To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Downton Abbey

Admete - Sob 16 Paź, 2010 23:12

Thomas był autentycznie zdziwiony i zszokowany śmiercią Turka, więc chyba nie miał z tym nic wspólnego. Myslę, że większość służby doskonale wie o skłonnościach Thomasa. Daisy jeszcze przejrzy - mam nadzieję.
trifle - Sob 16 Paź, 2010 23:20

To już są trzy odcinki? Ja taka zapóźniona, myślałam, że najświeższy oglądam - czyli drugi. O rany.

Nadal bardzo mi się podoba. Lubię dziedzica i jego matkę. Wkurza mnie straszliwie Mary :roll:
Też mi się podobał moment w końcówce, kiedy dziedzic pozwolił Molesleyowi sobie pomóc.

Agn - Sob 16 Paź, 2010 23:45

Ja wiem? Ta jego kamienna twarz na wejściu do pokoju... Hmm... no nie wiem... ale możliwe, że za długo o tym myślę.
Swoją szosą serial sprawia mi po prostu czystą przyjemność. Wspaniały jest. :)

Admete - Nie 17 Paź, 2010 09:44

Kamienna bo spotkało go upokorzenie.
Admete - Nie 17 Paź, 2010 21:12

Będzie druga seria DA:

http://www.bbc.co.uk/news...t-arts-11523191

Agn - Nie 17 Paź, 2010 21:21

A wiemy, wiemy. Ale póki co pierwszą przerabiamy. :mrgreen:
Ale to świetnie, że będzie druga seria - będzie się można dłużej cieszyć tym serialem. :)

Harry_the_Cat - Nie 17 Paź, 2010 22:38

Ogladam wlasnie odcinek czwarty. Mary sprawia nieco lepsze wrazenie.
Agn - Pon 18 Paź, 2010 20:12

Najgorsze w tym serialu jest to, że się całkowicie w nim zatapiam i kiedy nadchodzą napisy końcowe z bólem wracam do rzeczywistości. I znowu trzeba czekać cały tydzień...
Kiedy skończy się pierwszy sezon, zrobię sobie maraton. Będę zakuwała ten serial na pamięć tak jak "Wives and daughters" czy "North and south". I jak "Gosford park", oczywiście. :mrgreen:
Naprawdę lubię Sybil. Jej wejście na końcu... cudne! :oklaski:
A, jeszcze jedno. Bardzo mi się podoba relacja Anny i Batesa. Tak się... o siebie troszczą trochę. W pierwszym odcinku to Anna przyniosła mu jedzenie. Teraz, kiedy leżała chora, on przyniósł jej kolację. I to z kwiatkami. Aż pojaśniało w obiektywie na ten widok. A ja siedziałam rozczulona. ^^
A Daisy dobrze by zrobiło przejrzenie na oczy. Naprawdę szkoda mi dziewczyny. Thomas to @#$%^&* do spółki z tą O'Brian. Grrr... mam nadzieję, że oboje zlecą ze schodów. Przypadkiem!
I szkoda mi Gwen. Mam jednak nadzieję, że jeszcze jej się uda.

Admete - Pon 18 Paź, 2010 20:45

Najciekawsze jest w tym wszystkim, że jako widzowie wiemy doskonale, że ten świat jest już na krawędzi - niedługo przyjdzie Wielka Wojna i wszystko zmiecie...
Harry_the_Cat - Pon 18 Paź, 2010 22:13

No ja to w ogole spoilery przeczytalam....
Admete - Pon 18 Paź, 2010 22:35

A co w spoilerach? Jak daleko mają zamair zajśc w historii? Podaj mi namiary na spoilery :)

Dzisiejszy odcinek był bardzo dobry. Taki melancholijny z odrobiną radości. Lady Violet cudowna jak zwykle ;) Wejście Sybil w nowej sukni - rozczulajace ( i ten szofer podglądający zza okna ;) ). Lepiej teraz rozumiem Mary i mam nadzieję, że jeszcze całkiem dojdzie do rozumu :roll: Matthew sympatyczny i prostolinijny jak zwykle. Daisy naiwno - głupia. Rozwijajacy się wątek romansowy między panem Batesem i Anną - :serce: I pani Hughes i jej okruchy dnia ;) Thomasa i tą ogrzycę O"Brian bym wywaliła na zbity pysk ;)

Harry_the_Cat - Pon 18 Paź, 2010 22:43

Namiary na spoilery tu: http://www.mediafire.com/?qq9h5q7pbcb1h1b
To Press Pack z opisem akcji wszystkich odcinkow & more ;)

Admete - Pon 18 Paź, 2010 22:54

Dotarłam tylko do połowy wczesniej ;)
Agn - Wto 19 Paź, 2010 21:41

No właśnie zastanawiam się, co będzie na linii Bates-Anna. Na razie wydaje mi się, że tu będzie jakaś przyjaźń, ale zobaczymy. *walczy z pokusą czytania spoilerów* Przeczytać, czy nie przeczytać - oto jest pytanie!
O'Brian - ogrzyca <--- idealne określenie. Może jednak zleci któreś z tej spółki ze schodów. Życzę tego tej małpie od pierwszego odcinka, kiedy podstawiła haka Batesowi. Thomas... hmm... a może ktoś go sypnie? Ciekawa jestem, jaka by była reakcja państwa. :mrgreen:

Caitriona - Śro 20 Paź, 2010 15:48

Dołączam się do waszych zachwytów pod adresem Downton Abbey. Ten serial to perełka. Przede wszystkim ma świetną obsadę, ciekawe postacie, tyle smaczków i historii, piękne wnętrza. Oglądanie go sprawia mi ogromną przyjemność.
Oczywiście mam już swoich ulubieńców, tu prym wiodą Anna, pan Bates oraz Sybil, Matthew i lady Violet. Maggie Smith jest po prostu przewspaniała w tej roli :D Nie mogę ścierpieć O'Brien, okropna osoba. Oczywiście Thomas też nie należy do moich faworytów. I jak oni się niesamowicie dobrze dogadują, widocznie paskudne charaktery przyciągają się do siebie ;)
Cieszę się, że będzie kolejna seria :D

Eeva - Sob 23 Paź, 2010 10:39

A ja dopiero obejrzałam pierwszy odcinek i jestem zachwycona... dziś może dooglądam resztę jak będę miała czas :-)
trifle - Sob 23 Paź, 2010 12:06

Nie cierpię O'Brien. Sam jej widok mnie irytuje, uż.. I Thomas - przecież on ma szuizm wymalowany na twarzy :obrzydzenie:

A w ogóle zawsze jak oglądam DA to wpadam w melancholię, bo co by się tam nie działo jest mi jakoś smutno. Miałam już postanowione ( ;) ), że nie lubię Mary, ale po tym odcinku już nie, żal mi jej, bo rzeczywiście, ma dziewczyna przekichane.
Lady Cora - ta aktorka wygląda genialnie w takiej stylizacji, nie znam jej z niczego innego chyba, ale bardzo mi się podoba.
A! Sybil i jej nowa yyyy szata :thud:

milenaj - Nie 24 Paź, 2010 13:21

Oglądam pierwszy odcinek i jestem zachwycona. Chyba dzisiaj, przy tym naprawdę wolnym dniu połknę wszystkie dostępne odcinki.
Caitriona - Nie 24 Paź, 2010 13:53

trifle napisał/a:
A! Sybil i jej nowa yyyy szata

A to było piękne :D :D I jeszcze ten szofer zaglądający przez okno :mrgreen:

Agn - Nie 24 Paź, 2010 14:07

Mileno, a potem dopadnie cię głód. Na każdy odcinek czekać tydzień... zgroza... ale warto, naprawdę warto czekać. Każdy kolejny odcinek w pełni nagradza cierpliwość widza.
Swoją szosą szofer jest też niezły. Podglądanie przez okno to jedno (urocze), ale gazetka podrzucona Sybil w samochodzie? :)

milenaj - Nie 24 Paź, 2010 15:04

Już widzę, że warto. Może trochę przeszkadza brak polskich napisów, ale przynajmniej odświeżam swój angielski.

Swoją drogą dzięki wszystkim za zachwyty nad tym serialem. Pewnie inaczej bym go nie obejrzała :kwiatki_wyciaga:

Agn - Nie 24 Paź, 2010 19:03

Szczerymi zachwytami służymy nieustannie! :mrgreen:
Harry_the_Cat - Nie 24 Paź, 2010 22:23

Ogladam kolejny odcinek - Anna i Bates.... :serduszkate:
milenaj - Pon 25 Paź, 2010 14:01

Piąty odcinek obejrzany:

Harry_the_Cat napisał/a:
Anna i Bates....

Oj, tak...

Z każdym odcinkiem coraz bardziej lubię Mary. Żal mi jej. Miota się między oczekiwaniami rodziny, a swoimi własnymi pragnieniami. Na początku wydawała się taka bez serca, ale była chyba po prostu szczera, choć czasem wypadało inaczej. To okrutne, być zmuszoną patrzeć jak własne życie biegnie i nie mieć na nie prawdziwego wpływu.

Następny odcinek też zapowiada się świetnie... A potem koniec :cry2: :cry2: :cry2:

trifle - Pon 25 Paź, 2010 15:44

6 odcinków tylko?
A druga seria będzie? Nie no, wszystkie moje serialowe odkrycia stoją, Sherlock, White Collar i teraz Downton.. Veto :roll: