To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Aktorzy austenowscy - Dan Stevens vel Edward Ferrars 2008

praedzio - Pon 24 Kwi, 2017 09:56

O, tak. :serce: Tylko dlaczemu nie ma fotek z Legionu, hę? :foch2: ;) Notabene, robię sobie powtórkę serialu. :rumieniec:
The Ticket mam, ale jeszcze się za niego nie zabrałam. Szukam jeszcze miniserialu "Linia piękna", ale może najpierw przeczytam książkę. :mysle:

milenaj - Pon 24 Kwi, 2017 11:43

Na ten miniserial też się czaiłam po Downton. "The Ticket, nie kojarzę wcale. "Krocząc wśród cieni" muszę obczaić. :)
praedzio - Wto 25 Kwi, 2017 09:09

Uśmiech. :serce:

http://aliceleeeee.tumblr...725/dan-stevens

Caitriona - Wto 12 Wrz, 2017 20:57

To na 100% obejrzę :mrgreen: The Man Who Invented Christmas: https://www.youtube.com/watch?v=UxcnYR3mcPU
praedzio - Wto 08 Cze, 2021 21:39

Czy Wy to widziałyście???? :excited:

https://www.youtube.com/watch?v=oRBZ_ZHc-jo

annmichelle - Wto 08 Cze, 2021 22:15

:lol: :lol: :lol:
:co_stracilam: :mrgreen:

RaczejRozwazna - Wto 08 Cze, 2021 22:20

Aaaa, ja to muszę zobaczyć! :excited: :excited: :excited: :excited:
Akaterine - Śro 09 Cze, 2021 05:58

Widziałam, nie jest to arcydzieło, ale ogląda się bardzo przyjemnie. No i dzieje się w latach 30., a to zawsze jest plus :mrgreen: .
Loana - Śro 09 Cze, 2021 10:27

Trailer to kilka miesięcy temu widziałam i na fali oglądania starszych filmów poprosiłam męża o zasiorbanie pierwszej wersji tego filmu, chyba czarno-białej jeszcze. Ale w końcu jej nie obejrzałam, jakoś nie mialam nastroju. Może się skuszę przed tym filmem, bo zastanawiam się, czy się na to do kina nie wybrać - raz, że kino, dwa, lubię tego aktora, trzy - komedia :P
annmichelle - Śro 22 Gru, 2021 19:42

Dan Stevens w roli androida w niemieckim filmie "Ich bin dein Mensch" ("I'm your man").
Film ma spore szanse na nominację do Oscara.
Dan Stevens mówi w filmie po niemiecku. :-) Ma fajny akcent. :-)
Jak widzę przetłumaczone napisy po angielsku to, hm, tłumacz nie za bardzo się popisał, niestety. :-|

Po trailerze jestem ciekawa tego filmu i go obejrzę. :mrgreen:

Loana - Czw 23 Gru, 2021 10:00

Oo, nie wiedziałam, że on potrafi po niemiecku mówić :)
Tłumaczenie z niemieckiego na angielski jest słabe? Bosz, co z tymi tłumaczami? Coraz gorzej z nimi? Ja ciągle płaczę nad tłumaczeniami z koreańskiego na angielski, bo słabe często jest, ale z niemieckiego??? -_-

annmichelle - Czw 23 Gru, 2021 11:00

Loana napisał/a:
Oo, nie wiedziałam, że on potrafi po niemiecku mówić :)

I to całkiem nieźle. :-) Wymowa też bardzo ok. Słuchałam kilku wywiadów z nim, bo zaskoczyło mnie, jak szybko i poprawnie mówił w trailerze i chciałam zobaczyć czy wyuczył się na pamięć czy jednak rozumiał co mówi. :wink:

Nie spodziewałam się, że usłyszę ten piękny, aksamitny głos mówiący tak dobrze po niemiecku. :-P

Uczył się w szkole, ma też chyba jakichś znajomych w Niemczech, których odwiedza.
Ale "nie ma pochodzenia" (czyli samouk, jak ja! :-P ), jak np. Sandra Bullock (niemieckie korzenie), która dobrze radzi sobie z niemieckim. :-)

Loana napisał/a:
Tłumaczenie z niemieckiego na angielski jest słabe? Bosz, co z tymi tłumaczami? Coraz gorzej z nimi? Ja ciągle płaczę nad tłumaczeniami z koreańskiego na angielski, bo słabe często jest, ale z niemieckiego??? -_-

Obejrzałam trailer bez dźwięku z angielskimi napisami, a później włączyłam dźwięk, żeby posłuchać, czy Stevens sam "szprecha" czy go dubbingowali. No i dialogi oryginalne są błyskotliwe (przynajmniej te z trailera), a tłumaczenia nie tylko "wyłożył chłop kawę na ławę" to jeszcze nie oddają sensu wypowiedzi. :roll: Bez sensu.

Tak czy siak - mam w święta umówione z mężem :mrgreen: , że oglądamy w/w film.

annmichelle - Nie 26 Gru, 2021 12:21

Cytat:
Tak czy siak - mam w święta umówione z mężem :mrgreen: , że oglądamy w/w film.

Wczoraj obejrzeliśmy.
"I'm your man" ("Ich bin dein Mensch") to taki kameralny film.
Na filmwebie jest w kategorii komedia romantyczna /sci-fi, zwiastun i opis też mogą sugerować taki film.
Jednak moim zdaniem jest to bardziej film obyczajowy z elementami sci-fi (android). Plus dramatu. Wątek ojca z demencją był bardzo życiowy....
Podobała mi się gra głównej bohaterki i że nie wybrano do niej jakiejś plastikowej piękności, ale normalnie wyglądającą kobietę w wieku mocno średnim (aktorka ma bodajże 47 lat), a Dan Stevens w roli androida idealnego.
Sam film nie jest może arcydziełem, ale oglądało mi się go przyjemnie, były zabawne sytuacje (czy dialogi), ale i takie pozwalające na pytania "czym jest człowieczeństwo, szczęście, miłość", "czym różnimy się od maszyn", "jak różne mamy oczekiwania od partnera".
I w sumie dziś mam o nim więcej przemyśleń niż wczoraj od razu po seansie, więc to chyba plus. :-)
Scena ze stadem jeleni i łani poruszająca w swojej prostocie.

Zakończenia też takie jak lubię. :-)

Loana - Pon 27 Gru, 2021 13:14

A to był pozytywny film? Takich poszukuję :P
annmichelle - Pon 27 Gru, 2021 13:30

Loana, no wiesz nie chcę spoilerować. :wink:

Na pewno nie była to komedia czy film na poprawę humoru a la "Mamma mia". :-)
Nie był to też film z kategorii "ona spotyka jego" lub "hate-love".
Ale też nie powodujący doła (przynajmniej u mnie nie :wink: ).
Jak go oglądaliśmy to bawiły nas niektóre sytuacje, w kilku momentach się wzruszyłam, bo był, paradoksalnie mimo tematu, bardzo życiowy. :-|
A na drugi dzień "chodził" za mną, przypominały mi się różne sceny, które po seansie nabrały innego sensu.
Po obejrzeniu pomyślałam "był ok", a właśnie na drugi dzień doceniłam go bardziej. :-)
Na pewno obejrzę go kiedyś jeszcze raz. :-)
Tylko to film europejski, więc nakręcony inaczej niż amerykańskie superprodukcje - tak uprzedzam, bo trailer może być zwodniczy.