To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Powieści Jane Austen - Sanditon

Irm - Czw 26 Lut, 2009 20:01

Sanditon czytałam ładnych parę lat temu, ale jest to jedna z moich ulubionych powieści Austen, choć nie napisana przez nią do końca. Sympatyczna, ciepła, słoneczna. Troszkę się wyłamująca z jej obrazowania rzeczywistości - mam wrażenie, że w jej pozostałych powieściach rzeczywistość jest groźniejsza, realniej zagraża bohaterkom i bohaterom. W Sanditon tego nie odczułam (a przynajmniej nie pamiętam teraz takiego wrażenia), ale nie poczytuje tego jako minus powieści.

Strasznie bym się ucieszyła, gdyby ją zekranizowali. Ale aktorka grająca główną bohaterką musiałaby być młodsza od Rachel Weisz, jakkolwiek ją samą, bardzo lubię. Podejrzewam, że bym jej nie kupiła, tak jak nie kupiłam Emmy Thomson w roli Elinor w wersji Anga Lee.

Fajnie, że wydali wznowienie Sanditon - chyba się skusze i je kupię. Zwłaszcza, że nie jest drogie :)

Joy - Czw 03 Cze, 2010 21:48

Czy jakaś dobra dusza nie ma ebooka kontynuacji tej powieści? We wszystkich księgarniach internetowych nakład jest wyczerpany, na allegro też pustka. Dlaczego żaden rozumny wydawca nie zadowoli zdesperowanych fanek JA???!!! :zalamka:

Przeczytałam część Jane i bardzo mi się spodobała. W głównej bohaterce można się dopatrzeć podobieństwa do Lizzy, a bohaterowie, chociaż nieco przerysowani, są bardzo zabawni.