Ekranizacje - Pani Bovary (2000)
Tamara - Pią 02 Maj, 2008 16:54
W filmie położono nacisk na wybujały i niezaspokojony temperament Emmy , podczas gdy powieść skupia się na jej wybujałej wyobraźni i przesadzonych wymaganiach , niemożliwych do zaspokojenia , na całkowitym zaniedbaniu obowiązków żony i matki , na beztroskim wydawaniu pieniędzy męża , zaciąganiu długów bez opamiętania . Jasne ,że romans był , ale bez dosłownych i drastycznych opisów , czego film nam nie szczędził , za to wyeksponowane w książce psychologiczne studium kobiety żyjącej własnymi fantazjami i urojeniami , nie liczącej się przy ich zaspokajaniu z nikim i niczym , w filmie prawie nie istnieje . Tu mamy wyłącznie niezaspokojoną seksualnie mężatkę
Tak czy siak , mnie uwiodła bielizna pokazywana przy okazji przez Emmę - te koszule przejrzyste , koronki , hafty
A czy Rudolf to nie Willoughby przypadkiem ?
I zastanawiam się : jak oni tam w tych zwiędłych jesiennych liściach , on jej rozciął sznurowadła od bucików , tarzali sie po glebie i potem tacy nieskalanie czyści wrócili ? na dodatek Emma nienagannie uczesana , co bez pokojówki było raczej niewykonalne
Sofijufka - Pią 02 Maj, 2008 17:01
Willoughby - ten jedyny właściwy
A co do tej garderoby, liści we włosach itd - zgadzam się absolutnie. Zwlaszcza Emma nie miałą prawa wracać nieskazitelnie ubrana do domu. No i - jeszcze jedna rzecz. Taki wytrawny kochanek nie cisnąłby nagiej kochanki na liście, podłożyłby jej chociaz surdut. Pamiętam, że chyba Kałużyński oprotestował scenę w Popiołach, z Heleną położona w samym gezłeczku na gołej skale....
Tamara - Sob 03 Maj, 2008 12:54
No i spodnie na kolanach powinien mieć uświnione chociaż , a tu nic . Podpadło mi BBC
Aaaa , toż to nad jakąś rzeczką - strumyczkiem było , i zdążyli się wyprać że też o tym zapomniałam
spin_girl - Czw 08 Maj, 2008 13:29
Nie spodziewałam się takich odważnych scen po BBC! Szczęście, że oglądałam akurat ten odcinek sama, bo na ogół pcham się z ekranizacjami na forum publicum, oświadczając wszem i wobec, że karmię się wzniosłą sztuką ( a w myślach dysząc do Rysia czy Colina czy innych, chociaż sztuką też się, oczywiście, karmię). Jestem nieco zaskoczona odwagą w ukazywaniu tych scen, chociaż ogółnie adaptacja bardzo mi się podoba. Główni aktorzy to oczywiście starzy znajomi: Fanny z Mansfield Park, Willoughby z S&S, Grandcourt i Deronda z Daniela Derondy- sami swoi. Zastanawiam się czy Greg Wise kiedyś zagra kogoś innego niż uwodziciela?
achata - Czw 08 Maj, 2008 14:43
| spin_girl napisał/a: | | Zastanawiam się czy Greg Wise kiedyś zagra kogoś innego niż uwodziciela? |
No jak to? Przecież w Cranford nikogo nie uwiódł, aż mialam smutną refleksję, że się facet starzeje ale widzę, że się na szczęście myliłam
Tamara - Czw 08 Maj, 2008 19:01
Dziś ostatni odcinek...Ciekawe jak to zakończą
Gosia - Czw 08 Maj, 2008 23:35
Zakonczenie baaaardzo smutne. I nawiazanie do tanca z wicehrabią, od ktorego zaczelo sie cale zlo ...
Hugh slodki w roli kochajacego (i slepego na wszystko) męża.
spin_girl - Pią 09 Maj, 2008 15:52
Kurczę, zapomniałam obejrzeć ostatni odcinek! Powtarzają to chyba?
Gosia - Pią 09 Maj, 2008 18:33
Dzis chyba o 20.00 (?)
Tamara - Pią 09 Maj, 2008 18:57
Ja też nie widziałam I nie wiem , czy będę mogła obejrzeć ale wczoraj na bazarku kupiłam książkę za 8 zł i mam własną
No i wyszła słabość filmu bo zło nie zaczęło się naprawdę od tańca z wicehrabią , tylko już wcześniej Emma miała nabitą głowę mrzonkami o high life'ie i romansach , więc bal tylko ją utwierdził w przekonaniu , że jej sie coś nadzwyczajnego od życia należy
migotka - Sob 10 Maj, 2008 19:20
też zaczęłam czytać:) książka podoba mi się. Emma w ogóle nie pasuje do swojego męża. Wyszła za niego, bo "myślała, że go kocha". Po ślubie okazało się, że wszystko ją w nim drażni. Nasilalo się to uczucie z upływem lat.
przecinek - Czw 05 Cze, 2008 08:46
Epelpol zapowiada wydanie tego serialu. Coraz więcej BBC w sprzedaży, świetnie.
http://www.epelpol.pl/opisy/487,pani-bovary.html
achata - Czw 05 Cze, 2008 08:56
| Tamara napisał/a: | No i wyszła słabość filmu bo zło nie zaczęło się naprawdę od tańca z wicehrabią , tylko już wcześniej Emma miała nabitą głowę mrzonkami o high life'ie i romansach , więc bal tylko ją utwierdził w przekonaniu , że jej sie coś nadzwyczajnego od życia należy |
Ale moim zdaniem w filmie było widać, że już na długo przed tańcem ona miała w głowie lekko przewrócone. Nie wiem w którym odcinku jest takie moment, że siedzą sobie z mężem w ogródku i ona podekscytowanym głosem czyta z gazety nowinkę o jakimś tam księciu, czy hrabim. Mnie najbardziej wkurzyła po tej nieudanej operacji. Jak się mężowi nie udało, od razu go o wszystko obwinia- jakby był maszynką do robienia pieniędzy. To było bardzo niesprawiedliwe
Tamara - Czw 05 Cze, 2008 12:21
Bo niestety myślenie , logika i wiedza o rzeczywistości nie były mocną stroną Emmy wręcz przeciwnie .
nicol81 - Pią 06 Cze, 2008 13:18
| przecinek napisał/a: | | Epelpol zapowiada wydanie tego serialu. Coraz więcej BBC w sprzedaży, świetnie. |
Ja sobie raczej tego nie kupię, ale też się cieszę, że się kostiumowe plenią
| achata napisał/a: | | Jak się mężowi nie udało, od razu go o wszystko obwinia- jakby był maszynką do robienia pieniędzy. To było bardzo niesprawiedliwe |
Zwłaszcza, że ona go namawiała...I było widać, że jakby mu się udało, to patrzyła przychylniej...
Fibula - Pią 20 Cze, 2008 22:24
Informacja dla zainteresowanych: niedługo serial ma być dostępny na dvd. Informacja dla niecierpliwych: podobno niektóre sklepy internetowe mają go już w przedsprzedaży .
achata - Czw 28 Lip, 2022 15:36
Na VOD TVP jest teraz dostępna nowa wersja z Mią Wasikowską. Tylko kilka rzutów okiem jak na razie ale wygląda ładnie i ciekawie. Chyba fajnie będzie pokazane to jej wpadanie w błędne koło rozrzutności. Jest gdzieś na forum wątek tego filmu?
...
Tytułem aktualizacji- zaczęłam oglądać i na razie nuda, szkodzące fabule cięcia i uproszczenia. Jednak wersja z Frances, chociaż nie do końca doskonała jak na razie pozostaje najlepszą jaką do tej pory oglądałam
|
|
|