To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji część 2 wątku

Aragonte - Czw 15 Maj, 2014 11:59

Wetnę się w tę dyskusję z obrazkiem, który jak dla mnie jest bardzo na czasie :wink:

BeeMeR - Czw 15 Maj, 2014 12:03

Aragonte - bardzo na czasie :lol:
Właśnie - omal nie zapomniałam - nie polecę dramy dla mamy - (połowę tego, co Monice poleciłam wcale jej nie podeszło :P ale tez po fakcie zapytałam co lubi ;) ) bo właśnie - nie wiem co lubi. Może trzeba zacząć od tego co Tobie się podobało? Kim Sam Soon? :mysle: Coś innego? :mysle:

Aragonte - Czw 15 Maj, 2014 12:05

Mama ogląda jakieś obyczajówki, romanse, czasem coś historycznego (ale obyczaj/romans też musiałby być). Na pewno nie podsunęłabym jej fantastyki ani sensacji, dramy medycznej też nie. Przejrzę swoje zasoby, ale na razie nic mi nie przyszło do głowy.

Obrazek mnie urzekł, miałabym ochotę wrzucić go sobie w podpis :mrgreen:

BeeMeR - Czw 15 Maj, 2014 12:09

A może KoD?
Zwłaszcza, że mamy (jak i córki) czasem nie mają zrozumienia dla młodziutkich aktorów, a tych bardziej męskich mężczyzn już prędzej ;) A Anthony jest przecież najlepszy - pod każdym względem :mrgreen:
Tylko oczywiście ja tak strzelam - być może kulą w płot ;)

Aragonte - Czw 15 Maj, 2014 13:08

Nie wiem, czy mama by doceniła KoD :mysle:
Być może w ogóle zarzucę ten pomysł, ostatnio się nad tym zastanawiałam, ale może nie ma to sensu z uwagi na obcość realiów i fakt, że mama może uznać, że wszyscy aktorzy są nierozpoznawalni :wink:

A propos 4. odcinka NL, znalazłam na dramabeans komentarz, który mi się spodobał :)

SJ throws his jacket over JY’s shoulders just before they enter the police station bcos there are mostly men inside, some of them not of the most respectable calibre, and she is wearing a revealing party dress. So he does it to protect her from leering eyes, which is really sweet and gallant of him. Sth that his pre-amnesia self wouldn’t do.

Mr Darcy z niego wyłazi jak nic :mrgreen:

Seok Joo wyraźnie ucieszył się z powrotu do szpitala:

Trzykrotka - Czw 15 Maj, 2014 13:33

Aragonte napisał/a:

Mr Darcy z niego wyłazi jak nic :mrgreen:

O tak :serduszkate:
Nie mogę się napatrzeć na tego roześmianego KMM. Ten uśmiech jest (chyba) na jego twarzy na tyle rzadkim gościem, że tym milej się go wita.
Na obejrzenie NL pewnie będę miała czas jutro :trzyma_kciuki: Mem o napisach bardzo akuratny :lol:

Aragonte :kwiatek: Odnośnie twojej mamy pomyślałam o A Gentleman's Dignity. Bohaterowie są panami po 40, drama ma romansów aż nadto, a jest przy tym przezabawna. No i panowie dość są zróżnicowani, więc mylić się nie powinni. I całość jest "ładna" - to znaczy wnętrza, stroje, muzyka, plenery, ludzie - wszystko to jest piękne.
Trochę informacji ogólnokulturowych i powinno się podobać.

TGL

BeeMeR napisał/a:

Doktorek jest absolutnie cudny również - ja ich już kocham obu :serduszkate:

Na darmabeans nad tym samym komentatorki rozpaczały - jak tu podzielić serce i kochac obu? Obaj panowie są genialni na swój sposób. Boska będzie scena, w której staną twarzą w twarz i zacchowają się - każdy po swojemu :mrgreen: Jednakowoż - niezależnie od zalet pysznej i solidnej bułeczki (tylko ta koszmarna mamunia doktorka! :nudelkula1_zolta: ) wydaje mi się, że DokKo ma u Ae Jeong jedną zasadniczą przewagę - jest z tego samego świata, co ona. Oboje znają showbiznes od podszewki i dogadują się na jakimś bazowym poziomie niemal bez słów.
BeeMeR napisał/a:
w nim obudziła się już opiekuńczość - jakaś potrzeba chronienia jej przed złym światem i porażką

Dokładnie. Doktor chce ją zabrać z tego świata i tak chronić. Dokko pomaga jej się w tym swiecie na nowo usadowić, podsyłając ją pod skrzydła pani Moon.
Powiem Wam, że ja głónie dla Doktorka - Yoon Kye Sanga - oglądałam Full Sun.

Drama była przygnębiająca i tragiczna, ale obejrzałam, bo on grał wspaniale. I nie byl ani trochę słodki ani nerdowaty.

Aragonte - Czw 15 Maj, 2014 13:39

To zerknę na AGD i sprawdzę, czy może się spodobać. Polski sosik do tego jest?

A KMM prywatnie to śmieje się chyba znacznie częściej niż jego postacie, które scenarzyści lubią męczyć i dręczyć.

Edit: wypatrzyłam angielski sosik do piątego odcinka NL :cheerleader2: ale wrócę do domu dopiero wieczorem, więc nie obejrzę wcześniej niż o 20.00, jak myślę :-|

BeeMeR - Czw 15 Maj, 2014 14:03

Aragonte, a może film na początek? Jest sporo ładnych koreańskich melodramatów, filmów obyczajowych.

Trzykrotka napisał/a:
jak tu podzielić serce i kochac obu?
Nie mam z tym najmniejszego problemu - ja mam serce ogromnie pojemne jeśli o to chodzi :mrgreen:

Trzykrotka napisał/a:
tylko ta koszmarna mamunia doktorka! :nudelkula1_zolta: )
a żebyś wiedziała jak się ucieszyłam, że nie gra jej Kraken :lol:

Trzykrotka napisał/a:
wydaje mi się, że DokKo ma u Ae Jeong jedną zasadniczą przewagę - jest z tego samego świata, co ona. Oboje znają showbiznes od podszewki i dogadują się na jakimś bazowym poziomie niemal bez słów.
O to to - plus będzie jeszcze jedna przewaga jeśli on poruszy jej serce :serduszkate: (tu drama ładnie obrazuje - i nie omieszka od razu zadrwić w rozmowie z panią Moon :rotfl: - jak mu bije serce - nie wiem czy tylko ja, ale chwilami mam wrażenie że to "serce" to swoisty hm... eufemizm czego innego :mysle: - np. gdy on patrzy jak ona tańczy - ja tam widzę napięcie innego rodzaju niż sercowe :zawstydzona2: )
Admete - Czw 15 Maj, 2014 14:59

Ja się zaraz zabieram za 5 odcinek NL. U nas straszliwie pada i wieje.
Aragonte - Czw 15 Maj, 2014 15:11

Admete, wrażenia esemesowe z odcinka mile widziane :wink:
A ja zerknę na Soompi - szósty odcinek chyba zaraz będzie emitowany?

Trzykrotka - Czw 15 Maj, 2014 15:14

Aragonte napisał/a:
To zerknę na AGD i sprawdzę, czy może się spodobać. Polski sosik do tego jest?

Jest, jest :kwiatek: Ta drama jest bardzo lekka i myślę, że byłaby dobra na zachętę.

BeeMeR napisał/a:
ja tam widzę napięcie innego rodzaju niż sercowe :zawstydzona2: )

Lapie się co prawda za serce, ale trudno, żeby za co innego :rotfl: Fakt jest faktem, że on doskonale wie, co czego może służyć jego pięterko. I nie raz i nie dwa sugeruje tę wiedzę także Ae Jeong.
A jak ona zakrywała oczy, kiedy on ganiał goły po mieszkaniu szukając kto się wkradł do jego domu :rotfl:

Anaru - Czw 15 Maj, 2014 15:15

BeeMeR napisał/a:
Aragonte, a może film na początek? Jest sporo ładnych koreańskich melodramatów, filmów obyczajowych.

