To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie II

Admete - Pią 18 Maj, 2012 15:44

Nie ubije, kariera go czeka ;)
Admete - Sob 19 Maj, 2012 18:54

To obejrzałam koncówkę Once...Musze powiedzieć, że spodobały mi się rozwiązania fabularne, które zastosowali scenarzyści :) Na razie im wychodzi. Ciekawe jak długo będa sobie tak dobrze radzic. Lost przez dwa sezony było swietne ;) A to są scenarzyści od Lost właśnie. Nadal jestem fanką mr Golda ;)
Grimm mnie odrobine zaskoczył, nie spodziewałam się powrotu:

Spoiler:
mamusi ;)

milenaj - Sob 19 Maj, 2012 19:56

Oj, podobało mi się, że Gold się nie zmienił własciwie pod wpływem powrotu Belli. Takie nie bardzo baśniowe to było.
Admete - Sob 19 Maj, 2012 20:06

Zupełnie go nie ruszyło. I ciekawa jestem, co się teraz stanie, gdy

Spoiler:
magia wróciła do naszego swiata. Ograniczy się do Storybrook?

praedzio - Sob 19 Maj, 2012 20:46

Ja chcę wiedzieć, co z Augustem!! :bejsbol: Oddrewnił się, czy tak mu zostało? :confused3:
milenaj - Sob 19 Maj, 2012 21:27

Mr Gold? On zechce być panem wszystkiego. A jak nie on, to królowa na pewno na to wpadnie. :wink:

August też mnie ciekawi...

Admete - Sob 19 Maj, 2012 23:16

Myslę, że Augusta uratowali. To ciekawa postać. Bardzo mi się podobała ta wersja Pinokia. Zaskoczyli mnie, gdy na chwile pojawił się Huntsman ;) Usmieszek Reginy na końcu odcinka wiele mówi. Ostatecznie ona wie, jak posługiwac się magią.
A w Grimm interesuje mnie, co się stanie z Juliette - w co się zamieni...Hanka nadal nie lubię. Nie dośc, że aktor to takie brzydactwo, to jeszcze grac nie bardzo potrafi.

praedzio - Nie 20 Maj, 2012 07:25

Nie wiem, co myśleć o Prince Charming. W niemagicznym świecie kompletnie mnie rozczarował, a w świecie magicznym też za bardzo mnie nie zachwycił. Machanie mieczem i ciągłe wołanie typu: "Pokaż się, kreaturo/wrogu/rycerzu/whoever" jakoś mnie nie zadowala pod względem charakterologicznym. ;)

Ciekawe, że w Storybroke związek między nim a Snieżką/Mary Margaret nie wypalił. To uczucie było zbyt idealne? Zbyt wzniosłe? Potrzebowało ciągłych przeszkód? :mysle:

Admete - Nie 20 Maj, 2012 08:37

W Storybrooku Prince Charming był dupkiem trochę ;) A w świecie baśniowym był księciem, ze wszystkimi konsekwencjami. Widać za dorosłe jesteśmy, by wierzyć w księcia z bajki ;) Emma ma cięzkie myslenie po tatusiu chyba ;)
praedzio - Nie 20 Maj, 2012 14:51

Zdecydowanie. ;)
Admete - Nie 20 Maj, 2012 14:57

Jestem chyba uprzedzona do tej postaci ( Emmy ) z powodu aktorki. Zawsze robiła na mnie wrażenie mało inteligentnej. A teraz jako blondi robi jeszcze gorsze ;)
milenaj - Pon 21 Maj, 2012 12:37

No i z tego co wiem, nie przedłużono "Alcatraz". Nie byłam jakąś tam fanką serialu, ale byłoby miło jednak dowiedzieć się o co chodziło w całej historii. :(
praedzio - Pon 21 Maj, 2012 14:23

O, kurczę... :( A takim hangoverem zakończyli... :bejsbol:
Admete - Pon 21 Maj, 2012 15:38

Ani Awake ani Alcatraz...Szkoda w ogóle cos oglądać...
BeeMeR - Pon 21 Maj, 2012 20:51

Ja zaczęłam Once Upon a Time - pierwszy odcienek za mną: na razie ani nie jestem powalona ani zniechęcona - zobaczę co dalej :)
Admete - Pon 21 Maj, 2012 21:02

To się stopniowo rozkręca i raz ma gorsze raz lepsze odcinki. Mnie się podoba, bo się bawię bez wiekszego zaangażowania.
Anaru - Wto 22 Maj, 2012 10:12

A ja dzielnie kontynuuję BG, już jestem w drugiej połowie drugiego sezonu. I chociaż regularnie oglądając wieczorem zasypiam strasznie na kolejnych odcinkach, to zrobiło się ciekawsze. I przynajmniej już większość bohaterów mi się nie plącze i nawet jak nie kojarzę imienia, to z pyska i owszem. ;)

Czyli Alcatraz się już skończyło? A miałam chęć się do tego dobrać... :?

Admete - Wto 22 Maj, 2012 13:24

Moim zdaniem Alcatraz miało szanse na rozwój.
Admete - Wto 22 Maj, 2012 22:42

Cni mi się za kosmicznymi historiami, wzięłąm więc na tapetę Deep Space 9. Stwierdzam, że pewnie bym się wciągnęła, ale mam tylko dwa sezony. Jak mi się spodoba, to mnie będzie gryźć, że nie wiem, co dalej. Widać, że mieli od poczatku więcej kasy niż przy produkcji B5, ale efekty mieli gorsze.
Aragonte - Wto 22 Maj, 2012 22:51

Za DS9 mogę się rozejrzeć, tj. spytać, czy mój znajomy to ma. Na razie zebrałam całość TNG, ale jakoś nie oglądam, nie mam nastroju.
Admete - Wto 22 Maj, 2012 23:00

Zapytać możesz. Pewnie i tak prędzej czy później zawitam na B5 ;)
Admete - Pią 25 Maj, 2012 18:22

Pod koniec sezonu 1 robi się w DS9 całkiem ciekawie. Co prawda nie ma jeszcze jednej wyraźnej historii, ale coś tam się zaczyna wykluwać w kwestii proroków ;)
Aragonte - Sob 26 Maj, 2012 01:36

Traf chciał, że znalazłam dzisiaj notkę Zwierza o Star Treku - jak zwykle ciekawy wpis :)
No to rzucam sznurek, a co:
http://zpopk.blox.pl/2012...l#axzz1ueubTyLm

Anaru - Sob 26 Maj, 2012 12:56

Oglądam trzeci sezon BSG i wciągnęło mnie.

Grzebnęłam za tym muzycznym wstępem, który mi się podoba (bardzo bardzo) i odkryłam, że to Gayatri Mantra (też ktoś pytał na filmwebie)

tu do posłuchania
http://www.youtube.com/watch?v=l3YVq0Hvd8k

tu tekst (faktycznie, jak się wsłuchać to się da rozpoznać)
transkrypcja tekstu w sanskrycie:

Om Bhur Buvah svaha
Thath savithur varenyam
Bhargo devasya dhimahi
Dhiyo yonah prachodayat

Oto Światłość ogarniamy (przenikamy)
Cali światłością niebios przeniknięci
Światłem wszystko umacniamy!

W interpretacji Devy Premal:
www.youtube.com/watch?v=liLbdwpVR38

http://www.filmweb.pl/ser...C5%82ek,1464884

Admete - Sob 26 Maj, 2012 12:58

Intro jest naprawdę dobre :) Jak oglądałyśmy BSG, to pamiętam, że tez szukałysmy wykonawczyni. dzieki Aragonte za ten tekst. Dość ciekawy, choć ja tez nie byłam i już nigdy nie będę fanka trekowego uniwersum. Tam jest wszystko zbyt gładkie ;) Takie zakończenie pierwszego sezonu w DS9 - uratowano świętego męza, a w takim B5 na pewno by go zamachowiec zastrzelił ;) Na dodatek uszłoby mu to na sucho ;) Na pewno DS9 ma lepsze wyczucie, jak będzie się zmieniac wygląd pewnych rzeczy z technologii - sa tam faktycznie niby-tablety, niby-laptopy, niby-pendrive - a to przecież rok 1993. Za to mają koszmarne stroje i zdecydowanie gorszą niż w B5 charakteryzację. Taki G'Kar ma całkowicie zmieniona twarz, kompletna charakteryzację, a potrafi wszystko przekazac mimika twarzy. Tymczasem taki Quark ma plastikowe uszy, fatalny zgryz i wygląda jak koszmarna, plastikowa lalka ;) Złą charakterzyacje ma tez Odo - maska zamiast twarzy.

Cytat:
"Ale nawet w poprzednich i następnych sezonach, ludzkość jawi się jako społeczność godna swojego miejsca wśród gwiazd, nastawiona pokojowo, bardziej ciekawa galaktyki niż gotowa ją podbijać.

I to jest takie naiwne ;) Bezcelowość podróży też jakoś do mnie nie rpzemawia. Ja tam lubię celowość.