To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Pratchett

Caitriona - Nie 15 Maj, 2011 23:37

Dwie pierwsze, Ostatnie królestwo, Bogowie, honor i Ankh-Morkpork, Ciekawe czasy - ja bym stawiała na te części przede wszystkim, ale wiadomo: co kto lubi ;)
Alicja - Pon 16 Maj, 2011 09:25

dla mnie : Mort, Zbrojni, Straż!Straż i Trzy wiedźmy :-D
Aragonte - Pon 16 Maj, 2011 10:06

Alicja napisał/a:

To ja mam podobnie :-D tzn. dla mnie rządzą przede wszystkim trzy wiedźmy :D

Caitriona - Pon 16 Maj, 2011 12:30

Moje serce podbił Rinecewind: mistrz ucieczki i wielokrotny zbawiciel Świata ;) :DAle wiedźmy też są niezłe. Tak jak napisałam: co kto lubi ;)
Gunia - Pon 16 Maj, 2011 22:35

Ja tam się zawsze zaśmiewam ze Śmierci i Ponurego Piskacza ("Mort" rządzi!) oraz straży miejskiej i vimesowskiej satyry politycznej. ;)
corrado - Pon 16 Maj, 2011 22:40

Pierwsze Rincewindowe tomy są bardzo udane. Polityczne kwestie też :) . Do tego Straż, Gildia Morderców, złodzieje .... :banan:
Alicja - Wto 17 Maj, 2011 12:51

Aragonte napisał/a:
Alicja napisał/a:

To ja mam podobnie :-D tzn. dla mnie rządzą przede wszystkim trzy wiedźmy :D

u mnie, jak piszesz, rządzi sir Vimes, a jeszcze bardziej duet słowno-polityczny Vimes-Patrycjusz. Ich potyczki słowne lub na umysły- kto kogo przechytrzy, są wspaniałe

Poza tym Śmierć, który koniecznie chce być podobny ludzi. Dialog Śmierci z udomowioną Wojną i jego żoną potrafi położyć na podłodze ze śmiechu albo Śmierć robi sobie wakacje :mrgreen:

i wiedźmy w zmiennej liczbie :wink: niekoniecznie trzy

Caitriona - Wto 03 Kwi, 2012 18:44

10 kwietnia wychodzi u nas nowy Pratchett, Niuch :D
Eeva - Śro 04 Kwi, 2012 18:22

Łiiiiiii :-)
Caitriona - Nie 28 Paź, 2012 23:47

Aż się nie mogę przestać dziwić - Prószyński wznowił w końcu Ostatniego bohatera. Poprzednie wydanie dochodziło do 250zł na aukcjach. Teraz można go kupić za 69zł (choć w promocjach i za 52zł). Minusem jest miękka okładka.

I jeszcze jedna wiadomość: jest już u nas dostępna gra planszowa "Świat Dysku: Ankh-Morpork" :D

Anaru - Pon 29 Paź, 2012 14:26

Zastanawiam się czy ja to kiedyś kupiłam czy tylko chciałam kupić. :mysle:
Nie mam teraz jak sprawdzić, ale sprawdzę. Chciałabym też nadrobić braki w Pratchettowej serii, ale hurtem to wychodzi drogo, bo mi tych nowszych brakuje nawet nie wiem ilu. Muszę poszperać za jakimiś tańszymi egzemplarzami na Allegro.

Caitriona - Pon 29 Paź, 2012 19:22

Mnie brakuje 6 (wliczając w to Ostatniego bohatera) i też szukam raczej na allegro.
Aragonte - Pon 29 Paź, 2012 21:10

Ja nie mam przynajmniej połowy. Ale nie zamierzam zbierać całości, miejsca na półkach by mi nie starczyło :wink: No, jakby coś o wiedźmach jeszcze się pojawiło, to kupię, ale na innych mi aż tak nie zależy (chociaż nad strażą bym się zastanawiała...).
Caitriona - Pon 29 Paź, 2012 22:01

Ja jestem zagorzałą fanką Świata Dysku, więc mam ambicję zebrać wszystko ;) Na Pratchetta miejsce zawsze się znajdzie ;)
Anaru - Wto 30 Paź, 2012 00:18

Mnie chyba dość dużo brakuje, bo dawno się zatrzymałam...

Caitriona - Śro 17 Kwi, 2013 01:11

W tej chwili brakuje mi dwóch powieści: Wiedźm i Morta, więc nie jest źle ;)

Niedawno wyszły opowiadania Pratchetta, Mgnienie ekranu oraz powieść której jest współautorem, Długa ziemia.

A teraz nowa powieść spoza Dysku, Spryciarz z Londynu: http://www.rebis.com.pl/r...=print&id=K5655 Trzeba zakupić ;)

Anaru - Śro 17 Kwi, 2013 14:07

Coć ostatnio mi wpadło w oczy w Lidlu, ale nie pamiętam tytułu. :mysle:
Ja cały początek mam, ileś tam tomów, ale potem przestałam kupować i teraz mam solidne braki. Musze sobie kiedyś spis zrobić i w miarę możliwości pouzupełniać kolekcję :mysle:

Caitriona - Nie 28 Kwi, 2013 14:45

Terry Pratchett obchodzi dziś swoje 65. urodziny - wszystkiego najlepszego! :D :party:

Skończyłam już Mgnienie ekranu - zbiór bardzo udanych opowiadań. Całość jest podzielona na dwie części: opowiadania ze Świata Dysku i opowiadania spoza niego ;) Mnie bardziej bawiły dzieła dyskowe, ale z drugiej strony fanie było poznać inną twórczość Pratchetta. Całość bardzo dobra.

RaczejRozwazna - Nie 28 Kwi, 2013 23:08

A ja sobie cztam "Dywan". Sympatyczne.
Aragonte - Czw 12 Mar, 2015 16:47

Agn napisał/a:
Terry Pratchett nie żyje. :( :( :(

Właśnie to chciałam tu wpisać :( :(
https://www.facebook.com/...?type=1&fref=nf

Admete - Czw 12 Mar, 2015 17:30

Już nie będzie więcej Świata Dysku.
Alicja - Czw 12 Mar, 2015 18:29

Strasznie mi smutno, autor mojego ulubionego cyklu - Świat Dysku, książek, które ratowały mnie w najgorszych dniach :(
Anaru - Czw 12 Mar, 2015 19:26

Tez uwielbiałam czytać jego książki...

A w ogóle to ładnie napisane (i ładne zdjęcie):

Cytat:
Już drugi raz w ostatnim czasie jesteśmy zmuszeni poinformować o odejściu niezwykłego człowieka. W wieku 66 lat w domu w towarzystwie rodziny i kota, który spał na jego łóżku, zmarł Terry Pratchett.

"Z niezmierzonym smutkiem zawiadamiamy, że Sir Terry Pratchett nie żyje. Świat stracił jeden z najinteligentniejszych umysłów. Spoczywaj w pokoju" - napisał jego wydawca Larry Finlay, informując o śmierci pisarza.

https://www.facebook.com/...tif_t=notify_me

Szafran - Czw 12 Mar, 2015 19:50

"JAK SIĘ NAZYWA TO UCZUCIE W GŁOWIE, UCZUCIE TĘSKNEGO ŻALU, ŻE RZECZY SĄ TAKIE, JAKIE NAJWYRAŹNIEJ SĄ?
– Chyba smutek, panie. A teraz...
– JESTEM ZASMUTKOWANY".

Zmarł Sir Terry Pratchett.

http://www.bbc.co.uk/news...t-arts-31858156

Anaru - Czw 12 Mar, 2015 20:36

Strasznie żal...