To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Kropki, paski i uczuciowe trójkąty - dramaland po raz 9

Trzykrotka - Pią 15 Kwi, 2016 19:21

Powiem szczerze, że głównie z myślą o tobie umiescilam to tłumaczenie,bo Agn i BeeMer to wszystko doskonale wiedzą, ją też. i wszystkie miałyśmy kilka tygodni radości
:-P

BeeMeR - Pią 15 Kwi, 2016 19:23

Oj tak, trzeba zawiesić niewiarę, a nawet przewiesić ją daleko za albański horyzont ;)
:kwiatek: I można się bawić doskonale :mrgreen:
Trzykrotko do zobaczenia wkrótce na Fanie :banan:

Admete - Pią 15 Kwi, 2016 20:13

Niezmiernie mnie rozbawił - kobieta wymieniła wszystko, co sprawia, że mam nieustanne :roll: :rotfl: Boje się tylko, że już tylko takie rzeczy będą kręcić i nie będę mieć co oglądać. Zgroza noremalnie ;) A ja potrzebuję mięcha i konkretu, bo inaczej jestem głodna. Na ciastkach z bita śmietaną długo nie ujadę. ;) A i podglądam trochę Mrs Temper na końcu 9 odcinka była chyba zapowiedź tego seguka fantasy Mirror of the Witch

https://www.youtube.com/watch?v=Sa-YfsgKv_A

Aragonte - Pią 15 Kwi, 2016 23:26

Mogę też mieć problem z Kropkami, jeśli nie przekona mnie romans :mysle: W sumie też wolę konkrety, chociaż np. taka radosna (w większości) bajka jak SKKS szalenie bawiła w swej bajkowości - no, ale to była taka konwencja.
Mimo to dam szansę Kropkom (kiedyś), bo Wachlarza baardzo lubię - nie do końca jako faceta, ale na pewno jako urocze stworzenie :mrgreen: - więc jest szansa, że będę oglądać dla niego, jeśli nie da fabuły :wink:

Admete - Sob 16 Kwi, 2016 06:37

Signal, Signal - ja zacznę chyba powtórkę. A z obecnych dram Mrs temper jest całkiem ciekawe. Ma odwrócony schemat. Silna, ostra kobieta i spokojny, wrażliwy mężczyzna, podwładny kobiety. Przy komediowej otoczce jest całkiem feministyczny w wymowie. Chciałam zobaczyć aktorkę, która grała Deokman w roli współczesnej. Jej pasują role takich zdecydowanych, władczych kobiet. Akcja rozgrywa się w niewielkiej firmie kosmetycznej, są tam historie pracowników i relacja między szefową, a jednym z pracowników, przy czym na razie nie ma to podtekstu stricte romansowego. Szefowa miała zresztą trzech mężów i właśnie ostatni ex chce jej dokopać na gruncie biznesowym.
BeeMeR - Sob 16 Kwi, 2016 09:16

Admete napisał/a:
Boje się tylko, że już tylko takie rzeczy będą kręcić i nie będę mieć co oglądać.
Nie ma obawy - będą kręcić różne rzeczy, dla starych i młodych, familijne, rom-komy i kryminały - na pewno będziesz miała co wybrać. Kropki były z góry skazane u ciebie na porażkę - serio.
To jest kraina nigdy-nigdy, a jak do tego dodać romans, który cie nie przekonuje to klapa na całej linii.
Mnie się - jak powtórzę - podobało, tylko niewiarę musiałam zawiesić bardzo daleko, bo inaczej zakrzyczałaby mnie przy wirusach, co to je można zweryfikować tuż po ew. zarażeniu bez jakiejś kilkutygodniowej czy bądź choćby dniowej inkubacji albo przy oznajmianiu czyjejś śmierci przy tajemniczo znikniętym ciele - czy to aby nie 7 lat się czeka? Dramy jednak (albo koreańskie wojsko ;) ) mogą wszystko, więc się nie czepiam - a już najmniej scen akcji, bo mają być widowiskowe a nie prawdopodobne.

Aragonte - ja Wachlarza odbieram bardzo podobnie, a mi to nie przeszkodziło w odbiorze :kwiatek: Nic na siłę jednak, wiadomo.
Dla mnie to nie jest super całuśna drama, będę musiała w tej kategorii poszukać innej :P Oraz "chemicznej" :P .
Mnie się najbardziej podobali panowie: Wachlarz, Jin Goo (mimo pewnych niedostatków aktorskich :P ), Pułkownik, Generał, Północnik, Daniel, starszy lekarz i młodszy - i ich relacje i przygody są dla mnie najciekawsze. Panie na dalszym planie, ale i tu nie narzekam - nie denerwowały mnie, a to podstawa.
A drama rozrywkowa jest i to wystarczy.

Agn - Sob 16 Kwi, 2016 15:47

Dziń dybry!
Trzykrotka napisał/a:
O, to już we trzy czekamy na seguk fantasy :banan:

Czekajcie, który to seguk fantasy? Lustro wiećmy? Czekam! Czekam bardzo niecierpliwie!!! I sporo sobie obiecuję po tym seguku. :excited:
Trzykrotka napisał/a:
Kiedy pisze o dwóch godnych szacunku, przyzwoitych męskich bohaterach, zamiast o mizoginistycznych świrach, jak często bywało, wreszcie widzę, czemu jest wokół niej tyle szumu.

Coś w tym jest. W sumie ona ma rękę do dialogów i komicznych momentów, ale regularnie kopała zakończenia. I nie da się ukryć, że niektórych troli jej pióra ciężko znieść.
Trzykrotka napisał/a:
czymże to wszystko jest, skoro możesz podziwiać, jak wręcz niedorzecznie piękni Soong Joong Ki i Song Hye Kyo robią do siebie słodkie oczy przez 16 odcinków?

Szczęśliwa ja, że ppl zauważyłam chyba dopiero w ostatnim odcinku, a i wtedy mnie nie zirytowało. :)
Trzykrotka napisał/a:
i wszystkie miałyśmy kilka tygodni radości

I to najważniejsze. Cudownie się razem oglądało. :)
Aragonte napisał/a:
W sumie też wolę konkrety

Ja też, a tu dostałam konkretny romans. I raduję się z tego.
I już mi się nie chce fefnasty raz pisać, że mi się podobało i niczego bym nie zmieniła. Oski zresztą już wstępnie rozdałam, a co!

A tymczasem, skoro już nie mam co czekać na kolejne Kropeczki, mogłam wrócić w ramiona Drzewa Mocno Korzennego.
Odcinek 14 i źle się dzieje w państwie joseońskim, albowiem wieść gminna się rozniosła, że król w swej bezczelności pracuje nad pismem, które nie będzie chińskie. I foch oczywiście co bardziej zatwardziałych uczonych, że osobne pismo, to sobie mogą mieć te wszystkie barbarzyńskie kraje wokół, z Mongolią i czymśtam jeszcze na czele, ale nie postępowy Joseon. Twardogłowi rzecz jasna wysunęli najbardziej zmumifikowanego starucha na klęczki przed pałac i dawaj szykować bunt.
Maluczcy z kolei nie bardzo rozumieją, po jaką zarazę mają w ogóle umieć czytać i pisać. No cóż.
Co robi nasz bohater? Nasz bohater usiłuje nadal z uporem maniaka sprzątnąć króla, bo nauka pisania z nikogo nie zrobi szlachcica, więc foch i w ogóle.
Zajęty jest płakaniem nad wodą nad swoim ojcem (słowo daję, jeszcze raz o nim powie, że jest "mój ojciec, który w niczym nie zawinił, a zmarł", to go czymś trzasnę!), dopełnianiem rytuału z rozlewaniem alkoholu i... i tu nastąpiła bardzo miła scenka z objawianiem się duchów ojca i sąsiada, czyli ojca Dahm / So Yi. Piją, przekomarzają się, żartują sobie... i żebyż Jang Hyuk był lepszym aktorem, to by ta scena była cudowna, ale zdecydowanie nie będę z nim specjalnie szukała jakichś dram, bo cinca marny jest. Ma momenty (zazwyczaj nieme, ale nie zawsze), kiedy fajnie strzela oczkami i kiedy mówi normalnie to jest ok. Ale jak zaczyna jojczeć za ojcem... jedna mina i głos jak mucząca krowa. :roll: Nie pomaga Shin Se Kyung, ale nadal uważam, że ona po prostu nie ma co grać. Jej postać jest po prostu nudna i drama świetnie by się bez niej obyła. Jak i bez wątku miłosnego. Naprawdę - lubię wątki miłosne, ale tutaj mi nie leży. Może dlatego, że ona nie jest mięsista, a on... no cóż, to Jang Hyuk. :roll:
Dobrze się to ogląda, ale to jednak nie był mój odcinek. Mimo wszystko pozwolę sobie na kilka niemerytorycznych uwag.
Jang Hyuk po wieki wieków powinien chodzić tylko w czerni. :serce: Czego by o nim nie powiedzieć - zgrabny to on jest!

Niekoniecznie zaś w bieli.

Jego bohater ma dwóch takich przyjaciół-pomagierów.

Przepadam za tym z lewej. Wygląda niepozornie, ale jego numery z kulkami cieszą oczy. Wolę jego od głównego bohatera.
Ten z prawej to dość typowy gościu od marudzenia na wysokich tonach, ale nie jest aż takim przygłupem jak to czasem w dramach bywa (znaczy się nie wrzeszczy aż tak głośno).

Zła wiadomość dla wielbicielek LSH. Jest go mało, w dodatku jest tu tak wychudzony, że jego widok nie wiem, komu może wsprawiać długo radość.

I przy scenie z rytuałem, nie wiem, czemu, wzruszyło mnie, że ta miseczka jest taka obłupana. Widać, że często używana, a właściciel nie śmierdzi groszem, może nie ma jak nabyć nowej.

No, nagadałam się. :)

Aragonte - Sob 16 Kwi, 2016 17:53

Czy ja dobrze pamiętam, że Bang Ji pojawił się w 13. odcinku TWDR?
Agn - Sob 16 Kwi, 2016 17:54

Nie bylo go. Ale kazali go szukac.
BeeMeR - Sob 16 Kwi, 2016 20:12

Trzykrotko - zgodnie z obietnicą, polecam też zalinkowany tam blog:
http://forum.northandsout...5368.htm#455368

Trzykrotka - Sob 16 Kwi, 2016 22:41

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotko - zgodnie z obietnicą, polecam też zalinkowany tam blog:
http://forum.northandsout...5368.htm#455368

:kwiatek: :kwiatek: Bardzo dziękuję :kwiatek:
Dzięki za dzisiejsze spotkanie! Miło było się pośmiać, pogadać, wymienić wieści i posiedzieć w ogródku i nad słodkościami w tak pięknych okolicznościach przyrody.

Na podsumowanie Kropek powiem, że mam na tapecie odcinek 11 i stwierdzam, że chyba ta część epidemiologiczno - lekarska najmniej mi się podoba. Ale połowa już za mną, jakoś dam radę.
Dla przyjemności: Dziwiczy Duch, czyli Wachlarz w bieli

Ajjj, nie mam go ze sceny na plaży, tej, w której oddawali kamyk. Tamta koszula była bardzo malownicza :serduszkate:

I dla rozweselenia: mały chomiczek i pilny student :serce:

BeeMeR - Sob 16 Kwi, 2016 23:12

Trzykrotka napisał/a:
Dzięki za dzisiejsze spotkanie! Miło było się pośmiać, pogadać, wymienić wieści i posiedzieć w ogródku i nad słodkościami w tak pięknych okolicznościach przyrody.
:kwiatek:

A tu taki mały cosplay - jak widać bawią się nie tylko młodzi ;)

Trzykrotka - Nie 17 Kwi, 2016 00:39

Piękny obrazek :oklaski: Niesiona falą tęsknoty obejrzałam przed snem zakończenie turnieju strzeleckiego w SKK, oraz to, jak chytrze Wachlarz wysłał Wielkiego do kąpieli w Izbie Pamięci. Nie, żeby podglądać, o nie! Wyłącznie w celach naukowych :mrgreen: A potem cała trójca nie może zasnąć we wspólnym pokoju z emocji, a Wachlarz w swoim z ciekawości. Na dobry humor nie ma jak ich gierki i podchody :serduszkate:
Aragonte - Nie 17 Kwi, 2016 00:55

Pamiętam, jak się Wachlarz z tej ciekawości turlał w pościeli :rotfl: Cudny był :D
BeeMeR - Nie 17 Kwi, 2016 07:36

Aragonte napisał/a:
Pamiętam, jak się Wachlarz z tej ciekawości turlał w pościeli :rotfl: Cudny był :D
W Kropkach też jest cudny :serduszkate: , pełen wdzięku, radosny, flirciarski (doceniam, że tylko z jedną lekarką, a nie wszystkim co nosi kieckę), - totalne przeciwieństwo skrzywionego smutasa z NG :P
i nie ma znaczenia, że elokwentny czaruś to nie mój typ faceta, wolę widać bardziej małomówne marudy jak sierżant ;) ogląda się ich obu doskonale :serduszkate:
https://www.youtube.com/watch?v=4VvPKOkSeEI

Agn - Nie 17 Kwi, 2016 09:30

Trzykrotka napisał/a:

*zazdrości okrutnie* Co jadłyście?
Trzykrotka napisał/a:
Dla przyjemności: Dziwiczy Duch, czyli Wachlarz w bieli

Oj, on bardzo ładnie się w bieli prezentuje. :serce:
Trzykrotka napisał/a:
I dla rozweselenia: mały chomiczek i pilny student

Jaki berecik! Jak z żołędzia! :mrgreen:
BeeMeR napisał/a:
A tu taki mały cosplay - jak widać bawią się nie tylko młodzi

A co! Słodkie. :)
Trzykrotka napisał/a:
Niesiona falą tęsknoty obejrzałam przed snem zakończenie turnieju strzeleckiego w SKK, oraz to, jak chytrze Wachlarz wysłał Wielkiego do kąpieli w Izbie Pamięci. Nie, żeby podglądać, o nie! Wyłącznie w celach naukowych A potem cała trójca nie może zasnąć we wspólnym pokoju z emocji, a Wachlarz w swoim z ciekawości. Na dobry humor nie ma jak ich gierki i podchody

Ja zaś, ponieważ 15 Tree mi się strasznie cięła, wzięłam sobie w obroty pierwszy odcinek SKKS. Wachlarz sfilmowany tak, że mucha nie siada. Piękne ujęcie przy oknie, najazd na usta, te wszystkie uśmieszki, gesty, aluzje, fiolety, piórko i czytanie świerszczyków... Miodzio! :mrgreen: To był niezły, złośliwy chochlik na początku, jak przebrzydle wkopał przyszłego Wielkiego i Mężulka, niuś-niuś!
Dobre wejście ma też Świrus. Może nie jest Junkim, ale wykop na zakończenie bijatyki miał skuteczny. :mrgreen:
Niestety, Mężulek ma kij w tyłku i o ile pamiętam nigdy go nie wyjął. Siedzi sztywno jak na tureckim kazaniu i od razu obrywa jajem. :P
Zdecydowanie żywsi są Wachlarz ze Świrusem, ale to dopiero za jakiś czas zrobi się z nich dream team. :)
Aragonte napisał/a:
Pamiętam, jak się Wachlarz z tej ciekawości turlał w pościeli Cudny był

Będę musiała jeszcze raz obejrzeć dramę od A do Z, bo nie pamiętam, o co chodziło z turlaniem się. Czego był ciekawy? :mysle: Od pierwszego wejrzenia wiedział, że to kobieta. No chyba że tego, czy się reszta panów skapnęła. Jak rany, zupełnie nie pamiętam...
Swoją szosą miło spotkać multum znajomych - tata-śpiączka, szef Wilczka, ten drugi z Noronu, którego np. teraz oglądam w Tree.
BeeMeR napisał/a:
totalne przeciwieństwo NG

Widać potrzebował kasy na rachunki, stąd występ w NG. Wybaczmy, zapomnijmy i patrzmy w przyszłość. ;)
BeeMeR napisał/a:
w gruncie rzeczy cudni są obaj

https://www.youtube.com/watch?v=4VvPKOkSeEI

Mhmmm! :serduszkate:

BeeMeR - Nie 17 Kwi, 2016 09:43

Agn napisał/a:
*zazdrości okrutnie* Co jadłyście?
Same dobre rzeczy :slina: - Admete wszystko udokumentowała w wątku jedzeniowym - odsyłam tam :mrgreen:

Agn napisał/a:
Widać potrzebował kasy na rachunki, stąd występ w NG.
Toż to sztandarowa melodrama koreańska, z bardzo wysoką oglądalnością i fanklubem ;)
Nie sądzę, by jej żałował ;)

Trzykrotko, falstartowo zaczęłam Mary tj. obejrzałam pierwszy kwadrans. Zombie ślub spodobał mi się z marszu :rotfl:
Moonówna sprawia o niebo lepsze wrażenie niż w Alicji, coś jak PSH z YAB po PSH z Heirs ;)

Agn - Nie 17 Kwi, 2016 09:50

BeeMeR napisał/a:
Toż to sztandarowa melodrama koreańska, z bardzo wysoką oglądalnością i fanklubem

Nie sądzę, by jej żałował

To musiały być bardzo wysokie rachunki, toć wszystko w Seulu drogie jak pierun. :P
BeeMeR napisał/a:
zaczęłam Mary tj. obejrzałam pierwszy kwadrans

Mary?

BeeMeR - Nie 17 Kwi, 2016 09:51

http://asianwiki.com/Marry_Me,_Mary!

gp z Moonówną, tym którego nie lubisz, Yamą i innymi znajomymi :mrgreen:

Agn - Nie 17 Kwi, 2016 09:55

A, ja to kojarzę jako Mary stayed out all night - Sexy Kości Policzkowe w roli Tego Drugiego. Wysiadłam po jednym odcinku. :P Ale czekam na wasze wrażenia! :mrgreen:
BeeMeR - Nie 17 Kwi, 2016 10:00

Agn napisał/a:
Mary stayed out all night
No to w skrócie "Mary" ;)
Na razie główna zachowuje się jak bezmózga, znalazła się na koncercie a wrzeszczy, że jest za głośno i próbuje krzyczeć do śpiewającego na estradzie chłopaka w nadziei, że jej odpowie w trakcie piosenki :zalamka:
Reszta odcinka będzie jutro :mrgreen:

Agn - Nie 17 Kwi, 2016 10:01

Ja sobie na drogę narychtowałam SKKS. Nie wiem czemu Tree mi się tak strasznie biesi. :(

Edycja: Erm... w Mirror of the witch jako główna panna wymieniana jest niejaka Kim Sae Ron. Wg asianwiki ta panienka w tym roku kończy dopiero 16 lat. :? Mogę czuć lekki dyskomfort z tej okazji. :? Zwłaszcza że jej partner ma 30tkę na karku...

Admete - Nie 17 Kwi, 2016 11:53

Całe ost z Signal - zarówno piosenki jak i muzyka ilustracyjna są bardzo dobre.

https://www.youtube.com/watch?v=O72z-LgbAhk

Chciałam wam wkleić jakieś mv z serialu, jest dużo dobrych, ale wszystkie spoilerow. Jedna z piosenek:

https://www.youtube.com/w...LgbAhk&index=12

Aragonte - Nie 17 Kwi, 2016 13:18

Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Pamiętam, jak się Wachlarz z tej ciekawości turlał w pościeli Cudny był

Będę musiała jeszcze raz obejrzeć dramę od A do Z, bo nie pamiętam, o co chodziło z turlaniem się. Czego był ciekawy? :mysle: Od pierwszego wejrzenia wiedział, że to kobieta. No chyba że tego, czy się reszta panów skapnęła. Jak rany, zupełnie nie pamiętam...

Był ciekaw, bo co prawda podejrzewał Kim Yoon Shika od początku, ale nie zdołał się upewnić, że ma rację.
A jeśli chcesz szybko zaspokoić swoją ciekawość, to włącz ósmy odcinek SKKS - około 13. minuty zaczynają się nocne podchody, z czkawką Świrusa i całą resztą :lol: A Wachlarzyk turla się około 19. minuty :wink: Ładna była też scena poranna, kiedy Wielki przechytrzył Wachlarza opowieścią o duchu dziewicy - jak tamten w pośpiechu poprawiał szaty po wyjściu z kibelka :lol:

Agn - Nie 17 Kwi, 2016 19:55

Aragonte napisał/a:
Ładna była też scena poranna, kiedy Wielki przechytrzył Wachlarza opowieścią o duchu dziewicy - jak tamten w pośpiechu poprawiał szaty po wyjściu z kibelka

Aż chyba sobie zerknę. Dzięki! :mrgreen: