To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Kropki, paski i uczuciowe trójkąty - dramaland po raz 9

BeeMeR - Pon 28 Mar, 2016 18:40

Agn napisał/a:
Ale nie przestawaj donosić.
Obawiam się, że zawsze gdzieś w połowie tracę zapał :P
Ale też i dramy tracą najczęściej rozpęd :P

Agn napisał/a:
Ja nie mam
Och nie miałam wątpliwości :lol: - ale czekam na relacje z Drogi nr 1 :mrgreen:
Agn - Pon 28 Mar, 2016 18:42

BeeMeR napisał/a:
Obawiam się, że zawsze gdzieś w połowie tracę zapał
Ale też i dramy tracą najczęściej rozpęd

Nie zmuszam absolutnie do katowania się, bo jak się dobrze bawisz, to i opisy są fajne. :)

Agn - Pon 28 Mar, 2016 18:58

U mnie Tree na tapecie. Bang Won umiera i daje ostatnie rady Yi Do. Wachlarz dorobił się bródki - nie wygląda tragicznie, ale dobrze też nie (a wąsy są chyba przyklejone, ale nieważne).
Bohater podrósł (ale jeszcze nie do postaci Jang Hyuka) i właśnie wtaszczył głowę jakiegoś faceta do obozowiska innych facetów. A tam na posłaniu... czy ja widzę Bang Ji? :mrgreen:

Edycja: No i mamy już tego Sejonga, który ma być (żegnaj, Wachlarzu!). Jak ten król fajnie klnie! :mrgreen:
- Królu... ceremonia gotowa...
- Kolejna pi**d*lona ceremonia...
:rotfl:

Anaru - Pon 28 Mar, 2016 19:12

BeeMeR napisał/a:
Chyba że ktoś ma ochotę na takie guilty pleasure :lol:

Nasze guilty pleasure polega głównie na czytaniu Twoich reakcji i oglądaniu obrazków :mrgreen:

BeeMeR napisał/a:
Admete napisał/a:
Ten na środku obok dziewczyny, serio z tym wąsem mi go przypominał, w grze też
Oni wszyscy mają wąsy :P a obok dziewczyny jest dwóch, ale chyba wiem o kogo chodzi.
Jednakowoż widowiskowość filmu do mnie przemawia - dam mu szansę :kwiatek:

Ten drugi przypomina jeszcze mniej, więc w sumie mały wybór :lol:

Admete - Pon 28 Mar, 2016 19:13

Król jest absolutnie cudny :) Robi mnóstwo nietypowych rzeczy :) Podejrzałam fragmenty odcinka 7 Pied Piper ( na soompi ) i widzę, że zapowiadają się emocje - yeeesss.
Agn - Pon 28 Mar, 2016 19:22

Anaru napisał/a:
Nasze guilty pleasure polega głównie na czytaniu Twoich reakcji i oglądaniu obrazków

I nawet pasuje definicja. Dla mnie jest to pleasure, a czuję się guilty, bo ty to oglądasz, a ja się nie poświęcam. :lol:
Admete napisał/a:
Król jest absolutnie cudny Robi mnóstwo nietypowych rzeczy

Właśnie widzę. Świetny jest. I taki... mało sztywniacki, a królowie to zazwyczaj straszne sztywniaki. Już wylądował na mojej liście ulubionych postaci w dramie. :)

Edycja: O, jest Jang Hyuk! Zachowuje się jak kretyn (składa pokłony Mo Hyulowi z okrzykami), ale patrzenie na niego roznegliżowanego jak do rosołu nie boli. A jak się pręży przy biciu! ;)

zooshe - Pon 28 Mar, 2016 19:35

BeeMeR napisał/a:

Ergo: zachwyconam :mrgreen: - niekoniecznie poziomem aktorstwa, bo w części współczesnej jest delikatnie mówiąc fatalne (SJS za bardzo się stara grać twarzą a nie umie, panna jest mocno taka se), w części dawnej jest całkiem przyzwoite (SJS i Zły starają się zachować kamienną twarz co wypada znacznie lepiej, no i fryzury mają znacznie lepsze, mimo bardzo wyraźnej peruki tu i tam ;) panna dalej taka se, ale postać charakterna więc nie narzekam).
Sceneria wygląda jak z amerykańskich filmów "orientalnych" i historycznych lat 70-tych, tj, gównie tektura i draperie - zachwyconam :lol:
Sceny batalistyczne w stylu "30 udaje 5000" - zachwyconam ;)
Efekt specjalny płonącej stolicy na koniec odcinka powalający - te 10-12 lat to jednak cała epoka dla kinematografii.
Kostiumy nie są złe, a już biżuteria jest bardzo wymyślna - ergo: poziom rozrywki jest całkiem wysoki, serio. Ale ja uwielbiam ramotki :mrgreen: I mam słabość do SJS mimo jego gry :serce:
Podejrzewam niestety, że część współczesna nie będzie mi się aż tak podobać, niestety. Najwyżej będę przewijać :P

Podziwiam. Ja przy całej swojej sympatii dla SJS nie byłam w stanie przebrnąć nawet przez pierwszy odcinek. :confused3:

Postanowiłam że dam sobie spokój z Pied Piper, główny bohater jest świetny ale sam jeden nie pociągnie całej dramy. Irytuje mnie główna, jej naiwność i momentami głupota, zresztą cała policja jest przedstawiona tak jakby byli najgorszą, najbardziej skorumpowaną i nieudolną organizacją na całej kuli ziemskiej. :zalamka: Po cichu liczyłam tez na jakich pojedynek miedzy dwoma charyzmatycznymi bohaterami jak miało to miejsce w LG, tymczasem tytułowy PP nic nie robi oprócz gwizdania i wysługiwania się ofiarami losu. Jak główny ma błyszczeć skoro nie ma godnego siebie oponenta?!

Admete - Pon 28 Mar, 2016 19:44

Mnie się Pied Piper podoba :) Nic na to nie poradzę, to nawet jest reguła, że co się podoba tobie, mnie nie bardzo i odwrotnie. Także nie męcz się, tak jak ja się nie męczyłam z Reply 1988 ;) Panna aktorsko nie jest rewelacyjna, ale potem wychodzi dlaczego jest, jaka jest i możliwe, że się jeszcze pozbiera. Mam dla niej mimo wszytko sympatię. Zauważyłam, ze na soompi też na niej psy wieszają, więc ja nie dołączę do chóru ;) Potem dziennikarz się rozkręca, a korupcja ma być obowiązkowo ;) Nie oczekiwałam nic innego niż dostałam czyli dużo akcji i ciekawego głównego ( aktor mi się spodobał ). Mam już The Running man z nim i chcę też obejrzeć The Front Line. Dramy mnie ostatnio rozczarowują, więc idę w stronę filmów. Przynajmniej krótkie, więc nawet jak głupie, to nie stracę dużo czasu ;) W zasadzie to obejrzałabym The Immortal Yi Soon Shin z KMM, bo czuję, ze dojrzałam do tego, ale jakość techniczna dramy jest fatalna. To jednak stara drama i nie ma dobrej wersji. Oglądam teraz tylko Pied Piper - spróbuję tę nową dramę Jackpot- Królewski szuler, ale ten młody tak strasznie grać nie umie ( widziałam zwiastun ), że aż zęby bolą i nie wiem czy wytrzymam. Jednak źle grający główny to dla mnie ogromna przeszkoda. Dlatego Ghosta nie dałam rady obejrzeć. Aktorstwa tam zupełnie nie było ani u głównego ani u panny.
Agn - Pon 28 Mar, 2016 20:10

Czwórka Tree skończona - podoba mi się. Fajnie się ogląda. Może nie angażuje emocjonalnie aż tak jak Smoki, ale to dobry seguk. Król jest super! Nie chodzi tylko o to, że siarczyście klnie (choć to też ma swój urok akurat w tym przypadku), ale jest mocno nietypowy. Mniemam też, że zajmie sporo miejsca w całej historii, a to wielki plus. :)
Admete - Pon 28 Mar, 2016 20:11

Ten aktor mocno ożywił postać króla - zupełnie inne podejście do postaci władcy niż dotychczas.
Agn - Pon 28 Mar, 2016 20:15

Admete napisał/a:
Ten aktor mocno ożywił postać króla - zupełnie inne podejście do postaci władcy niż dotychczas.

To prawda. Aktor w to wiele wnosi. Król nie jest tylko kołkiem w bogatszym (od innych) stroju, jest najzwyczajniej w świecie żywy. Też fakt, że aktor ma co grać, a to też wielki plus. :)
Jang Hyuk już taki fantastyczny nie jest, ale daje radę. Ja go gdzieś widziałam z wiecznie otwartą koparą i od tej pory zawsze się u niego o to boję. Tu też głównie obnosi jedną minę (z małymi przerwami), ale usta ma przykładnie zamknięte.

BeeMeR - Pon 28 Mar, 2016 20:50

Agn napisał/a:
Dla mnie jest to pleasure, a czuję się guilty, bo ty to oglądasz, a ja się nie poświęcam. :lol:
Ależ ja się nie poświęcam - ja lubię (od czasu do czasu) filmy głupie albo złe - a ta drama dobra nie jest, co wypunktowałam :lol:
Bawi mnie jednakowoż i póki bawi będę oglądać :mrgreen:

zooshe napisał/a:
Ja przy całej swojej sympatii dla SJS nie byłam w stanie przebrnąć nawet przez pierwszy odcinek. :confused3:
Jw. ;)
Agn - Pon 28 Mar, 2016 21:01

BeeMeR napisał/a:
Ależ ja się nie poświęcam - ja lubię (od czasu do czasu) filmy głupie albo złe - a ta drama dobra nie jest, co wypunktowałam

Ja wiem, że ty nie, ale ja już bym się musiała poświęcić. ;) Z wielkim bólem, jak widziałam i czytałam twój opis. ;)

Dobra, Tree nr 5 - nadchodzę!

BeeMeR - Pon 28 Mar, 2016 22:04

Cieszy mnie wasza opinia o królu - w pierwszym odcinku obu odebrałam lekko nijako...
Agn - Pon 28 Mar, 2016 22:15

Król jest wg mnie rewelacyjny. I świetnie zagrany. Znaczy bardziej podoba mi się wersja już dojrzała, niż Wachlarz, bo Wachlarz był dobry tylko w niektórych momentach (jak np. przy śmierci Bang Wona, jak się nad nim pochylił i z nim rozmawiał - super!), natomiast aktor, który już stale gra Yi Do jest kapitalny. :)
BeeMeR - Wto 29 Mar, 2016 07:45

Przypomniałam sobie wątek królewski (obecnego i dawnego) z Tree 1 i obejrzałam 2.

Nie rozumiem, czemu YBW przekazał stanowisko synowi skoro władzy przekazać nie zamierza - czy chce go wzmocnić w taki sposób (przez nienawiść?), czy chciałby przekazać i władzę ale nie umie - nie bardzo wiem. Niemniej ich relacja pokazana jest żywiołowo i ciekawie, drama mi się podoba.
Podoba mi się też w aspekcie wizualnym - pięknie filmowana jest wioska i praca jej mieszkańców, piękne są liczne detale :oklaski:

Wątek rozdartej gęby jak na razie najmniej mi się podoba, ale już poprzednio tak miałam. Chłopiec jest dobrze zagrany, ale z jakiegoś względu jego historia ani mnie nie wzrusza ani nie interesuje zbytnio :czekam2:

Ploteczki: BYH
https://www.dramafever.co...new-challenges/

Admete - Wto 29 Mar, 2016 07:53

To już by było pytanie do historyków, bo prawdziwy król właśnie tak zrobił - niby oddał władzę, ale ją zatrzymał.
BeeMeR - Wto 29 Mar, 2016 08:03

Miałam nadzieję że może wam też coś się obiło o uszy.

W każdym razie podobała mi się konfrontacja królewska gdy MH musiał wybrać stronę - i wybór MH ;)
Bardzo pasuje do tego uparty MH, którego stworzony w Smokach.

Laleczki z Descendants - nie podobają mi się nawet w połowie tak, jak laleczka z King's Clown, ale wrzucam jako ciekawostkę:
http://forums.soompi.com/...m-kst/?page=645

Trzykrotka - Wto 29 Mar, 2016 10:14

Kropki przekroczyły 30% oglądalności, więc pewnie pamiątek dramowych będzie ile wlezie i jeszcze trochę, a Wachlarz nie będzie mógł spokojnie wyjść na ulicę :wink:
Ja komediowo wczoraj pojechałam - Come Back Ajussi :mrgreen: Faktycznie scena w przebieralni była cuda - zwykłe wbijanie jednego ajussi przez drugiego w cianse lateksowe portki wyglądało na zaawansowany seks w przebieralni i było naprawdę boskie :mrgreen: Żeby tylko ten Rain choć trochę lepiej grał... Ale przynajmniej się stara.

Anaru - Wto 29 Mar, 2016 10:19

Trzykrotka napisał/a:
Kropki przekroczyły 30% oglądalności, więc pewnie pamiątek dramowych będzie ile wlezie i jeszcze trochę

Niedawno mi wpadło w oczy, że będą odbudowywać rozebrany po nakręceniu dramy plan, bo fani chcą tam jeździć i oglądać ;) (może to już było na forum, ale nie mam jak sprawdzić ;) )

Agn - Wto 29 Mar, 2016 10:32

BeeMeR napisał/a:
Nie rozumiem, czemu YBW przekazał stanowisko synowi skoro władzy przekazać nie zamierza - czy chce go wzmocnić w taki sposób (przez nienawiść?), czy chciałby przekazać i władzę ale nie umie - nie bardzo wiem.

Stawiam, że chciał go przerobić na swoją modłę. Odegrać rolę łaskawcy i oficjalnie przekazać urząd, ale mocno trzymać stery i urobić niesfornego dzieciaka jak glinę. Ale tylko zgaduję.
BeeMeR napisał/a:
Podoba mi się też w aspekcie wizualnym - pięknie filmowana jest wioska i praca jej mieszkańców, piękne są liczne detale

Mnie się podobał przejazd kamery przez tę wioskę. Wszyscy sobie pracowali i śpiewali, co wyglądało jak jedna wielka bajka, ale z drugiej strony było widać sporo różnych zajęć, którymi się zajmowali. :)
BeeMeR napisał/a:
Wątek rozdartej gęby jak na razie najmniej mi się podoba, ale już poprzednio tak miałam. Chłopiec jest dobrze zagrany, ale z jakiegoś względu jego historia ani mnie nie wzrusza ani nie interesuje zbytnio

Mam w sumie dosyć podobnie, choć doceniam, że jako dorosły mniej się drze. Póki co moją ulubioną postacią (oprócz Bang Ji, z którym się już spotkałam :serce: ), jest Yi Do. :)
BeeMeR napisał/a:
Ploteczki: BYH
https://www.dramafever.co...new-challenges/

Czyli powtórzone to, co już wiemy. Ech, po cichutku liczę, że choć ktoś fragmenty jego występu na scenie nagra i wrzuci na yt.
BeeMeR napisał/a:
Laleczki z Descendants - nie podobają mi się nawet w połowie tak, jak laleczka z King's Clown, ale wrzucam jako ciekawostkę:
http://forums.soompi.com/...m-kst/?page=645

Nie są takie złe, ale wolę laleczki w wersji hanbokowej. Znaczy się ciężko Yoo Si Jina wcisnąć w hanbok, ale jak już tworzą lalki, to pod segukowe postacie.
Trzykrotka napisał/a:
jeszcze trochę, a Wachlarz nie będzie mógł spokojnie wyjść na ulicę

Podejrzewam, że już może mieć z tym niejakie problemy.
Anaru napisał/a:

Niedawno mi wpadło w oczy, że będą odbudowywać rozebrany po nakręceniu dramy plan, bo fani chcą tam jeździć i oglądać (może to już było na forum, ale nie mam jak sprawdzić )

Ale że co? W Grecji? Przyda im się zarobek z tej turystyki. :)

A, wiadomo coś o tej konferencji prasowej odnośnie wycieku spoilera dot. zakończenia dramy? W sensie czy się odbyła?
O ile da się to powiedzieć bez zdradzania, na czym polegał spoiler - coś ktoś słyszał?

Anaru - Wto 29 Mar, 2016 10:55

Agn napisał/a:
Ale że co? W Grecji? Przyda im się zarobek z tej turystyki.

Jak znajdę linka we Wrocławiu to zalinkuję artykuł ;)

Admete - Wto 29 Mar, 2016 12:12

Nie skomentuję tych 30% ;)
Admete - Wto 29 Mar, 2016 13:31

Za to skomentuję sobie, że odcinek 7 Pied Piper jest szalenie emocjonujący. przy okazji tego serialu nie da się poznać po jednym odcinku, bo historia składa się z wielu puzzli, które są ujawniane stopniowo. Bohaterowie są ze sobą powiązani wydarzeniami sprzed 13 lat.
Trzykrotka - Wto 29 Mar, 2016 14:54

Admete napisał/a:
Nie skomentuję tych 30% ;)

No i nie komentuj :lol: Kiepskie seguki takie mają, albo rodzinne tasiemce, czemu nie mają mieć Kropki? Za samą przyjemność patrzenia na panów, rozebranych i ubranych w twarzowe mundury dałabym z 10% :lol:
Ten plan, z tego co wiem, to w Korei jest... Znaczy, ta malownicza ruina i kilka budynków. Ale może się mylę. BeeMer już coś wrzucała na ten temat.
Tłumaczę 8 odcinek :banan: