To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

Loana - Wto 18 Sty, 2022 18:19

Rozważna, ja zaczynałam oglądanie od poleceń dziewczyn (mam jeszcze gdzieś listę tych dram, które mi polecały), a potem to już tak trochę wybierałam bo mi się na przykład filmik z dramy spodobał, albo chciałam zobaczyć jakąś scenę dalej. Z czasem widzę, że najbardziej lubię dramy z elementami fantasy albo z dobrymi parami, a na pewno na głównym miejscu jest u mnie romans. Mam raczej odmienny gust niż Admete (chociaż kilka dram pewnie mamy wspólnych albo będziemy miały, jak więcej obejrzę), trochę podobny do Trzykrotki i Beemerki. Lubię, jak drama jest wizualnie ładna i jak jest sporo skinshipu czy jak to się nazywa - tzn jak para ma chemię między sobą. Lubię "cukrzycowe" dramy, mogą być spokojne i nie lubię "noble idiocy".
Prowadzę swoją listę obejrzanych dram na mydramalist, jak chcesz to Ci podeślę linka - nie mam tych dram dużo jeszcze, ale już coś tam widziałam :)

Admete - Wto 18 Sty, 2022 18:22

Loana napisał/a:
Admete, może dlatego widziałaś Park Eun Bin jako dziewczynę, bo już ją znałaś z innej dramy? Ja przyznaję, że spokojnie łykałam jej "męską" postać. Naprawdę byłam w stanie uwierzyć, że to chłopak, tylko delikatny i niski.

W ogóle nie byłam w stanie. Zwłaszcza jak ją filmowali obok bardzo wysokich panów. Wręcz jak dziecko wyglądała. Nie chodzi o samą twarz. Męska sylwetka jest inna. Była bardzo kobiecym księciem :lol:

Cytat:
Ogólnie chyba historyki charakteryzują się dużą ilością śmierci

Tak seguki, ale nie dramy bajkowe jak je określasz. A to nie był żaden historyk, tylko zupełnie fikcyjna opowieść. W fikcji można wymyślić, co się chce.

Rozważna dobra drama dla każdego jest inna, więc nauczyłyśmy się nie polecać jakoś za bardzo. Sama musisz popróbować.

RaczejRozwazna - Wto 18 Sty, 2022 18:31

Jasne :kwiatek: Niemniej Wasze polecanki, zarówno jeśli chodzi o bolly, jak i tutaj - sprawdzają się świetnie. Nigdy bym nie sięgnęła do tego kina gdyby nie one. Chomikuję je sobie zresztą w jednym pliku, z tym, że akurat niekiedy mam po prostu "zajawki" na jakiś wątek i dlatego proszę aktualizacje :)

Loano, będę wdzięczna, podeślij, bo większość priorytetów mamy podobną :-D Dla mnie ładny i ładnie nakręcony romans to podstawa - aczkolwiek nie musi być happy endu.

Admete - Wto 18 Sty, 2022 18:46

No widzisz, Loana Ci coś podpowie, bo dla mnie romans jest ważny tylko wtedy, jeśli akurat mam nastrój. Od czasu do czasu się zdarza ;) A tak poza tym, to wolę jakiś konkret. Ładny romans był chyba w What's wrong with secretary Kim? ( Loana ogladała ) i w Her Private Life ( to już sama widziałam ). Mnie się bardzo podobało Still 17 ( jest na NF ), trzeba tylko przejść ze dwa pierwsze odcinki, ale Loanie się to nie podobało :) Ale ja akurat lubię aktora z tej dramy. No i na przykład w takim Romantic Doctor Teacher Kim ( sezon 1 ) też był ładny romans, choć to drama o lekarzach.
Loana - Wto 18 Sty, 2022 18:48

https://mydramalist.com/dramalist/JoannaLoana to moja lista obejrzanych i oglądanych dram :) Jak Cię jakiś tytuł zainteresuje to pytaj, opiszę co i jak :)

A tutaj lista poleceń od dziewczyn, ale nie pamiętam dokładnie co która polecała, bo wkleiłam w jeden ciąg :P
I Need Romance 3 - noona romance w czystej postaci.
Witch's Romance - znów noona romance, dość gorący
Private Taste - trochę starsza, ale fajna drama
She Was Pretty - bo trzeba zobaczyć Królową Romansu i dwóch przecudnych panów razem
My Love From The Stars - ona gwiazda filmowa, on kosmita
Secret Garden - no dobra, ja tego nie lubię, ale ludziom się podobało
Answer Me 1988, ale jak skończę napisy
Beautiful Gong Shim - ach, dla pana trzeba koniecznie
The Greatest Love - moja miłość dramowa
Terius Behind Me - bo w Polsce częściowo kręcili
Och My Venus - tylu atrakcyjnych panów w jednej dramie
Jealousy Incarnate
King of Dramas - genialna drama z rewelacyjną obsadą
Another Miss Oh
Temperature of Love - klasyczny romans
Beauty Inside - trochę dziwnie, ale przyjemnie
This Life is our First - koniecznie
Queen In Hyun Man - koniecznie, dobre wprowadzenie w dramy historyczne, podróż w czasie
Find Me In Your Memory - przyjemna
Go Back Couple - małżeńska, nostalgiczna, ładna
Healer - absolutna perła
King Of High School - boki zrywać
Suspicious Partner - niby prawnicza, ale jakie kissy tam odchodzą
My Girlfriend is Gumiho - trochę starsza, ale cudna
Package, czyli Koreańczycy na wakacjach we Francji
Touch Your Heart - romans biurowy
Jugglers - również romans biurowy
Twenty Again - podróż w czasie
Chief Kim - jak napisy będą
My Name Is Kim Sam Soon - cudo, choć trochę starsza
City Hall - dorosły romans, tylko pani początkowo przedstawiona jest jako wariatka
Nine - fantastyka i trochę romansu to chyba dobrze się kończyło, prawda?
You are beautiful - odprężacz młodzieżowy
A gentlemen dignity -
DOTS - nie pamiętam jak to szło w pełnej wersji
Fight For My Way - ciepła, zwykła para
Dream High - musical, po części dość kiepsko grany ale bardzo fajny, zwłaszcza dla młodych (duchem )
Masters Sun - fantastyka i duchy wchodzą w grę?
Oh My Venus - SJS

Kilka z tych tytułów powyżej obejrzałam, kilka już wiem, że raczej na razie nie obejrzę, np nie zabieram się za "noona romanse" - bo tak :P Jeszcze kilka tytułów dziewczyny polecały w osobnych postach i też obejrzałam.
A co do Healera, to na początku nie byłam do końca przekonana, że mi ta drama podejdzie, opis był taki nie do końca w moim stylu. Ale widziałam już w jednej dramie Park Min Young i bardzo mi się spodobała, więc stwierdziłam, że obejrzę jej wcześniejszą dramę też :) Bo bardzo mi się ta aktorka podoba - wizualnie i jej postacie. I do pierwszego odcinka podchodziłam chyba trzy razy, zanim go w końcu obejrzałam i zabrałam się za drugi. Ale drama mi "cyknęła" dopiero jak zaczęła pokazywać interakcje pomiędzy głównymi, za to jak mi weszła tak trzyma mocno, nadal lubię wracać do wielu scen i nadal podobają mi się postacie w tej dramie :)

BeeMeR - Wto 18 Sty, 2022 18:49

Admete napisał/a:
Zwłaszcza jak ją filmowali obok bardzo wysokich panów. Wręcz jak dziecko wyglądała. Nie chodzi o samą twarz. Męska sylwetka jest inna. Była bardzo kobiecym księciem
Jaki to ma tytuł bo sobie aż zerknę na jakiś mv tego Porcelanowego księcia :kwiatek:

Admete napisał/a:
dobra drama dla każdego jest inna, więc nauczyłyśmy się nie polecać jakoś za bardzo. Sama musisz popróbować.
Dokładnie tak :mrgreen:
Każda z nas ogląda inne rzeczy, czasem oglądamy coś m/w wspólnie albo zachwycamy się tą samą dramą ale pod innymi kątami (albo osobami ;) )

BeeMeR - Wto 18 Sty, 2022 18:52

Go Back Couple to też podróż w czasie, bardzo ciepła drama
Loana - Wto 18 Sty, 2022 19:06

Admete napisał/a:
Ładny romans był chyba w What's wrong with secretary Kim? ( Loana ogladała )

Moja pierwsza drama z Park Min Young i jedna z ulubionych :) . Wizualnie perełka, sporo humoru, główny-szef specyficzny, ale zabawny i ładnie się zmienia, główna para z dobrym podejściem do siebie i szanująca się, super sceny "dla dorosłych", sporo postaci drugoplanowych ze swoimi historiami, jedyny "trochę negatywny bohater" jest ogólnie mówiąc dość żałosny, więc ledwo go pamiętam. Ogólnie drama bez mocnych akcentów typu morderstwo, przemoc, itd. trochę traumy z dzieciństwa i zwykłe dogrywanie się w związku - ale przyznam, że takie dramy lubię :)
Admete napisał/a:
w Her Private Life ( to już sama widziałam )

Moja druga drama z Park Min Young i też jedna z ulubionych, widziałam ją w całości już trzy razy :) . Wizualnie też ciekawa, podobały mi się stroje głównej zwłaszcza - tu mogła mocniej zaszaleć z nimi niż jako sekretarka. Może temat z byciem fanką idola wydaje się infantylny, ale muszę przyznać, że po seansie odbieram to jako część komediową tej dramy, bo ogólnie fajnie przedstawili związek głównych, to była bardzo dojrzała para (znowu były fajne sceny "dla dorosłych") i świetnie się oglądało rozwój ich związku :) Znowu drama bez mocnych akcentów, z zabawnymi postaciami pobocznymi i drugoplanowymi. Z minusów tej dramy to oprócz za krótkich spodni głównego jeszcze wspominam jego obrazy, mi akurat nie podchodziły :P Bardzo polecam! :)

Admete napisał/a:
Mnie się bardzo podobało Still 17 ( jest na NF ), trzeba tylko przejść ze dwa pierwsze odcinki, ale Loanie się to nie podobało :)

O_O przecież mi się podobało!
https://mydramalist.com/28327-thirty-but-seventeen - tu inny tytuł tej dramy
Naprawdę ładna historia dojrzewania i gojenia się ran z młodości. Trochę popłakałam na tej dramie, bo były smutne momenty. Minusem tej dramy dla mnie to była główna bohaterka, bo wizualnie mi czasem nie grała, była taka strasznie szczupła (wiem, że to akurat pasowało do postaci obudzonej po tylu latach) i jakoś mi się gryzła z jej wcześniejszym przedstawieniem. Ale to była bardzo miła dziewczyna/kobieta. Główny całkiem słodki. Bardzo podobała mi się postać gosposi :) To była spokojna, wolna drama, ładna historia :)

RaczejRozwazna - Wto 18 Sty, 2022 19:12

Dzięki! :mrgreen: Lista pęcznieje :wink:

Loano jeśli nie boisz się mega spojlerów to wklejam piosenkę i teledysk z finalnych odcinków (z retrospekcjami) Queen in.. - pięknie w nich bohaterowie płaczą :-D Ona doskonale odgrywa sceny rozpaczy notabene.
Melo pełną gębą, podobnie i piosenka, ale bardzo mi się te odcinki podobały. :kwiatek:

https://www.youtube.com/watch?v=qTHkYsGACvo

Loana - Wto 18 Sty, 2022 19:13

BeeMeR napisał/a:
Admete napisał/a:
Zwłaszcza jak ją filmowali obok bardzo wysokich panów. Wręcz jak dziecko wyglądała. Nie chodzi o samą twarz. Męska sylwetka jest inna. Była bardzo kobiecym księciem
Jaki to ma tytuł bo sobie aż zerknę na jakiś mv tego Porcelanowego księcia :kwiatek:

"The King's Affection"
https://www.youtube.com/w...ist=LL&index=51 - współczesna piosenka, ale fajnie pomieszali sceny z wielu odcinków - nie są po kolei :P
https://www.youtube.com/watch?v=YCjNwopZtx8 tu już muzyka z dramy i moja ulubiona część, czyli romans :P
https://www.youtube.com/watch?v=yzkScRUa64c też ładny teledysk :)

Dobrze Admete zauważyła, ja nie oglądam historyków saeguków, tylko historyczne bajki, czyli fushion saeguki :P
Więc Rozważna jak chcesz znać jakieś dobre historyki to mnie nie pytaj, bo raczej na pewno ich nie obejrzę :P Wolę baśniowe historie :)

Admete - Wto 18 Sty, 2022 19:19

Loana napisał/a:
King of Dramas

To możesz obejrzeć i pośmiać się, bo to drama która podśmiewa się z dram. Tylko zakończenie ma głupie, ale tradycyjnie możesz wymyślić własne ;)

Cytat:
Jugglers - również romans biurowy

To było całkiem zabawne i dobrze się oglądało.

Cytat:
O_O przecież mi się podobało!

Jakoś mi się utrwalił fakt, że nie lubiłaś bohaterki.

BeeMeR - Wto 18 Sty, 2022 19:23

Loana napisał/a:
"The King's Affection"
Dzięki wielkie :kwiatki_wyciaga:
Dla mnie ta panna z żadnej strony nie wygląda jak chłopak, ale przyznaję, że przynajmniej się nie szczerzy dzięwczęco jak niektóre inne poprzebierane ;) Najważniejsze, że się dobrze oglądało. :kwiatek: Czy to się dobrze kończy czy jakąś masakrą?
Tak sobie myślę, że każda z nas ma taką zapewne dramę (albo więcej ;) ), co to jej nikt inny nie oglądał albo się nie zachwycił ;)

Admete - Wto 18 Sty, 2022 19:26

BeeMeR napisał/a:
Czy to się dobrze kończy czy jakąś masakrą?

Dobrze się kończy dla głównych, ale masakry trochę też jest ;) To znaczy ja nie do końca ufam tej końcówce, bo mi się wydaje, że jednak to jest życzeniowe zakończenie ;) Ale dramę oglądałam na podglądzie, w jedno niedzielne popołudnie, to mogłam coś pomieszać :-P

BeeMeR napisał/a:
Tak sobie myślę, że każda z nas ma taką zapewne dramę (albo więcej ), co to jej nikt inny nie oglądał albo się nie zachwycił

To będzie w dużej mierze o mnie :lol:

Loana - Wto 18 Sty, 2022 19:29

RaczejRozwazna napisał/a:
Loano jeśli nie boisz się mega spojlerów to wklejam piosenkę i teledysk z finalnych odcinków (z retrospekcjami)

Jestem specjalistą od spojlerów :P Zwykle nie zaczynam dramy bez sprawdzenia historii włącznie z zakończeniem :P W ogóle mi nie przeszkadza, jak znam to, co będę oglądała - nawet czasami mi się łatwiej ogląda, bo wiem, że coś się ułoży okej, bo będzie dobre zakończenie. Jedyny wyjątek, kiedy nie wiedziałam nic o dramie to był "Porcelanowy Król", którego chyba przez to bardzo mocno przeżyłam - ale za to zakończenie zostawiło mi takie ciepłe uczucie na sercu! Nadal się cieszę jak o nim myślę :)

Admete napisał/a:
Jakoś mi się utrwalił fakt, że nie lubiłaś bohaterki.

No wizualnie mi się gryzła momentami, więc dlatego ta drama nie została jakąś moją ulubioną. Ale sama bohaterka była całkiem miła :)

Admete napisał/a:
King of Dramas
To możesz obejrzeć i pośmiać się, bo to drama która podśmiewa się z dram. Tylko zakończenie ma głupie, ale tradycyjnie możesz wymyślić własne ;)

O! Ale to chyba muszę jeszcze trochę dram obejrzeć, bo nie wszystkie schematy/klisze już poznałam. A jak rozumiem trzeba je znać, żeby wyłapać żarty jak się z nich śmieją :)

Admete - Wto 18 Sty, 2022 19:35

To jest drama starsza, a wiem, że ty nie lubisz tych dawniejszych. Główny bohater to producent dram, a bohaterka jest scenarzystką. Jak to było "Co zrobiłby Anthony?" ;) Ciekawe, że od tej dramy zaczęłam przygodę z serialami koreańskimi. Faith mi nie spasowało, a rok później obejrzałam King of dramas i klik ;)
RaczejRozwazna - Wto 18 Sty, 2022 19:35

Na tę ostatnią też muszę poczekać bo klisze dopiero przeczuwam, a nie znam :)

Siłą rzeczy porównuję też dramy do bolly, na które fazę miałam rok temu. Mam kilka obserwacji ciekawe czy się potwierdzą dalej.

Loana - Wto 18 Sty, 2022 19:37

BeeMeR napisał/a:
"The King's Affection" Najważniejsze, że się dobrze oglądało. :kwiatek: Czy to się dobrze kończy czy jakąś masakrą?

Po obejrzeniu ostatniego odcinka (choć uczciwie przyznam, że początek tego odcinka lekko przypieszałam) chodziłam nieprzytomnie szczęśliwa przez tydzień :) I nadal mam to uczucie szczęścia jak widzę końcowe sceny :) Zakończenie jest dość bajkowe od pewnego momentu, ale zupełnie mi to nie przeszkadza. I przyznam, że jedna scena była tak satysfakcjonująca, że obejrzałam ją dwa razy, mimo, że całkowicie nie spełnia tego, co lubię oglądać, raczej jest całkowitym przeciwieństwem :P
Trochę osób tam w tej dramie ginie, ale nikt taki, żeby na koniec pozostał u mnie niesmak.

BeeMeR napisał/a:
Tak sobie myślę, że każda z nas ma taką zapewne dramę (albo więcej ;) ), co to jej nikt inny nie oglądał albo się nie zachwycił ;)

Pewnie tak, bo jednak mamy inne gusta jakby nie patrzeć :P

BeeMeR - Wto 18 Sty, 2022 19:37

Admete napisał/a:
To będzie w dużej mierze o mnie
O mnie też :lol:
Admete - Wto 18 Sty, 2022 19:39

Nikt nie polecił All about my romance? To też jest bardzo fajne. I dorosły romans wśród polityków. Mnie i Aragonte drama sprawiła wiele frajdy. Taki romans między podziałami - coś jakby poseł PiS zakochał się w posłance PO albo partii Razem :lol: Przy tym wszystkim komedia.

https://www.youtube.com/watch?v=7woNkMWf28o

BeeMeR - Wto 18 Sty, 2022 19:50

Admete napisał/a:
All about my romance?
Sympatyczne to było, tylko z tego co pamiętam warto zacząć od drugiego odcinka, pierwszy obejrzeć potem (albo pominąć :P )
Loana - Wto 18 Sty, 2022 19:50

Admete napisał/a:
To jest drama starsza, a wiem, że ty nie lubisz tych dawniejszych.

Te starsze dramy to mi trochę wizualnie mniej podchodzą mam wrażenie. Plus czasami historia nie jest tak wciągająca jak mi się wydaje.
Nie obejrzałam w końcu całej "Sweet 18", bo nie polubiłam głównej bohaterki i chyba w czwartym odcinku (już byli po ślubie) stwierdziłam, że po co ja się męczę i to próbuję oglądać, zostawię to sobie na kiedyś jeśli mnie najdzie.
"Secret Garden" nie podeszło mi zachowaniem głównego plus nie jestem fanką głównej (ale doszłam do 6 odcinka, więc już coś widziałam :P ).
"You're beautiful" - no ta drama była dziwna i taka sztuczna dla mnie, prawie obejrzałam do 11 odcinka, tudzież obejrzałam i przeczytałam opisy - potem przeskoczyłam do ostatniego i stwierdziłam, że wolę jednak inne historie.
"Coffee Prince" w sumie obejrzałam prawie całe i polecam na początek jak ktoś lubi dramy z "gender blender" czy jak to się nazywa (ja lubię :P ). Główny był świetną postacią i świetnie zagraną, problem miałam trochę z główną po połowie, nie do końca rozumiałam powody jej zachowania. Ale ogólnie dramę oceniam na plus, po prostu nie została moją ulubioną.
Chyba starsza drama jeszcze jaką widziałam to "That fool" (polecam, spokojna miła drama) i "My girlfriend is a Gumiho" (też polecam :) ).
Ogólnie czasem mnie nachodzi, żeby obejrzeć coś starszego, dlatego teraz na przykład męczyłam "Faith" :P Tylko wiadomo, że nie mam tyle czasu i często wybieram coś nowszego z powodu tego, że jest łatwiej dostępne i w lepszej jakości.

Loana - Wto 18 Sty, 2022 19:54

Admete napisał/a:
Nikt nie polecił All about my romance? To też jest bardzo fajne. I dorosły romans wśród polityków. Mnie i Aragonte drama sprawiła wiele frajdy. Taki romans między podziałami - coś jakby poseł PiS zakochał się w posłance PO albo partii Razem :lol: Przy tym wszystkim komedia.

Ano nie, nikt nie polecił :) Pierwsze słyszę tytuł. Ale opis brzmi zabawnie i para jest ładna :) A jak to się kończy?

BeeMeR - Wto 18 Sty, 2022 20:02

Dobrze się kończy o ile się zignoruje durne i niepotrzebne rozstanue przedkońcowe :roll:
Loana - Wto 18 Sty, 2022 20:05

BeeMeR napisał/a:
Dobrze się kończy o ile się zignoruje durne i niepotrzebne rozstanue przedkońcowe :roll:

Czyli "noble idiocy" - nie cierpię tego pomysłu. Ale jak wiem, to mogę ominąć, dzięki :)

BeeMeR - Wto 18 Sty, 2022 20:10

To nie do końca było "noble idiocy" tylko bardziej samoistna "pokuta", w każdym razie dla mnie bez sensu w tym wieku :roll: