To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Moje serce ma gęsią skórkę, czyli randka numer 14

Aragonte - Pią 02 Lut, 2018 16:37

Ja myślałam właśnie o "odpuść" :mysle:

Ta rymowanka przewija się od pierwszego odcinka - zauważyłaś? Najpierw Oh Gong śpiewał ją tej okropnej laleczce pana młodego, tj. demonowi wypędzanemu z tego dzieciaka, który powiedział mu o Sam Jang.
Sama się już nauczyłam ją śpiewać, no dobra, ostatni wers mi nie wychodzi :-P
Sam Jang też to kiedyś sobie nuciła, więc w sumie pojawiało się to w dramie już z pięć razy :wink:

A dziewczynka-duch była przeszczęśliwa, że spotkała kogoś na swoim poziomie, jak to podsumował Generał Mróz :-P

Edit: założyłam konto na Tumblrze :chowa sie: Ale kompletnie nie wiem, co się z tym Tumblrem dalej robi :mysle:

Świezutkie odkrycia :wink:
http://riya-in-the-valley...de-by-the-great
Cytat:
How to totally NOT be clingy: A guide by the Great Sage
Ask her whether she is being clingy.
Ask again.
And again.
Keep asking until she asks you to leave.😂

Czysta prawda :lol:

A to ujęcie niezmiennie sprawia, że się szczerzę do ekranu :mrgreen:

http://addictingkdrama.tu...and-you-know-it

Nie wiem, jak zniesiecie moje faflunienie w wątku przez kolejne 5 (chyba tyle, jeśli nie ma obsuwy z uwagi na igrzyska??) tygodni :zawstydzona2:
Ale może złapię takiego doła, że mi się odechce faflunic, już tak bywało.

Aragonte - Pią 02 Lut, 2018 23:33

Chyba jednak nici z reminiscencji z Generałem Mrozem z czasów Goryeo :wink:
Na Soompi ktoś napisał tak;

Cytat:
Actually, on the picture it says "General Hwang is treating General Dong", so I think it's a food truck or coffee truck that was sent to SH?
Caption translation: The sunbae-nim who knows my dejected shoulders and pats them well (me: meant to be comforting), my very sunbae hyung. #I love you. #I respect you ft. #Ginko wood bed #Temper
This insta seems a bit more inside joke between the two men to me.

Eeeeej - czy to zdjęcie z BTS-ów, prywatne, czy z planu?
https://www.instagram.com...=kdramas_frases
Oh Gong (LSG) nie ma tu na nadgarstku GGG :shock:
Ja chcę zobaczyc, jak Son Oh Gong śpiewa w noreabangu :excited: :lol:

Trzykrotka - Pią 02 Lut, 2018 23:53

Fafluń, fafluń, bo wynajdujesz cudeńka :excited: Byłaby wielka szkoda, gdyby nie było Generała Mroza i Ma Wanga w wydaniu goryeowskim. Ale tam jest tyle materiału, że nijak tego nie zmieszczą w przepisowym czasie. Drama aż się prosi o spin-offy. Ma Wang, panna Ma i tajemnicza ukochana zasługująą na osobną dramę, którą chętnie obejrzałabym. Inne wątki też
Przejrzałam sobie z uciechą zdjęcia, które wrzuciłaś - cudo! Śzósteczka w szaliczku i wszelkie piękne fanarty, zwłaszcza ze sceny aktywowania GGG :serduszkate:

Co do tumblra - możesz sama prowadzić blog, czyli pisać co ci w duszy gra, wrzucać zdjęcia itd, podobnie jak na fb, ale możesz wyszukać osoby, które lubisz, tematy, które cię interesują. Tublr podpowie ci blogi tematyczne, które możesz zacząć obserwować. I codziennie będziesz miała serwsis tego, co te osoby nowego zamieściłu u siebie - do czytania, komentowania, albo lajkowania, czy udostępniania.

Na wschód powędrował ten nieco lepszy sos do 10, a mój jest już gotowy na surowo. Mam nadzieję, że mimo konieczności porządnego osprzatania domu, uporam się z korektą i redakcją.

Aragonte - Pią 02 Lut, 2018 23:58

Trzykrotka napisał/a:
Byłaby wielka szkoda, gdyby nie było Generała Mroza i Ma Wanga w wydaniu goryeowskim.

I zbuntowanego, nieokiełznanego Son Oh Gonga z czasów Goryeo, sprzed uwięzienia, mmmm :serduszkate: :serduszkate:

Trzykrotka napisał/a:
Ale tam jest tyle materiału, że nijak tego nie zmieszczą w przepisowym czasie. Drama aż się prosi o spin-offy.

Biorę w ciemno te spin-offy :excited:

Trzykrotka napisał/a:
Szósteczka w szaliczku i wszelkie piękne fanarty, zwłaszcza ze sceny aktywowania GGG

Szósteczka jest w ogóle przeuroczy :serce: A scenę reaktywacji to ja już znam na pamięc :ops1:

Trzykrotka napisał/a:
Co do tumblra - możesz sama prowadzić blog, czyli pisać co ci w duszy gra, wrzucać zdjęcia itd, podobnie jak na fb, ale możesz wyszukać osoby, które lubisz, tematy, które cię interesują. Tublr podpowie ci blogi tematyczne, które możesz zacząć obserwować. I codziennie będziesz miała serwsis tego, co te osoby nowego zamieściłu u siebie - do czytania, komentowania, albo lajkowania, czy udostępniania.

Na razie coś tam lajkowałam i wrzuciłam do obserwowanych. W życiu nie prowadziłam bloga, więc raczej się na to nie odważę i tutaj, zwłaszcza że wypadałoby to robic po angielsku, czyli dochodzi bariera językowa. Pewnie skończy się na tym, że będę po prostu czytac i oglądac.

Widziałaś zdjęcie Oh Gonga z noreabangu, to bez GGG? Czyżby bransoletka została zdjęta? :excited:

Ale inna możliwośc, którą wskazano na Soompi, jest taka, że to scena wycięta z 2. odcinka, z tej randki-nie-randki, podczas której Oh Gong odgrywał dla Seon Mi rolę wujka, przyjaciela i ukochanego w jednym :mysle: Pewnie nakręcili więcej materiału, niż wykorzystali.

Na tym fanarcie rozbroił mnie ten zakręcony ogonek :mrgreen:
https://www.instagram.com...=hwayugi.kdrama
W sumie Sun Wu-kong był ogoniasty, o ile mi wiadomo :wink:

Edit: nowe fotki, chyba z 11. odcinka - Oh Gong i feralny dzwonek Grim Reaperów;
https://forums.soompi.com/en/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=https://i.imgur.com/SVEChoo.jpg&key=7eea6f9bcc3fcf3a48c9fc5976208c5605be89ffd51d910852157a66fcb38830

Trzykrotka - Sob 03 Lut, 2018 01:10

Ogonek :mrgreen: Rzeczywiście.
widziałaś zdjęcia Małpich Królów z innych ekranizacji? Zdecydowanie wole naszego z GGG na nadgarstku i sercu.
http://dreamingsnowflake2013.tumblr.com/page/2

Aragonte napisał/a:

Edit: nowe fotki, chyba z 11. odcinka - Oh Gong i feralny dzwonek Grim Reaperów;
https://forums.soompi.com/en/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=https://i.imgur.com/SVEChoo.jpg&key=7eea6f9bcc3fcf3a48c9fc5976208c5605be89ffd51d910852157a66fcb38830

No tak, sprawa dzwoneczka Grim Reaperów musi się wydać - to znaczy fakt, że ma go Sam Jang i na dodatek myli z miłosnym dzwonkiem. Wygląda na to, że Oh Gong odebrał go Sun Mi; ostrzegał przecież Ma Wanga, żeby nie pozwolił jej go nawet dotykać. A ona codziennie bierze go w ręce. Zauważyłaś, jak bardzo jego dźwięk towarzyszył reaktywacji GGG?

Jeszcze mała uwaga o Oh Gongu. Ogromnie mi się podoba, jak jest zbudowana ta postać, z ilu elementów, które budują skomplikowany charakter. Sceny z dziećmi pokazały, że naprawdę pod wieloma względami jest na poziomie małej dziewczynki z przedszkola, ale też też że on jeden znajduje kluczyk do dzieci, mimo, że zachowuje się w stosunku do nich szorstko i rzeczowo- i może dlatego dzieci wolą to, niż słodkie ćwierkanie. A to, jak obcesowo traktował bibliotekarkę pokazało, że to naprawdę groźny i nieobliczalny facet. Wiem, to był groźny i zły demon i na nic innego nie zsługiwał, ale przez to, że wystęował w ciele ładnej kobiety było dość przerażające - Oh Gong obrażał ją słowami, uderzył, traktował z buta. Strach pomyśleć, co mogłoby być z Sun Mi, gdyby nagle przestał ją kochać.

Admete - Sob 03 Lut, 2018 08:27

Ja na razie głównie was czytam, ale z przyjemnością. Dołączę do faflunienia za tydzień. Na razie zmęczenie i praca mnie dobijają. Ogólnie też moja sytuacja kosmetyczno - hormonalna.
Aragonte - Sob 03 Lut, 2018 15:00

Naprawdę dołączysz do fafluniących? :wink:

Zerknęłam na dzisiejszy recap Hwayugi i podejrzałam jedną scenę - angstowa była i bardzo w duchu pierwowzoru. Biedny Oh Gong :(

Admete - Sob 03 Lut, 2018 15:04

Na pewno do tych, co czytają soompi, oglądają obrazki i się zastanawiają. Bo teraz to tylko oglądam odcinki i nic więcej.
BeeMeR - Sob 03 Lut, 2018 15:07

Ja na razie zostanę w gronie milczących, ale czytających (czasem jednym okiem a czasem wcale ;) )
Aragonte - Sob 03 Lut, 2018 15:26

A nie chcesz pisac o tym, co sama oglądasz? :kwiatek:
Widzę, że w avku masz księcia z Moonlight :wink:

Na Soompi było parę ciekawych postów o demonologii, wrzucę później.

BeeMeR - Sob 03 Lut, 2018 15:47

Nie - nic ciekawego nie oglądam, a o Moonlight już pisałam w swoim czasie ;) Oglądanie tej bajki teraz idealnie komponuje mi się z problemami zdrowotnymi - w sam raz na pociechę ;)
Na razie same robicie wystarczająco ruchu w wątku ;) i dobrze :mrgreen:
Jakbym coś obejrzała innego to przecież napiszę :)

Trzykrotka - Sob 03 Lut, 2018 18:32

Admete, BeeMer spółczuję problemów ze zdrowiem, to naprawdę nic wesołego :kwiatek:
Posłałam odcinek 10 na wschód. Aragonte :kwiatek: nie wykluczam, że rymowanka to jeszcze wersja do zmiany, na razie jest jaka jest. Mały duch dziewczynki odpowiedział na nią Oh Gongowi, zauważyłaś? Kiedy ją pytał, jak uciekła z ksiązki, odpowiedziała Jeśli ci powiem, co mi za to dasz? i Oh Gong się roześmiał.
odcinek 11 zaraz przybywa, a ja po ciężkim sprzątaniu zapuszczam sobie Romantycznego Doktora. Ostatni twist mi się nie podobał. Przyjazd na prowincję całej ekipy doktorów i pielęgniarek ze stołecznego szpitala wydaje mi się naciągany - ale może coś ciekawego z tego będzie.

Aragonte - Sob 03 Lut, 2018 20:37

"A jak to powiem ci, co mi za to dasz?" - moze tak?
Wracam wlasnie do domu, zamierzam sie dzis dobrac do 11. odcinka Hwayugi.
Widzialas, co spotkalo Oh Gonga, Trzykrotko? :(

Admete - Sob 03 Lut, 2018 20:37

Trzykrotko będzie dobrze w romantycznym doktorze :) Z tego co pamiętam, to jakaś rywalizacja będzie, a potem się ułoży.
Trzykrotka - Sob 03 Lut, 2018 21:08

Uch, mam nadzieję, że wszystko się wyprostuje w Romantic Doctor, bo na razie głównie wszyscy na wszystkich się drą, podkopują się albo mają pretensje.
Zaczynam 9 odcinek.

Aragonte napisał/a:
Widzialas, co spotkalo Oh Gonga, Trzykrotko? :(

Nie - troszkę tylko przebiegłam po scenach 11, widziałam, że na Buj Ji się skupi ten odcinek, ale twardo nie chcę wiedzieć, zanim nie pokażą się napisy. Nie poradzę, tak mam, choćbym pękła z ciekawości

Aragonte - Sob 03 Lut, 2018 21:32

Ja mam słabą silną wolę, więc pewnie obejrzę odcinek saute :ops1:
Ale dali taką końcówkę, że najlepiej byłoby miec od razu 12. odcinek. Z napisami :frustracja:
A najlepiej wszystkie aż do końca :frustracja:

Na Soompi pocieszają się następującym tekstem:
Cytat:
If we can survive Moon Lovers, we can survive this!

Tylko że ja wymiękłam pod koniec ML :-P

Trzykrotka - Sob 03 Lut, 2018 22:16

Aragonte napisał/a:

Na Soompi pocieszają się następującym tekstem:
Cytat:
If we can survive Moon Lovers, we can survive this!

Tylko że ja wymiękłam pod koniec ML :-P

No nie, nawet mnie nie strasz! Moon Lovers przetrwałam z zaciśniętymi zębami. O nie, siostrzyczki Hong, nie bądżcie takie :trzyma_kciuki: Nie wiem co prawda, jakie okropności się wydarzyły, ale niech mi nikogo nie krzywdzą, bo nie zniesie :confused3:

W szpitalu Doldam na szczęście troschę poluzowało - ruszam z 10 odcinkiem i drutkuję zawzięcie od kolejne operacje i ostre dyżury

Aragonte - Sob 03 Lut, 2018 23:08

A ja asekuracyjnie włączyłam sobie pod wyszywanie pierwszy odcinek Moonlight, potrzebuję czegoś lekkiego, bo ostatnio fatalnie śpię - jak obejrzę Hwayugi, i to jeszcze bez napisów, znowu się nie wyśpię. No to chichram się z Bogusia i reszty :wink:

Trzykrotka napisał/a:
Nie wiem co prawda, jakie okropności się wydarzyły, ale niech mi nikogo nie krzywdzą, bo nie zniesie

Nic nie powiem :chowa sie:
Po prostu siostrzyczki Hong odrobiły lekcję z czytania "Wędrówki na zachód" i przeniosły tam to i owo z pierwowzoru, jak widzę.

Trzykrotka - Sob 03 Lut, 2018 23:23

No i zajrzałam na koniec - buuuu :cry2: Niech szybko będą i napisy i 12 odcinek.

O tak, początek Moonlight jest przecudny - przyjmowanie do służby nowch eunuchów już miałaś?

Agn - Sob 03 Lut, 2018 23:39

Żyję, jakby co. Jestem dzielna. Po zasuwie w pracy przybyłam do domu, podgrzałam zupę, wzięłam prysznic, umyłam włosy, nałożyłam maseczkę... i odkryłam, że kiedy nie patrzyłam święty Mikołaj podrzucił polskie napisy do 9 i 10 odcinka Hwayugi. :serce: Chwała ci, Trzykrotko, bardzo mi się przyda chwila rozrywki po tych wszystkich wizytacjach-sracjach-malowaniu trawników na zielono i innych zadań pozalekcyjnych.
*zasiada do oglądania z herbatką w ręku*

PS Czy mnie się wydaje, czy jeden z panów od sprzątania zwłok to kretyn z SKKS? :mysle:

Aragonte - Sob 03 Lut, 2018 23:43

Agn, może i masz rację :mysle:
Trzykrotka napisał/a:
No i zajrzałam na koniec - buuuu Niech szybko będą i napisy i 12 odcinek.

No ostrzegałam w podtekstach :cry2:
Niech szybko będą napisy i nowy odcinek, oj tak.

Przyjmowanie eunuchów na trening w pałacu właśnie się odbywało :mrgreen:
Boguś jest tu bardzo fajny :-D

Agn - Sob 03 Lut, 2018 23:53

Mogę sobie westchnąć? Jaki piękny był moment, kiedy CSW spoważniał. Małpiszon wygarnął mu, że tą swoją boginkę-demonicę zostawił na pastwę losu - od razu zmienił się nastrój, widać było na twarzy Byczka cały ból tego świata... i na dokładkę ten niższy, głębszy głos. Ech... Śliczny moment. Miło, że drama przypomniała, że CSW potrafi też takie rzeczy zagrać, a nie tylko bawić widza do łez.
W sumie obaj, i Małpiszon, i Byczek, są trochę zniewoleni przez miłość. Małpa ma, jak wiadomo, niegustowną bransoletkę, ale Byczek tęskni całymi wiekami do swojej wybranki.

Zombica zaanektowała wannę do spania. Już właściwie wiadomo, co się stało i że jej zabójca to bardzo wpływowy facet, któremu nikt nie podskoczy, bo ma ludzi od mokrej roboty. Ciekawa jestem kiedy i w jaki sposób wpadnie.

Trzykrotka - Nie 04 Lut, 2018 00:06

Faktycznie, jeden z tych zbirów to idiota z przeciwnego obozu z SKKS. Znajome mi się wydawało jego oblicze. Kurcze, ile razy myślę o SKKS, myśli mi się o tym biednym chłopaku, który tak młodo umarł. Podejrzewam, że to kolejny wypadek z depresją i - niestety - samobójstwem, choć nie będę spekulować, skoro nie wiem.

Agn napisał/a:
Mogę sobie westchnąć? Jaki piękny był moment, kiedy CSW spoważniał.

Oj tak, zapomniałam napisać, że to była bardzo piękna chwila, kawał ładnego, intensywnego, a dyskretnego aktorstwa. Zauważylaś, że Ma Wang trochę generalnie się uspokoił i już tak nie szarżje, jak na początku? Ale marsza weselnego grał bezkonkurencyjnie :mrgreen:

Agn napisał/a:
Już właściwie wiadomo, co się stało i że jej zabójca to bardzo wpływowy facet, któremu nikt nie podskoczy, bo ma ludzi od mokrej roboty. Ciekawa jestem kiedy i w jaki sposób wpadnie.

Chyba nie będzie to takie proste i chyba historia jego i Bu Ji sięga gdzieś głęboko w przeszłość... o ile dobrze interpretuję obejrzane saute kawałki 11 odcinka.

Z weselszych rzeczy - widziałam scenę, w której Oh Gong pokazał Sam Jang wygwieżdżone niebo - ona patrzyła na gwiazdy, a on na nią :serduszkate:
Oby napisy pokazały się już jutro :trzyma_kciuki:

Aragonte napisał/a:

Boguś jest tu bardzo fajny :-D

Doroślejszy już jakby :serduszkate: Ciekawe, co z Bogusiem zrobi wojsko, skoro koszarowa rochówka tak ładnie dodaje pano 100% do zajebistości :lol:

Agn - Nie 04 Lut, 2018 00:13

Trzykrotka napisał/a:
Kurcze, ile razy myślę o SKKS, myśli mi się o tym biednym chłopaku, który tak młodo umarł.

Mnie też. Żal. Świetnym był Zuym. I te oczyska spod brwi patrzące, ech...
Trzykrotka napisał/a:
Zauważylaś, że Ma Wang trochę generalnie się uspokoił i już tak nie szarżje, jak na początku?

Owszem . Ma o wiele więcej scen naprawdę ładnych i ładnie zagranych. Zaczęło się chyba od momentu, w którym pojawiły się pierwsze wzmianki, co i dlaczego Ma Wang chce zrobić. I jak ten portret z wachlarzem pokazano.
Trzykrotka napisał/a:
Ale marsza weselnego grał bezkonkurencyjnie

:rotfl: Dobrze, że nie ma fryzury na Chopina, bo by mu kudły fruwały jak w reklamie szamponu. :lol:
Trzykrotka napisał/a:
Ciekawe, co z Bogusiem zrobi wojsko, skoro koszarowa rochówka tak ładnie dodaje pano 100% do zajebistości

Badania pokazują, że jej moc jest niezrównana i co który oppa z kamaszy wyskoczy, to można na słupie wylądować, jak się któraś zagapi...
A czy Boguś się do woja już szykuje?

Trzykrotka - Nie 04 Lut, 2018 00:18

Agn napisał/a:

Badania pokazują, że jej moc jest niezrównana i co który oppa z kamaszy wyskoczy, to można na słupie wylądować, jak się któraś zagapi...

Oj to to :serduszkate:

Agn napisał/a:
A czy Boguś się do woja już szykuje?

Czasu ma jeszcze sporo i skoro kariera ruszyła mu z kopyta, to pewnie nie będzie jeszcze się spieszył, ale tak już się na wszelkie wypadek zastanowiłam :serce: