To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam VI

Agn - Czw 26 Sty, 2023 10:24

Glass onion
Jesli pamietacie film Na noze, to byl tam detektyw Benoit Blanc - Glass onion to film z serii z owym detektywem. I powiem wam, ze czekam na wiecej, bo bawilam sie znakomicie. O co chodzi? Pewien milioner zaprasza do siebie swoich przyjaciol (nie bez przyczyny wszyscy sa z tej samej, uprzywilejowanej klasy spolecznej) na weekend na wyspie. Bawic sie beda w zagadke kryminalna, mianowicie beda rozwiazywac sprawe "smierci" gospodarza. Wszystko fajnie, tylko ze takie zaproszenie dostal tez Blanc, ktorego gospodarz nie zapraszal. Czyli cos jest nie tak. Kto go zaprosil, o co chodzi i dlaczego jedna z zaproszonych osob trzyma sie na dystans - to juz zabawa dla widza.
Bardzo fajny film, swietnie zagrany (Daniel Craig ewidentnie dobrze sie bawi w swojej roli), bardziej komediowy od poprzedniego. Tropy myli co i rusz, dzieki czemu scenariusz zacnie gra nam na nosie. Plus to jeden z tych filmow z kosmiczna obsada - gwiazdy nawet w epizodach.
Polecam, jest na Netflixie.

RaczejRozwazna - Czw 26 Sty, 2023 12:06

To jest to "Na noże 2"? Jedynka mi się bardzo podobała.
Agn - Czw 26 Sty, 2023 12:21

Tak. To jest to. :)
Agn - Czw 26 Sty, 2023 12:47

I jeszcze jeden film za mna. Zdazylam przed ogloszeniem nominacji Oscarowych i teraz sie okazuje, ze powalczy o kilka statuetek.

Duchy Inisherin

Mam nadzieje, ze dobrze napisalam nazwe.
Irlandzkie wybrzeze, rok 1923, Padraic (mam spory problem z zapisem irlandzkich imion, prosze o wybaczenie) idzie do Colma, swojego najlepszego przyjaciela, zeby jak co dzien o 2 po poludniu pojsc do pubu i wypic wspolnie piwo. Colm nie otwiera, co wiecej - przy najblizszym spotkaniu mowi Padraicowi, ze juz go nie lubi i ma sie do niego nie odzywac.
Absurdalna sytuacja to tylko poczatek spokojnego, a jednak mocnego filmu o malej wojnie, toksycznych relacjach, hipokryzji, brutalnosci i ciemnej stronie malych miasteczek, w ktorych wszyscy sie znaja i sa na siebie poniekad skazani.
Borze szumiacy, nie umiem opisac jak bardzo jestem zachwycona tym filmem. Poprowadzony zmyslnie, niepochopnie, ale bez dluzyzn. Wymaga skupienia, ale w zamian oferuje wyjatkowa historie (rezyser ostatnim razem zrobil Trzy bilboardy za Ebbing, Missouri). Genialne aktorstwo. Genialne. Colin Farrel z Brendanem Gleesonem zamiataja. Towarzyszy im wspaniala Kerry Condon, a sekunduje rewelacyjny Barry Keoghan.
Jesli to was nie zachecilo to dodam wisienke na torcik - irlandzkie wybrzeze sfilmowane tak, ze chce sie plakac. Przepiekne widoki. Istny cud zieleni, morza, przestrzeni.
Piszac krotko, idzcie do kina. To jest film wart waszego czasu i oplaty za bilet.

RaczejRozwazna - Czw 26 Sty, 2023 13:11

Dzieki. Myślałam o tym filmie, Twój opis jeszcze bardziej mnie zachęcił :kwiatek:

A czy na naszych "Dżentelmenach" ktoś był?

BeeMeR - Czw 26 Sty, 2023 13:17

RaczejRozwazna napisał/a:

Tych niebezpiecznych?
https://forum.northandsouth.info/postlink/612013.htm#612013

RaczejRozwazna - Czw 26 Sty, 2023 13:53

Dzięki, tak to ci :-)
Agn - Wto 31 Sty, 2023 21:50

W gorsecie

Czyli film o Sissi. Zebral sporo ochow i achow m.in. na festiwalu w Cannes, wiec skoro puscili w kinie, to czemu nie pojsc? Poszlam.
Nie powiem, nie jest to klasyczny film, troche tu metafor, ciszy, skupienia, scenografia taka... momentami "brudna". Calkiem mi sie podobal, zwlaszcza ze probuje ujac Sissi taka jaka byla (w wersji po 40tce, bo film zaczyna sie tuz przed jej urodzinami i potem akcja trwa jakos rok). Ale np. moja wspollokatorka nie byla zachwycona.
Mnie ulatwialo zrozumienie tej postaci to, ze kiedys czytalam biografie cesarzowej Elzbiety, wiec mialam solidne zaplecze.
Jak pisze powyzej - metafory (typu tatuaz czy ostatnie ujecie), duzo zblizen na twarze, problemy nam raczej obce, ale sadze ze warto.
Aha, warto podkreslic - swietnie dobrana aktorka.

Aragonte - Sob 04 Lut, 2023 22:08

BeeMeR napisał/a:
RaczejRozwazna napisał/a:

Tych niebezpiecznych?
https://forum.northandsouth.info/postlink/612013.htm#612013

Oj, muszę na to koniecznie iść :-D

Agn - Nie 12 Lut, 2023 02:53

Wrocilam wlasnie do domu z seansu - Titanic po 25 latach wrocil do kin, moglam go wiec sobie obejrzec na gigantycznym imaxowym ekranie.
Film sie nie zestarzal ani troche. Jasne, na pewno ma przeczyszczony obraz, ale poza tym ten remastering chyba nie byl jakis bardzo inwazyjny.
:mysle: Polecam przejsc sie do kina. Znakomita okazja, by zobaczyc jak ten przeogromny statek plynie w pelnym majestacie po ekranie.
Jesli macie wybor niekoniecznie idzcie na 3D. Ja nie mialam tego wyboru (albo imax 3D albo 2D na mniejszym ekranie... tudziez 4DX, ale to nie na moje plecy obecnie). Chcialam koniecznie IMAXa, wiec...
Efekt 3D jest zauwazalny chyba tylko w 2 czy 3 ujeciach, kiedy barierka nagle znalazla sie tuz przed kamera i mialam wrazenie, ze zaraz dostane w nos jakims kijem, oraz momenty juz z katastrofy, kiedy na ekranie jest wody po brzegi i fajnie wyglada, jakby miala sie wylac nam pod nogi.
Ech... Bardzo polecam sie przejsc do kina, chocby z sentymentu, nawet jesli znacie ten film na pamiec... :serduszkate:

BeeMeR - Nie 12 Lut, 2023 09:00

Przeszłabym się, może nawet z Adasiem :mysle:
Choć nie wiem czy to nie zbyt długo dla niego, a jakby on szedł to Ania też by chciała a chyba jeszcze niekoniecznie - no i dla niej to zdecydowanie za długo :mysle:

Admete - Nie 12 Lut, 2023 09:39

Titanic widziałam raz w życiu i wystarczy. Przygnębił mnie, a historia Jacka i Rose nie wzruszyła.
Obejrzałam Wszystko wszędzie naraz, bo film ma sporo nominacji do Oskarów - jest dostępny na Amazonie. Dla mnie zbyt przekombinowany i dziwaczny. Jakby połowę tych dziwactw usunąć, to film byłby w moim odczuciu lepszy, bardziej ludzki. A tak można się parę razy uśmiechnąć, a potem człowiek czuje się znużony. Oczywiście innym może się spodoba bardziej. Podobały mi się alternatywne życia bohaterki. To taki film bardziej dla krytyków niż widzów ;)

https://www.vogue.pl/a/re...-wszedzie-naraz

Recenzja oczywiście pełna zachwytu - widać nie jestem targetem, bo przewijałam ;)

BeeMeR - Nie 12 Lut, 2023 09:42

Mnie się podobało odtworzenie katastrofy, postaci autentycznych, dla mnie tylko tej otoczki z początku i na koniec było za dużo, co bardzo wydłuża seans. Romans mi nie przeszkadza, a pozwala pozwiedzać statek :wink:
annmichelle - Nie 12 Lut, 2023 09:43

Agn napisał/a:
Wrocilam wlasnie do domu z seansu - Titanic po 25 latach wrocil do kin, moglam go wiec sobie obejrzec na gigantycznym imaxowym ekranie.

:-) Fajnie, prawda?
Byłam w 1997 roku w kinie i niech pozostanie w mojej pamięci tamten seans. :-)
Od tamtego czasu widziała film jeszcze chyba 2 razy na BR. :mysle: I chyba za każdym razem coraz bardziej podobały mi się role drugoplanowe.

Admete - Nie 12 Lut, 2023 09:49

BeeMeR napisał/a:
Mnie się podobało odtworzenie katastrofy

Lubisz kino katastroficzne, ja nie bardzo.

BeeMeR - Nie 12 Lut, 2023 09:54

Na szczęście filmów i gatunków jest niemało, można wybierać przebierać :mrgreen:
RaczejRozwazna - Nie 12 Lut, 2023 13:16

Może pójdę bo w swoim czasie nie widziałam Titanica w kinie. Natomiast zasadniczo nie przepadam za tzw. odświeżaniem filmów bo to mi pachnie zawsze próbą zdobycia nowej kasy za już sprzedany produkt. :?
Agn - Nie 12 Lut, 2023 13:40

Ja lubie takie odswiezenia. Dzieki temu moglam obejrzec na wielkim ekranie Przeminelo z wiatrem czy Casablanke. Wielkie dziela moim zdaniem dobrze, ze wracaja. Milo bylo tez jakis czas temu znow obejrzec na wielkim ekranie caly LotR albo Imperium kontratakuje. Mialabym problem, gdyby puszczano jakies padzierze sprzed lat - np. zremasterowany American pie. :lol:
annmichelle napisał/a:
Agn napisał/a:

:-) Fajnie, prawda?
Byłam w 1997 roku w kinie i niech pozostanie w mojej pamięci tamten seans. :-)
Od tamtego czasu widziała film jeszcze chyba 2 razy na BR. :mysle: I chyba za każdym razem coraz bardziej podobały mi się role drugoplanowe.

Oczywiscie, ze fajnie. Z tym ze ja te lata temu widzialam Titanika w kinie. Ale wiesz - ten statek, te ujecia na ocean... mniam!

Za Wszystko wszedzie naraz niedlugo sie zabiore, zeby obejrzec przed Oskarami. Ale najpierw musze nadrobic zaleglosc filmowa z zeszlego roku. Dam znac czy sie podobalo. :)

RaczejRozwazna - Nie 12 Lut, 2023 13:45

Stare filmy i owszem. Ale nie tak stare można by puszczać bez jakiś specjalnych odświeżeń.
Admete - Nie 12 Lut, 2023 13:51

Przeminęło z wiatrem widziałam pierwszy raz właśnie w kinie. W 1989 roku. Wcześniej nigdy tego filmu nie widziałam.
Agn - Nie 12 Lut, 2023 14:08

Jak pisalam - nie mam problemu. Titanic ma 25 lat, trudno go nazwac nowym. ;) Czesto tez korzystam z okazji obejrzenia na wielkim ekranie filmow nowszych - np. z okazji jakiegos festiwalu. Ja to serio lubie i ciesze sie, ze jest okazja na takie seanse.
Agn - Nie 12 Lut, 2023 16:19

