Literatura - Proza i poezja - Zapowiedzi wydawnicze
annmichelle - Pią 19 Kwi, 2019 16:59
| Agn napisał/a: | | Rekord Kraszewskiego? Tzn.? |
Rekordzista polski pod względem napisanych książek (w tym powieści) : nie są dokładnie policzone, ale na pewno ponad 600 (ponad 230 powieści).
Agn - Pią 19 Kwi, 2019 22:01
O matko...
Fibula - Pią 19 Kwi, 2019 23:39
Cykl historyczny wspominam dobrze, nie wiem jak obyczajowo sobie radził.
Tamara - Nie 21 Kwi, 2019 02:07
Obyczajowo moim zdaniem był zmacznie lepszy niz historycznie , bo historycznych nie mogłam przełknąć, a obyczajowe wciągały i czytały sie rewelacyjnie
Admete - Nie 21 Kwi, 2019 07:37
Zasadniczo nie znam jego twórczości. Czytałam tylko Starą baśń ( miałam w domu przedwojenne wydanie ), nie mam pojęcia skąd...Niestety nie wiem, gdzie się podziało. Poza tym jeszcze Hrabinę Cosel na studiach i tyle.
Ania Aga - Nie 21 Kwi, 2019 12:38
Moja siostra kupowała i czytała Kraszewskiego, kiedyś był pisarzem bardzo modnym. Chyba legenda o kwiecie paproci jest jego autorstwa?
Barbarella - Nie 21 Kwi, 2019 12:46
Kraszewskiego czytałam tylko "Hrabinę Cosel." Nie zostałam fanką jego twórczości.
Tamara - Wto 23 Kwi, 2019 11:58
Bo historyczne mu nie wychodziły, chociaż "100 diabłów" jest fajne - ale tam poza tłem czyli Warszawą króla Stasia historyzmu nie ma , fabuła jest ściśle obyczajowa .
Za to np "U babuni" czy "Interesa familijne" osadzone we współczesnych Kraszewskiemu realiach - rewelacja nie sili się na koturnowo-historyczne dyrdymały , a świetnie pokazuje obrazki obyczajowe.
Aragonte - Czw 25 Kwi, 2019 18:49
Zastanawiam się, czy chcę przeczytać książkę o Czarnobylu, ale chyba tak
https://kultura.onet.pl/fragmenty-ksiazek/kate-brown-czarnobyl-instrukcje-przetrwania-fragment-ksiazki/tdr49y7
Admete - Czw 25 Kwi, 2019 19:51
Jak się trafi, to przeczytam.
Agn - Pią 26 Kwi, 2019 02:03
Ja się już na nią zasadzam...
Trzykrotka - Czw 17 Wrz, 2020 08:29
Kochane panie z klubu herbatkowego profesorowej Szczupaczyńskiej Profesorowa dała głos i zapowiada, że wraca. I to jak pysznie! Nowa powieść nosi tytuł Złoty róg. Zgadnijcie w związku z tym, na jaką to uroczystość, a potem imprezę szacowną damę zaproszono?
https://www.facebook.com/...705590609728015
Nie mogę się doczekać
Szafran - Czw 17 Wrz, 2020 08:38
Aaaaach, choć raz z rana natykam się na wyborną wiadomość:).
Trzykrotka - Czw 17 Wrz, 2020 08:42
Dokładnie moja pierwsza reakcja Trzeba poczekać do listopada, ale cóż to jest...
Szafran - Czw 17 Wrz, 2020 08:51
W ogóle nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzić media społecznościowe pod kątem serii o profesorowej. Jaki ten jej profil jest uroczy i zabawny - i jak czytelnicy fajnie łapią konwencję rozmów z profesorową:D
Dałam całą serię mamie na urodziny, ale jeszcze nie zaczęła czytać.
Admete - Czw 17 Wrz, 2020 16:47
Bardzo dobra wiadomości w czasach tej epidemii cholery Był nawet spacer śladami profesorowej - a poza tym:
| Cytat: | | Franciszka pomaga mi okiełznać aplikację do nadawania NA ŻYWO. Wierzę, że się uda. |
Aragonte - Czw 17 Wrz, 2020 17:05
"Bidna mysz, a ma tyż"
Trzykrotka - Czw 17 Wrz, 2020 22:34
| Aragonte napisał/a: | "Bidna mysz, a ma tyż" |
To chyba dosłowny cytat z nieocenionego Tadeuszka, który też na weselu będzie W Plotce o Weselu opisywał taką scenkę i padał ten cytat.
Admete - Pią 18 Wrz, 2020 06:40
Dwie książki z serii zostały przetłumaczone. Trochę się zastanawiam, ile przypisów musi w nich być. Z innej beczki. Jest już druga część Warszawianki.
Caitriona - Pią 18 Wrz, 2020 12:57
| Trzykrotka napisał/a: | Kochane panie z klubu herbatkowego profesorowej Szczupaczyńskiej Profesorowa dała głos i zapowiada, że wraca. I to jak pysznie! Nowa powieść nosi tytuł Złoty róg. |
Bardzo mnie to cieszy
| Admete napisał/a: | | Z innej beczki. Jest już druga część Warszawianki. |
A co to?
annmichelle - Pią 18 Wrz, 2020 13:10
| Caitriona napisał/a: |
| Admete napisał/a: | | Z innej beczki. Jest już druga część Warszawianki. |
A co to? |
W zeszłym roku wyszedł debiut Idy Zmiejewskiej "Warszawianka".
Bardzo ją tu zachwalałam na forum, kilka dziewczyn też ją przeczytało i miałyśmy dyskusję o tej powieści w wątku książkowym (tutaj i kolejne strony wątku: https://forum.northandsouth.info/2398,1725.htm ).
A wczoraj była premiera kontynuacji: "Warszawianka. Gdy zgasną światła" (wspomniałam o tym kilka dni temu).
Zamówiłam i pewnie jutro do mnie dotrze
Właśnie czytam powtórnie część pierwszą, żeby sobie przypomnieć i "wsiąknąć w klimat".
Caitriona - Pią 18 Wrz, 2020 13:53
Dzięki!
Admete - Pią 18 Wrz, 2020 15:17
Mam ja już na czytniku, ale nie mam na razie czasu ani weny. Może w weekend zacznę.
annmichelle - Pią 18 Wrz, 2020 15:46
| Admete napisał/a: | | Mam ja już na czytniku, ale nie mam na razie czasu ani weny. Może w weekend zacznę. |
Admete, to będziemy pewnie czytać w tym samym czasie.
Ciekawe, czy (jak prawie zawsze ) będziemy miały odmienne opinie.
Agn - Pią 18 Wrz, 2020 16:05
Ja jeszcze nie zamowilam, aaaaa! Mus nadrobic to niedopatrzenie.
|
|
|