Elizabeth Gaskell - życie, twórczość i epoka - O powieści "North & South"
Copycat - Pon 13 Paź, 2008 09:24
Poczytałam sobie jeszcze raz niektóre porady...Przepona mnie boli.
Nie wiem czy wiecie, ale istnieje, hmm, swego rodzaju "pastisz" North and South.
David Lodge - Fajna robota (Nice work) To trzecia część trylogii, dwie pierwsze powieści to Zamiana i Mały Światek. Myślę, że jako fanki/fanatyczki Gaskell powinnyście się zainteresować. Tym bardziej, że Lodge świetnym pisarzem jest.
nicol81 - Pią 05 Gru, 2008 19:13
| Mag13 napisał/a: | | Polska "łagodna dama z południa" tam jest określona jako :"socially sensitive lady from the South". |
Coś jak "oświecona i przytomna"
| Gosia napisał/a: | | A jeśli chodzi o wikipedię, to trzeba mieć tam konto? |
Nie, ale jak się nie ma, to zapisuje ip.
Harry_the_Cat - Nie 04 Sty, 2009 17:35
Jak część z Was wie, jakiś czas temu na c19 było zorganizowane nagranie audiobooka N&S - po angielsku, oczywiście.
Jeśli ktoś jest zainteresowany, to całość jest dostępna tu:
http://librivox.org/north...zabeth-gaskell/
całe bogactwo akcentów (w tym mój)
(w ogóle na tej stronie są też inne powieści i inne wersje).
trifle - Nie 04 Sty, 2009 21:03
Harry, a da się jakoś tak jednym klikiem ściągnąć całość czy trzeba się bawić po rozdziale? Ponad 50......
I co te różne wersje oznaczają?
Edit: aaa, już sierota wynalazłam "zip.. entire book". Ponad 500mb, wow
Harry_the_Cat - Nie 04 Sty, 2009 21:10
| trifle napisał/a: | I co te różne wersje oznaczają? |
pytasz o to, że są różne wersje audiobooka? no po prostu więcej osób chciało nagrać własnego
trifle - Nie 04 Sty, 2009 21:17
| Harry_the_Cat napisał/a: | | trifle napisał/a: | I co te różne wersje oznaczają? |
pytasz o to, że są różne wersje audiobooka? no po prostu więcej osób chciało nagrać własnego |
Nie nie, nie o to. O to, że pod rozdziałami są trzy wersje plików o różnej wielkości. Co te liczby znaczą w praktyce? Już właściwie tak teoretycznie, bo i tak już całość sobie leci. Zanim pójdę spać - akurat się skończy
PS. Masz fajny głos Bo od razu wyczaiłam Twój rozdział, zapisałam i teraz leci. Jak sobie przypomnę mój głos nagrany na coś, to nie wiem, czy czy od razu Masakra
Harry_the_Cat - Nie 04 Sty, 2009 21:22
o nie....
ja nigdy nie słucham swojego rozdziału ....
I niestety nie wiem, co oznaczają różne pliki. Nie mam pojęcia, co to za format ogg i nie wiem, czemu są dwie różne wielkości mp3, ale podejrzewam, że różnica odbija się na jakości nagrania. Ja to bardzo dawno temu nagrywałam (myślę, że ze 2 lata temu ) i dostarczałam tylko jeden plik.
Harry_the_Cat - Nie 04 Sty, 2009 21:56
Zebranie blisko 50 osób i zmobilizowanie ich do dostarczenia nagrania trwało dużo dłużej.
Na zaklinowanym forum jest napisane, że około roku. Pamiętam, że nagrywałam to w środku nocy i na pewno to było jeszcze zanim zmieniłam pracę.
spin_girl - Pon 05 Sty, 2009 10:00
Zajrzałam tam wczoraj, ściagnęłam tez sobie Twój rozdział Harry ( ), dzisiaj zamierzam sciągnąć całość. Muszę powiedzieć, że jak tam weszłam to się nawet do pewnego stopnia....wzruszyłam.
Uważam, że to niesamowite, że tyle osób, z różnych krajów, środowisk, w różnym wieku, które połączyła miłość do tej samej powieści, potrafiło połączyć się i wspólnymi siłami stworzyć zupełnie oryginalnego audiobooka. To jest epokowe wydarzenie.
Gosia - Pon 02 Mar, 2009 22:48
Znalazłam wzmiankę o ciekawym artykule na temat powieści N&S, może jutro uda mi się do niego dotrzeć w Bibliotece na Koszykowej.
Już zacieram rączki
Aż się dziwię, że do tej pory się uchował nieznany
Ira - Śro 16 Cze, 2021 08:48
Kiedyś natrafiłam na artykuł, w którym czytelnicy szukali kto mógłby być pierwowzorem postaci pana Darcy. Czy istniał jakiś pierwowzór pana Thorntona?
Caroline - Śro 16 Cze, 2021 13:42
Autorka znała Manchester. Zapewne tamtejsi mieszkańcy, w tym fabrykanci, byli jakąś inspiracją. Ja nie słyszałam o żadnej osobie, która byłaby bezpośrednią inspiracją.
|
|
|