To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22

Admete - Śro 21 Sie, 2024 22:12

twarze aktorów jak wyrzeźbione, posągowe ;)
BeeMeR - Śro 21 Sie, 2024 22:19

No i? ;)
Przecież ja wiem po co sięgam, to landrynka, a nie arcydzieło na wagę Oskarów - zresztą ja już w żadne Oskary nie wierzę :P
To i tak najżywsza i najlepiej wyreżyserowana drama z tych dotychczasowych, pierwsze dwie to dopiero były plastikowe :mrgreen:

Admete - Czw 22 Sie, 2024 06:45

Nie miałam nic złego na myśli. Po prostu tak mi się skojarzyło - są tak idealnie piękni.
BeeMeR - Czw 22 Sie, 2024 08:35

Ależ wiem :wink:
Koreańscy idole są podobni, też często kamienna, piekna (po koreańsku) twarz :wink:
I też jakoś się podobają :mrgreen:

Loana - Czw 22 Sie, 2024 12:24

A mnie to czasami dobija, ta doskonałość - doskonałość makijażu, włosów - u mnie pięć minut po czesaniu wygląda, jakbym cały dzień łaziła w tych włosach. A w dramach laski wstają rano po pijackiej nocy, gdzie prawie czołgały się pod łóżkiem, a włosy - bach, jak w reklamie -_- I to zasypianie w makijażu też mnie dobija :P Ale zgadzam się, że bez tego nie byłoby tak landrynkowo i idealnie :P
BeeMeR - Czw 22 Sie, 2024 13:08

Tak, śmiałyśmy się z Anią (która zagląda od czasu do czasu) że ta księżniczka z dżungli ma idealny manicure i na pewno odwiedza leśne spa w tej wiosce uchodźców ;)
Admete - Pią 23 Sie, 2024 23:34

Wzruszyłam się przy dzisiejszym odcinku Good Partner. Historie pokazywane w serialu nie są proste ani oczywiste.
Aragonte - Pon 26 Sie, 2024 13:44

Dawno tu nie pisałam, ale też niczego koreańskiego nie oglądałam, ale wczoraj zaczęłam Niezwykłą prawniczkę Woo, kończę na razie pierwszy odcinek. Bardzo mi się podoba aktorka w głównej roli. Nie pamiętam, gdzie widziałam tego młodego, muszę sprawdzić :mysle:
Loana - Pon 26 Sie, 2024 14:52

A ja sobie włączyłam "The Red Swan"... ale w sumie nie wiem dlaczego, bo tematyka nie moja, aktorzy też nie bardzo (tzn nie, że ich nie lubię, po prostu nie znam), dość krwawe to i kręcone zdecydowanie za wolno :P a na Disneyu nie ma przycisku przyspieszenie - za to lubię Netflixa :P
Ale jestem już na trzecim odcinku i nawet jestem ciekawa, co będzie dalej, to pewnie spojrzę na jeszcze jakieś :P

Admete - Pon 26 Sie, 2024 21:38

Ale jak to nie ma? Normalnie tam przewijam. Red swan jest straszliwie wręcz nudne. U mnie nadal Good Partner i teraz właśnie oglądam Black Out.
Trzykrotka - Wto 27 Sie, 2024 06:43

Aragonte napisał/a:
Dawno tu nie pisałam, ale też niczego koreańskiego nie oglądałam, ale wczoraj zaczęłam Niezwykłą prawniczkę Woo, kończę na razie pierwszy odcinek. Bardzo mi się podoba aktorka w głównej roli. Nie pamiętam, gdzie widziałam tego młodego, muszę sprawdzić :mysle:

To ulubienica Loany, naprawdę kapitalna aktorka :oklaski: Młody grywa na potęgę, tylko raczej role drugoplanowe.
U mnie Love Next Door na Netflixie. Mozolnie, ale się rozkręca. Wreszcie widać tę miłość, bo dotąd tylko powarkiwanie na siebie było. Po 4 odcinku widzę nadzieję.

