To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Perswazje (2022)

BeeMeR - Wto 14 Cze, 2022 20:45

Ja wszystko rozumiem, ale czemu Anna jest połowę czasu rozczochrana jak moja Ania w zeszłe wakacje. kiedy mówiła gumkom nie (albo Keira w DiU2005) to nie :confused3:
annmichelle - Wto 14 Cze, 2022 20:51

BeeMeR napisał/a:
Ja wszystko rozumiem,

Zazdroszczę Ci..., że tylko te włosy Ci przeszkadzają. :-P
Bo ja po zdjęciach i trailerze raczej niewiele rozumiem "co twórcy mieli na myśli" i dlaczego nazwali to "Perswazje" od Jane Austen.

BeeMeR - Wto 14 Cze, 2022 21:00

Na razie najbardziej ;) Wenthworth mnie nie kręci - no druga DiU2005 skojarzona z Sandition ;)
Na sukienki - przyznaję - nie zwróciłam uwagi, nie jestem purystką rekonstruktorką ;)
ale rozczochranie toleruję u dziecka a nie heroiny w kostiumowcu ;)

Akaterine - Wto 14 Cze, 2022 22:39

Mnie jeszcze razi, że z Anny zrobili idiotkę. Te jej wygłupy z dżemem pod nosem, albo jak krzyknęła do Wentwortha, schowała się i wylała na siebie wino :zalamka: . I ten ściągnięty z Fleabag motyw zwracania się do widza całkowicie nie pasuje do tej postaci.
Tamara - Wto 14 Cze, 2022 23:12

To będzie naprawdę straszne :paddotylu: :rotfl:
Trzykrotka - Wto 14 Cze, 2022 23:30

O nie, dżem pod nosem przeważył - nie, nie i nie, to jest gorsze niż myślałam, Miałam nadzieję, że jest to złe na poziomie pierwszych Bridgertonów, że będzie można popatrzeć i się pośmiać, ale nie, o nie.
Wenworth - niech mi wybaczą wielbicielki aktora jeśli tu są - jest po prostu paskudny i nie pociągający.

Loana - złe zdanie miałam o urodzie Dakoty, za co zostałam na forum gremialnie potępiona. OK, nie będę mówić już, że jest brzydka, ale zdecydowanie lepiej wygląda na fotosach, niż w ruchu - może to kwestia niezbyt ładnej mimiki. A Last Christmas jest bardzo fajnym filmem, tylko trzeba mieć dużo dobrej woli przez pierwsze pół godziny, kiedy to chętnie zadusiłabyś bohaterkę.

:kwiatek: Może warto już przenieść te posty do nowego wątku o tej ekranizacji? Bo a nuż jakaś rozmowa się wywiąże...?

BeeMeR - Śro 15 Cze, 2022 07:40

Dżem to idiotyczny pomysł, w ogole robienie z panny niechlujnej, niemadrej niezgraby :zalamka:
annmichelle - Śro 15 Cze, 2022 07:46

Najlepszy jest tekst gdy mówi o swoim "eks". :mrgreen:
Eks??? I proza Jane Austen? :cool:
Mam nadzieję, że większości scen z trailera nie będzie w filmie. :-P
I "gadania" bezpośrednio do kamery też nie. :wink:
Niestety, obsada zostanie...I te ciuchy, fryzury też...
Dobra, już nie narzekam. :lol:

Ej, może to będzie super ekranizacja. :mrgreen:
Taki żarcik z rana. :wink:

P.S. Też jestem za wydzielniem postów o "Perswazjach" 2022. Najlepiej, kiedy podałyśmy o nich pierwsze info, bo była już dyskusja wcześniej w tym temacie.

Temat wg mnie jest rozwojowy. :mrgreen:

EDIT: Odnalazłam, temat o tych "Perswazjach" zaczyna się 27.04.2021

BeeMeR - Śro 15 Cze, 2022 08:05

Ja ufam, że tam będzie więcej cudów i wszystkie wypunktujecie :mrgreen:
Dla mnie ten cały zwiastun wygląda niedorzecznie, młody Elliot trochę jak z innej bajki - oczywiście mogę się mylić :angeldevil:

Loana - Śro 15 Cze, 2022 08:49

Trzykrotka napisał/a:
Loana - złe zdanie miałam o urodzie Dakoty, za co zostałam na forum gremialnie potępiona. OK, nie będę mówić już, że jest brzydka, ale zdecydowanie lepiej wygląda na fotosach, niż w ruchu - może to kwestia niezbyt ładnej mimiki.

