To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramaland - kraina latających smoków...

Admete - Wto 22 Gru, 2015 18:37

Kalendarz rzeczywiście robi wrażenie :)
Aragonte - Wto 22 Gru, 2015 18:42

Mam nadzieję, że dobre wrażenie :wink:
Zajęłam się nim głównie po to, żeby oderwać się od martwienia się o Fairy i zająć czymś myśli, ale miałam sporo frajdy z pracy nad tym projektem. I żałuję, że tyle dobrych fotek zostało niewykorzystanych :wink:

Agn - Wto 22 Gru, 2015 21:00

Aragonte napisał/a:

Kolejne fotki z nowych Smoków, z bratem bliźniakiem GTM, czyli GSM:
https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/1454979_1510594922574861_802564487800214863_n.jpg?oh=6688a6b804c564bba1d23e41fc460ed7&oe=5708260A
Jakiś strasznie duży link, nie wiem, czy przejdzie, a to zdjęcie GSM bardzo mi się podoba.
Aha, przyjrzyjcie się kapeluszowi - ten wycięty w rondzie trójkącik to efekt walki z YBJ :wink: YBJ ma skłonność do niszczenia ciuchów braci bliźniaków :mrgreen:

Może wprowadza nową modę w przyszłym Joseonie. ;)
Aragonte napisał/a:
Czekam na komentarze na Soompi a propos relacji GTM i rodzeństwa YBJ i BY typu: "Luke, I'm your father" :wink:

Nie powiem, by mi to nigdy przez myśl nie przeszło, ale to takie tam... za dużo się SW naogląda człowiek i wtedy podejrzewa wszystkich - GSM, Voldemorta, Saurona...
Aragonte napisał/a:
Edit: z komentarzy na Soompi wynika, że być może to Mo Hyul będzie tym, który ostatecznie ukatrupi gwałciciela Yeon Hee. Biedna YH, że też musiała się na tego s...na natknąć :(

Każda kobieta natykająca się na oprawcę jest biedna. :(
Na soompi póki co zgadują, że to MH może być tym, który mu utnie łeb, ale to nic pewnego, w sumie to tylko zgadywanki, bo z tego co widzę MH dowiedział się, co się kiedyś stało YH.
Aragonte napisał/a:
I żałuję, że tyle dobrych fotek zostało niewykorzystanych

Mam propozycję nie do odrzucenia - wrzuć nam tutaj te niewykorzystane fotki, ocenimy wspólnie, czy faktycznie żal. :twisted:

BeeMeR - Wto 22 Gru, 2015 22:07

Agn napisał/a:
Mam propozycję nie do odrzucenia - wrzuć nam tutaj te niewykorzystane fotki, ocenimy wspólnie, czy faktycznie żal. :twisted:
Popieram :mrgreen:
Aragonte - Wto 22 Gru, 2015 22:33

BeeMeR napisał/a:
Agn napisał/a:
Popieram :mrgreen:

Podejdziecie do tych zdjęć z ogromną surowością i bezwzględnie, krzywiąc się na wszystkie przykłady fatalnego aktorstwa BYH utrwalonego na tych fotkach, ma się rozumieć, oraz punktując, gdzie wygląda najbrzydziej i najbardziej odstręczająco? :twisted:

Aragonte - Wto 22 Gru, 2015 23:58

Nie ma napisów do przedostatniego odcinka Smoków :-| Buu, miałam nadzieję, że zgarnę oba odcinki na święta i obejrzę sobie wtedy z pełniejszym zrozumieniem, ale może się okazać, że dopiero po świętach będą napisy, może tłumacze zrobią sobie przerwę świąteczną? :cry2:
U rodziców będę miała średni dostęp do netu - no, chyba że znowu wyzyskam net brata :-P

BeeMeR - Wto 22 Gru, 2015 23:58

Aragonte napisał/a:
Podejdziecie do tych zdjęć z ogromną surowością i bezwzględnie, krzywiąc się na wszystkie przykłady fatalnego aktorstwa BYH utrwalonego na tych fotkach, ma się rozumieć, oraz punktując, gdzie wygląda najbrzydziej i najbardziej odstręczająco? :twisted:

Jak sobie życzysz ;)

O Misaeng 4 i Wenus 11 napiszę jutro, na razie tylko westchnę, że podejrzałam 12 i powiem tylko jedno
Spoiler:
byle nie amnezja :frustracja: bo się na dramę śmiertelnie obrażę. Na ślepotę też się nie zgadzam :bejsbol:

Aragonte - Śro 23 Gru, 2015 00:09

W Misaeng nie będzie amnezji na pewno :-P

A mnie właśnie szczęka opadła - czy ja dobrze widzę, że GSM skrócił miecz YBJ w czasie walki? :paddotylu: Tak to nakręcono, że wyglądało na to, że to jego broń ucierpiała - ale może był to miecz GSM? Naprawdę nie mam pewności :shock:
Panowie chyba nie chcieli się pozabijać, mam wrażenie, Yi Bang Ji powiedział potem, czyim był uczniem, więc doszło do rozpoznania, jak rozumiem :mysle:

Edit: obejrzałam to starannie i wyszło na to, że oba miecze zostały skrócone :lol: Panowie są siebie warci, jak widzę :wink:

Aragonte - Śro 23 Gru, 2015 00:23

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Jak sobie życzysz ;)

Piję tu do wymian esemesów z Agn - zdarza nam się dłuugo komentować, co nam się w postaciach BYH okropnie nie podoba i jak fatalnie BYH gra, jednak ten wredny komp się zawiesza i ciągle przewija te same sceny, namolnie i bez ustanku :-P

Jak w tych scenach walk na początku 24. odcinka Smoków - jak ten YBJ tam okrrrrropnie wyglądał :serduszkate:

Trzykrotka - Śro 23 Gru, 2015 00:25

O nienienienie, żadnych amnezji :trzyma_kciuki:

Szczęka mi opadła na widok kalendarza - piękny - wielkie brawa ode mnie :oklaski:

Aragonte - Śro 23 Gru, 2015 00:28

To nic takiego - każdy mógłby coś takiego zaprojektować, korzysta się z gotowych szablonów (które się solidnie przerabia, oczywista :wink: ).
Żałuję teraz, że nie zrobiłam dwóch wersji - polskiej i angielskiej :mysle:
I chyba przerobię jeden z miesięcy, bo mnie irytuje :mysle:

Edit: no dobra, podejrzałam ostatni odcinek bez napisów - chcę następny :excited:
Co prawda historia zeszła ciut na bok, mam wrażenie, ale przygodówka też jest fajna :wink:
Niech tylko nie zabijają przybranego brata Yi Seong Gye - lubię go :cry2:
Za to gwałciciela Yeon Hee mógłby ktoś w końcu zadźgać :evil:

Agn - Śro 23 Gru, 2015 07:13

Aragonte napisał/a:
Podejdziecie do tych zdjęć z ogromną surowością i bezwzględnie, krzywiąc się na wszystkie przykłady fatalnego aktorstwa BYH utrwalonego na tych fotkach, ma się rozumieć, oraz punktując, gdzie wygląda najbrzydziej i najbardziej odstręczająco?

Oczywiście! Miałaś nadzieję, że będzie inaczej? ;)
Aragonte napisał/a:
może się okazać, że dopiero po świętach będą napisy, może tłumacze zrobią sobie przerwę świąteczną?

E, nie, spokojnie. Co tydzień tak jest, że napisy do nieparzystego odcinka pojawiają się dopiero dzień po emisji odcinka parzystego. Nie panikujmy... jeszcze.
Aragonte napisał/a:
Edit: obejrzałam to starannie i wyszło na to, że oba miecze zostały skrócone Panowie są siebie warci, jak widzę

A to oznacza, że jest dwóch najlepszych szermierzy w państwie. :)
Aragonte napisał/a:
Piję tu do wymian esemesów z Agn - zdarza nam się dłuugo komentować, co nam się w postaciach BYH okropnie nie podoba i jak fatalnie BYH gra, jednak ten wredny komp się zawiesza i ciągle przewija te same sceny, namolnie i bez ustanku

Świętymi zostaniemy - na jakim my sprzęcie musimy oglądać tę fatalną dramę! Mamy jakieś wyjątkowo wredne blaszaki.
No naprawdę, tylko dzięki temu scenę walki Yi Bang Ji i Gil Tae Mi znam niemal na pamięć co do sekundy. Widzicie jak cierpię? ;)
Aragonte napisał/a:
jak ten YBJ tam okrrrrropnie wyglądał

Muszę się upewnić o poranku, jak źle się prezentował. ;)
Trzykrotka napisał/a:
Szczęka mi opadła na widok kalendarza - piękny

Mnie też. 1 stycznia już niedługo! :excited:
Aragonte napisał/a:
Za to gwałciciela Yeon Hee mógłby ktoś w końcu zadźgać

Skoro podejrzałaś ostatni odcinek, to oczywiście nie widziałaś tej fatalnie zaaranżowanej sceny, kiedy to nasz najbardziej znielubiany smok odwraca głowę i już czuje, że ma obok siebie gnoja, któremu coś trzeba odciąć. :excited:
Jestem pewna, że nie widziałaś tej sceny - nadmiar niedobra z całości kazał ci wyłączyć dramę, nim dotarłaś do końca. :mrgreen:

Admete - Śro 23 Gru, 2015 07:35

Też podejrzałam trochę Smoki. Mam nadzieję, ze przygodówki też nam znów trochę dadzą, bo scenarzyści ewidentnie potrafią takie rzeczy pisać. W Królowej niesnaski wśród dobrych, bo ksieżniczka i Yushin już wiedzą, kim jest Deokman, a ona sama jeszcze nie i podejrzewa przyjaciół o ukrywanie prawdy. Bidam się niedługo pojawi.
Trzykrotka - Śro 23 Gru, 2015 09:21

Admete, tam grają jacyś znajomi? :kwiatek:
Admete - Śro 23 Gru, 2015 09:46

Grają - tu masz rozpiskę:

http://asianwiki.com/The_Great_Queen_Seondeok

Mąż z Valid Love, Policjant Oczko, tatuś Iljimae, panna z Last, Shin Se Kyung jako nastoletnia księżniczka, taki jeden z Empress Ki ( zły tam i tu ), Nefryt będzie potem jako syn księżniczki chyba, aktor, który grał w Smokach Hong Im Banga. I to jest letnia drama ( na razie ) - w sensie, że cudne zielenie, słońce, krajobrazy, budynki, stroje. Tylko fryzury pań niebotyczne - zwłaszcza Mishil ma straszliwe koafiury ;) Ale za to suknie piękne, stroje panów też ciekawe. Członkowie Hwarang mają takie śmieszne rogi na czubku głowy.

Trzykrotka - Śro 23 Gru, 2015 09:53

Obsada bardzo smakowita. Bardzo. Faktycznie zachęcająco to brzmi. Ale 60 odcinków - nie zmieszczę :-| Nawet Smoków mimo waszych zachęt i pokus nie zmieszczę, zwłaszcza kiedy dołożyłam sobie na barki tłumaczenie.
Admete - Śro 23 Gru, 2015 10:50

Trzykrotko weź sobie na jakiś urlop - to się samo ogląda...zapewniam cię :) Jak nie mam czasu, to jadę jeden odcinek, jak mam więcej to i cztery w tygodniu. To jak oglądanie serialu amerykańskiego - można rozłożyć w czasie. Mam wrażenie, że Królowa byłaby bardziej w twoim guście niż Smoki. Teraz mam tylko Smoki, a Venus już mnie znudziła, więc nie mam nic innego do oglądania. Zbieram się do Remember, ale Nefryt mnie jednak trochę odstrasza, a nie zachęca. Nie mam nic do tego, że młody ( w Village zachwycałam się 20-latkiem ), ale ja za nim nie przepadam - ani wyglądowo ani aktorsko. Wrócę trochę do seriali zachodnich - mam Gotham i chcę obejrzeć The Frankenstein Chronicles z Seanem Beanem. No i może Dig z Jasonem Isaacsem bym dokończyła :mysle:
BeeMeR - Śro 23 Gru, 2015 11:02

No niestety, wypadek samochodowy w dramalandzie równa się najczęściej amnezji, guzowi mózgu, ślepocie oraz tego typu atrakcjom, które są oklepane okropecznie. Więc zamiast się przejąć wypadkiem, od razu mi się westchnęło "byle nie amnezja".

Póki co odcinek 11 mi się podobał,
kissu, a właściwie kissy śliczne, wszystkie trzy - w czółko, policzek i ten z przewrotką na łóżko - oj, SJS pięknie te przewrotki robi :serce: przytulaski też śliczne, zwłaszcza ten na siedząco :serce2: Ale i ten w parku uroczy - tj. całe ćwiczenia dla ajumm w wykonaniu trzech muszkieterów cudne :lol:
czochranie się o drzewa zwłaszcza :rotfl: no i masaż - "twoje absy są moje" - właśnie cos takiego chciałam od niej usłyszeć :mrgreen:
Prócz skinshipu mamy kolejny ważny krok - trener uleczył ciało prawniczki, teraz ona jego duszę i fantomowe bóle - trochę to skrótowo poszło, ale może rozwinął w przyszłym odcinku, jak to drama ma w zwyczaju. Nieważne zresztą - ważny jest fakt: dramowa przysługa za przysługę, leczenie się wzajem i wszystko ślicznie pasuje.

Jedno co mi się nie podoba to sukienka SMA na inauguracji CEO-trenera :roll:

BeeMeR - Śro 23 Gru, 2015 11:10

Misaeng 4

Bardzo mi się podobały prezentacje - relacja Plotkarza z Sierotkiem zwłaszcza, tudzież komentarze pana Oh :mrgreen: I jego szczery "zachwyt" gdy Sierotek wrócił na miejsce :lol:

Nie podoba mi się szminka Sierotka - wiśniowa czy liliowa - jest za mocna i zbyt błyszcząca :roll: - nie poradzę. Jego mama ma stokroć lepszą.
A np. u SJS jej nie widzę (nie razi),
Podobało mi się wiązanie krawata - tym razem mama :lol:

No i ładne są ujęcia na dachu - zwłaszcza to, co widać za panami - budynek w dole, górę Namsan, inną, zachód słońca.

Aragonte - Śro 23 Gru, 2015 13:57

A mnie się też bardzo podobało radosne "yesss!" Seok Yula, kiedy zobaczył Sierotka wchodzącego do firmy :)
Aragonte - Śro 23 Gru, 2015 14:10

Agn napisał/a:
Oczywiście! Miałaś nadzieję, że będzie inaczej? ;)

Po tobie niczego innego bym się nie spodziewała - w końcu znęcasz się nad BYH regularnie czy tu, czy w esemesach do mnie, czy na Soompi :-P

Agn napisał/a:
E, nie, spokojnie. Co tydzień tak jest, że napisy do nieparzystego odcinka pojawiają się dopiero dzień po emisji odcinka parzystego. Nie panikujmy... jeszcze.

Napisy (Wiki) do 23. odcinka Smoków już są, teraz marzę o następnych :wink:

Agn napisał/a:
A to oznacza, że jest dwóch najlepszych szermierzy w państwie. :)

W każdym razie dwóch takich, który mają dość szczególne skille pozwalające na odrąbywanie kawałków żelastwa przy użyciu osobistej Mocy :wink:

Agn napisał/a:
Świętymi zostaniemy - na jakim my sprzęcie musimy oglądać tę fatalną dramę! Mamy jakieś wyjątkowo wredne blaszaki.
No naprawdę, tylko dzięki temu scenę walki Yi Bang Ji i Gil Tae Mi znam niemal na pamięć co do sekundy. Widzicie jak cierpię? ;)

Biedna ty :pociesz: :wink: Następnym razem, jak wstrętny blaszak się zawiesi, spróbuj chociaż zamknąć oczy :wink:

Agn napisał/a:
Muszę się upewnić o poranku, jak źle się prezentował. ;)

I co, miałam rację? Wyglądał fatalnie i w ogóle?... :wink:

Agn napisał/a:
Skoro podejrzałaś ostatni odcinek, to oczywiście nie widziałaś tej fatalnie zaaranżowanej sceny, kiedy to nasz najbardziej znielubiany smok odwraca głowę i już czuje, że ma obok siebie gnoja, któremu coś trzeba odciąć. :excited:
Jestem pewna, że nie widziałaś tej sceny - nadmiar niedobra z całości kazał ci wyłączyć dramę, nim dotarłaś do końca. :mrgreen:

No próbowałam wyłączyć, ale znany ci ze słyszenia blaszak stawił opór i zmusił do powtórki tej okropnej, fatalnie zmontowanej i źle zagranej sceny ( :excited: ). A potem trzy razy puścił trailer następnego odcinka. No zgroza po prostu. On się normalnie nade mną pastwi :wsciekla:

Aragonte - Śro 23 Gru, 2015 14:29

Jeszcze o nazwisku Yi/Lee - na Soompi wypłynął ten temat, więc podrzucam, co tam napisał (chyba to on?) użytkownik Homura, Koreańczyk:

OOT - when did Yi become Lee
at first i called BY & BJ the Lee brothers because of the YI\LEE that i thought is the same but here it is different was SY character in TWDR also because she is female? and not a connection to Lee Do - was Lee in LD the same as Lee in LSG?
is today 이 is Lee or Yi?

Homura:
Yi = Lee = 李 = plum (apricot) tree.

It is so-called "the initial sound law (두음법칙, 頭音法則)" in Korean grammar.

For example, when a particular Hanja (Chinese letter) like 李 is placed at the initial sound of a word, it should be pronounced as "Yi". If placed at the second, third, or fourth syllabe, it should be "Lee". In this case, 李 is placed at the first syllable of their names, so it is grammatically correct to pronounce it as "Yi" (not Lee).

Most South Koreans officially call it "Yi" but a few South Koreans, most North Koreans, the first generation of Korean-American etc. call it "Lee" because they are intentionally ignoring the grammar.

So, grammatically correct name in South Korea
Yi Seong-Gye 이성계
Yi Bang-Won 이방원
Yi Ji-Ran 이지란
Yi Bang-Ji 이방지
Yi In-Gyeom 이인겸
Yi Do 이도
Yi Shin-Jeok 이신적

I jeszcze czyjaś wypowiedź, zgodna z tym, co sama wywnioskowałam jakiś czas temu:

The 이 is pronounced Yi (or Ee if you want). There is absolutely no "L" sound in it. I once asked the same question as you : where does the Lee romanization come from? And I was told it comes from chinese. Before hangeul (the korean alphabet) was created during King Sejong's (Bang Won's son) reign, chinese was the language used for everything official including everything in the written form. The 이 in hanja (chinese character) is apparently the same as the chinese surname Li. Chinese remains to this day relatively ingrained in the korean culture so I guess even with hangeul providing a written form better suited for the pronounciation, the chinese romanization form still prevails, hence the Lee.

Admete - Śro 23 Gru, 2015 16:48

Mnie od początku Yi bardziej pasowało :) Jestem po 20 odcinku Królowej - w końcu Deokman poznała, kim jest naprawdę. Podobał mi się ten odcinek choć zasadniczo nie było w nim dużo akcji. Mnóstwo było za to rozterek bohaterów. Bardzo lubię Yushina ( gra go aktor znany nam z Valid Love ) i niech sobie ten Bidam będzie nie wiadomo jak przystojny i mroczny, kibicuję tylko Yushinowi ;) A Bidam chyba pojawi się wkrótce, możliwe, że już następnym odcinku.
BeeMeR - Śro 23 Gru, 2015 17:56

Aragonte napisał/a:
A mnie się też bardzo podobało radosne "yesss!" Seok Yula, kiedy zobaczył Sierotka wchodzącego do firmy :)
To było bardzo miłe - aż szkoda, że na koniec prezentacji panowie nie podali sobie rąk na zgodę tylko zastygli w pozycjach, no ale uśmiech SY był bezcenny :mrgreen:

Admete napisał/a:
niech sobie ten Bidam będzie nie wiadomo jak przystojny i mroczny, kibicuję tylko Yushinowi ;)
On nie jest przystojny (moim zdaniem), tylko interesujący i to niekoniecznie z facjaty - tj. dla mnie ma interesującą, nietypowa urodę - ale ważniejsza jest "to coś", co ma w sobie - no i bardzo dobrze wygląda w historycznych ciuchach, a nieszczególnie we współczesnych. Pisze to na podstawie trzech filmów, a nie Królowej no i nie wypowiadam się na temat drugiego pana.
Oczywiście zapewne będziesz widziała sprawę inaczej :mrgreen:

Admete - Śro 23 Gru, 2015 18:26

Ja jestem lojalna i lubię takich zwykłych, ale porządnych facetów, takich co na nich można polegać, więc psychopatyczny z lekka Bidam odpada u mnie w od razu ;) Yushin rządzi ;) Znalazła sobie trochę informacji o Silla i różnych postaciach z dramy. Mimo różnych fikcji trzymaja się też historii. Nefryt będzie grał syna księżniczki jak ten już dorośnie, przyszłego króla Muyeola z Silli - zjednoczy trzy królestwa. A Kim Yushin to tez postać historyczna:

http://www.newworldencycl...ntry/Kim_Yushin

Tutaj o Hwarang, która to organizacja odgrywa ważną rolę w serialu:

http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Hwarang

Bardzo mi się podoba, ze w tamtym okresie historii Korei kobiety odgrywały dużą rolę, nie służyły tylko do zapewniania ciągłości rodu.