Własnie to miałam zaproponować. ;)

Trzykrotka napisał/a:
To zdjęcie z jakiegoś blogu poświęconego LMH
[url=http://images65.foto...bcm.jpg]Obrazek[/URL]

Wygląda całkiem jak Asoka. :serce:

U nas tylko wieje, ale porządnie, co mnie nie nastraja pozytywnie do ponownego wyjścia z domu. :roll:

BeeMeR - Czw 15 Maj, 2014 15:21

O matkosz i córkosz - jeszcze chyba nigdy nie zasnęłam na finale dramy, a przy SLA właśnie mi się to udaje - w środku odcinka i to w środku dnia :spi:
I jeszcze zwiastun z końcówki 15. zaspoilerował 3/4 odcinka 16., mam wrażenie. :roll:

Trzykrotka napisał/a:
Fakt jest faktem, że on doskonale wie, co czego może służyć jego pięterko. I nie raz i nie dwa sugeruje tę wiedzę także Ae Jeong.
Na razie jej zaproponował żartobliwie - jak próbowała zyskać na czasie by braciszek zdjął hełm i chwaliła materac :lol:
Czekam na kolejne propozycje zatem :twisted:
Spróbuję wieczorem obejrzeć kolejny odcinek - wczoraj oglądałam do nieprzyzwoicie późnej godziny nocnej - ale mnie wsysło aż miło :mrgreen:

Aragonte - Czw 15 Maj, 2014 16:42

Gify z piątego odcinka New Leaf, jeszcze ciepłe :wink:

No i spotkanie ewentualnego trójkąta:

Nie wiem, jak bohaterka, ale ja tam rezerwuję pana w muszce :mrgreen:

Edit: i jszcze jeden gifek, Seok Joo z przyjacielem, który chyba usiłował mu zmierzyć temperaturę :-P Wcześniej wrzucałam inny, podobny gif.

Admete - Czw 15 Maj, 2014 16:46

W NL kolejna sprawa wzorowana na prawdziwej. Tak przynajmniej donosza na soompi. Scenarzystka odrobiła zadanie domowe. Bardzo intensywny odcinek i choć były elementy lżejsze - plotki biurowe, przeszłość pana Parka ;) , to jednak całość smutna, żeby nie powiedzieć przygnębiająca. Te dwie sprawy z odcinków pierwszego i drugiego, to w zasadzie czubek góry lodowej. Seok Joo będzie miał teraz ciężki czas. Już go nieźle przygniotła świadomość tego, jaką rolę odegrał w sprawie odszkodowań dla rybaków. Wycofał się z tej sprawy teraz, ale w przeszłości...Ciekawa jestem, czy faktycznie zostanie obrońca tej zgwałconej kobiety oskarżonej teraz o morderstwo. Na razie wiele na to wskazuje. Coraz mniej widze szans na szczęście dla głównego bohatera. Pisałam wczoraj Aragonte, że ta drama jest inna. Ma taki - z braku lepszego określenia - zachodni nastrój, aurę. Wydaje się na razie ( nawet mimo amnezji ) realistyczna.
Aragonte - Czw 15 Maj, 2014 16:50

Wycofał się ze sprawy? Wynikało to z napisów?
Ja ciągle z dala od domowego kompa :-|

Ech, też nie wierzę, żeby dało się wiarygodnie poprowadzić wątek odkupienia Seok Joo bez robienia mu jakiejś solidnej krzywdy typowej dla dram :?
Zwróciłaś uwagę na to, że obraz mu się w jednej scenie rozmazywał, Admete? Ciekawe, czy to nie efekt wypadku, czy psychologiczny.

A co do nastroju - mało "dramowaty" jest też moim zdaniem Beethoven Virus (pomijając niektóre dramatozy).

