Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Fantastyka - Przygody Merlina
Alicja - Pią 14 Sie, 2009 08:59
Caitriona napisał/a:
A mnie się to podoba! Fajnie!
a jak myślisz dlaczego martwię się że u nas będzie później
Admete napisał/a:
To jak pójdę na emeryturę, to obejrzę
daleko, daleko, teraz tylko nauczycielskie świadczdenie kompensacyjne, ale chyba jesteś za młoda Admete - Pią 14 Sie, 2009 09:08 Emerytury to ja nie dożyję Alicja - Pią 14 Sie, 2009 09:09 racja, gdy pomyślę gdzie pracujesz Harry_the_Cat - Nie 06 Wrz, 2009 13:56 Za 2 godziny 1 odcinek 2 serii Merlina na dużym ekranie!!!!
a potem Bradley, Colin, Angel, Katie, Anthony i Richard! Admete - Nie 06 Wrz, 2009 14:00 To jest jakieś spotkanie z aktorami? A kiedy w tv?Harry_the_Cat - Nie 06 Wrz, 2009 14:27 Maja tam wszyscy być - nie wiem, jaka forma, panel, czy co...
a w TV chyba 19-go września. Caitriona - Nie 06 Wrz, 2009 18:59
Harry_the_Cat napisał/a:
Za 2 godziny 1 odcinek 2 serii Merlina na dużym ekranie!!!!
ja też, ja też!
ciekawe kiedy my zobaczymyHarry_the_Cat - Śro 16 Wrz, 2009 23:42 W sobote wraca Merlin do BBC Cale szczescie, ze 1 odcinek widzialam juz wczesniej, bo w sobote bede w Szkocji ( ).
No i a propos tego pierwszego odcinka... Bardzo przepraszam, ze zrobie chamskie copy-paste ze swojego LJ, ale wole poczytac inne watki niz sleczec nad tlumaczeniem... i tak za wiele osob sie tym nie interesuje
Spoiler:
the very first scene we see Arthur - he's shirtless.... i was really happy with the view but i've found it quite funny that we've seen Bradley's chest 4 times in this episode and that he suddenly started sleeping topless, even though last year he wore a tunic...
the basic plot is that by Uther's order there is a search of treasure under the castle and they do find it. obviously it turnes out to be cursed, or even worse, it actually is tomb of a super powerfull sorceror who might have beated death and if so - he would want to destroy Camelot...
in the meanwhile Arthur is beaing really prattish and cruel to Merlin which makes Merlin really sad... and here's when the crowd went 'awwwww', myself included. Bradley yelled 'He deserved that' at this point. there is quite a lot of tension and angst in Arthur/Merlin relationship, with jelousy thrown into that, if you ask me.
and some great - slashy, if that's what you're after - dialogue. apparently the guy runnung the Q&A session thought so too, as he was the one to bring that subject up. for example by saying how we all know that Arthur and Merlin will grow old together.
i laughed a lot throughout the whole episode, i thought the writing was amazing. but it wasn't all fun and hurt!Merlin. there was also a subject of Merlin's ambition and his loyalty was put into a test - some great acting from Colin (who also happened to look super cute).
at the end of the episode there was an exteremely interesting preview of the whole season - they are surely going to develop Arthur/Gwen story line and there was some kissing as well as some Lancelot tension in it. there was a great moment when Arthur stands up to Uther, Mordred appeared again and basically it really looked amazing.
Q&A session wasn't maybe as interesting as i hoped but it was really entartaining.... some of the bits i recall:
- the Great Dragon will be released at some point
- Bradley and Colin's fav episode is 11, Katie's 7, Angel's 3 - and I don't remember the rest...
- the rat stew had to actually be vegetarian because of Colin - it was some mushroom soup and Katie had to it it as well (we didn't get to see that ) - it was horrible and she kept eating and eating as nobody shouted ''Cut"
- one kid couldn't recall Anthony's name so he called him 'Giles....'
dorzuce znaleziony przed chwila trailerek: http://www.youtube.com/watch?v=-49fsWPft-cAlicja - Czw 17 Wrz, 2009 18:45 nie wiem czy cieszyć się, ze Lancelot wraca Przygody Artura i Merlina są dla mnie wystarczającepraedzio - Nie 20 Wrz, 2009 19:29 Oj, daj się pocieszyć pięknym Santiago... Merlina i Artura możecie sobie wziąć.
EDIT: Zaraz... to już jest nowy Merlin??? AAAAA!!!Alicja - Pon 21 Wrz, 2009 15:24 proszę bardzo, podzielimy się sprawiedliwie
nowy ? nie u nas, nie u nas Harry_the_Cat - Czw 24 Wrz, 2009 03:39 A propos Merlina.... Wklejam link do klipu wycietego z Behind-the-Scenes.... W oryginalnym klipie nie wiadomo, co Colin i Bradley śpiewają: http://www.youtube.com/watch?v=gkW83YHjN-Y ale najwyraźniej miłość fanów nie zna granic.... http://www.youtube.com/watch?v=bXU5EenKi88Harry_the_Cat - Pon 28 Wrz, 2009 19:49 Boli mnie, ze to pisze, ale drugi odcinek Merlina to byl slaby...Caitriona - Śro 30 Wrz, 2009 13:16 A ja obejrzałam pierwszy odcinek Fajne chłopaki są. Najlepsza scena jak Artur poleciał z konia
Ten serial jest taki humorystyczno-lekki i mnie się to podoba.Harry_the_Cat - Nie 29 Lis, 2009 23:11 No i jak tu nie uwielbiać Merlina???
http://www.youtube.com/watch?v=SDpOhLFVN2YAragonte - Nie 29 Lis, 2009 23:14
Sympatyczni są obaj, ale za młodzi dla mnie Harry_the_Cat - Nie 29 Lis, 2009 23:17 Ja niedługo już same takie zmartwienia będę miała... wiec się nie zamierzam tak ograniczać Caitriona - Nie 29 Lis, 2009 23:28 I dlatego właśnie oglądam i lubię Merlina Ci chłopcy mnie rozwalają praedzio - Nie 29 Lis, 2009 23:35 Bradley ma ładne rysy twarzy i przyjemne kości policzkowe (cóż za merytoryczna uwaga o tej porze! ), ale faktycznie ciut za młody jest. On ma jak Jensen - im starszy, tym lepiej wygląda. Za to Colin ma prześliczny uśmiech.
Hm. Pewnie znów poczekam do ferii świątecznych, żeby sobie obejrzeć Merlina.
Na razie kompletuję drugi sezon Seekera i też czekam na jakiś wolniejszy termin, żeby dooglądać pierwszy sezon i zająć się bieżącym.Aragonte - Nie 29 Lis, 2009 23:37 A ja nie wiem, czy w końcu przegryzę się przez Seekera. Ale, ale - miałam Cię przed spotkaniem poprosić o TB i zapomniałam praedzio - Nie 29 Lis, 2009 23:39 Yyyyy.... wiedziałam, że o czymś zapomnę. Co prawda - tak nieśmiało o tym popiskiwałaś, ale mogłam to mieć na uwadze. Dobra, następnym razem.Aragonte - Wto 06 Kwi, 2010 18:14 Oglądam Merlina, jestem przy drugim odcinku.
Jak się nie podchodzi do tego ze śmiertelną powagą i nie traktuje jak ekranizację opowieści arturiańskich, tylko bajkę, to staje się całkiem sympatyczne. Ochów i achów nie ma, ale w końcu bajki lubię, więc czepiać się przesadnie nie będę. Wolę to niż nowego Robina z Rysiem, stanowczo.
A poza tym skończyłam Firefly podczas świąt, obejrzałam Serenity... i jakoś mam niedosyt i parę zastrzeżeń
Główne zastrzeżenie dotyczy tego, że poprzestali na tym jednym krótkim sezonie, a poza tym
Spoiler:
czemu utłukli Washa? I Shepherda Booka? W dodatku Washa w taki bezsensowny sposób... Nie podoba mi się to
Aragonte - Nie 18 Kwi, 2010 21:48 Merlin jest momentami naprawdę zabawny
Szkoda, że Harry nie ma, bo byśmy sobie poprzypominały niektóre dialogi
Ubawiła mnie dzisiaj konsumpcja gulaszu ze szczura
Ogółem mam wrażenie, że dwaj główni bohaterowie dobrze się bawią podczas odgrywania wielu scenek. Mam wrażenie, że naprawdę się lubią.
Wiem doskonale, że to młodzieżowa wersja, ale dobrze działa na mnie jako odstresowywacz
Chyba nawet to polskie DVD sobie fundnę z którejś pensji...Caitriona - Pon 19 Kwi, 2010 23:35 Ja nie Harry i tekstów na pamięć nie znam, ale i ja lubię ten serial. On jest taki lekki i odprężający. I bardzo sympatyczny. Zdecydowana to zasługa głównego duetu aktorskiego. Chłopaki świetnie razem współgrają i mają niezłe teksty