To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Czasoumilacze filmowe

annmichelle - Czw 02 Kwi, 2020 15:31

Nie. :-)

Jestem za wydzieleniem postów do nowego tematu. :oklaski:

Agn - Czw 02 Kwi, 2020 15:50

Z tego wszystkiego obejrzalam sobie "Shreka".
Animacja widac, ze juz ma swoje lata, ale ubawilam sie setnie. Swietna bajka. I totalnie nie dla dzieci. :rotfl:

Szafran - Czw 02 Kwi, 2020 15:56

Aragonte napisał/a:
Może w jakiejś wolnej chwili wydłubię te posty i zrobię osobny wątek dla czasoumilaczy filmowych :)
A, dla mnie takim czasoumilaczem, który oglądałam już fafnaście razy, jest uwspółcześniona wersja "Wiele hałasu o nic" z serii Sheakspeare's Retold :serce:
Było już na liście? :mysle:

Ja widziałam raz, ale bardzo lubię serię ReTold.
A "Wiele hałasu" to najbardziej lubię kinowe Branagha z Keanu.

annmichelle - Czw 02 Kwi, 2020 16:52

Agn napisał/a:
I totalnie nie dla dzieci. :rotfl:

To fakt.
I wiem, że jestem w mniejszości, ale mimo świetnego dubbingu, obejrzałam ją chyba tylko 2 razy i nie przewiduję wracać.

Co innego np. "Auta", "Zaplątani", "Ratatuj" i "Spiąca królewna" - lubię bardzo. :serce2:

Kurcze, tyle osób widziało "Wiele hałasu o nic", a widział ktoś także wymieniony przeze mnie "Wieczór Trzech Króli"?
https://www.filmweb.pl/fi...B3li-1996-89833
Swego czasu bardzo mi się spodobał. :-)
Muszę go koniecznie obejrzeć po raz drugi!

Agn - Czw 02 Kwi, 2020 16:54

No masz, a ja z kolei "Aut" nie zdzierzylam - znudzily mnie juz na wstepie. :shock:

Ogladam "Baby driver".

annmichelle - Czw 02 Kwi, 2020 17:00

Agn napisał/a:
No masz, a ja z kolei "Aut" nie zdzierzylam - znudzily mnie juz na wstepie. :shock:

Po prostu co innego nam się podoba. :-)

Acha, jako kolejny poprawiacz :

Ania z Zielonego Wzgórza - z Megan Follows i Jonathanem Crombie.

Aragonte - Czw 02 Kwi, 2020 17:05

annmichelle napisał/a:
Kurcze, tyle osób widziało "Wiele hałasu o nic", a widział ktoś także wymieniony przeze mnie "Wieczór Trzech Króli"?
https://www.filmweb.pl/fi...B3li-1996-89833
Swego czasu bardzo mi się spodobał.

Widziałam parę razy i bardzo mi się podobał :-D Chciałam kupić DVD, ale chyba musiałabym poszukać na Amazonie lub eBay.
"Sen nocy letniej" z lat dziewięćdziesiątych też lubię i też chciałabym mieć w kolekcji :mrgreen:

annmichelle - Czw 02 Kwi, 2020 17:08

Ja też aczkolwiek nie tak bardzo jak "Wiele..." i "Wieczór...". :-)

Wymienił już ktoś "Sisi"? :cool:
Starotka, ale pierwsza część ma nawet swój urok. :wink:
I Franciszek Józef o niebo przystojniejszy w filmie niż ten autentyczny. I jako ciekawostka, aktor był mężem polskiej aktorki z "Ewa chce spać" - Barbary Kwiatkowskiej. Niewątpliwie stanowili bardzo piękne wizualnie małżeństwo. :-)

Agn - Czw 02 Kwi, 2020 17:15

Ach, no "Ania..." w tym wydaniu mi sie podoba bardzo. Lubie te ekranizacje, slodka jest. Nawet jesli pozniej juz strasznie wymyslali (albo i nie, bo nie czytalam wszystkich ksiazek z cyklu, wiec moze faktycznie Ania biegala za Gilbertem na wojnie).
annmichelle - Czw 02 Kwi, 2020 17:18

Agn napisał/a:
wiec moze faktycznie Ania biegala za Gilbertem na wojnie).

Nie biegała, nie biegała. :-P W czasie wojny to była już stateczną matroną :wink: i jej najmłodsza córka Rilla była bohaterką części, która toczyła się podczas wojny.

Dlatego wymieniłam tylko pierwszą część filmowej Ani, bo pozostałe dwie były przekombinowane. :roll:

Agn - Czw 02 Kwi, 2020 17:21

Ja jeszcze te druga uwielbiam. :zawstydzona2:
Aragonte - Czw 02 Kwi, 2020 17:42

annmichelle napisał/a:
Agn napisał/a:

Nie biegała, nie biegała. :-P W czasie wojny to była już stateczną matroną :wink: i jej najmłodsza córka Rilla była bohaterką części, która toczyła się podczas wojny.

Dlatego wymieniłam tylko pierwszą część filmowej Ani, bo pozostałe dwie były przekombinowane. :roll:

Popieram :cheers: Ale drugą jeszcze oglądam, mimo głupich zmian. Trzeciej nie mogę znieść :zalamka:
Chętnie bym zobaczyła serialową "Anię", zrobioną tak, że w czasie wojny jest faktycznie pokazana fabuła "Rilli", a nie jakieś nie wiadomo co :roll:

praedzio - Czw 02 Kwi, 2020 17:47

annmichelle napisał/a:
a widział ktoś także wymieniony przeze mnie "Wieczór Trzech Króli"?

No, ba! :serduszkate: Młodziutki Tobik jest tam do schrupania. :love_shower: Że nie wspomnę o piosenkach z tego filmu, które sobie często nucę.

The Wind And The Rain
O Mistress Mine

annmichelle - Czw 02 Kwi, 2020 17:57

Aragonte, praedzio - miód na moje serce! :serce2:
Lubię role siostry i brata (oboje widziałam też w innych filmach/serialach, niekoniecznie kostiumowych) - naprawdę dobrali podobnych aktorów, prawie jak bliźniacy! :-)

Aragonte, "Rillę ze Złotego Brzegu" uważam za jedną z lepszych książek cyklu i też chętnie obejrzałabym wierną ekranizację.

trifle - Czw 02 Kwi, 2020 18:14

Aragonte napisał/a:
annmichelle napisał/a:
Agn napisał/a:

Popieram :cheers: Ale drugą jeszcze oglądam, mimo głupich zmian. Trzeciej nie mogę znieść :zalamka:
Chętnie bym zobaczyła serialową "Anię", zrobioną tak, że w czasie wojny jest faktycznie pokazana fabuła "Rilli", a nie jakieś nie wiadomo co :roll:

Ja też nadal marzę o dobrej serialowej Ani, wiernej książce. Przecież ta książka jest dobra, po co ją udziwniać. Nie ma żadnej naprawdę dobrej ekranizacji, mógłby to ktoś w końcu zrobić. Te stare filmy lubię, pierwszy bardzo, drugiego trochę nie pamiętam i z trzeciego też mam tylko jakieś przebłyski :mysle:

Admete - Czw 02 Kwi, 2020 18:23

Wątpię, żebyśmy kiedyś dobrą wersję serialową Ani dostały. Do waszej listy dodałabym jeszcze Roztańczonego buntownika. A pocieszałam się niedawno serialem koreańskim Still 17.
Agn - Czw 02 Kwi, 2020 19:00

A ja, przyznam szczerze, mam juz dosyc tego, ze tylko sie ta przekleta Anie w kolo Macieju ekranizuje. Stanowczo zadam od Hollywood, by sie ogarnelo i zrobilo film na podstawie "Blekitnego zamku" - wiecie jaki to by byl czasoumilacz??? :serce:

Pewnie tu nieszczegolnie pasuje, ale nastroj poprawia mi tez film "Speed" - zawrotna akcja, fantastyczna Sandra Bullock i Keanu Reeves do schrupania. Mniam. :serduszkate:

Admete - Czw 02 Kwi, 2020 19:02

Mnie też by poprawił.
milenaj - Czw 02 Kwi, 2020 19:15

Oj, też chętnie bym obejrzała adaptację "Błękitnego Zamku.
BeeMeR - Czw 02 Kwi, 2020 19:56

Tak, ja też z tych, które by chciały Błękitny zamek zobaczyć na ekranie, ech.

Moim czasoumilaczem na pewno jest Moja rodzina i inne zwierzęta - z Matthew Goode :mrgreen:

Ania Aga - Czw 02 Kwi, 2020 21:08

Pierwsza część Transformersów, mam nagraną z telewizji i od czasu do czasu przypominam sobie zabawne sceny :mrgreen:
milenaj - Czw 02 Kwi, 2020 22:11

BeeMeR napisał/a:

Moim czasoumilaczem na pewno jest Moja rodzina i inne zwierzęta - z Matthew Goode

A nie widziałam...

Agn - Czw 02 Kwi, 2020 22:49

Tez nie znam.. O czym?
BeeMeR - Czw 02 Kwi, 2020 23:08

To bardzo pozytywny film na podstawie autobiograficznej książki Geralda Durrella o tym samym tytule (jest na Wschodzie ;) ), o angielskiej rodzinie, która przeprowadza się na Corfu - polecam :kwiatek:
Agn - Czw 02 Kwi, 2020 23:37

Och, cos kojarze... :mysle: