Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Filmy - Ruby in the Smoke
Harry_the_Cat - Śro 04 Lip, 2007 18:35
Nimloth napisał/a:
Mnie JJ akurat tak bardzo tu nie zachwyca,
Bo Ty może jesteś obiektywna
Nimloth napisał/a:
Billie Piper również fajnie zagrała (bo w ogóle nie mam żadnych uprzedzeń co do tej aktorki i nie przeszkadza mi w filmach).
O nie!!! Anonymous - Czw 05 Lip, 2007 09:03 Może jestem obiektywna, choć JJa ciągle uwielbiam . Np. w "Śmierci na Nilu" bardzo mi się podobał, fajny był też w "Perfect Strangers" (ale tam się pojawia tylko w jednym odcinku, a na dodatek trzecim ).
A oglądałaś może "Tulse Luper Suitcases"? Ja próbowałam, ale poddałam się po 10 minutach. Nawet dla JJa nie mogłam znieść obrazów nałożonych na siebie, różnych okienek, narratorów itp. Brrr...
Właśnie się zorientowałam, że to temat o "Ruby...", nie o JJu, więc chyba trochę offtop Harry_the_Cat - Czw 05 Lip, 2007 22:44 To ja szybko odpowiem, zę na razie boje sie troche Tulse'a , ale polecam The Secret Life of Mrs Beeton, O Jerusalem (film bardzo poruszający, ale co z tego, jak ja głównie koncentrowałam sie na nie obślinieniu klawiatury.... ) i The Intended.Anonymous - Czw 26 Lip, 2007 10:20 Harry, miałaś rację, że warto przyglądać się sukienkom - tą sukienkę, którą miała w tym filmie Rosa (czyli Hayley Atwell) w Danielu Derondzie nosiła Greta Scacchi, zaś Romola Garai miała w jednej scenie miała chyba taką z niebieską spódnicą i białą górą, którą nosiła Billie Piper .Harry_the_Cat - Czw 26 Lip, 2007 22:24
Nimloth napisał/a:
Harry, miałaś rację, że warto przyglądać się sukienkom - tą sukienkę, którą miała w tym filmie Rosa (czyli Hayley Atwell) w Danielu Derondzie nosiła Greta Scacchi, zaś Romola Garai miała w jednej scenie miała chyba taką z niebieską spódnicą i białą górą, którą nosiła Billie Piper .
Super, że to wychwyciłaś! Uwielbiam takie wpadki Anonymous - Pią 27 Lip, 2007 10:04 W ogóle zauważyłam na imdb, że Ruby in the smoke nie ma projektanta kostiumów, czyli prawdopodobnie wszystkie są z innych filmów, ale w sumie to nie jest nic dziwnego - BBC na pewno ma ogromne zaplecze kostiumowe i rekwizytowe, bo raczej się nie opłaca do każdego filmu szyć nowych kostiumów, szczególnie dla postaci drugoplanowych i statystów.Harry_the_Cat - Pią 27 Lip, 2007 17:36 No i te kostiumy naprawdę maja dopracowane, tak że w sumie to nawet miło na nie dłużej popatrzeć Anonymous - Pią 27 Lip, 2007 20:57 To fakt. A ja jeszcze szczególnie lubię sukienki z tych lat, uwielbiam patrzeć na gorsety i turniury .Caroline - Czw 12 Cze, 2008 22:33 Ja obejrzałam z poślizgiem, ale za to zrobiłam małe śledztwo. Książek jest jak się okazuje cztery i wszystkie będą sfilmowane. Część druga, The Shadow in the North, już miała premierę 30 grudnia 2007. Czy ktoś widział?
Połowy z Ruby... nie zrozumiałam :grin:, co takiego strasznego zrobił przyszywany ojciec Sally, Lockhart?
Pani Holland czyli Julie Walters świetna Billy - jejciu. Co ci Angole w niej widzą?
Fajny i całkowicie zrozumiały za to jest wątek pana fotografa JJ uroczy.
A teraz potworne spoilery z Shadow in the North, jeśli ktoś chce oglądać, niech nie czyta.
Naprawdę okropne spoilery.
Spoiler:
Ta linijka to ostatnie ostrzeżenie, jeszcze można się wycofać. NAPRAWDĘ OBRZYDLIWIE SPOILERUJĘ!!!!!!!
.
.
.
Pullman jest dziwny, niby pisze książkę dla dzieci, a oto jak traktuje najsympatyczniejszą postać (z wiki, opis Fredericka):
"Frederick Garland
A photographer with an imaginative streak and a wonderful personality. Although he has feelings for Sally, they almost always argue, but their friendship is still strong. He dies in a fire midway through The Shadow in the North, causing Sally to murder Axel Bellmann.
Sally's pain for most of The Shadow in the North and The Tiger in the Well revolves around the fact that had Fred survived the fire, the couple would have married and brought up their daughter, Harriet Beatrice Lockhart, together."
Heroina musi zostać, żeby wypełnić swoją Misję
No, i jeszcze klipik z youtube'a. CO ZA SPOILER!!!!
http://pl.youtube.com/watch?v=j6Ibcb0rFZs
Patrząc na ostatnie sceny, nie do końca wiem, czy to rzeczywiście miała być seria dla dzieci...
Ja tam raczej nie będę oglądać, ale może kogoś zainteresuje, że całość jest na youtubie. Tu część pierwsza:
http://pl.youtube.com/watch?v=BiWLEDBq6Bo
Harry_the_Cat - Czw 12 Cze, 2008 22:45 Wlasnie dlatego mi się tak nie spieszy do oglądania... Pemberley - Pią 13 Cze, 2008 12:32 Oba filmy beda na arte
20.06. 21:00-22:35 Ruby
27.06. 21:00-22:35 Shadow.Harry_the_Cat - Sob 14 Cze, 2008 00:19 Co to jest arte? maniutka - Sob 14 Cze, 2008 13:26 Mogę sie pochwalić, że oba filmy mam Caitriona - Sob 14 Cze, 2008 15:19
Harry_the_Cat napisał/a:
Co to jest arte?
Zdaje się że to ten kanał: http://pl.wikipedia.org/wiki/ArteKatarynka - Sob 08 Sie, 2009 20:27 Obejrzałam obie części przygód "Sally Lockhart" i byłam pod wrażeniem gry i Billie i JJ'a i Matt'a Smitha. W przypadku Billie to jestem nieobiektywna, bo bardzo ją lubię Pozostałości po Rose Tyler JJ to wiadomo A Matt Smith dobrze rokuje jako Jedenaste wcielenie Doctora Who