Fantastyka - Babylon 5
Admete - Sob 24 Paź, 2009 15:26
Cos mi się tam majaczy...
Aragonte - Sob 24 Paź, 2009 15:28
| Admete napisał/a: | | Cos mi się tam majaczy... |
W tym odcinku w Londo obudziły się wyrzuty sumienia - na tyle potężnie, że miał zawał, i to drugiego centuriańskiego serca
Aragonte - Nie 25 Paź, 2009 14:54
Obejrzałam trzeci odcinek - sporo tam o telepatach było (którzy mnie irytują), ale też o pisaniu deklaracji Sojuszu (to mi się podobało Ten G'Kar i jego muza ! ).
A ciut wcześniej obejrzałam - poza kolejnością - odcinek piąty, Learning Curve, o szkoleniu Rangerów (jak dla mnie może być o nich duuuużo ). To tam była jeszcze mała wzmianka o Marcusie, o tym, że tak naprawdę został Rangerem po to, żeby odpokutować śmierć brata. I chyba w sumie jej szukał
Edit: Obejrzałam następny odcinek, A View From A Gallery, o inwazji jakichś Obcych na B5, pokazany z punktu widzenia pary z obsługi technicznej. Hmm, kilka dialogów mi się podobało, ale jako całość to ten odcinek mi nie leży. Ogółem niestety mam poczucie, że chyba V sezon nie będzie moim ulubionym - są fajne momenty, ale jakoś brakuje mi tej wizji, którą wyczuwało się wcześniej i która pozwalała przymknąć oko np. na kiepskie efekty w I sezonie. Szkoda, że Straczynski nie miał pewności, że uda mi się zrealizować ten sezon i w już IV zawarł większość swoich pomysłów, podomykał wątki
Aragonte - Nie 25 Paź, 2009 20:38
Odcinek szósty za mną (Strange Relations). Znowu pojawił się Bester, który zażądał wydania mu wolnych telepatów, Garibaldi spróbował go udusić i trafił do aresztu, a kapitan Lochley wreszcie pokazała się z bardziej ludzkiej strony, dając szansę telepatom.
Ale wątek tych telepatów to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej Przy ostatniej scenie, kiedy śpiewali, lekko mnie wykrzywiło, za cukierkowe to wszystko
Dobrą odtrutką na ten lukier była scenka z Delenn, G'Karem, a potem Londo - Delenn doprowadziła do tego, że G'Kar będzie ochraniał Londo!
I ten dialog między Londo i G'Karem przed ich odlotem na Centauri:
Londo: Ja siedzę przy przejściu.
G'Kar: Nie, ty siedzisz w środku.
Londo: Ja siedzę przy przejściu.
G'Kar: Jeśli będziesz siedział przy przejściu, nie będę cię mógł chronić.
Londo: Ale ja nie mogę siedzieć w środku. Dostaję nudności.
G'Kar: Każę ci przygotować dużo torebek.
Uwielbiam obu Kto by pomyślał kiedyś, że ci dwaj starzy wrogowie zamienią się w kogoś w rodzaju przyjaciół.
Admete - Nie 25 Paź, 2009 20:42
Duet Londo - G'Kar jest bezcenny To się twórcom B5 udało rewelacyjnie. A wiesz, ze ja lubię ten odcinek opowiedziany z punktu widzenia obsługi technicznej? telepaci sa bardzo wkurzający. teraz znasz juz przyczynę mojej rezerwy w stosunku do 5 sezonu. Z drugiej strony jednak ma dobre momenty i na końcu znów nutke melancholii. Czy Delenn wie już, że jest w ciąży? To będzie cudna scena
Aragonte - Nie 25 Paź, 2009 20:45
Nie, jeszcze nic o tym nie było.
A pamiętasz, jak G'Kar pisał Deklarację Zasad, a Londo mu wytykał błędy ortograficzne? "Wolność pisze się inaczej"
Odcinek z obsługą byłby OK, gdyby nie moje wrażenie, że brakuje w tym sezonie mocnego wątku przewijającego się od samego początku (bo przecież nie mogą być nim nudni telepaci).
Szkoda, że wcześniej nie wprowadzono intryg centauryjskich, próby zamachu na Londo itepede... Swoją drogą, żal mi Londo, jak myślę o tym, co go czeka - mimo że niewinny nie jest
Admete - Nie 25 Paź, 2009 20:46
Nie pamiętam Musze sobie przypomnieć
Aragonte - Nie 25 Paź, 2009 20:49
| Admete napisał/a: | Nie pamiętam Musze sobie przypomnieć |
To był krótki dialog pod koniec narady, kiedy Drazi i reszta odmówili podpisania Deklaracji Zasad. W trzecim odcinku
A co do telepatów, to najciekawsze było jak dla mnie to skanowanie przez Lytę umierającego Rangera i to, co powiedziała później - że przy takim doświadczenia kawałek duszy telepaty zostaje przeciągnięty na tamtą stronę, i że Bester wielokrotnie skanował umierających. To mi dało do myślenia i zaciekawiło.
Admete - Nie 25 Paź, 2009 20:58
Lyta odegra jeszcze sporą rolę w tej serii i jej wątek tak melancholijnie się skończy.
Aragonte - Nie 25 Paź, 2009 21:11
Czytałam na forum gwrota, że zginie, ale chyba gdzieś poza kadrem, podczas wojen telepatów. Trochę się tam czepiali tej postaci, że w piątym sezonie zmieniła się na gorsze itepede.
Obejrzę na pewno do końca V sezon, ale nie nastawiam się już na takie fajerwerki emocji jak przy Severed Dreams, Late Delivery From Avalon czy Endgame... i nie tylko tych odcinkach, mogłabym wymieniać i wymieniać. Zdecydowanie najbardziej uwielbiam III i IV sezon.
Admete - Nie 25 Paź, 2009 21:25
Te dwa sezony są genialne, nigdy wcześniej i nigdy później nie oglądałam czegoś takiego.
Aragonte - Nie 25 Paź, 2009 21:31
Ja też. Będę musiała je sobie powtórzyć
Aragonte - Nie 25 Paź, 2009 23:14
No dobra, obejrzałam odcinek ósmy, Day of the Dead, i idę spać.
Ten odcinek mi się podobał, tzn. sam pomysł był fajny - kosmiczne Zaduszki Drakiri i sprzedanie kawałka B5 na jedną noc, od zachodu słońca do świtu
Szkoda tylko, że Lenniera odwiedził Morden, a nie Marcus - mógłby mu powybijać z głowy straceńcze pomysły
Edit: Mimo swego grymaszenia i irytowania się na wątek telepatów jestem już jakoś w połowie V sezonu. Tzn. chyba przy odcinku 10., muszę sprawdzić, który to ja też oglądałam dzisiaj w nocy
Edit: nie dziesiąty, tylko dwunasty, ale go nie zdążyłam obejrzeć do końca - to odcinek The Ragged Edge, w którym Stephen postanawia opuścić B5, bo dostał awans.
Admete - Wto 27 Paź, 2009 21:36
Prawie nic z tego nie pamiętam...
Aragonte - Wto 27 Paź, 2009 21:37
Powiem Ci tyle: z telepatami na razie chyba koniec, mam nadzieję
Aragonte - Czw 05 Lis, 2009 22:20
Admete, w sklepie internetowym Generator mają trochę soundtracków z Babylon 5. Jak będę miała jakieś zbywające pieniądze, to może kupię sobie ten do A Late Delivery From Avalon
Tu link do sklepu: http://www.generator.pl/e...5&x=9&y=2&LL=20
Admete - Nie 08 Lis, 2009 14:30
Trochę drogie...
Aragonte - Nie 08 Lis, 2009 15:06
Niestety
Admete - Nie 08 Lis, 2009 21:32
Tylko angielskie.
Aragonte - Nie 15 Lis, 2009 03:54
Nie mogę spać, więc oglądam sobie B5. Tym razem odcinek 15., Darkness Ascending.
Wojna z Centauri wisi na włosku... W sumie to szkoda mi teraz Londo - on przecież kompletnie nie jest zorientowany w sytuacji
Nie mogę zgłębić, kim właściwie są Drakhowie, o których wiem ze spoilerów
Będę miała kłopoty z wstaniem do pracy w poniedziałek, czuję to
Edit: oglądam 16. odcinek, And All My Dreams, Torn Asunder.
Garibaldi, otrząśnij się, nooo, i nie chlej
Wzruszyłam się do łez podczas pożegnania Delenn z G'Karem, który postanowił polecieć z Londo na Centauri - żaden z nich już stamtąd nie wróci, prawda, Admete?
Oho! Londo został zamknięty w jednej celi razem z G'Karem. Genialny jest ten duet
Chyba obejrzę jutro, tzn. dzisiaj, ostatnie odcinki V sezonu - wiele mi ich nie pozostało...
Edit: 17., Movements of Fire and Shadow, też już za mną. Czarne chmury wiszą nad Londo...
Idę spać
Admete - Nie 15 Lis, 2009 11:00
Przezyją, jeszcze nie ich czas.
Aragonte - Nie 15 Lis, 2009 13:20
Ale w ostatnim odcinku żaden już się nie pojawi
Zresztą, jeśli chodzi o Londo, to on chyba do śmierci nie uwolni się od Keepera?
Admete - Nie 15 Lis, 2009 13:22
W czasie gdy dzieje się akcja ostatniego odcinka faktycznie już nie żyją. Encyklopedia podaje rok 2277, a odejście Sheridana miało miejsce w 2281.
Admete - Nie 15 Lis, 2009 13:31
Clip do B5 z muzyką U2:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Delenn i Sheridan, bo przecież zbliżasz się do końca serialu. Ta cała historia, całe B5...Ma swoją wewnętrzną moc.
Aragonte - Nie 15 Lis, 2009 13:40
No tak, znam końcówkę tego wątku.
Dobry teledysk.
I to melancholijne ujęcie z Delenn na ławce, patrzącą na wschód słońca.
Przede mną The Fall of Centauri Prime, ale umówiłam się na telefon z przyjaciółką, więc pewnie obejrzę dopiero za jakąś godzinę
|
|
|