To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Gra o tron (TV)

Admete - Pon 25 Kwi, 2011 14:13

Miałabym ochotę na przypomnienie, ale z wielu względów to niemożliwe. Niestety sporo wątków i szczegółów zatarło mi się w pamięci. Wiecie, że jest polskie forum Martina?
Agn - Pon 25 Kwi, 2011 14:19

O, jest? Chociaż w sumie... nie dziwne...
Czeeekaj, chyba na jakieś kiedyś trafiłam, cośtam było... ale to było lata temu, nie pamiętam gdzie to wynalazłam.

Admete - Pon 25 Kwi, 2011 14:29

Było na pewno,ale jak teraz sprawdziłam, to link mi nie działa.
MojaMonia - Pon 25 Kwi, 2011 20:50

Ja zaraz po obejrzeniu pierwszego odcinka skusiłam się na czytanie książki. Jestem dopiero w połowie "Gry o tron" ale książka już mnie porwała swoim klimatem. Dzisiaj mam w planach drugi odcinek i jestem ciekawa jak mi się będzie oglądało po przeczytaniu książki...

A jeśli chodzi o postaci to uwielbiam Arye! Świetna jest ta mała!

milenaj - Pon 25 Kwi, 2011 20:59

Sansę też później da się polubić.
Admete - Pon 25 Kwi, 2011 21:01

Zdecydowanie Sansa potem zyskuje na rozumie ;) A mój brat się wciągnął w książkową wersję. Dziś mu mówiłam, że autor ma problemy z opanowaniem wszystkich wątków w ostatniej części. A brat na to, że go doskonale rozumie, bo tych wątków i postaci jest multum.
milenaj - Pon 25 Kwi, 2011 21:09

Ja też sobie czytam książki. Mam nadzieję, że w lipcu wreszcie wyjdzie następny tom. Chyba kupię po angielsku, bo czekać jeszcze rok na tłumaczenie :thud: ...
praedzio - Pon 25 Kwi, 2011 21:11

Garść avków: http://jen2976.livejournal.com/7079.html#cutid1
Anonymous - Pon 25 Kwi, 2011 21:13

a czym sie roznil wilkor od wilka? Li i jedynie wielkoscia? Czy zostalo to wyjasnione w filmie i przeoczylam, czy tez wyjasnienie tkwi jedynie w ksiazce.
Admete - Pon 25 Kwi, 2011 21:14

Fajny dzieciak gra Brana. A synek Cersei to ma wredotę wypisaną na twarzy.
MojaMonia - Pon 25 Kwi, 2011 21:20

Admete napisał/a:
Fajny dzieciak gra Brana. A synek Cersei to ma wredotę wypisaną na twarzy.

Faktycznie Jof urodą nie grzeszy... ;)

Admete - Pon 25 Kwi, 2011 21:24

Skąd oni nawet takiego wzięli :wink:
Agn - Pon 25 Kwi, 2011 21:26

Nie wiem, ale moja teoria brzmi: szukali najkoszmarniejszego. Poszukiwania musiały być dłuuuugie jak cholera. :roll:
Admete - Pon 25 Kwi, 2011 21:31

Z tego co pamiętam, to faktycznie się przykładali do castingu. Dośc długo to trwało. Trochę mnie martwi, ze jak oni bedą robić jedną serię na rok, to im dzieci strasznie wyrosną.
MojaMonia - Pon 25 Kwi, 2011 21:32

Ktoś wcześniej poruszył temat różnic pomiędzy wilkorem a wilkiem. Zgodnie z definicją na stronie http://graotron.hbo.pl/article/wilkor_15170 - "Wilkor to znacznie większa i o wiele bardziej inteligentna odmiana wilka."
Agn - Pon 25 Kwi, 2011 21:32

W przypadku Geoffa to akurat dobrze, bo wygląda, jakby miał 10 lat. Ciut za młody IMHO.
Anonymous - Pon 25 Kwi, 2011 21:33

MojaMonia napisał/a:
Ktoś wcześniej poruszył temat różnic pomiędzy wilkorem a wilkiem. Zgodnie z definicją na stronie http://graotron.hbo.pl/article/wilkor_15170 - "Wilkor to znacznie większa i o wiele bardziej inteligentna odmiana wilka."

jam Ci to nie kfalac sie uczynila i dziekuje za odpowiedz :)

MojaMonia - Pon 25 Kwi, 2011 21:42

Miło mi, że się przydałam :D
MojaMonia - Pon 25 Kwi, 2011 21:47

Idę robić herbatkę na serial... Do miłego!
Agn - Pon 25 Kwi, 2011 22:15

Ja tam sobie przytuliłam pół litra wody mineralnej, żeby mi nie zaschło w gardle w trakcie oglądania. Jestem w połowie drugiego odcinka - mój skrajny zachwyt budzi to, jak dokładnie twórcy starają się odtworzyć sceny z książki. Te dialogi, te sytuacje, ta atmosfera... Serial jest po prostu nieziemski!

EDYCJA: Skończyłam. Sansa mnie oczywiście tak niemożliwe wkur... że to się w pale nie mieści. Jak ja nie znoszę tej głupiej dziewuchy! I przez jej kłamstwo nie dość, że straciła wilkora (biedna Dama!) to jeszcze życie stracił Eru ducha winny chłopak. Ale nie, to wina Aryi. Ta jak idiotka patrzyła, jak Jeoff krzywdzi drugą osobę, bo to książę pierdzielony, to mu wszystko wolno. Jakim trzeba być pustym debilem, żeby mimo wszystko stanąć po stronie księciunia. Grrr... :evil:
Wilkory są cudne. Choć gdzieś zapodział się wilkor Jona. Swoją szosą - ktoś mógłby chłopaka ogolić. W poprzednim odcinku golenie było, ten znowu zarósł i wygląda jak siedem nieszczęść. ;)
Tyriona ubóstwiam. Jego filmowa wersja jest doskonała pod każdym względem.
I jeszcze jedno odnośnie muzyki - wiecie co, ona jednak ma w sobie coś. Na swój sposób jest niezwykła. Posłuchajcie sobie utworu, który leci przy zabijaniu Damy. Co tam jest? Kontrabas? Coś dużego strunowego w każdym razie. Niezły klimat się wytworzył, tam było sporo takich... ponurych nut. Mnie się to podoba.
Serialem jestem zachwycona.

PS Tak w ogóle - poznałyście ser Joraha? :mrgreen: Bo ja tak.

MojaMonia - Pon 25 Kwi, 2011 23:12

A ja jestem rozczarowana ździebko serialem... Scena zabijania Damy rewelacyjna, rozmowy Jona z Tyrionem genialne ale... zabrakło mi scen krajobrazu z drogi opisane w książce a najbardziej zabrakło mi majaków Brana zanim się przebudził :(
Yvain - Wto 26 Kwi, 2011 01:02

A mi się podoba :mrgreen: Tyrion wspaniały, Jon też nieźle dobrany, ma fajny uśmiech. Reszta aktorów też bardzo dobrze wypada. Muza super. A wilkor był pokazany z daleka w scenie postoju :wink: tak mi się zdaje. Obejrzałam 2 odcinki i mi mało. Twórcy serialu przyłożyli się, utrzymali klimat książki. Ciekawa jestem następnych.
Anonymous - Wto 26 Kwi, 2011 02:00

Agn napisał/a:
Kontrabas? .

obstawiam wiolonczele... :)

Agn - Wto 26 Kwi, 2011 10:20

Też mogą być wiolonczele, takie dźwięki mogą z nich też wyjść.
milenaj - Wto 26 Kwi, 2011 12:03

Agn napisał/a:
poznałyście ser Joraha? Bo ja tak.

Ja też. :mrgreen: