To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Admete - Sob 06 Lip, 2019 09:32

A to całkiem możliwe - tak jak w tym filmie z Hanksem i DiCaprio ;)
Alicja - Sob 06 Lip, 2019 11:17

Aragonte napisał/a:
Nie pokazali tego, tym się drama kończy - jednym cięciem, nie ma przedłużania, w sumie to nawet brakowało mi może jakiegoś podsumowania, co z niektórymi bohaterami się stało. Ale z drugiej strony może lepsze to niż odcinek kompletnie o niczym - tutaj działo się coś do końca.
Ja stawiam na to, że bohater będzie współpracował z policją jako ekspert od oszustw :wink:

A został chociaż mężem czy żona rozwiodła się z nim?

Admete, nurtują mnie pewne sprawy, a ty jesteś dalej z oglądaniem Angels Mision:love:

1. kim tak naprawdę jest dyrektor artystyczny? też aniołem?pytam przez te skrzydła, które objawiły się na scenie plenerowej,
2. kim jest kobieta którą dyrektor ogląda na filmikach z rzutnika i wygląda jak balerina Yeon-Seo, tylko mówi po angielsku. Jakaś kobieta z jego przeszłości? ona sama tylko w innym wymiarze? Dziwne to ...

Aragonte - Sob 06 Lip, 2019 11:35

Alicja napisał/a:
A został chociaż mężem czy żona rozwiodła się z nim?

Moim zdaniem zostali razem - kiedy już odpokutował swoje grzeszki.

Alicja - Sob 06 Lip, 2019 13:55

Aragonte napisał/a:
Moim zdaniem zostali razem - kiedy już odpokutował swoje grzeszki.

To spokojnie, w swoim czasie, mogę oglądać :-P

Admete - Sob 06 Lip, 2019 16:15

Dyrektor jest upadłym aniołem. Kobieta to ukochaną z przeszłości, ale nie Yeon Seo. Tam jest sporo dziur w scenariuszu. Ja to traktuję jako taką bajkę :wink:
Trzykrotka - Nie 07 Lip, 2019 07:03

Za każdym razem kiedy otwieram tumblra, mam nowe gify baleriny całującej się z aniołem. Istna powtórka z Her Private Life jak chodzi o ilość kissow. Widać, że lato w pełni :paddotylu:
Któregoś wieczoru obejrzałam sobie próbnie One Spring Night i klimat pierwszego odcinka bardzo mi się podobał. Na razie mamy tu intensywne życie towarzyskie, więc oglądanie poszło w odstawkę, ale pewnie po wakacjach będę oglądać.

Admete - Nie 07 Lip, 2019 11:15

No rozhulali się z tymi kissami ;) Zaczynam dziś Watcher.
Alicja - Nie 07 Lip, 2019 13:22

Admete napisał/a:
Zaczynam dziś Watcher.

Powiesz nam potem jak seans :-D

Trzykrotka napisał/a:
Widać, że lato w pełni

Wiesz, słońce, wiatr we włosach, pocałunki, młodość... :rotfl:

Trzykrotka napisał/a:
obejrzałam sobie próbnie One Spring Night i klimat pierwszego odcinka bardzo mi się podobał.

Bardzo dobra drama,polecam ją z czystym sercem. Trochę inna i z małą ilością kissów :-P W zasadzie nie widziałam chyba żadnego :mysle:

Admete - Nie 07 Lip, 2019 14:10

Alicja napisał/a:

Powiesz nam potem jak seans

Podoba mi się, oj podoba ;) To jest to, co tygryski lubią najbardziej. Ten reżyser jest stworzony do kręcenia kryminałów. Marnuje się przy czymś takim jak Alhambra.

Trzykrotka - Nie 07 Lip, 2019 14:24

Nie czepiać mi się Alhambry. Ona była dla innego targetu a ten był wcale zadowolony.
Admete - Nie 07 Lip, 2019 14:28

Ja nic nie mówię oprócz tego, że dobry reżyser i aktorzy robili co mogli, żeby było nieźle ;) Target nie target scenariusz był jak zwykle :-P Mało treści. Nic na to nie poradzę, ale wolę, gdy pan reżyser ma coś konkretniejszego, na czym może popracować. Watcher to skorumpowana policja i walka z nią.
BeeMeR - Nie 07 Lip, 2019 14:29

Ja jestem po dwóch odcinkach Dear My Friends - drama nietypowa, ciekawa, choć może nie dla każdego.

Alhambry to nawet ja nie zmogłam...

Admete - Nie 07 Lip, 2019 14:31

BeeMeR napisał/a:
choć może nie dla każdego.

Dlaczego nie dla każdego? Ona jest w gruncie rzeczy uniwersalna. Każdy z nas najpierw ma starzejących się rodziców, a potem sam jest stary. Dla mnie ten serial był głęboko humanistyczny. O tym, że każdy ma prawo do odrobiny szczęścia, choćby był już stary. I o wielu innych sprawach.

BeeMeR - Nie 07 Lip, 2019 14:39

Bo "starość to się panu Bogu nie udała" jak mawia mój Tata - nie każdy lubi filmy o starszych ludziach, nawet te dobre. Bo samotność, początki jakiejś choroby, zbyt zajęte dzieci, niezbyt udane małżeństwo lub relacje z córką. Tylko dusza jeszcze młoda i chciałaby czegoś lub kogoś. Pewnie, że drama jest warta seansu ale nie każdy po nią sięgnie.
Admete - Nie 07 Lip, 2019 14:41

W tym znaczeniu. Rozumiem. Moim zdaniem uciekanie od takich tematów nic nie zmieni. A jak się obejrzy, to jakaś refleksja może człowieka najść...A teraz Nokdu. Czuję, że będę płakać. Za tydzień dwa ostatnie odcinki.
Admete - Nie 07 Lip, 2019 15:29

Przepłakałam prawie cały odcinek 41-42 i opłakalam część bohaterów. Resztę pewnie opłaczę w ostatnim. Przejmujące, smutne, ale nie żałuję oglądania.
BeeMeR - Nie 07 Lip, 2019 16:06

Każdy może unikać seansów które mu nie leżą - jedni unikają filmów wojennych, inni o chorobach czy starości - to ma być rozrywka, każdy sobie dobiera jak chce, do uśmiech, płaczu, przemyśleń czy nostalgii. Tak to widzę :wink:
Admete - Nie 07 Lip, 2019 16:43

Oczywiście ja też mam tematy, których unikam. Wiadomo. Na przykład nie lubię seriali czy filmów, książek, w których w centrum stawia się psychopatów - nawet takich in spe. Dlatego nie oglądałam kolejnych sezonów Voice.
Nokdu Flower ma taki szekspirowski rys - takie rzeczy lubię, bo mogę się angażować, nawet jeśli płaczę. To jest wtedy katharsis jak w antycznej tragedii. Bardzo przemyślany serial, dopracowany. Nie ma słabych punktów, a prawdziwa historia - opowiedziana przez losy rzeczywistych i fikcyjnych postaci - porusza do głębi. Czekam na dwa ostatnie odcinki i ostateczną konfrontację między braćmi...Cho Jung-Seok nie zawiódł, ale to wiadomo. Jego postać jest na wskroś ludzka. Yi Kang znalazł swoją drogę i mimo trudności podążał nią. Yoon Si-Yoon spisał się chyba najlepiej, jak potrafił. Na pewno miał bardzo skomplikowaną rolę, najtrudniejszą do tej pory. Postać z rysem tragicznym - żywcem z Szekspira właśnie. Ogólnie historia rodziny Baek jest właśnie na miarę tragedii. Han Ye-Ri ( grała w Smokach Białą Wojowniczkę ) - doskonała jako panna Song Ja-In. Dojrzewa na naszych oczach, rozsądna, mądra, a potem jak inni doświadczona przez los. Choi Moo-Sung w roli Jeon Bong-Joon'a - przywódcy chłopskiego powstania - pełen godności, zrozumienia. I tak bym mogła wymieniać. Mnóstwo świetnych ról, tych mniejszych i większych. Każdy dostał swój moment. Zło, dobro - w każdym jest miara jednego i drugiego. Świetny scenariusz bez prostych rozwiązań, wyważona, profesjonalna reżyseria, muzyka. Nie miałam poczucia, że oglądam fikcyjne postacie. Jeśli ktoś lubi prawdziwe historyczne seguki, to zapraszam do oglądania. Więcej takich poproszę. Kolejny mój film roku.

Admete - Pon 08 Lip, 2019 20:50

Ach - Watcher - na razie jest bardzo dobrze. Już zdążyłam odcinek 1 obejrzeć dwa razy ;) Drugi też sobie obejrzę raz jeszcze.
Alicja - Wto 09 Lip, 2019 19:39

Admete napisał/a:
Watcher to skorumpowana policja i walka z nią.

Tak, takie tygryski lubia najbardziej :mrgreen:

Admete napisał/a:
opłakalam część bohaterów. Resztę pewnie opłaczę w ostatnim

Eee, czyli mam nie oglądać? Takiej ilości smutku mogę nie znieść, tym bardziej, że chyba już nie dokończę nawet Absolute Boyfriend jeśli ukatrupią robota :mysle: Nie mam nastroju na smutne zakończenia, wcale a wcale. A już w ogóle gdy giną ci dobrze, a nie ci źli.

Admete - Wto 09 Lip, 2019 19:44

W Nokdu wiele osób ginie, bo taka byłą historia. Serial wiernie ją pokazuje.
Alicja - Wto 09 Lip, 2019 19:47

Admete napisał/a:
W Nokdu wiele osób ginie, bo taka byłą historia

Domyślam się, ale to zbyt wiele. Mam w pracy takie problemy i ludzkie dramaty, że wystarczy 8 godzin dziennie. Inaczej sama będę wymagała psychiatry.

Gdzie oglądasz Watcher, na KoreanDramaX nie ma :mysle:

Admete - Wto 09 Lip, 2019 20:11

Napisałam ci PW :)
Alicja - Śro 10 Lip, 2019 06:12

Wczoraj oglądałam Abyss. Trochę nijakie. Zamiana ciał raczej nie odcisnęła żadnego piętna na bohaterach. Na razie nie wiem o co tu chodzi poza szukaniem mordercy i zaginięciem narzeczonej
Trzykrotka - Śro 10 Lip, 2019 08:00

Do Abyss zniechęciłam się po jakichś 5 odcinkach.