To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Trzykrotka - Czw 22 Lis, 2018 14:22

Piękna jest ta piosenka i pieknie zaśpiewana :serce2: Mnie się ten film bardzo dobrze oglądało. Tylko PSH za grosz nie wyglądała na trenerkę, ale pewnie była wabikiem dla publicznosci.
W tym filmie ze scenami Wachlarza z Kropek on jest pokazany najlepiej jak można, bo to była ta dobra część dramy, w której nawiązywał się piękny i intensywny romans. A kiedy ludzie mają najwięcej czaru? Ano kiedy chcą zrobić wrażenie na drugiej osobie.

BeeMeR - Czw 22 Lis, 2018 15:39

PSH jest tam właściwie zbędna, ale nazwisko się liczy :wink:
Admete - Czw 22 Lis, 2018 20:27

Nowa drama Nefryta:

http://www.dramabeans.com...-poetic-teaser/

Trzykrotka - Czw 22 Lis, 2018 21:41

Jak na złość ta aktorka nie umie grać.
Trzykrotka - Pią 23 Lis, 2018 00:08

Przebiegłam przez jeszcze 14 i 15 odcinek Beauty, ale ilość głupich pomysłów scenariuszowych, cudownych rozwiązań strrrasznych problemów, szlochow i dramatoz mnie pokonała. Drama jest na Wschodzie, a ja żegnam się z nią bez żalu i czekam na jakąś sensowniejszą rolę dla tej zdolnej aktorki. Boję się, ze zechce zostać 'królową komedii romantycznych.' Można, ale do tego trzeba mieć Mike'a Newella jako scenarzystę.
BeeMeR - Pią 23 Lis, 2018 09:03

Ja sobie zachowuję w pamięci pierwsze odcinki - podobały mi się, walka z prozopagnozją zwłaszcza - ale środek rozmemłał treść jakakolwiek by nie była, końcówką cudownie lecząca wszystko była tyleż od czapy co zamiatająca wszelkie troski pod dywan, zamiast je zwalczyć. No cóż, ta drama nie była pierwsza ani ostatnia taka.

Wczoraj zmierzyłam się z ostatnim małpim filmem w moim posiadaniu, więcej już szukać nie zamierzam.

Wu Kong zaczyna się dość standardowo, Małpa wdziera się do Nieba, kradnie i zżera brzoskwinie nieśmiertelności, psuje bankiet i niszczy salę wdając się w bójkę z kim się da, po czym dostaje obręcz z której się cieszy jak dziecko myśląc, że to korona. I to było niemądre, ale oglądalne, zwłaszcza, że panowie trzej są fajni (Małpa i dwóch głównych frenemies), a walki i efekty są na dość wysokim poziomie.
Małpa i Niebiosa, rządzone przez Królową-Boginię:

Kompani do walki wręcz i wespół z potężniejszymi demonami oraz Niebem:

Ale potem następuje jedno wielkie WTF (spoileruję). Przede wszystkim klucz do małpiej obręczy w postaci złotej różdżki dostaje dziewczyna (córka Królowej Niebios) niby studiująca od setki lat buddyjskie nauki ale zachowująca się jak typowa panna z mangi (przynajmniej ja mam taki ich obraz :P ): dużo krzyczy, bije się, zachowuje nieraz tak samo głupio jak Małpa :no_comment: Może miało być romantycznie - nie chwytam tego w takim wydaniu, bo jak dla mnie cały zamysł, że Małpa ma się czegoś nauczyć od swego mistrza wziął w łeb - to już nawet animowana Małpa mogła uczyć się od pyrtka jak się opiekuje jeszcze młodszym, bezradnym stworzeniem - ba, malec nawet Małpą próbował się opiekować na miarę swoim skromnych możliwości i to zdało egzamin. Tu - ech...

A potem jest jeszcze dziwaczniej, bo w/w ferajna spada z Niebios na ziemię tracąc nieśmiertelność i nadprzyrodzone zdolności, walczy jak może z demoniczną chmurą, część umiera, część ożywa, królewna zakłada małpią koronę, Małpa i Trójoki transformują, następuje Wielkie Łubudu i Małpa odlatuje na chmurce (WTF?), widz przysypia bo miałam wrażenie, ze długo przed końcem filmu skończyły się dialogi i było jedno wielkie łubudu :spi:

Wniosek: to nie jest nasza Małpa, zbieżność nazwiska i artefaktów jest przypadkowa :P

BeeMeR - Pią 23 Lis, 2018 09:31

Jakby ktoś chciał zobaczyć walkę młodej Małpy z późniejszymi kumplami to tu:
https://www.youtube.com/watch?v=gkmAW7JoI4w

Wściekły Małpa po transformacji z nadwornym głupcem Niebios:
https://www.youtube.com/watch?v=sjUrLGkbEv0

I końcowe rozpirzenie Niebios w drzazgi (a Niebiosa były tu równie niefajne jak w Hwayugi więc pewnie nie ma czego żałować :P ):
https://www.youtube.com/watch?v=0a_s9EDNDXY

Aragonte - Pią 23 Lis, 2018 09:45

BeeMeR napisał/a:
Małpa odlatuje na chmurce (WTF?),

Latanie na chmurce jest akurat kanoniczne :wink:

BeeMeR - Pią 23 Lis, 2018 09:50

WTF miało się odnosić do transformacji ale jak rozbudowałam zdanie to się zagubiło ;)
Tak, wiem że Małpa umie też transformować, myślę że po prostu całość stanowiła dla mnie WTF ;-)

Trzykrotka - Pią 23 Lis, 2018 09:53

Uff, po twoum opisie sądzę, że kawałki z yt mi wystarczą :roll: Teraz tylko pozostaje jeszcze jedna, daleka wersja Podróży na Zachód, czyli nasz Kreatywny Księgowy Kim. Aragonte, bez presji, ale fighting! :thanx:
Pochwalę się, że mam większość odcinka 4 Paintera. Póki postaci normalnie rozmawiają, jest pięknie. Gorzej, kiedy zaczyna się rozmowa o sztuce. Obaj tłumacze na angielski gubią się wtedy kompletnie i trzeba sztukować i kombinować, co też artyści mają na myśli. Ale nagrodą było wielkie wspólne malowanie wielkiego dzieła dla króla i cesarza Chin, a potem będzie malowanie kąpiących się nad rzeką "wróżek" - ginsaeng.

BeeMeR - Pią 23 Lis, 2018 10:01

Trzykrotka napisał/a:
nagrodą było wielkie wspólne malowanie wielkiego dzieła dla króla i cesarza Chin
To wielopłótnowe? Bardzo mi się podobał ten amok malowania plus pomysł, co mogło być na pustym płótnie ale zostało zniszczone w procesie twórczym ;)
Trzykrotka - Pią 23 Lis, 2018 10:51

BeeMeR napisał/a:
Bardzo mi się podobał ten amok malowania plus pomysł, co mogło być na pustym płótnie ale zostało zniszczone w procesie twórczym ;)

To prawda :-D Myślę, że w prawdziwym życiu tę zniszczoną postać namalowaliby od nowa, doklejając nowy arkusz papieru.
Bardzo podobały mi się te obrazy. Te, które król skrytykował też mi się podobały.

BeeMeR - Pią 23 Lis, 2018 11:19

Mnie się ogólnie obrazy tam pokazane podobają - i król też ;-)
Teraz aktora mam w Pięknym spadku czy jakoś tak (zaczęłam rano) - główny grany przez LSG nadaje się wyłącznie do kopa w zarozumiały tyłek, MCW wygląda ślicznie a HHJ - cóż, znowu ona ;-)

Trzykrotka - Pią 23 Lis, 2018 12:45

LSG na szczęście się zreformuje (ale spoiler!) a panna Moon i obecny król z Paintera są tam nad podziw piękni. Ciekawam, jak odbierzesz HHJ, bo mnie się w tej dramie podobała bardzo. A nie przepadam za nią.
Moja malarka ucieka właśnie z egzaminu, żeby malować wróżki z natury :-D

BeeMeR - Pią 23 Lis, 2018 16:02

Ja już się do HHJ przyzwyczaiłam, nie drażni mnie jak dawniej, ale też sporo filmów z nią widziałam i nawet w niektórych wypadła dobrze. Na razie to sobie wzdycha jak też LSG zmężniał od tego czasu : :serce: wink:

Wróżki w naturze, na huśtawce itp to jedna z ładniejszych sekwencji tej dramy :serce:

Admete - Pią 23 Lis, 2018 16:03

Kto to jest HHJ?
BeeMeR - Pią 23 Lis, 2018 16:04

Han Hyo Jo - panna z W
Admete - Pią 23 Lis, 2018 16:05

A...nie znoszę ;)
BeeMeR - Pią 23 Lis, 2018 16:12

Ja w W też, ale w filmach bywa ok. Może to ten sam problem co z Księciuniem :wink:
Admete - Pią 23 Lis, 2018 16:40

Znam ją tylko z W.
BeeMeR - Pią 23 Lis, 2018 16:41

No to tak jakbyś znała Go Arę tylko z jednej, najgorszej dramy :wink:
Admete - Pią 23 Lis, 2018 16:48

Nie zamierzam jednak się zapoznawać z jej filmografią ;) Zabieram się za Children of Nobody. Mam nadzieję na ciekawy kryminał w stylu Achiary.

A - ona grała też w Iljimae. Tam też była kawałkiem drewna, Go Ara przynajmniej ma mimikę ;) Może mi się ta mimika nie podobać, ale jest ;)

EDIT: Children of nobody na razie nie zawodzi, ciekawie jest. Oby tak dalej.

Admete - Pią 23 Lis, 2018 18:07

Zwiastun Alhambry:

https://www.youtube.com/w...2&v=qe9p3srY9YY

https://www.youtube.com/w...0&v=9vWfJ30vLBI

Aragonte - Pią 23 Lis, 2018 18:07

Trzykrotka napisał/a:
Teraz tylko pozostaje jeszcze jedna, daleka wersja Podróży na Zachód, czyli nasz Kreatywny Księgowy Kim. Aragonte, bez presji, ale fighting! :thanx:

Teraz to jestem zakopana w pracy, trzeci dzień maratonu :?
Ale Kima z przyjemnościa potłumaczę w weekend, jak odparuję. To nie jest łatwe zawsze tłumaczenie, ale daje sporo satysfakcji.

BeeMeR napisał/a:
Han Hyo Jo - panna z W

W Shining Inheritance była fajna - może miała odpowiednio dobraną rolę.
W Iljimae faktycznie drewniana.

BeeMeR - Pią 23 Lis, 2018 19:34

W Iljimae była okropna, ale po prawdzie to nie miała tam co grać - jakieś żeńszeniowe kupiectwo, ble :roll:
Admete napisał/a:
Nie zamierzam jednak się zapoznawać z jej filmografią
Ja tez nie zamierzałam, po prostu grała w kilku filmach na które zamierzałam zerknąć.

Admete napisał/a:
Zwiastun Alhambry:
PSH w najgorszym wydaniu, z wiecznie niedomkniętą paszczą :roll: Ciekawe o co chodzi z mieczami - może zerknę.