Admete - Czw 15 Maj, 2014 16:57

Pewnie to zamazane widzenie będzie mieć znaczenie. Mam nadzieję, że go np. nie sparaliżują po jakimś wylewie...Wycofał się, szef mu pozowolił. Chyba wyczuwa, że SJ nie da rady tak dłużej. Mnie się NL trochę teraz kojarzy z takim The Killing, tyle że Tjhe Killing było historią policyjną, a tutaj jest sądowa. Oglądam na soompi scenę z oskarżoną - nic nie rozumiem, ale nie mogę się oderwać. Scena z ojcem też świetna. Ciekawa jestem, co mówią.
Aragonte - Czw 15 Maj, 2014 17:11

Admete napisał/a:
Pewnie to zamazane widzenie będzie mieć znaczenie. Mam nadzieję, że go np. nie sparaliżują po jakimś wylewie...

Nienienienienienie - tylko nie to :cry2: :cry2:
Nie chcę powtórki z Close to Heaven, gdzie KMM pod koniec grał sparaliżowanego, czułam się chora, jak skończyłam to oglądać :-|

Admete napisał/a:
Oglądam na soompi scenę z oskarżoną - nic nie rozumiem, ale nie mogę się oderwać. Scena z ojcem też świetna. Ciekawa jestem, co mówią.

Jutro się dowiemy. Pewnie napisy szybko się pojawią.
BTW zamówiłam dziś w Empiku "Koreański dla początkujących", ale nie spodziewajcie się tłumaczenia ze słuchu ścieżki dźwiękowej NL :-P

Admete - Czw 15 Maj, 2014 17:19

Koreański :D Dobra jesteś.
A tak swoją drogą jakbyście miały dziewczyny coś lekkiego jak GD lub Koszmita, to dajcie znać. GD bardzo lubię i jak mam zły humor, to sobie przypominam fragmenty.

Aragonte - Czw 15 Maj, 2014 17:26

Admete napisał/a:
Koreański :D Dobra jesteś.

Raczej sfazowana do szpiku kości :wink:

BeeMeR - Czw 15 Maj, 2014 19:24

Admete napisał/a:
A tak swoją drogą jakbyście miały dziewczyny coś lekkiego jak GD lub Koszmita, to dajcie znać. GD bardzo lubię i jak mam zły humor, to sobie przypominam fragmenty.
No dyć TGL :mrgreen:
Dostaniesz na spotkaniu, obadasz czy pasuje :kwiatek:

Anaru - Czw 15 Maj, 2014 19:41

Aaaa! Pojawiły się napisy do New Leaf nr 2 :banan: . Już sobie dostosowałam, chce ktoś srt? ;)
Juz wiem co będe oglądać wieczorem zanim zacznę odcinek 7 GG14D :banan_czerwony:

Gify bardzo zacne :kwiatek:

BeeMeR napisał/a:
O matkosz i córkosz - jeszcze chyba nigdy nie zasnęłam na finale dramy, a przy SLA właśnie mi się to udaje - w środku odcinka i to w środku dnia :spi:

Na finale to nie :mrgreen: , ale w trakcie to mi sie niestety czasem zdarza i to niekoniecznie wieczorem. I niekoniecznie tylko na dramach. :rumieniec:

Admete - Czw 15 Maj, 2014 19:42

A dziękuję pięknie :) Zobaczymy z czym sie to je ;) Anaru ślij zawsze mnie i Aragonte bez pytania ;)
BeeMeR - Czw 15 Maj, 2014 19:49

Admete napisał/a:
Anaru ślij zawsze mnie i Aragonte bez pytania ;)
i mnie tez możesz :kwiatek:
Admete napisał/a:
Zobaczymy z czym sie to je ;)
Jak dla mnie ze smakiem ;)
Drama wprawdzie rom-com, ale niegłupi, pięknie obrazuje świat celebrytów od środka (przynajmniej na razie) - jak Ci nie podejdzie to siup i po zawodach :mrgreen:

Admete - Czw 15 Maj, 2014 19:57

Zapomniałaś o załączniku ;)