Admete - Wto 27 Sie, 2024 10:10

Przewinęłam w dużej mierze te 4 odcinki Love Next Door, jakoś nie mam nastroju na ogólne wrzaski. Może potem będzie lepiej.
Loana - Wto 27 Sie, 2024 14:09

Aragonte napisał/a:

ParkEunBin - moja miłość! :serce2: :serce2: :serce2:
A głównego mogłaś widzieć np w "Doom at your service" w drugoplanowej roli albo w "The tale of Nokdu" - w sumie trochę tych seriali z nim było. Bardzo go polubiłam po Prawniczce :)
To jest dobry serial, ale ja nie bardzo mogę wracać do późniejszych odcinków w nim, bo ze względu na osobiste przeżycia z autystykiem za mocno je przeżywam. Ale do pierwszych odcinków (i ostatniego :P ) co jakiś czas wracam :) I nadal zachwycam się sekwencjami z morskimi ssakami :)

Loana - Wto 27 Sie, 2024 14:59

Admete napisał/a:
Ale jak to nie ma? Normalnie tam przewijam. Red swan jest straszliwie wręcz nudne.

Ale nie chodzi o przewijanie, tylko przyspieszenie. Na Netflixie możesz ustawić, że oglądasz serial/film w prędkości zwykłej, czyli 1, albo w przyspieszeniu 1,25 albo w przyspieszeniu 1,5 (ale to rzadko używam, bo już po głosach słychać, że jest przyspieszone), a jak Cię najdzie, że to jednak za szybko, to można też spowolnić do 0,75 i 0,5 (raz coś na spowolnieniu oglądałam chwilę, bo chciałam dokładnie usłyszeć słowa). I to nie jest to samo co przewijanie, bo przewijanie też jest oczywiście.
Oglądałaś "Red Swan"? Zauważyłam, że jest bardzo mocno przeciągnięte, przewijam co jakiś czas, ale tam jest jakaś piętrowa intryga i wszystkiego nie mogę przewijać, bo nie rozumiem o co biega. Zaciekawiła mnie w sumie interakcja głównych bohaterów, czyli OWansoo i tego ochroniarza, myślałam, że będzie slow burn i szukanie "kto zabił?", a tu trochę zonk, bo w piątym odcinku już jakieś dziwne deklaracje są -_- więc niekoniecznie to dokończę...

BeeMeR - Wto 27 Sie, 2024 21:24

A ja skończyłam książęce dramy :mrgreen:

Tak dla porządku napiszę, że czwarta, dżunglowa kończyła się nudno, do końca prawie nie udało mi się polubić panny, może gdyby grała ją inna aktorka to by było inaczej. Tudzież partyzantka leśna i zbrojne odbijanie królestwa to nie moja bajka - poprzewijałam.

Khun Chai Ronaphee to piąta, ostatnia odsłona.

Najmłodszy książę jest pilotem wojskowym. Lata, chodzi w mundurze i w cywilu, poznaje aktorkę i tancerkę. tj. dosłownie wlatuje mu ona w ramiona podczas kręcenia filmu o mitycznej postaci Kinnree - kobiety/ptaka/anioła.
Czytałam kilka opinii, że to najlepsza romansowo część - niekoniecznie się zgadzam, ale najbardziej lakornowo-typowa, z klasycznym nieporozumieniem na początek (ktoś głównemu nagadał nieprawdziwie jak to główna uwodzi mężczyzn i chwilę trwa zanim uwierzy on w jej niewinność, broni przed złymi, którzy ją napastują itd) i walką z babciami, które chcą wnuka ożenić z dawno wybraną panną, której on nie chce od pierwszej serii i nigdy tego nie ukrywał. A im bardziej on mówi, że nie chce i się nie ożeni bo sobie żonę wybierze sam jak jego starsi bracia tym bardziej babcie ustalają datę ślubu, zamawiają mu garnitur ślubny itp.
No ale wszystko dobrze się kończy, wiadomo ;)

https://www.youtube.com/watch?v=xcjzaWcaRG0

Co mi się podobało w seriach: rodzinny charakter dramy, w sensie, że rodzina spaja i wspiera, acz babcie nie zawsze ;) , ciepła relacja braci, sympatyczne romanse drugoplanowe.
W sam raz na koniec lata.

Admete - Wto 27 Sie, 2024 21:49

Loana napisał/a:
Oglądałaś "Red Swan"?

Na podglądzie ;)

Aragonte - Śro 28 Sie, 2024 00:57

Loana napisał/a:
Aragonte napisał/a:

ParkEunBin - moja miłość! :serce2: :serce2: :serce2:
A głównego mogłaś widzieć np w "Doom at your service" w drugoplanowej roli albo w "The tale of Nokdu" - w sumie trochę tych seriali z nim było. Bardzo go polubiłam po Prawniczce :)

Tych dram nie widziałam, ale sprawdziłam i już wiem - widziałam go w Run On, gdzie grał Drugiego, czyli pewnego artystę malarza :-)

Trzykrotka - Śro 28 Sie, 2024 08:42

Aragonte napisał/a:

Tych dram nie widziałam, ale sprawdziłam i już wiem - widziałam go w Run On, gdzie grał Drugiego, czyli pewnego artystę malarza :-)

No właśnie, on gra dużo, tylko jakoś tak mało znacząco. W Doom to w ogóle był bohaterem numer 3, po InGuku i Soo Hyuku. Pamiętałam że grał malarza, ale gdzie? Czy nie grał tez w tej dramie o nauczycielu sprzątania w domu? :mysle: Ja go w każdym razie lubię.
Admete - na szczęście w Love Next Door trochę się wszystko wygładza na koniec 4 odcinka, to znaczy - bohaterowie przestają się na siebie boczyć i wydzierać. Może dalej będzie lepiej, bo widać jakiś sens w tej opowieści.

Admete - Śro 28 Sie, 2024 13:00

Trzykrotka napisał/a:
Może dalej będzie lepiej, bo widać jakiś sens w tej opowieści.

Mam taką nadzieję, bo jakiś potencjał jest. Podobało mi się ukaranie tego wrednego kolegi z dawnej pracy bohaterki.

Aragonte - Śro 28 Sie, 2024 15:05

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:

No właśnie, on gra dużo, tylko jakoś tak mało znacząco. W Doom to w ogóle był bohaterem numer 3, po InGuku i Soo Hyuku. Pamiętałam że grał malarza, ale gdzie? Czy nie grał tez w tej dramie o nauczycielu sprzątania w domu? :mysle: Ja go w każdym razie lubię.

Malarza grał w "Run On". Ja myślałam, że może grał tego weterynarza z dramy, którą mi polecałaś, Trzykrotko, ale nie.
Drama o sprzątaniu ("Your House Helper") to też nie jego, sprawdziłam właśnie:
https://asianwiki.com/Your_House_Helper

Loana - Czw 29 Sie, 2024 15:37

Admete napisał/a:
Loana napisał/a:
Oglądałaś "Red Swan"?

Na podglądzie ;)

No to raczej cała polityczno-biznesowa intryga Cię ominęła, bo dużo o niej gadają :P Ale przyznam, że przy przewijaniu nie jest lepiej, też mam momenty, że nie rozumiem o co chodzi i czemu bohaterowie się wkurzają :P
Trochę sobie poprzewijałam i jestem już na 7 odcinku i bardzo mnie cieszy, że to ma chyba tylko 10!
Za to stwierdziłam, że dialogi to im jakiś przedszkolak pisał. Poważni ludzie, śmierci i takie tam, a dialogi takie prymitywne momentami, że aż szkoda :P

Admete - Czw 29 Sie, 2024 19:29

Dlatego szkoda czasu tak normalnie. Czekam za to na nowe odcinki Black out i przede wszystkim Good Partner. Ten drugi serial to bardzo życiowy jest.
RaczejRozwazna - Sob 31 Sie, 2024 15:50

https://www.facebook.com/reel/1232572198105466/

Koreańczycy "uczą się" polskiego. Znakomite :lol:

Admete - Nie 01 Wrz, 2024 19:07

W Love next door już bez większych krzyków, ale pan jest strasznie frustrujący. Wydusiłby w końcu z siebie to wyznanie :roll: Nie wiem, czy będę mieć cierpliwość do postaci ;)
Trzykrotka - Nie 01 Wrz, 2024 19:58

Admete napisał/a:
W Love next door już bez większych krzyków, ale pan jest strasznie frustrujący. Wydusiłby w końcu z siebie to wyznanie :roll: Nie wiem, czy będę mieć cierpliwość do postaci ;)

Ech, właśnie. Ja też nie wiem, bo już mam ochotę go popchnąć w plecy, żeby w końcu wydusił z siebie tę straszną rzecz. Poza tym, chyba mają mało treści jak na całą dramę, bo takie odcinki jak ten z byłą dziewczyną i naczyniami onggi (podejrzewam sponsoring) to klasyczna wata wypełniająca.

Na instagramie Chang Ji Wok opublikował swoje zdjęcie z drami Queen Woo. Historyczna zbroja i zbryzgany krwią. Pod zdjęciem skrajne emocje: jedno zachwyceni wszechstronnością aktora, drudzy upominający go, żeby takich ról nie grał, bo to nie gra z jego wizerunkiem i fani nie będą go kochać. Drama podobno strasznie krwawa i brutalna, sceny seksu i obcinanie głów. Epoka - Goguryeo. Nie wiem, czy zaczynać. Kusi mnie udział Ji Chang Woka i Lee Soo Hyuka.