Powieści Jane Austen - Opactwo Northanger
Gosia - Śro 23 Sie, 2006 17:46
Wlasnie koncze "Opactwo.." i musze przyznac, ze juz zapomnialam, jaka ta ksiazka jest zabawna, ile w niej ironii i zabawy z czytelnikiem.
Nie zgodze sie jednak, ze Katarzyna bedzie pania Bennet, ona przy calej swej naiwnosci, nie jest tak pusta i przy tym jest naturalna (mowi co mysli) i ma dobre serce. Przy Henryku sie wyrobi
Czy Henryk nie przypomina wam czasem troche Sydneya Parkera w "Sanditon"?
Szkoda ze ten Udolfo jest tylko po angielsku, chetnie bym poczytala
Anonymous - Śro 23 Sie, 2006 17:48
Jeannette nie wiemy jaka była pani Bennet jako młode dziewcze. Wiemy tylko, że była piękna i głupiutka. A pewne cechy z czasem, niestety, się pogłębiają. Może jednak pani Bennet była bardziej podobna do Kaśki, a z czasem zrobiła się Izabelą? Uwierz mi, patrząc na ludzi - wcale by mnie to nie zdziwiło.
miłosz - Śro 23 Sie, 2006 22:24
| Gosia napisał/a: | Wlasnie koncze "Opactwo.." i musze przyznac, ze juz zapomnialam, jaka ta ksiazka jest zabawna, ile w niej ironii i zabawy z czytelnikiem.
Nie zgodze sie jednak, ze Katarzyna bedzie pania Bennet, ona przy calej swej naiwnosci, nie jest tak pusta i przy tym jest naturalna (mowi co mysli) i ma dobre serce. Przy Henryku sie wyrobi
Czy Henryk nie przypomina wam czasem troche Sydneya Parkera w "Sanditon"?
Szkoda ze ten Udolfo jest tylko po angielsku, chetnie bym poczytala |
no to jam sie do czegoś przyznam - dopiero zamówiłam "opactwo" jeszczem tego nie czytała - jak przeczytam to powiem :oops: :oops:
Gitka - Czw 02 Lis, 2006 13:07
Papierowy
Henry of Jane Austen's Northanger Abbey
http://www.paperdolls.com/dolls/henry01.htm
Admete - Czw 02 Lis, 2006 13:31
Gosia tez uważam, że Opactwo to powieść wybitnie ironiczna. Wyjątkowo ja lubię właśnie za grę z konwencjami literackimi.
Alison - Pią 03 Lis, 2006 23:10
| miłosz napisał/a: | no to jam sie do czegoś przyznam - dopiero zamówiłam "opactwo" jeszczem tego nie czytała - jak przeczytam to powiem :oops: :oops: |
Niewybaczalny błąd Miłoszek!
A powieść obok Dumy i Perswazji - moja ulubiona. Podobno pod postacią młodego Tilneya kryje się sama Jane. Jest tam sporo uwag na temat zachowania i stosunku młodych panien do świata, które sama Jane głosiła, np. w listach do Cassandry, oglądając sobie różne panienki w domach, w których bywała. Sama czuła się od nich o niebo bardziej inteligentna, pewnie dlatego w Opactwie umieściła się w "męskiej" roli Henry'ego a w Dumie, podobno kryje się w panu Bennecie.
Galeria postaci w tej książce jest "w te witaminy przebogata"
Chyba w żadnej powieści nie ma tylu, tak skontrastowanych postaci. Muszę przyznać, że zawsze najbardziej "podobał mi się" Thorpe. Jest tak rubaszny i prymitywny, że uważam, że z tej postaci można by najwięcej komediowych gagów wyciągnąć w nowej ekranizacji. W poprzedniej Thorpe jest raczej obleśny niż rubaszny.
Trzykrotka - Pią 03 Lis, 2006 23:42
Henry Tielney jest poza tym cudownie skontrastowany z Katarzyną. On - bystry, ironiczny, wykształcony, dowcipny, ona - szesnastoletnie prowincjonalne głupiątko. Ich rozmowy po prostu uwielbiam, zwłaszcza tę pierwszą, w salach ansamblowych. No a "kochana Izabela"! Ta postać to dzieło sztuki pisarskiej.
Annette - Pon 06 Lis, 2006 16:18
| Gosia napisał/a: | | Szkoda ze ten Udolfo jest tylko po angielsku, chetnie bym poczytala |
Nie tylko po angielsku, po polsku też, tylko że dośc dawno wydane (w każdym razie tylko stare wydanie widziałam). Możliwe, że w jakiejś bibliotece da się znaleźć :smile:
izek - Czw 30 Sie, 2007 09:18
Też niedawno przeczytałam "Opactwo" i muszę przyznać, że nie wiedziałam że to taka urocza książka i to napisana w tak innym stylu, dialogu z czytelnikiem
Baardzo mi się podobała - a że przedtem oglądnęłam najnowszą ekranizację, postacie Henrego i Kasi już miałam jasno określone.
Udolpho nie widziałam nigdzie, ale Mnicha mam w posiadaniu, może zajrzę w wolnej chwili
Jeannette - Czw 30 Sie, 2007 09:51
| izek napisał/a: | | Mnicha mam w posiadaniu, może zajrzę w wolnej chwili |
Właśnie czytam.... tylko tyle mogę na razie powiedzieć....
Caitriona - Czw 30 Sie, 2007 11:15
Ja na niego poluję od jakiegoś czasu (konkretne wydawnictwo) i mam nadzieję, że w końcu mi się uda go zdobyć i przeczytać
izek - Czw 30 Sie, 2007 18:54
Cati, szkoda że jesteś z daleka...
malmik - Czw 30 Sie, 2007 19:41
| izek napisał/a: | | Cati, szkoda że jesteś z daleka... |
Nie no co ty Caitri jest z bliska....
Admete - Pią 31 Sie, 2007 12:18
A co powiecie o Stryju Silasie Le Fanu, posiadam w swoich zbiorach, ale nie czytałam. Piękna Maud na łasce i niełasce okrutnego stryja
Caitriona - Pią 31 Sie, 2007 15:54
Fakt, ja raz z biska raz z daleka
Ja też mam Stryja Silasa - świeży nabytek i też jeszcze nie dałam rady przeczytać (czeka na swoją kolej).
Gitka - Sob 15 Wrz, 2007 16:00
Nowe wydanie "Opactwa Northanger"
Wydawnictwo Świat Książki
http://ksiazki.wp.pl/kata...ctwo_northanger
Gosia - Sob 15 Wrz, 2007 18:45
Ładne. Lubię wydania książek z obrazami na okładce.
malmik - Sob 15 Wrz, 2007 20:01
Fajne - ciekawe czy zrobią z tego serię - ja wszystkie części Austen mam z innej parafii - przydałoby się mieć je jakoś ładnie na półeczce zorganizowawe
Admete - Sob 15 Wrz, 2007 21:42
Potrzebuje nowego wydania D&U ale w starym tłumaczeniu... Będzie cała seria. Ciekawe w jakich tłumaczeniach. Ja bym nawet D&U kupiła. Nie jestem w ich klubie, ale jak będzie odpowiednie tłumaczenie to koleżanka mi może kupi.
http://www.swiatksiazki.p...earchResultView
Gunia - Nie 16 Wrz, 2007 00:06
Mama mojej koleżanki zamówiła całą serię i z tego, co z nią rozmawiałam, to chyba są to klasyczne przekłady, ale mogę jeszcze spytać. Ja tak sobie myślałam nad zakupem jednolitych wydań, ale z drugiej strony teraz o każdej z moich JA mogę opowiedzieć osobną i długą, a takie grzeczne i zaplanowane zakupy to już nie to samo.
Harry_the_Cat - Nie 16 Wrz, 2007 10:44
Jak wyjdą wszystkie, to chyba też się zastanowie. Mam sentyment do wydań Pruszyńskiego, ale z tego, to chyba mam tylko ze 3. Reszta to przypadkowe dosyc egzemplarze...
Caitriona - Nie 16 Wrz, 2007 11:22
Ładne to wydanie, też lubię jak na okładce jest wykorzystany jakiś obraz, ale ja już mam całą (poza Sanditon) serię Prószyńskiego.
Harry_the_Cat - Nie 16 Wrz, 2007 12:26
I tak myślę, że Sanditon nie wydadzą w tej serii...
Admete - Nie 16 Wrz, 2007 12:44
Ja też mam Prószyńskiego całą, dodatkowo trzy z tego ozdobnego wydania, ale akurat nie Dumę. Moja D&U jest zaczytana i kartki w niej fruwają. Dlatego raczej kupię to wydanie. Muszę tylko pamiętać o sprawdzaniu czy już wyszła
Caitriona - Nie 16 Wrz, 2007 13:44
Też mam dodatkowy egzemplarz Dumi i uprzedzenia oraz Preswazji i oba zaczytane
|
|
|