To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Westerny

fanturia - Sob 12 Sty, 2008 23:30

Alison napisał/a:
fanturia napisał/a:
Teraz dziewczyny ładnie chodzic nie potrafia, a Ty wymagasz, zeby umiały tańczyć? :frustracja:

No wymagam i cześć :wink: . Kiedyś to prawie wszystkie dziewczynki posyłało się na balet, albo choć na rytmikę, właśnie po to żeby miały ładną postawę i żeby choć trochę potrafiły się rytmicznie ruszać.

Pod warunkiem, że było coś takiego w okolicy.

Alison - Sob 12 Sty, 2008 23:35

fanturia napisał/a:
Alison napisał/a:
fanturia napisał/a:
Teraz dziewczyny ładnie chodzic nie potrafia, a Ty wymagasz, zeby umiały tańczyć? :frustracja:

No wymagam i cześć :wink: . Kiedyś to prawie wszystkie dziewczynki posyłało się na balet, albo choć na rytmikę, właśnie po to żeby miały ładną postawę i żeby choć trochę potrafiły się rytmicznie ruszać.

Pod warunkiem, że było coś takiego w okolicy.

No to fakt. Ja chodziłam 8 lat do Pałacu Młodzieży. Ale kiedyś to chyba nawet w szkolach były takie zajęcia...

annmichelle - Nie 17 Lip, 2022 12:32

Kilka dni temu obejrzałam remake "Siedmiu wspaniałych" (1960) (który jest z kolei remake'iem "Siedmiu samurajów" :-) ) - czyli "Siedmiu wspaniałych" (2016).
Jedna czy dwie rzeczy mnie drażniły (vide ubiór :zalamka: i rola główna kobieca), ale gdybym nie znała tak dobrze oryginału to pewnie podobałby mi się bardziej.
Dobra rola Ethana Hawke. :-)

A dziś planuję obejrzeć "15:10 do Yumy" z 1957 roku.
Remake z 2007 to jeden z moich ulubionych westernów :serce: - czas na oryginał. :-)

Ale dla mnie westernem wszechczasów pozostanie "W samo południe" z Gary'm Copperem. :love_shower: UWIELBIAM!
Choć okrzyknięty był antywesternem i początkowo krytyka jechałam po nim jak po łysej kobyle, bo łamał "zasady" westernowe. :wink:

A drugim - "Tańczący z wilkami" i wspomniany "3:10 do Yumy" (2007).

Aragonte - Nie 17 Lip, 2022 14:19

A "Rio Bravo" lubisz?
annmichelle - Nie 17 Lip, 2022 15:46

"Rio Bravo" to taki baaardzo klasyczny western. :-)
Widziałam go 2 czy 3 razy, ale nie wracałam chyba do niego w czasach "dorosłych".
Najbardziej podobała mi się z niego piosenka :-P oraz świetna rola drugoplanowa Waltera Brennana. Ten aktor w każdym filmie w jakim go widziałam był świetny (choć zawsze grał role drugo i trzecioplanowe) - nie na darmo zdobył trzy Oscary. :-)

BeeMeR - Nie 17 Lip, 2022 20:01

Ja badzo lubię Siedmiu wspaniałych, Pojedynek w słońcu, W samo południe :serce:
annmichelle - Nie 17 Lip, 2022 20:53

"Pojedynek w słońcu" to był dla mnie szok, gdy byłam dzieckiem (starszym), bo Gregory Peck grał czarny charakter. :mrgreen: