To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Tamara - Śro 02 Sie, 2017 08:22

Historia jest fajna , dla mnie najstraszniejsza byłaby ekonomia i nauki polityczne :boisie2: :chowa sie: :boisie:
BeeMeR - Śro 02 Sie, 2017 08:31

Cytat:
ita napisał/a:
Gdzie Ci się trafiają Ci Mongołowie? Na półce?

Zaisteż. Albo książki o PRL-u w IIwś. :lol:
Skoro można odłożyć mięso do lodów to co tam książki ;)
Admete - Śro 02 Sie, 2017 13:42

Skończyłam książkę pani Filipczak i szczerze polecam. Zabawna i ciekawa.
milenaj - Śro 02 Sie, 2017 17:27

Zaczynam dziś kolejną "Koronę" Cherezińskiej. :)

Trzeba się jakoś odstresować. ;)

Agn - Śro 02 Sie, 2017 18:41

Moja jeszcze czeka, bo mam rozgrzebane kilka książek. Ale spokojnie, co się odwlecze... grunt, że już mam. :mrgreen:

Tymczasem jakby ktoś, kto wciąż lubi powieści, chciał się pośmiać, to bardzo polecam w tym celu przeczytanie Ostatniej arystokratki Evzena Boceka (Bocka? Nie wiem, jak się odmienia czeskie nazwiska). Ubaw po pachy. :lol:

Admete - Pią 04 Sie, 2017 15:21

Teraz zaczynam czytać książkę Eli Sadi - Izrael oswojony Niewiele wiem o tym kraju, więc lektura powinna mnie zainteresować. Po pierwszych stronach podoba mi się styl autorki, więc będę czytać dalej.
Agn - Pią 04 Sie, 2017 16:28

Mnie sie ta ksiazka bardzo ppdobala, choc bardziej w dalszej czesci, jak przestala opisywac przypadki malzenskie, a zaczela Izrael. Ksiazka jak dla mnie super. :)
Admete - Pią 04 Sie, 2017 16:45

A to się cieszę bardzo, że polecasz :-D
Trzykrotka - Sob 05 Sie, 2017 01:23

Admete napisał/a:
Teraz zaczynam czytać książkę Eli Sadi - Izrael oswojony Niewiele wiem o tym kraju, więc lektura powinna mnie zainteresować.

Jeśli chcesz, to ci poopowiadam jak się spotkamy :wink: Mieszkałam przez rok w Tel Awiwie i do dziś za nim tęsknię.

Admete - Sob 05 Sie, 2017 06:41

Jasne, że chętnie posłucham. Pamiętam, że wspominałaś raz coś o myciu okien ;)
BeeMeR - Sob 05 Sie, 2017 09:06

Ja też chętnie posłucham :kwiatek:
Agn - Sob 05 Sie, 2017 09:23

I ja!!! :excited:
milenaj - Sob 05 Sie, 2017 10:30

Brnę strona po stronie przez nową Cherezińską. Nie dlatego, że nudna, ale brak czasu niestety i jakoś skupić się nie mogę.

Ale wczoraj na fb, Anna Brzezińska, ta od fantasy, podała, że wydadzą jej nową książkę o kobietach Jagiellonów. :) Już się nie mogę doczekać, bo ona pisze genialnie.

BeeMeR - Sob 05 Sie, 2017 19:55

Dziesięć bram świata - Tadeusz Biedzki
http://lubimyczytac.pl/ks...iec-bram-swiata

Książka podróżnicza (acz słuchając jej miałam wrażenie, że podróżniczo-awanturnicza ;) ), początkowo skojarzyła mi się stylem i tematem z książkami Kapuścińskiego, jednak biorąc pod uwagę całość jest jednak inna w konstrukcji i sposobie ujęcia tematu - o prawie każdej ze zwiedzanych krain autor pisze przez pryzmat poznanej tam osoby - to Etiopczyk, Indianin, Hindus, Turek, Kurd, Gruzin, itp. a ich osobiste historie dostają szersze tło etnograficzne czy polityczne.
Bardzo dobrze mi się słuchało.

Admete - Sob 05 Sie, 2017 20:11

Zastanawiałam się nad nią kiedyś, miałam ją rezerwować, ale się rozmyśliłam, bo to w filii, do której mam daleko i zły dojazd autobusem. Szkoda trochę.
BeeMeR - Sob 05 Sie, 2017 21:01

Może jeszcze mają :kwiatek:
Przyznaję, miałam kryzys w pierwszym rozdziale, który dotyczy konfliktu Żydzi/Palestyńczycy i opisuje z początku demonstrację, w której ranna zostaje młoda dziewczyna - bo pomyślałam, że jak to książka wojenna to ja nie chcę - ale nie miałam alternatywy pod ręką więc kontynuowałam i warto było słuchać dalej. Książka bynajmniej nie ma charakteru wojennego, choć konflikty międzyludzkie są tam też, i to niejednokrotnie zbrojne. Jest tam też rozdział o górnikach wydobywających z indonezyjskiego wulkanu siarkę - z górnikiem, którego dwa lata później nie da się odnaleźć, bo spadł w przepaść :( Jest też o slumsach brazylijskich i o Cyprze z Nikozją przedzieloną murem - i wiele innych miejsc, chyba w sumie 10 ;) .

Admete - Sob 05 Sie, 2017 21:15

Ona jak najbardziej jest, tylko musiałabym rezerwować i czekać. Dojazd do tej filii mam taki, że jedzie jeden autobus na pół godziny. Żeby objechać, trzeba stracić z półtorej godziny.
BeeMeR - Sob 05 Sie, 2017 21:16

Chcesz audiobooka? ;)
Fibula - Sob 05 Sie, 2017 22:56

milenaj napisał/a:
Ale wczoraj na fb, Anna Brzezińska, ta od fantasy, podała, że wydadzą jej nową książkę o kobietach Jagiellonów. :) Już się nie mogę doczekać, bo ona pisze genialnie.

Jaka miła niespodzianka! Nie mam fb, więc bym się dowiedziała dopiero za jakiś czas, a tak to już włączam odliczanie. :kwiatki_wyciaga: A ile czytania będzie! :high5: :taniec:

Aragonte - Sob 05 Sie, 2017 23:32

Trzykrotka napisał/a:
Admete napisał/a:
Teraz zaczynam czytać książkę Eli Sadi - Izrael oswojony Niewiele wiem o tym kraju, więc lektura powinna mnie zainteresować.

Jeśli chcesz, to ci poopowiadam jak się spotkamy :wink: Mieszkałam przez rok w Tel Awiwie i do dziś za nim tęsknię.

O! To cię kiedyś podpytam o wrażenie, jak się spotkamy :kwiatek:

milenaj - Nie 06 Sie, 2017 01:27

Fibula napisał/a:

milenaj napisał/a:
Ale wczoraj na fb, Anna Brzezińska, ta od fantasy, podała, że wydadzą jej nową książkę o kobietach Jagiellonów. Już się nie mogę doczekać, bo ona pisze genialnie.

Jaka miła niespodzianka! Nie mam fb, więc bym się dowiedziała dopiero za jakiś czas, a tak to już włączam odliczanie. A ile czytania będzie!

Ależ proszę. :)

Czekamy do połowy września. :)

Admete - Nie 06 Sie, 2017 06:41

BeeMeR napisał/a:
Chcesz audiobooka? ;)

Nie umiem słuchać, ale mogę spróbować - jak będę jeździć do pracy rano.

Deanariell - Nie 06 Sie, 2017 12:26

Chciałabym to mieć... :slina: Wygląda ciekawie :mysle: - Martin Kuckenburg "Pierwsze słowo". :)
http://bonito.pl/k-900918...ign=lowerfunnel

Admete - Nie 06 Sie, 2017 12:28

Kupie we wrześniu może. Przypomnij mi.
Deanariell - Nie 06 Sie, 2017 12:54

Admete napisał/a:
Kupie we wrześniu może. Przypomnij mi.

Tu znalazłam najtaniej chyba - z darmową wysyłką. :mysle:
http://dadada.pl/pierwsze...-martin,p351968

Tu odrobinkę drożej, ale za to sklep sprawdzony, bo kupowałam już u nich kiedyś:
http://aros.pl/ksiazka/pierwsze-slowo-2