Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
North and South - serial BBC - Okładka North&South
ola - Czw 28 Sty, 2010 22:09 "A ja się cieszę właśnie, że odkładka odcina się od filmu. Im więcej czasu mija, tzn z każdym kolejnym obejrzeniem - a było ich kilka - tym częściej stwierdzam, jak nie-idealna jest ta ekranizacja i jak mi żal książkowego zakończenia Peronowe jest ładnie filmowo i nim się najpierw zachwyciłam, ale jak potem przeczytałam książkę, to zdecydowanie oryginalne jest lepsze i odpowiedniejsze.
A poza tym ja lubię neutralne okładki, a nie filmowe, bo mogą się zdezaktualizować "
Też mi się wydaje, że film dało się zrobić jeszcze lepiej, ale bezwarunkowo z tymi samymi aktorami Nie czytałam książki, tylko trochę tłumaczeń zamieszczonych na forum, jednak wydaje mi się, że książkowe zakończenie byłoby dużo lepsze, bardziej intymne...i prawdziwe.Anaru - Czw 28 Sty, 2010 22:20 A czym się zakończenia różnią? trifle - Czw 28 Sty, 2010 22:27
Spoiler:
W filmie jest na peronie, przy ludziach - z całowaniem A w książce jest w pokoju, oni są sami, M. wykłada swoją business proposition przy biurku, wszystko się wyjaśnia, następnuje moment "delicious silence" po czym zastanawiają się komu pierwszemu powiedzieć. Cioci Margaret, która wykrzyknie z pewnością: Ten mężczyzna??
Na to Margaret, że może jednak pani Thornton, która zareaguje: Ta kobieta??
ola - Pią 29 Sty, 2010 17:11 Dziękuje Trifle, chociaż wydaje mi się, że tak właśnie robiłam tylko funkcje cytowania wczoraj nie działały...
albo mi się tylko tak wydaje Loana - Pią 05 Lut, 2010 17:38 Ja to juz mocno po ptakach, ale chcialam powiedziec, ze druga okladka jest swietnia w porownaniu do pierwszej (chociaz ja zawsze obkladam ksiazki, zeby sie nie zniszczyly ).
I ogromnie dziekuje Mag13 za interwencje!!! elbereth - Sob 06 Lut, 2010 07:14 Aaa, nie widziałam wcześniej tego tematu... Mag Już nie mogę się doczekać tego wydania!BeeMeR - Czw 11 Lut, 2010 08:36
Mag13 napisał/a:
Witam,
cieszę się, że doszliście Państwo do porozumienia. Mnie też zależy na
tym, aby książka, na którą czeka tyle osób była dobrze wydana. Dziękuję
za okazane mi zaufanie.
Serdecznie pozdrawiam Panią i całe forum!
Joanna Laprus-Mikulska
Ja tez pozdrawiam Panią, całe Forum i panią Redaktor Tamara - Czw 11 Lut, 2010 10:02 Mag Calipso - Czw 11 Lut, 2010 14:09 Mag monka2212 - Czw 11 Lut, 2010 14:24 Ja też powtórzę: Mag Sofijufka - Czw 11 Lut, 2010 14:42 i ja też! Gosia - Pią 12 Lut, 2010 20:16 Mag, dziękuję za Twą dwuletnią obecność na forum, za dedykację od Richarda, za interwencję w sprawie książki i jej okładki.
Za to wszystko i jeszcze dużo więcej, dziękuję
Nie mówię: "Żegnaj", ale: "Do zobaczenia", bo wierzę w to, że jeszcze będziemy dyskutować. Jeśli nie tu, to gdzie indziej.