To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Dzial zamkniety members only i ukryty watek

Admete - Nie 01 Sie, 2010 22:50

Długa opowieść ;) Kiedyś Ci streszczę ;)
trifle - Pon 02 Sie, 2010 12:34

asiek napisał/a:
akne napisał/a:
Ale potwierdzam potrzebe istenienia wątków niewidocznych dla całego świata.

Forum z takimi wątkami ma swój urok :-) ... Ale nie sądzę, aby przyjęło się to tutaj, wszak były takie wątki i skończyło się wielką awanturą. :roll:
Podzielam zdanie Admete... Jeżeli forum jest otwarte, to należy uważać na swoje słowa...Dla własnego dobra. :wink:

Były ukryte wątki u nas? Kiedy? :mysle:

Anaru - Pon 02 Sie, 2010 13:40

daaaawno :roll:
Tamara - Wto 03 Sie, 2010 01:01

Ja się dostosuję do woli większości . Jako że forum jest otwarte , trzeba uważać , co się mówi - w sensie spraw prywatnych , z drugiej strony tworzenie zamkniętego wątku na bank spowoduje jakieś problemy - kogo tam wpuszczać , na jakich zasadach , dlaczego , kiedy itp. A tego chyba wystarczy :roll: A jak dotąd nikt specjalnie nie narzekał , więc może dalej niech będzie tak jak jest ? Jak się ma co paskudnego trafić , to może się trafić i w zamkniętym , bo póki się nie ujawni , że paskudne , może paskudne nie być :roll:
Anonymous - Śro 04 Sie, 2010 15:27

Moim zdaniem to nie jest zadne rozwiazanie. Ruch bezcelowy i cholernie trudny do realizacji na forum w obecnym ksztalcie. Z jednej strony taki dzial daje pewna prywatnosc, ale wylacznie wowczas, gdy jak w halsztuku wszyscy akceptuja nowego membersa (ilosc postow nie daje gwarancji zaufania). Jak teraz przeprowadzimy selekcje bez problemow? Jesli ustalimy, ze do dzialu beda mieli dostep wylacznie obecni stali forumowicze - to sytuacja w ogole sie nie zmieni. Zmiana, dyskrecja, anonimowosc beda wylacznie formalne, ale nie faktyczne. Zaloze sie, ze nie wszyscy wszystkim ufaja bezgranicznie - ja sama mam kilka takich osob. Jesli kazdy po rejestracji ma mozliwosc czytania - jaki jest w ogole sens? To nadal jest ten sam nikomu nieznany user. Nawet sie nie musi przywitac.
Jesli dokonamy selekcji na podstawie wlasnych sympatii i antypatii, to (pomijajac sprawe organizacji tego procesu) zaczna sie zgrzyty, podzialy na lepszych i gorszych. Jakie kryterium wykorzystamy? Licze na to, ze znajde sie wsrod "lepszych" (i nie pisze to z pychy, tylko realnie biorac pod uwage ilosc forumowych znajomych i staz na forum), ale sori Winetu - co mi daje prawo wskazywac palcem "gorszych"?
To, ze to jest trudne znam z autopsji. Kilka uzytkowniczek sprowadzilam z forum, gdzie cos takiego zastosowalismy i wlasnie tak jak tutaj. I nastapila po tym burza, ktora doprowadzila do rozwalenia owczesnej ekipy - mimo przyznania sie do bledu i przywrocenia starego porzadku. Ostatecznie wielu stalych forumowiczow (w tym i my) wolalo calkowicie zrezygnowac, niz sie klocic. W zasadzie z dnia na dzien forum stracilo 2 adminów i kilku moderatorów. I ja wcale nie mam pretensji do tych, którzy poczuli sie urazeni - mieli racje. I naprawde nie chce sie w to ponownie pakowac.

W wiekszosci przypadków jestesmy ludzmi doroslymi - powinnismy brac odpowiedzialnosc za swoje slowa. Jesli napisalo sie cos za duzo - sori winetu. Kazdy moze to odnalesc. Nie jestesmy w necie anonimowi (sama doswiadczylam tego dosc dobitnie) - warto się z tym pogodzic. Jesli chce porozmawiac prywatnie pisze PW, albo rozmawiam bardziej bezposrednio (gadulce, czy telefon).

Takie jest moje zdanie. W zasadzie jestem zdecydowanie przeciwna, ale dostosuje sie do wiekszosci - ale wylacznie na zasadzie pilatowskiego umycia rak.

Calipso - Śro 04 Sie, 2010 17:27

Jestem tego samego zdania co Aine. Wolę się pilnować, niz drugi raz przeżywać rozłam forum i ewentualną stratę bliskich mi osób.
BeeMeR - Śro 04 Sie, 2010 19:12

AineNiRigani napisał/a:
Jesli napisalo sie cos za duzo - sori winetu. Kazdy moze to odnalesc.
ale też można się przecież edytować, jeśli się ktoś zorientuje, że chlapnął o sobie za dużo.
Anonymous - Śro 04 Sie, 2010 19:17

BeeMeR napisał/a:
AineNiRigani napisał/a:
Jesli napisalo sie cos za duzo - sori winetu. Kazdy moze to odnalesc.
ale też można się przecież edytować, jeśli się ktoś zorientuje, że chlapnął o sobie za dużo.

To tyz ...

Admete - Czw 05 Sie, 2010 19:09

Zostawmy bez zmian, bo jest w porządku.
Calipso - Pią 06 Sie, 2010 10:20

A nie dało by się ukryć przed niezalogowanymi osobami działu "na każdy temat" ? Po zalogowaniu mógłby być widoczny dla każdego. Przed chwilą zobaczyłam kto jest i gdzie na forum i przyznam że nie bardzo mi się to podoba :

BeeMeR - Pią 06 Sie, 2010 11:14

Calipso napisał/a:
A nie dało by się ukryć przed niezalogowanymi osobami działu "na każdy temat" ?
I za tym jestem jak najbardziej - nie za barierami postów, lecz zwykłą rejestracją.
Admete - Pią 06 Sie, 2010 11:14

Jednym z Gości byłam pewnie ja, bo miałam otawartą stronę, ale byłam niezalogowana.
praedzio - Pią 06 Sie, 2010 11:18

Czy Wy aby nie przesadzacie? :shock:
trifle - Pią 06 Sie, 2010 12:41

Hmm... Aine argumenty mnie właściwie przekonują. Niech zostanie jak jest. Mnie jakoś zupełnie nie przeszkadza, że jakiś tam gość sobie czyta coś... W końcu co tu takiego jest? Patrząc na siebie - ja się nie wstydzę tego, co tu pisałam, nawet tych głupot, w końcu co to takiego ;) Ja jestem za autocenzurą - nie chcesz, żeby ktoś postronny o czymś wiedział, nie pisz tego. I już. To w końcu forum publiczne, nie prywatne rozmowy. Ukrycie "Na każdy temat" i dostęp po rejestracji, to żadne zabezpieczenie, ale może rzeczywiście tak zrobić, gościom nie zawsze chce się rejestrować, wiem, po sobie ;)
Mówiąc, że jestem za wcześniej, nie bardzo zdawałam sobie sprawę, jakich to problemów może przysporzyć, po co nam to?

Calipso - Pią 06 Sie, 2010 12:54

Admete napisał/a:
Jednym z Gości byłam pewnie ja, bo miałam otawartą stronę, ale byłam niezalogowana.

Admete, ja też czasami zostawiam otwartą stronę, ale na litość nie ma 63 godziny :roll:
praedzio napisał/a:
Czy Wy aby nie przesadzacie?

W czym ?

Trifle, piszesz żeby się pilnować, nie rozpisywać się za dużo o sobie... ale co jeśli o coś zapytasz ? Ty czy ktoś inny ? Dużo było takich przypadków i nie wiem czy byłoby miło gdyby ktoś nie chciał odpowiedzieć czy wręcz zignorował jakieś pytanie :roll:

Ja nie zmieniam zdania. Jestem przeciwko ukrytym działom i typowaniu kto dostanie do nich dostęp i na jakich zasadach. Mnie chodzi jedynie o blokadę jednego konkretnego działu przed osobami niezalogowanymi.

BeeMeR - Pią 06 Sie, 2010 13:34

Calipso napisał/a:
Ja nie zmieniam zdania. Jestem przeciwko ukrytym działom i typowaniu kto dostanie do nich dostęp i na jakich zasadach. Mnie chodzi jedynie o blokadę jednego konkretnego działu przed osobami niezalogowanymi.
Ja dokładnie tak samo.
Logowanie się nie jest ani trudną barierą, ani niemożliwą, a daje to minimum bezpieczeństwa. Jeśli kilku dziewczynom tego potrzeba, czemuż by nie?

Admete - Pią 06 Sie, 2010 14:38

Dobra, ja popieram w takim razie Cal i Basię :)
Alicja - Pią 06 Sie, 2010 15:04

Cytat:
Mnie chodzi jedynie o blokadę jednego konkretnego działu przed osobami niezalogowanymi.

to wcale nie jest taki zły pomysł. Tematy lieteracko -ekranizacyjne dla gości i wszystkich poszukujących w necie, ale dlaczego nie zrobić wejścia do "na każdy temat" po rejestracji? Po zalogowaniu każdy chętny zdąży wejść do przywitalni, a i tak sporo osób ma kłopoty by znaleźć ten temat :wink: Poza ty, tam są raczej nasze pogaduszki niż merytorycznie ciekawe tematy i nie wszyscy muszą je czytać.

trifle - Pią 06 Sie, 2010 19:53

Calipso napisał/a:
Trifle, piszesz żeby się pilnować, nie rozpisywać się za dużo o sobie... ale co jeśli o coś zapytasz ? Ty czy ktoś inny ? Dużo było takich przypadków i nie wiem czy byłoby miło gdyby ktoś nie chciał odpowiedzieć czy wręcz zignorował jakieś pytanie

Nie za bardzo rozumiem.
Jeśli o coś ktoś pyta, a odbiorca nie chce tego jawnie napisać, to zawsze jest PW..

Ja nie napisałam, że jestem przeciwko ukryciu "n.k.t." dla niezarejestrowanych, tylko uważam, że to i tak żadne zabezpieczenie przed kimś, kto ma jakieś złe zamiary. Ale jeśli to Was trochę uspokoi, to ja nic nie mówię :) Mnie chodziło o to liczenie postów, jakieś granice ilości, specjalne ukryte wątki (które sama też proponowałam nieprzemyślanie..) itp.

Calipso - Pią 06 Sie, 2010 20:36

trifle napisał/a:
Nie za bardzo rozumiem.
Jeśli o coś ktoś pyta, a odbiorca nie chce tego jawnie napisać, to zawsze jest PW..

W takim razie pytania i odpowiedzi można przenieść na pw. Z takich właśnie rozmów mamy np. temat o instytucji małżeństwa. Czy wtedy były rozmowy na pw ?

ŁukaszG - Pią 06 Sie, 2010 20:50

BeeMeR napisał/a:
Calipso napisał/a:
A nie dało by się ukryć przed niezalogowanymi osobami działu "na każdy temat" ?
I za tym jestem jak najbardziej - nie za barierami postów, lecz zwykłą rejestracją.

Nie ma problemu, od tego możemy zacząć, a może nawet to wystarczy...
Mogę już w ten weekend zrobić wątki "Na każdy temat" oraz o Asi zrobić widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Czekam na Wasze decyzje.

Admete - Pią 06 Sie, 2010 20:53

Ja popieram - zalogowanie warunkiem czytania Na każdy temat.
trifle - Pią 06 Sie, 2010 21:42

Calipso napisał/a:
trifle napisał/a:
Nie za bardzo rozumiem.

W takim razie pytania i odpowiedzi można przenieść na pw. Z takich właśnie rozmów mamy np. temat o instytucji małżeństwa. Czy wtedy były rozmowy na pw ?

Ale ja nie rozumiem, co tam takiego było, że trzeba to zaraz ukrywać. Normalne rozmowy, usłyszałabym taką w autobusie i nie pomyślałabym, że to nie-wiadomo-co i jak tak można publicznie.
Może mamy różne odczucia względem prywatności, bo ja nie widzę problemu. Nie chodzi mi o to, żeby prowadzić rozmowy na PW zamiast na forum, bo wtedy jaki sens istnienia forum w ogóle... ale są rzeczy ogólne i zupełnie prywatne, jakieś dane osobowe, adresy, nazwiska, bardzo osobiste problemy. Jak krwawią mi dziąsła i zapytam na forum, co z tym zrobić, to nie robi mi różnicy, czy przeczyta to jeszcze 10 innych osób. Nie wiem, czy o tym samym mówimy w ogóle.

Admete napisał/a:

Ja też.

Calipso - Sob 07 Sie, 2010 17:19

Admete napisał/a:

Oczywiście jestem za.

Anaru - Sob 07 Sie, 2010 20:54

Ja też za. To zróbmy to wreszcie, zobaczymy ile nowych duszyczek się zarejestruje ;)