Masz rację, na zdjęciach to ona jeszcze całkiem ok wyszła, ale jak oglądam trailer to mam wrażenie, że ona jest hmm wulgarna -_- nie no, może to przez ten makijaż, może przez te miny, ale boru, to miała być dystyngowana spokojna dama, już nie taka najmłodsza :( A te berety są okropne na niej >_<

Trzykrotka napisał/a:
A Last Christmas jest bardzo fajnym filmem, tylko trzeba mieć dużo dobrej woli przez pierwsze pół godziny, kiedy to chętnie zadusiłabyś bohaterkę.

O, dzięki za ostrzeżenie, to może się skuszę i obejrzę, siostra mówiła, że całkiem spoko film. I jak jest taki ładny aktor, to może spróbuję :)

Trzykrotka napisał/a:
Może warto już przenieść te posty do nowego wątku o tej ekranizacji? Bo a nuż jakaś rozmowa się wywiąże...?

Popieram, dajcie nas do nowego wątku pt: "O pani, kto pani to tak spierdolił?! Wyperswadujcie im ten tytuł, bo nie pasuje!" ;)

Trzykrotka - Śro 15 Cze, 2022 10:29

Loana napisał/a:

jak oglądam trailer to mam wrażenie, że ona jest hmm wulgarna -

Otóż to, to samo chodziło mi po głowie.
Łopatalogicznie ubrali ją na czarno. A co do zachowania, to ładnie to określił ktoś w komentarzach do trailera na YT, że sprawia wrażenie "jedenastoletniej Lizzy Bennet" :lol:

Tamara - Śro 15 Cze, 2022 11:29

Loana napisał/a:
do nowego wątku pt: "O pani, kto pani to tak spierdolił?! Wyperswadujcie im ten tytuł, bo nie pasuje!"

Oooo taaaak :oklaski: :oklaski: :oklaski: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Właśnie mnie olśniło, że jednak nie obejrzę tego potforka, bo Netflixa nie mam, ale z przyjemnością poczytam jak się nad tym będziecie znęcać :angeldevil:

Caroline - Pią 17 Cze, 2022 19:13

Richard Grant zapowiada się ciekawie :) A Dakota jest niezłą aktorką (Nienasyceni). Może nie będzie aż tak źle?
Jak widzicie próbuję ratować ten projekt. :)
No dobrze, też mam wątpliwości. Bardzo nie lubię Bridgertonów i trochę mi skóra cierpnie, jak widzę nową obsadę - złe skojarzenia. Choć dla Bridgertonó byłam skłonna bronić tego konceptu z obsadą. Ale to są Perswazje! Come on! :boisie:

Proponuję w każdym razie nie uprzedzać się aż tak bardzo, nie przesądzać sprawy przed premierą i wstrzymać się z tym tytułem wątku do momentu przekonania się - przez tych, którzy planują obejrzeć - jak jest. Czy też jak bardzo źle jest :mrgreen: .
Zrobimy sobie ankiietkę, co Wy na to :)

Admete - Pią 17 Cze, 2022 19:30

Utworzyłam osobny wątek.
BeeMeR - Pią 17 Cze, 2022 20:23

Bardzo dobrze :kwiatek:
Tytuł zawsze można zmienić - na razie jest ok ;)

Admete - Pią 17 Cze, 2022 20:30

Obejrzałam fragment trailera i stwierdziłam, że odmawiam uczestniczenia w tej całej farsie. Niech sobie w cztery litery wsadzą polityczną poprawność i czarnoskórych grających bohaterów Austen. To co, może biały Martin Luther King? Dlaczego nie.
Ania Aga - Pią 17 Cze, 2022 22:05

Każdą wersję "Perswazji" i "Dumy i uprzedzenia" obejrzę z ciekawością.
Trzykrotka - Pią 17 Cze, 2022 22:35

