyszła za Solskiego!

I mam nadzieję ,że Ada poszła po rozum do głowy i rzuciła Norskiego.
Helenka została grubą brzytką browarową babą, a Eufemia z mamusią zostały w Iksinowie bo Miętlewicz zbankrutował.
A panna Howard miała 6 dzieci :lol:

Admete - Wto 05 Gru, 2006 22:00

Mag ależ im zycie zaplanowałaś :) Emancypantki są warte wspólnego czytania i komentowania - sam Iksinów daje tyle możliwości. Panna Howard przyprawiała mnie zawsze o palpitacje. Muszę to znów przeczytać ;-)
Mag - Wto 05 Gru, 2006 22:04

Ja nie wiem jak mogłam się nie skusić wcześniej :roll: normalnie tyle wrażen mnie rozsadza :thud: , a w trakcie czytania, co chwila pomrukiwałam: "no nie !"
Podobało mi się bardzo :grin:

Admete - Wto 05 Gru, 2006 22:19

Pomyśl jaki cudny byłby z tego serial, pod warunkiem, że zrobiony z taką pieczołowitością jak produkcje BBC.
miłosz - Śro 06 Gru, 2006 10:03

Drogie panie a czy ktos czytał tę książkę???

moja córka lubi fantastykę, opinie na Merlinie są różne, a ja nie będę ukrywać, że Daniel ma zagrać w jej ekranizacji :mrgreen:

Agn - Śro 06 Gru, 2006 10:34

Miłosz, ja czytałam. Jest to jedna z najpiękniejszych historii, jakie miałam okazję czytać. Muszę jednak uprzedzić - są tam wątki nie bardzo dla dzieci (znaczy się nie ma wyuzdanego seksu, ale np. są laboratoria, gdzie eksperymentuje się na dzieciach - nic graficznego, ale mimo wszystko jest to... no, sama rozumiesz). Niemniej warto to przeczytać. Książka ma 3 części (Zorza Polarna, Magiczny Nóż, Bursztynowa Luneta) ja to czytałam jednym tchem. Fantastycznie pokazuje różne światy, które mimo wszystko są do siebie podobne. Podróże między światami, poświęcenie, wartość nauki i najczystszych uczuć. Jest też pokazana piękna pierwsza miłość. Jeśli sprawisz to jako prezent dla córki, to gwarantuję, że jej się spodoba. Radziłabym jednak połasić się na całosć, bo pierwsza część to jak dać komuś ogryzek z jabłka.
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/429673
Daniel ma grać w ekranizacji? Daniel Craig? Kogo? :mrgreen: Chociaż chyba się domyślam kogo.

miłosz - Śro 06 Gru, 2006 10:44

lorda Asriela ma grać Daniel Craig. mniam mniam. :serce:

Słuchaj ale moje dziecko wyrośnięte to mówisz trzy tomy........

Agn - Śro 06 Gru, 2006 10:49

No, domyśliłam się, że właśnie jego. Mmmm, świetna rola!

Najlepiej 3 tomy, bo czytając już w trakcie widać, że opowieść jest niesamowita, ale dopiero zakończywszy czytanie doceniasz w pełni jej piękno. Książka ma naprawdę sporo do zaoferowania. Zapytaj zresztą Admete - to ona mi ją poleciła, za co jestem jej do końca życia wdzięczna.

Mag - Śro 06 Gru, 2006 11:39

widzę,że Admete sprawuje pieczę nad naszym rozwojem duchowym.... :grin:
Agn - Śro 06 Gru, 2006 11:42

Ja już się nauczyłam, że jeśli Admete coś chwali, to znaczy, że to musi być dobre. I mam do jej gustu pełne zaufanie. :mrgreen:
Admete - Śro 06 Gru, 2006 15:24

:rumieniec: Eee...czuję się zakłopotana bardzo ;-) Każdy i tak sam weryfikuje moje opinie - czyta i mu się podoba albo nie podoba :-D Daniel ma grac w Mrocznych materiach? Wspaniale. Macie inne informacje na ten temat ( swoją droga muszę dokupic pozostałe części...).
Agn - Śro 06 Gru, 2006 16:23

Kiedy to prawda! Poleciłaś komuś kiedyś coś złego? Nieeee...
Powinnaś założyć kącik "Admete poleca". :mrgreen:

Anonymous - Śro 13 Gru, 2006 19:19

Ja osttatnio zamiast się uczyć i notować na wykładach oddawałam się czytaniu
"A nie mówiłam"- fajna ksiazka. smieszna bardzo. Moim zdaniem lepsza niż "Ja wam pokżę
"Dama kameliowa" interesująca. Wzruszyłam się.
"Pani Bovary" o ta mi się podobała. Bo zmusiła mnie do refleksji nad sobą.
"Szkarłatna litera" no i z tego zestawu ta książka mi się nie podobała. Jakaś taka mało rozbudowana moim zdaniem.

Anne Mary - Pią 15 Gru, 2006 21:29

Ostatnio pod ławką czytałam "Przygody dobrego wojaka Szwejka podczas wojny światowej" i muszę przyznać, że to dość zaskakująca lektura jak dla miłośniczki gregoriańsko-elżbietańskich powieści obyczajowych :D Z drugiej strony jednak, pozwala wierzyć, że bycie miłym i uprzejmym ma jakiś sens... :P
Agn - Pon 18 Gru, 2006 17:23

Mój padre uwielbia Szwejka. ;)

A ja właśnie skończyłam coś, co sprawiło, że jest mi autentycznie zimno z przerażenia. Przeczytałam "Największe zbrodniarki w historii" autorstwa Shelley Klein. Jestem załamana tym, jak bezgraniczne potrafi być ludzkie zwyrodnienie, zwykła podłość. Autorka na początku pisze, że skoro kobiety są matkami etc. to ich zbrodnie są tym bardziej napiętnowane. Coś w tym jest, bo mnie samej trudno zaakceptować kobietę, która morduje dzieci czy też atrakcyjną dziewczynę, która pomaga swojemu facetowi mordować młode dziewczyny (oszczędzę wam szczegółów, na pewno się domyślacie co się działo). Owszem, są tam i inne baby z piekła rodem, które siedząc na tronie dyrygowały ludzkim życiem jak popadło (np. jest rozdział o Elenie Ceausescu czy carycy Katarzynie), ale są też kobiety typu Aileen Carol Wuornos, która zabiła sześciu mężczyzn.
Co mnie drażniło, to fakt, że autorka nieco się miota - z jednej strony piętnuje zbrodniarki (trudno się temu dziwić, ale książki dokumentalne nie powinny mieć takiego wydźwięku), z drugiej strony usiłuje ukazać je w tragicznym świetle, a to przytaczając smutne dzieciństwo i parszywego ojca, a to otoczenie czy też sugestie o chorobie psychicznej i inne okoliczności łagodzące. W efekcie książka nie jest obiektywna, a i z tym subiektywizmem kiepsko wyszło.
Dziwi mnie natomiast, że w zestawieniu zabrakło Elżbiety Batorówny. Czyżby Klein o niej nie słyszała? No i jak można było ZAPOMNIEĆ o Lukrecji Borgia? Tym bardziej, że autorka jedną z pań przedstawionych w książce nazywa "współczesną Lukrecją"! :shock:
Jest jeszcze drugi tom - "Najwięksi zbrodniarze w historii" - tym razem o mężczyznach. Pewnie przeczytam, bo czemuż by się nie skatować do końca?
Jeśli ktoś chce się naprawdę przerazić, to polecam. Żaden horror tak was nie przestraszy jak historie, które są tu opowiedziane (a są naprawdę okrutne).
*idzie po wódkę i jakiś film na odstresa*

Anonymous - Pon 18 Gru, 2006 18:49

no tak, jakby nie spojrzeć ludzka fantazja pod tym względem nie zna granic.
Mnie swego czasu przeraziła książka opisująca szczegółowo dzieje krucjat (z szczególnym uwzględnierniem pierwszej). Szczegóły poczynań naszych Lisowczyków również nie należą do chwalebnych...

Agn - Pon 18 Gru, 2006 18:50

Autora i tytuł proszę!
Anonymous - Pon 18 Gru, 2006 19:22

Agn żebym to ja wiedziała, to bym podałą. Jakieś obce nazwisko i dość skomplikowane (łatwe bym zapamiętała :D ). Książka przewinęła mi się przez ręce na II roku studiów, kiedy trzeba się była przekopać przez stos ponad 200 lektur i zdać 20 z nich. Przyznaję się - po prostu nie pamiętam. Ale książka mocna, opisy straszne (to co oni robili z imieniem Boga na ustach było piekłem na ziemi). Dodam tylko że zaraz potem był równie rewelacyjny program historyczny produkcji BBC, który z równie szczerą bezwzględnością opoisywał co się działo. Program prowadził Michael Palin (nie każdy wie, że z wykształcenia jest historykiem), który niczym królik doświadczalny odtwarzał i doświadczał "uroków" krucjat.