Coda

Nareszcie! Jedyna szansa, by obejrzec ten film, to... no uruchomic sobie po prostu jabluszkowa telewizornie, bo to ichnia produkcja.
O czym film? Ruby pochodzi z rodziny gluchych - mama, tata i brat nie slysza. Ruby, jako jedyna slyszaca w rodzinie, stanowi niezbedny lacznik rodziny Rossich z reszta swiata. Jest to tym wazniejsze, ze rodzina jest dosc odizolowana od reszty spolecznosci. Bariera jezykowa sprawia, ze niby sa obok, ale sa BARDZO obok. Wiele rzeczy dzieje sie poza nimi, nie maja wplywu na pewnie sprawy, bo trudno im przekazac co sadza o tym czy o tamtym. Jak sie zapewne domyslacie - wystarczy ze corka spozni sie na cos albo nie poplynie na lowy z ojcem i bratem (rodzina Rossich trudni sie rybolostwem), ze mnostwo informacji im umyka. W czym problem? Ruby pieknie spiewa, ma szanse dostac sie do prestizowego collegu, w czym pomaga jej nauczyciel muzyki. Rodzinie trudno to zrozumiec. Dziewczyna usiluje polaczyc pasje z codziennymi obowiazkami.
Tak. Byl kiedys jakis film z podobna tematyka (tam chyba dziecko gralo na jakims instrumencie, chyba skrzypcach, i CHYBA byl to film niemiecki), ale uwazam, ze warto obejrzec. Po pierwsze jest to film z gatunku, ktory ma szanse was wzruszyc, po drugie po seansie jest cieplej na sercu. Po trzecie znakomity zestaw utworow, ktore spiewaja licealisci. I dalej - mnostwo scen, ktore po prostu sa genialne w swej prostocie (np. rodzina Ruby ogladajaca jej wystep w szkole), znakomicie zagrane, czesto w pieknych okolicznosciach przyrody. No i swietnie pokazuje problemy zycia codziennego ludzi gluchych, o ktorych, jako osoba slyszaca, nigdy bym nie pomyslala.
Jest troche subtelnego humoru.
Bardzo polecam. Ja sie wzruszylam.

Admete - Nie 12 Lut, 2023 17:27

Tak na koniec urlopu chciałam obejrzeć coś lekkiego - Your place, my place - podobno film romantyczny. Ludzie - jak romantyczny, jeśli bohaterowie spotykają się w ostatnich pięciu minutach?! I niestety moje poczucie romantyczności opieram obecnie na dramach i zachodnie produkcje się do nich nie umywają. Przewinęłam w większości.
Loana - Pon 13 Lut, 2023 14:19

Admete napisał/a:
Titanic widziałam raz w życiu i wystarczy. Przygnębił mnie, a historia Jacka i Rose nie wzruszyła.

Też widziałam raz w życiu, z koleżankami obejrzałam u którejś w domu, nie w kinie. I mi starczyło, więcej nie mam zamiaru tego oglądać, bo historia głównej pary mnie nie wzruszyła (chociaż polubiłam Rose), za to strasznie przeżyłam katastrofę i to, że tyle ludzi zginęło. Na widok orkiestry do dzisiaj chce mi się płakać. To nie film dla mnie.

Admete napisał/a:
Tak na koniec urlopu chciałam obejrzeć coś lekkiego - Your place, my place - podobno film romantyczny. Ludzie - jak romantyczny, jeśli bohaterowie spotykają się w ostatnich pięciu minutach?! I niestety moje poczucie romantyczności opieram obecnie na dramach i zachodnie produkcje się do nich nie umywają. Przewinęłam w większości.

Uuu, nie pocieszasz, bo mnie właśnie ten film zaciekawił, a nawet dobre recenzje ma na sieci. No ale właśnie ja też chcę romantyczną relację obejrzeć. Zostaję przy dramach :P

Admete - Pon 13 Lut, 2023 17:40

Loana napisał/a:
za to strasznie przeżyłam katastrofę i to, że tyle ludzi zginęło

Miałam podobnie. Jakby to było zmyślone...