Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH
BeeMeR - Pon 01 Mar, 2010 13:44
| Cytat: | | parę nieprzyjemnych sytuacji się w życiu zaliczyło ze względu na swoje kształty, to coś o tym wiem. | Też się nasłuchałam, rozumiem.
elbereth - Pon 01 Mar, 2010 15:23
| Agn napisał/a: | Btw w księgarniach jest już Kapuściński non-fiction w zatrważającej cenie 54,90 zł. Jednakowoż w mojej firmie można to kupić z 25% rabatu, jak by ktoś koniecznie chciał tę książkę kupić. |
A do kiedy ta promocja? Bo widziałam na wystawie matrasa te wielkie krzyczące naklejki, ale bez daty...
BTW w tytule jest non-fiction dlatego, że to nazwa gatunkowa (po polsku literatura niefikcjonalna, ale obu wersji używa się zamiennie). Chodzi o utwór pisany prozą, ale nie będący powieścią, opowiadaniem etc. - i reportaże Kapuścińskiego są do tego nurtu zaliczane. Także to chyba nie dla szpanu, po prostu inaczej się nie dało do tego nawiązać; "Kapuściński niefikcjonalnie" brzmiałoby jeszcze gorzej.
A ja się chyba skuszę na to http://www.swiatksiazki.p...nghaju,Lisa-See. Czytałam "Kwiat śniegu i sekretny wachlarz", a potem "Miłość Peonii" tej autorki - i jest to jedna z najsmutniejszych i najpiękniejszych powieści o miłości, jaki znam. Plus oczywiście wspaniała kultura i obrzędowość Chin. Mam nadzieję, że w "Dziewczętach..." też będzie sporo wzruszeń...
Agn - Pon 01 Mar, 2010 16:32
Elbereth, tytuł jest imho szpanerski, bo tak bardziej trendy brzmi. Ja wolałabym po polsku "bez fikcji" - byłoby bardziej na miejscu. Książka jest biografią, ale nie zbeletryzowaną, tylko taką... no, wiesz, ogólnie biografia. A to "non-fiction" znaczy, że odbrązawia się tutaj postać Kapuścińskiego i nie powiela legend, które o nim krążą, że w tej książce będzie sama prawda i tylko prawda, nawet jeśli bolesna bla bla bla.
Aha promocja trwa do końca marca.
Admete - Pon 01 Mar, 2010 16:38
Jeśli chodzi o gatunek, to mamy określenie literatura faktu. W tytule książki o Kapuścińskim nie chodziło jednak o uścislenie gatunkowe, ale raczej o podkreślenie, że ta książka ma odbrązowić autora Hebanu. Takie mam odczucie i w tym przypadku lepiej byłoby dac polski tytuł
elbereth - Pon 01 Mar, 2010 19:19
Oczywiście macie rację co do tego "odbrązawiania", ale to nie zmienia faktu, że tytuł zawiera wyraźne nawiązanie do rodzaju pisarstwa uprawianego przez Kapuścińskiego. Mnie się ta dwuznaczność podoba.
Admete - Pią 05 Mar, 2010 21:22
Takie dwie pozycje zauważyłąm na stronie Empiku:
Agnieszka Lisak Miłość, Kobieta i Małżeństwo w XIX wieku
http://www.empik.com/milo...,prod17930270,p
Małgorzata Stawiak - Ososińska Ponętna, Uległa, Akuratna... Ideał i Wizerunek Kobiety Polskiej Pierwszej Połowy XIX Wieku
http://www.empik.com/pone...,prod38840145,p
Ciekawe jak napisane...
Agn - Pią 05 Mar, 2010 21:31
Książkę Agnieszki Lisak przeglądałam jakiś czas temu u siebie w pracy dość intensywnie. Można się wielu rzeczy dowiedzieć, m.in. co doradzano młodym damom (polewcze!), czy też jakie stosowano środki antykoncepcyjne, poza tym pojawiają się także dowcipy z tamtych lat, zalecane lektury etc. Ciekawa pozycja. Ale nie jest to nowe, ma już kilka miesięcy.
Aragonte - Pią 05 Mar, 2010 21:41
Na tę pierwszą czaję się już od jakiegoś czasu i mam ją w Przechowalni w Merlinie.
O drugiej nie wiedziałam, sprawdzę, czy też mają.
Ciekawe, kiedy będę miała czas to przeczytać
Caitriona - Pią 05 Mar, 2010 21:44
Ktoś już czytał książkę Lisak Miłość, Kobieta i Małżeństwo w XIX wieku , Tamara chyba, albo Migotka.
Ja ją mam na półce, z biblioteki, ale czeka na swoją kolej, bo teraz czytam co innego
Admete - Pią 05 Mar, 2010 22:10
Wiesz Agn ja tu na prowincji, u mnie większości książek zwyczajnie nie ma. Co znajdę w Intrnecie, to wiem, ze jest Nie pamiętam, kiedy ostatni raz kupiłąm książkę w zwykłej księgarni.
Agn - Pią 05 Mar, 2010 22:29
Chciałam zauważyć, że twoje miasto jest chyba większe od mojego, więc jeśli chodzi o prowincję, to się nie nadaje.
No ale fakt, mi ciut łatwiej, bo pracuję we Wro.
Admete - Pią 05 Mar, 2010 22:39
U mnie chyba pięć księgarni i Empik, ale mały. No i nie po drodze. Zazwyczaj chodzę tam tylko po odbór książek zamówionych przez Internet.
migotka - Sob 06 Mar, 2010 12:56
mam obie już na "półce":)
migotka - Sob 06 Mar, 2010 12:57
| Caitriona napisał/a: | Ktoś już czytał książkę Lisak Miłość, Kobieta i Małżeństwo w XIX wieku , Tamara chyba, albo Migotka.
Ja ją mam na półce, z biblioteki, ale czeka na swoją kolej, bo teraz czytam co innego |
Caitri jeszcze nie czytałam, czekam na spokojniejsze czasy u mnie tj. wakacje
Tamara - Sob 06 Mar, 2010 15:34
Ja czytałam . Dobrze się czyta , aczkolwiek jeżeli jest sie trochę obeznanym z XIX-wieczną kulturą i obyczajowością , nic specjalnie nowego się nie można dowiedzieć , ale jest trochę fragmentów z pochodzącej z epoki prasy i poradników i to jest naprawdę ciekawe .
Wg. mnie napisane jest troszkę jednostronnie , jakby autorka miała dostęp prawie wyłącznie do źródeł dotyczących , jakby to rzec , zakutego drobnomieszczaństwa i dulszczyzny , podczas kiedy lektura pamiętników , wspomnień i dzienników z tego okresu dość często pokazuje obraz zupełnie odmienny od tego z książki . Mam wrażenie , ze autorka korzystała z niektórych źródeł całkiem bezkrytycznie , np. z "Marii i Magdaleny" , która wprawdzie jest wspaniałą opowieścią , ale nie traktowałabym jej jako zupełnie pewne źródło informacji , zwłaszcza dotyczących kręgów arystokratycznych , w których Kossakówna , jak córka malarza , zdolnego i popularnego , ale malarza , na stopie towarzyskiego równouprawnienia bywać nie mogła , co zresztą jako odbijający się co jakiś czas kompleks w jej pisarstwie wyłaziło . Zastrzegam , ze to wyłącznie moja osobista obserwacja , być może mylna , ale takie mam od dawna nieprzeparte wrażenie .
Niemniej "Kobietę..." polecam z czystym sumieniem
Za to drugiej pozycji jeszcze nie widziałam i będę sie musiała rozejrzeć
Caitriona - Sob 06 Mar, 2010 16:05
| migotka napisał/a: | | Caitri jeszcze nie czytałam, czekam na spokojniejsze czasy u mnie tj. wakacje |
Ja ją wypatrzyłam na półce z nowościami i od razu schwyciłam
praedzio - Sob 27 Mar, 2010 21:45
Byłam dziś w księgarni Świata Książki i wzrok mój sam pobiegł do półki, na której stało wznowienie książki C.S. Lewisa "Dopóki mamy twarze" (w domu mam stare wydanie pt. "Póki mamy twarze"). Książkę polecam bardzo gorąco, jako fanka zarówno greckiej mitologii jak i twórczości Lewisa.
Tutaj jedna z recenzji: http://www.stacjakultura....ki,artykul.html
Admete - Sob 27 Mar, 2010 22:01
Zbieram sobie do schowka ciekawsze pozycje i juz chowałąm ten utwór Dzięki praedzia.
Czy słyszałyście coś o tej powieści?
http://www.empik.com/lata...ka,prod350032,p
Nie widziałam jej u nas, a chciałabym zajrzeć. Może przy okazji przejrzycie ją dla mnie?
Kim Stanley Robinson dobrze pisze, ale chciałabym wiedzieć...
To wydaje się interesujące - widziałam ostatnio na wystawie:
http://www.empik.com/beka...,prod49940043,p
Caitriona - Pon 29 Mar, 2010 20:28
| Admete napisał/a: | | To wydaje się interesujące - widziałam ostatnio na wystawie |
Też mnie ta książka zainteresowała. I chyba zakupię ją dla kolegi w ramach prezentu urodzinowego.
Admete - Pon 05 Kwi, 2010 22:27
Czy ktoś z większego miasta mógłby spróbowac odnaleźć w księgarni ksiązkę Ososińskiej Ponętna, Uległa, Akuratna... Ideał i Wizerunek Kobiety Polskiej Pierwszej Połowy XIX Wieku i przejrzeć? Myślę nad kupnem, ale bez zajrzenia do środka jakoś nie mam ochoty. Nie chciałabym się rozczarować, ksiązka jest dośc droga.
migotka - Pon 05 Kwi, 2010 22:29
| Admete napisał/a: | | Czy ktoś z większego miasta mógłby spróbowac odnaleźć w księgarni ksiązkę Ososińskiej Ponętna, Uległa, Akuratna... Ideał i Wizerunek Kobiety Polskiej Pierwszej Połowy XIX Wieku i przejrzeć? Myślę nad kupnem, ale bez zajrzenia do środka jakoś nie mam ochoty. Nie chciałabym się rozczarować, ksiązka jest dośc droga. |
Ja kupowałam na allegro:) Nie czytałam, ale warto. Pełno przypisów i bibiolgrafii. Pisana oczywiście językiem naukowym, bo to praca doktorska była czy coś takiego.
Admete - Pon 05 Kwi, 2010 22:38
To jeszcze pomyślę Na razie zbieram sobie informacje. Ostatnio bardzo starannie wybieram książki, które kupuję. Zwyczajnie są dla mnie zbyt drogie, a na dodatek często się rozczarowuję. Chyba znów zacznę zaglądać częściej do antykwariatów. Tam jest jednak taniej. Niestety u nas są tylko dwa, ale zawsze to coś...
migotka - Śro 21 Kwi, 2010 14:46
http://merlin.pl/browse/p...ka_filmowa.html
klasyka 30% taniej w merlinie
migotka - Śro 21 Kwi, 2010 14:48
ee, przepraszam ale to było 12 kwietnia:(
Admete - Śro 21 Kwi, 2010 20:59
Dziewczyny - do 25 kwietnia jest promocja w Empiku. Jak się zamówi 3 książki, to jedna z nich ( najtańsza ) jest za darmo - dokładnie za 2 grosze ). Ja się skuszę, bo mam w schowku więcej niż trzy książki i dla mnie to okazja, żeby kupić taniej.
|
|
|