Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH
Agn - Czw 24 Maj, 2007 13:31
Mnie Coelho urzekł Alchemikiem, dałam sobie siana z Piątą górą (nudna), potem powaliła mnie Weronika postanawia umrzeć, czytałam też 11 minut (b. ciekawa). Nie neguję dokonań Coelho, ale przyznaję, że przegięty jest szał wokół jego książek. Bezkrytycznie do niego nie podchodzę, ale uważam, że facet swój urok i styl ma. Niemniej nie czekam jakoś z utęsknieniem na kolejne jego książki, ot trafi się, to czytam.
Ulka - Czw 24 Maj, 2007 14:34
Takich "szałów" ja osobiście nie lubię. Pamiętam jak jakieś 10 lat temu był szał na W. Whartona. Przez ten szał długo nie mogłam się skusić, a jak już nawet przeczytałam jedną książkę to -choć nie była zła- nie ciągnęło mnie do kolejnych.
Gitka - Czw 24 Maj, 2007 17:22
A słyszałyście o tym?
Kolekcja z Noblistami w Dzienniku
W środę 23 maja ukaże się na rynku pierwszy tom nowej kolekcji Axel Springer Polska - "Dzieła najwybitniejszych Noblistów".
Pierwszy tom to powieść Gabriela Garcíi Márqueza "Miłość w czasach zarazy", kolejne dzieła wybitnych twórców literatury, między innymi Tomasza Manna, Güntera Grassa, Isaaca Bashevisa Singera, Władysława Reymonta, będą ukazywały się co środę. Kolekcja składa się z 25 części, każda z nich to dzieło zdobywcy literackiej nagrody Nobla.
Tomy sygnowane są logiem Dziennika. Wydane są w twardej okładce, w formacie 12 x 20,4 cm. Pierwszy tom kolekcji będzie do nabycia wraz z Dziennikiem w promocyjnej cenie 5,99 zł plus cena gazety. Kolejne tomy będą kosztowały 19,99 zł + cena gazety.
http://media2.pl/media/24...-dzienniku.html
Narya - Czw 24 Maj, 2007 17:33
| migotka napisał/a: | http://www.kolekcja-hachette.pl/kolekcja_NPdK_01.php
to jest to??? |
Tak Migotko, to jest to :grin: Seria jest cudowna. W ślicznej twardej oprawie z wszytą tasiemką-zakładką. Mam już 62 tomy Ciekawe ile jeszcze ich będzie...
Książki można kupić w kiosku co 2 tygodnie po 20zł. Uważam, że warto. Mam już z tej serii całą kolekcję JA i wiele znanych i przez nas lubianych pozycji. Poznałam też dzięki nim kilka nowych tytułów, o których wcześniej nie słyszałam, a bardzo mi się spodobały.
trifle - Czw 24 Maj, 2007 17:46
| Gitka napisał/a: | A słyszałyście o tym?
Kolekcja z Noblistami w Dzienniku
W środę 23 maja ukaże się na rynku pierwszy tom nowej kolekcji Axel Springer Polska - "Dzieła najwybitniejszych Noblistów".
Pierwszy tom to powieść Gabriela Garcíi Márqueza "Miłość w czasach zarazy", kolejne dzieła wybitnych twórców literatury, między innymi Tomasza Manna, Güntera Grassa, Isaaca Bashevisa Singera, Władysława Reymonta, będą ukazywały się co środę. Kolekcja składa się z 25 części, każda z nich to dzieło zdobywcy literackiej nagrody Nobla. |
Widziałam to w kiosku! Bardzo ładne jest to wydanie - przynajmniej przez folię wyglądało
Admete - Czw 24 Maj, 2007 17:47
Widziałam w kiosku Miłość w ... ale już mam swoje wydanie. Szkoda, że to nie było Sto lat samotności. Nie ma informacji co będzie w nastepnych tomach?
migotka - Czw 24 Maj, 2007 18:42
http://www.audience.pl/prasa/wiadomosci/5877
http://www.dodatkidogazet.pl/?p=330
TU WIĘCEJ NIECO NA TEMAT NIOBLISTÓW
a tu może bedzie wkrótce:
http://kolekcje.dziennik.pl/
i natknęłam sie na taki portal:
http://www.ksiegarnia.ksiazki.pl/
Gitka - Pią 25 Maj, 2007 10:17
| migotka napisał/a: | chciałam zawiadomić, że dziś doszło mi NOWE w liczbie tomów dwa, Miasteczko Middlemarch
JESTEM HAPPY;) |
Do mnie też przyszedł pan z "Miasteczkiem"
Trochę się bałam co będzie z książką jak nikogo nie będzie w domu, ale udało się.
Caroline dziękuję za namiar Udało nam się tanio kupić, bo jak zobaczyłam cenę na książce
Może zaczniemy razem czytać?
Ulka - Pią 25 Maj, 2007 16:33
| Gitka napisał/a: | Może zaczniemy razem czytać? |
o , można tylko za jakiś czas
Anonymous - Pią 25 Maj, 2007 19:05
| Ulka napisał/a: | | Gitka napisał/a: | Może zaczniemy razem czytać? |
o , można tylko za jakiś czas |
Wspólne czytanie na forum? . Jeżeli tak, jestem za, wprawdzie ja już przeczytałam, ale miło byłoby na bieżąco z kimś o tym podyskutować.
migotka - Sob 26 Maj, 2007 15:50
kupiłam Miłość w czasach zarazy z Dziennika. Wydanie bardzo ładne, ale wszystkich raczej nie będę kupywać. Mam ochotę na Ziemię obiecaną i Doktora Żywago oraz Budenbrókowie Manna
Gitka - Sob 26 Maj, 2007 16:08
Mnie "Buddenbrookowie" też kuszą, czytała któraś z dam?
Ja niestety nie, ale pamiętam dawno, dawno temu leciał chyba serial na podstawie powieści Manna, nie wiem nawet która to była ekranizacja:
http://www.imdb.com/find?s=all&q=Buddenbrooks
Pamiętam tylko, ze był tam piękny miłosny wątek i jedno zdanie które wypowiada bohater do dziewczyny
-Zaufaj temu plasterkowi miodu
czy coś podobnego.
Ludzie tyle lat minęło, a ja wciąż pamiętam że tak mi się ta jego miłość podobała i to jedno zdanie przyczepiło się do mnie.
On był chyba biedny, ona bogata byli na przyjęciu i ona właśnie zastanawiała się czy skosztować ten miód.
Co za głupoty wypisuję :oops:
Ale może ktoś z Was coś pamięta.
Alison - Sob 26 Maj, 2007 16:16
Ja pamiętam tylko, że był taki serial, że z przyjemnością go oglądałam, ale... żadne szczegóły nie ostały się w mej pamięci. Bardzo chciałabym jeszcze raz obejrzeć te stare seriale, z dobrym polskim dubbingiem. Saga rody Forsythów, Saga rodu Palliserów...
Maryann - Sob 26 Maj, 2007 16:31
| Gitka napisał/a: | | Mnie "Buddenbrookowie" też kuszą, czytała któraś z dam? |
Czytałam i to nawet parę razy. Bardzo lubię tę książkę choć jest taka mało optymistyczna...
| Gitka napisał/a: | Pamiętam tylko, ze był tam piękny miłosny wątek
(...)
On był chyba biedny, ona bogata |
On nazywał się Morten Schwarzkopf i był synem emerytowanego marynarza (?), u którego Tonia Buddenbrook spędzała wakacje.
Z "oczywistych" względów ich związek nie miał szans, Tonię wydano za kupca z Hambrurga, który wcale nie okazał się tak zamożny jak się wydawał (Po kilku latach zbankrutował, a Tonia po rozwodzie wróciła z córką do rodziców).
A z tym miodem to było tak:
"Do tego plastra miodu może pani mieć pełne zaufanie, panno Buddenbrook. To czysty produkt natury. Przynajmniej wiadomo co się je". :grin:
Tonia często później wracała do tej kwestii.
Caroline - Sob 26 Maj, 2007 16:36
| Gitka napisał/a: | Do mnie też przyszedł pan z "Miasteczkiem" |
Do mnie też, przedwczoraj, ale dopiero wczoraj mogłam wziąć we własne łapki, obejrzeć i obwąchać Wcale nie trwało tak długo, jak straszyli.
Pomysł z czytaniem - jestem jak najbardziej za
Gosia - Sob 26 Maj, 2007 17:15
Ja tez zamowilam
Caitriona - Sob 26 Maj, 2007 17:40
Ja już mam "Miasteczko M." za sobą, ale jestem za wspólnym komentowniem lektury
To Gosiu widzę że II tom nie będzie potrzebny
Anonymous - Sob 26 Maj, 2007 17:54
Doktora Żywago czytałam, ale podobał mi sie średnio, i mam swoj egzemplarz, ale na coś może się skuszę
Gitka - Sob 26 Maj, 2007 18:41
| Maryann napisał/a: | | Gitka napisał/a: | | Mnie "Buddenbrookowie" też kuszą, czytała któraś z dam? |
Czytałam i to nawet parę razy. Bardzo lubię tę książkę choć jest taka mało optymistyczna...
| Gitka napisał/a: | Pamiętam tylko, ze był tam piękny miłosny wątek
(...)
On był chyba biedny, ona bogata |
On nazywał się Morten Schwarzkopf i był synem emerytowanego marynarza (?), u którego Tonia Buddenbrook spędzała wakacje.
Z "oczywistych" względów ich związek nie miał szans, Tonię wydano za kupca z Hambrurga, który wcale nie okazał się tak zamożny jak się wydawał (Po kilku latach zbankrutował, a Tonia po rozwodzie wróciła z córką do rodziców).
A z tym miodem to było tak:
"Do tego plastra miodu może pani mieć pełne zaufanie, panno Buddenbrook. To czysty produkt natury. Przynajmniej wiadomo co się je". :grin:
Tonia często później wracała do tej kwestii. |
Maryann och jak bardzo Ci dziękuję, że napisałaś mi ten fragment z miodem
A ogladałaś ten serial w telewizji? Tyle lat, a ten miód mnie tak kusił i nie dawal spokoju
Teraz już wiem, że na pewno kupię sobie Buddenbrooków, tylko dziewczyny dajcie znać wcześniej kiedy będzie w sprzedaży.
Maryann - Sob 26 Maj, 2007 20:51
Oglądałam - podobnie, jak w przypadku DiU najpierw zobaczyłam serial, a potem przeczytałam książkę. I tak jak Ali bardzo bym chciała, żeby nasza Szanowna Telewizja kiedyś go powtórzyła, bo tak niewiele z tego pamiętam. Właściwie tylko fasadę kamienicy Buddenbrooków i niejasno scenę, gdy Tonia odkrywa prawdę o swoim mężu... No i może jeszcze samą końcówkę - opis choroby Hanno.
Gitka - Sob 26 Maj, 2007 20:57
| Maryann napisał/a: | | Oglądałam - podobnie, jak w przypadku DiU najpierw zobaczyłam serial, a potem przeczytałam książkę. I tak jak Ali bardzo bym chciała, żeby nasza Szanowna Telewizja kiedyś go powtórzyła, bo tak niewiele z tego pamiętam. Właściwie tylko fasadę kamienicy Buddenbrooków i niejasno scenę, gdy Tonia odkrywa prawdę o swoim mężu... No i może jeszcze samą końcówkę - opis choroby Hanno. |
Maryann, a spojrzysz tu:
http://www.imdb.com/find?s=all&q=Buddenbrooks
są tu wszystkie ekranizacje tej powieści. Może pamiętasz która to była, bo ja wcale.
Chciałabym zobaczyć aktorów grających Mortena i Tonię, może coś by mi się jeszcze przypomniało. Proszę
Maryann - Sob 26 Maj, 2007 21:19
Stawiałam na jedną z tych dwóch z 1979 lub 1984 ze wskazaniem na tę pierwszą. Z informacji wynika, że w tej z 1984 grał John Gielgud, a nie bardzo mi się wydaje, żeby w tamtym serialu grała taka gwiazda.
Ale znalazłam to:
http://www.amazon.de/Die-...80208522&sr=1-2
I naprawdę nie wiem, czy to aby na pewno ten film... ??:
A może raczej ten:
http://www.amazon.de/Die-...0208895&sr=8-10
Anetam - Czw 07 Cze, 2007 14:37
Ja ostatnio zaczęłam czytać "Wiatr Nadziei",który ukazuje się w kioskach co tydzień w środę.Przeczytałam już 2 tomiki (które jak dotąd wyszły) z 21.Pierwszy kosztował 2,99zł,a następne 9,99zł,ale uważam,że warto bo książka jest bardzo interesująca
Zainteresowanym gorąco polecam
Pozdrawiam
Justine - Czw 14 Cze, 2007 12:43
pojawiła się kolejna książka Jane Austen z kolekcji Świata książki:
rozważna i romantyczna
Trzykrotka - Czw 14 Cze, 2007 12:58
Kupiłam wczoraj z wielką przyjemnością Rok w podróży autorstwa Francis Meyes (Pod słońcem Toskanii). Jeżeli ktoś lubi jej książki o Toskanii, będzie zachwycony i tą. Pani Frances opowiada o swoich podróżach z książką w ręku (np. po Lizbonie prowadzi ją Fernando Pessoa). Czyta się znakomicie.
I jest - po Piątym elefancie - koleny tom Świata Dysku Pratchetta: Prawda. Też nabyłam, ale jeszcze kończę Elefanta.
|
|
|