To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Czas honoru

nicol81 - Nie 24 Lip, 2011 21:14

Ale jak by ten związek przetrwałby po wojnie, w warunkach mniej ekstremalnych? Jak nię będzie już Niemców, radiostacji i groźby łapanki, a pieluchy, zasłony w oknach i kogo zaprosić na imieniny?
Pewnie, ze żyje się szybko i podejmuje szybciej decyzje- ale z jakim skutkiem na dłuższą metę? :-|

Agn - Nie 24 Lip, 2011 21:21

Nicol, ile małżeństw zostało zawartych w czasie wojny i się nie rozpadły, bo ludzie wreszcie nie musieli się obawiać łapanek i strzelających do nich Niemców, tylko zacząć naprawdę cieszyć się sobą? Wojna zacieśnia szybciej więzi, ale uczucia nie odchodzą tylko dlatego, że się wojna kończy. Fajny związek nie musi się rozpaść tylko dlatego, że znika zagrożenie. Ludzie poznają się w różnych okolicznościach, nasi bohaterowie akurat w takich. Uważam, że mają większe szanse na happy end niż gdyby poznali się teraz np. w biurze matrymonialnym. Nie martw się o Rudą i Władka, dadzą sobie radę. Wreszcie będą mieli czas dla siebie (poniekąd).
nicol81 - Nie 24 Lip, 2011 21:31

Ale to nie do końca to samo, ślub w czasie wojny jako taki, a ślub między osobami, które znają się tylko z konspiracji i to jakieś 3-4 miesiące góra.
A mamy jakieś dane o takich małżeństach.

Agn - Nie 24 Lip, 2011 21:37

Aleś ty się uparła na tą konspirację li i tylko. Przecież trochę się już znają, są w końcu razem, to im daje pole do popisu. To że my nie widzimy ich w każdej chwili, nie znaczy, że poza konspiracją nie toczy się jakieś życie. Myślę, że znają się lepiej niż niejedna parka w dzisiejszych czasach, która decyduje się na ślub. Właśnie dobrze, że znają się z sytuacji ekstremalnych, bo wiedzą, na co ich stać. Mogą mieć do siebie zaufanie, polegać na sobie i wiedzą, że jedno drugiego nie zawiedzie.
Mnie się w tym wypadku wyłącza czarnowidztwo. :mrgreen:

Anonymous - Pon 25 Lip, 2011 06:57

Wiesz co mi daje gwarancję, że ten związek się nie rozpadnie? To, że sobie przysięgną, a oboje pokazali, że honor, przysięga wiecej dla nich znaczy niz życie i zdrowie.
Agn - Wto 26 Lip, 2011 00:33

Ot i dobrze gadasz. Polać tej pani!

A wiecie, że na Mirrielu są już ff do CH? I to całkiem niezłe!

WYZWOLENIE - Syriuszowa (Władek i Ruda, powojenne, drabble)
EGOISTKA - Syriuszowa (Celina i Michał, miniaturka)
UCZUCIA Z PAPIERU - NinaX (Janek, AU, mam mieszane uczucia względem tego tekstu, ale ma swoje plusy)
SARMATA - Syriuszowa (Bronek, miniaturka - mój ulubiony tekst, naprawdę świetnie przedstawia tego bohatera)

Przyjemnej lektury! :mrgreen:

Alicja - Wto 26 Lip, 2011 14:10

nicol81 napisał/a:
Ale to nie do końca to samo, ślub w czasie wojny jako taki, a ślub między osobami, które znają się tylko z konspiracji i to jakieś 3-4 miesiące góra.

bzdura, to że wojna lub konspiracja nie zmienia siły uczuć. Właśnie oni mogą się przekonac jak bardzo mogą na siebie liczyć, zwłaszcza w tym złym, nie tylko dobrym.

Anonymous - Śro 27 Lip, 2011 20:36

Agn napisał/a:
Ot i dobrze gadasz. Polać tej pani!

Jak masz cykutę to do pełna Skarbie.

Idę w wolnej chwili poczytać sobie :)

Agn. Mam w pracy dziewczynę strasznie podobną do Cię, ciąglę łapię się że chcę do niej mówić po Twoim imieniu. Poszłam na ustępstwo i nazywam ją Elfikiem, bo tak mi się obie kojarzycie :mrgreen:

Agn - Śro 27 Lip, 2011 21:03

W sensie z wyglądu czy z zachowania? Zresztą w obu przypadkach - wyrazy najgłębszego współczucia. To musi być nieznośne. :-P

Daj znać, jak ci się teksty podobały. :)

Anonymous - Śro 27 Lip, 2011 22:05

Agn napisał/a:
To musi być nieznośne.

Uderzyć Cię? :wink:
Sam jej widok jest taki optymistyczny, bo ona jest tak Elfowata jak Ty, taki uśmieszek ma figlarny, jak elfiątko które zrobiło, lub ma zrobić psikusa. Wypisz wymaluj Ty w zajęczych uszach na fotce :mrgreen:

Jak siądę i na spokojnie dam znać opiszę wrażenia :)

Agn - Śro 27 Lip, 2011 22:19

Noż kurza twarz, bić mnie chcą! Dzieciarnia! Bronić!
A za co, ja się pytam? Taki ze mnie elfik jak z koziej rzyci trąba. ;)

Chyba sobie na dobranoc włączę the very best of CH. ;)

nicol81 - Nie 31 Lip, 2011 21:22

Alicja napisał/a:
nicol81 napisał/a:

bzdura, to że wojna lub konspiracja nie zmienia siły uczuć. Właśnie oni mogą się przekonac jak bardzo mogą na siebie liczyć, zwłaszcza w tym złym, nie tylko dobrym.

Dla mnie krótka znajomość w szczególnych warunkach średnio rokuje dla małżeństwa. Pożyjemy, zobaczymy.

Agn - Nie 31 Lip, 2011 22:01

Bo żyjesz w innych czasach. A jednak i tak bywało. I pewnie bywa.

A teraz pytanie - czy ktoś widział zapowiedź czwartego sezonu? Ponoć w telepudle puścili, ale mnie umknęła, a w necie cosik nie widać. Chlip!

Anonymous - Nie 31 Lip, 2011 23:16

Ja dziś oglądałam telepudło, pierwszy raz od conajmniej dwóch tygodni i to jakiś kwadrans. Nie ma opcji, cobym wyłapała :P

I podpisuję się pod Agn. Nicol, gdyby było jak mówisz połowa ponad małżeństw naszych dziadków, czy pradziadków by się rozpadła. A zobacz miłość Basi i Zbożnego z Domu, znali się w okupacji i powstaniu. i co? kochali się przez cale życie.

Alicja - Pon 01 Sie, 2011 21:04

nie widziałam zapowiedzi :mysle: kiedy 1 odc. 4 sezonu?
Agn - Pon 01 Sie, 2011 21:16

A chyba 4 września... jak raz na szał podręcznikowy ku odprężeniu... *cieszy się*
nicol81 - Pon 15 Sie, 2011 19:51

http://film.onet.pl/seria...ortaz-maly.html
Anonymous - Pon 15 Sie, 2011 19:57

Super już we wrzesniu, już niedlugo :)
Agn - Wto 16 Sie, 2011 21:51

Jeszcze tylko 3 tygodnie iiii...
Swoją szosą Karolina Gorczyca faktycznie pięknie wygląda w stylu retro.

Anonymous - Wto 16 Sie, 2011 21:53

Zazdroszczę Jej. Ja bym wyglądała w sukience takiej jak ekran w kinie z głową...
Agn - Wto 16 Sie, 2011 21:59

Ja teeeeeż... *sigh* Ale powzdychać do takich sukienek można do woli.
Anonymous - Pią 02 Wrz, 2011 18:31

Streszczenie pierwszego odcinka nowego sezonu.
W sumie nic za bardzo nie zdradza fabuły, nawet mnie nie zaspojlerzyło, ale na wszelki wypadek

Spoiler:
Jest kwiecień 1944 roku. Niemcy przegrywają na wszystkich frontach. Bronek i Janek działają w jednym z oddziałów partyzanckich w Górach Świętokrzyskich. W obozie niespodziewanie pojawia się major Krawiec, który przynosi im rozkaz powrotu do Warszawy. W stolicy Bronek i Janek spotykają się z ukochanymi - Leną i Wandą. Wkrótce uczestniczą w pierwszej akcji - zamachu na Petera Schoebbla, szefa gestapo, który wsławił się wyjątkowym okrucieństwem.

Agn - Pią 02 Wrz, 2011 18:59

To już w tę niedzielę!!! Okupuję telewizor i nie ma, że boli! :mrgreen:
Anonymous - Pią 02 Wrz, 2011 19:01

U mnie i tak nie mam nic do gadania, mimo że finansuję ich emerytury. Co będzie to będzie :wink:
nicol81 - Nie 04 Wrz, 2011 20:40

:banan_Bablu: Przypominam, że już za pół godzinki.