Wyszukałam sobie dziś Perswazje na tumblrze i poczytałam masę negatywnych komentarzy. Komentarzy zresztą świetnych, głębokich, trafnie opisujących co jest tak bardzo nie tak w trailerze, że ludzi odrzuca od niego. Ale ani jedna osoba nie narzekała na kolorową obsadę, już prędzej na samą Dakotę i poprowadzenie postaci Anny.
BeeMeR - Pią 17 Cze, 2022 22:40

Trzykrotka napisał/a:
Ale ani jedna osoba nie narzekała na kolorową obsadę
Mnie to osobiście nie przeszkadza aż tak bardzo, w zeszłym roku wytrenowałam się na operach ;) gorzej z całą resztą :roll: :zalamka:
Trzykrotka - Pią 17 Cze, 2022 23:07

Mnie przeszkadza, mimo że od lat kilkudziesięciu ogladam praktycznie tylko produkcje z aktorami innej rasy niż biała. Bridgertonowie - proszę bardzo, Jane Austen - nie.
Rany, w tym trailerze Dakota naprawdę mówi "now we are worse than exes. We are friends."
No same widzicie. "Exes." Mój eks. I gdzie i kiedy Anna i Wenworth byli kiedykolwiek przyjaciółmi?
Może to i nie będzie totalna klapa na wzór Sanditon, ale Perswazje to na pewno też nie będą, tylko jakiś wyrób austenopodobny.

BeeMeR - Sob 18 Cze, 2022 11:13

Ja swego czasu bardzo przeżyłam Wiele hałasu o nic Branagha, bo ciemnoskóry książę i jego też nie do końca biały brat nie mieścili mi się w głowie :wink: Ciemnoskóry u Szekspira to wyłącznie Otello, koniec, kropka. Ale to było już bardzo dużo lat temu, starsza jestem, widziałam też bardzo udane przedstawienie The Globe gdzie Hero i jej ojciec byli ciemnoskórzy (więc mogłam przyjąć, że nie jest to "losowy dobór" aktorów :wink: ) a Beatrice i Benedick dalecy od klasycznej urody ale cudni jako para i całokształt był odpowiednio dobry i zabawny :oklaski:
https://youtu.be/KkmSIy8PayY
https://youtu.be/3UCUQW8rEns

teraz mogę przymknąć oko na "wariację na temat" jeśli reszta jest udana, choć zawsze siedzi mi z tyłu głowy, że to nie jest dokładnie to, co tygryski lubią najbardziej - ale te Perswazje to inny przypadek: tu wszystko ze zwiastuna krzyczy, że jest głupkowate, jak te wąsy z dżemu, wylanie kawy (czy cokolwiek to było) na siebie, "mój eks" , fryzury wołające o pomstę :confused3:
Nie, nie i jeszcze raz nie.

Admete - Sob 18 Cze, 2022 11:22

BeeMeR napisał/a:
Ja swego czasu bardzo przeżyłam Wiele hałasu o nic Branagha, bo ciemnoskóry książę i jego też nie do końca biały brat nie mieścili mi się w głowie

Szekspir to często baśnie, więc z tym nie miałam problemu.

BeeMeR - Sob 18 Cze, 2022 11:37

Ja miałam duży, ale dawno i nieprawda :wink:
Opery łykam niezależnie od wzrostu i rasy obsady, to mi bardzo pomogło :wink:

Trzykrotka - Sob 18 Cze, 2022 12:36

Tak jak pisze Admete, Szekspir jest dla mnie umowny, podobnie teatr i opera. Łyknę tam różne cuda, tak jak łykam, że kawałek tektury jest domem, a drugi górą. Ale Austen, choć pisała fikcyjne opowieści, to nie bajki. Mam pretensję zasadniczą, że tutaj twardo udają, że to adaptacja.
Jak sobie wczoraj pomyślałam: wszystko co najlepsze już było, w latach 90. Filmu dotyczy to bardzo mocno.

BeeMeR - Sob 18 Cze, 2022 12:48

Ja to całkowicie rozumiem, mnie też to zgrzyta, tylko znacznie bardziej zgrzyta mi wszystko inne. No i dla mnie długo-długo bliższy był Szekspir, tj. Do Austen miałam stosunek ambiwalentny, polubilam raptem kilka lat temu, gdy zapoznałam się z wszystkimi ksiażkami.
Też uważam, że lata 90-te dały najpiękniejsze ekranizacje :serce: