To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Caitriona - Pią 18 Sty, 2008 21:54

Mam tak jak Sofijufka ;)
maenka - Pią 18 Sty, 2008 21:59

I u mnie, ale post się załacza. (sprawdziłam)
ŁukaszG - Pią 18 Sty, 2008 22:27

maenka napisał/a:
I u mnie, ale post się załacza. (sprawdziłam)

Proszę sprawdzić, czy teraz jest OK

AdminLuc

Sofijufka - Pią 18 Sty, 2008 22:32

Już jest ok. Dzięki!
trifle - Pią 18 Sty, 2008 23:22

Tak, tak, już ok.

Dzięki, Adminie :)

Caitriona - Sob 19 Sty, 2008 15:24

Wszystko oki - dzięki Adminie!
Pemberley - Pią 25 Sty, 2008 10:55

Mam ten sam problem, co praedzio w piatek:
Couldnt Query value info from warnings table

DEBUG MODE

SQL Error : 2013 Lost connection to MySQL server during query

SELECT SUM(value) as val FROM phpbb_users_warnings WHERE userid = 148 AND archive = '0'

Line : 136
File : sessions.php

czyli nie moge sie zalogowac.

Po napisaniu tego posta ( po raz trzeci) kolejny raz mnie wyrzuca...

Marta - Pią 25 Sty, 2008 14:06

Ja też mam dziś problem z używaniem Forum, wyskakuje ten sam błąd, co u Pem... :?
MiMi - Pią 25 Sty, 2008 14:44

U mnie to samo, co u dziewczyn...
Admete - Pią 25 Sty, 2008 15:12

Mnie tez nieustannie wyrzuca z Forum.
praedzio - Pią 25 Sty, 2008 16:00

j.w. (z krótkimi przerwami, bo inaczej nie mogłabym tu wejść i się poskarżyć) :-|
Sofijufka - Pią 25 Sty, 2008 17:03

Ja jak Praedzio :cry2:
Anonymous - Pią 25 Sty, 2008 19:06

a mój problem natury technicznej jest taki...
w filmach dźwięk mam wcześniej niż obraz. Napisy dopasowują się do dźwięku i tak chwilę wczesniej wiem co się wydarzy. co mam zainstalowac. Co zrobić, zeby sobie oglądnąć spokojnie

trifle - Pią 25 Sty, 2008 20:00

Też mnie dziś wyrzucało z forum, a był też moment, kiedy w ogóle nie otwierała się główna strona, tylko pokazywało mi się to:

Critical Error!
message_die() was called multiple times.

Error #1

File : /home/luc/public_html/forum/includes/sessions.php
SQL : SELECT SUM(value) as val FROM phpbb_users_warnings WHERE userid = 59 AND archive = '0'
SQL message: Lost connection to MySQL server during query

Error #2

File : /home/luc/public_html/forum/includes/sessions.php
SQL : SELECT SUM(value) as val FROM phpbb_users_warnings WHERE userid = 59 AND archive = '0'
SQL message: Lost connection to MySQL server during query

Please, contact the Administrator. Thank you.

Anaru - Pią 25 Sty, 2008 20:03

Pemberley napisał/a:
Mam ten sam problem, co praedzio w piatek:

Ten miałam również dzisiaj, ale pojawiła się też nowość: :confused3:

Edit - widzę, że ten sam, co powyżej u Trifle... :?

adeptka - Nie 27 Sty, 2008 10:21

Nie znalazłam odpowiedzi w regulaminie. Co powinnam zrobić i kiedy mogłabym wypowiadać się w dziale Literatura? Bo niestety wyskakuje mi ciągle "Tylko użytkownicy z uprawnieniami dostępu mogą odpowiadać w tematach na tym forum." :-|
trifle - Nie 27 Sty, 2008 10:51

To chyba chodzi o wpis jakiejś liczby w profilu. Tam jest jedno okienko "zabezpieczenie przed spam robotami" i trzeba wpisać PIN ;) z 6 cyfr. Spróbuj, powinno zadziałać :mysle:
ŁukaszG - Nie 27 Sty, 2008 10:52

lady_kasiek napisał/a:
w filmach dźwięk mam wcześniej niż obraz. Napisy dopasowują się do dźwięku i tak chwilę wczesniej wiem co się wydarzy. co mam zainstalowac.

Problem występuje tylko przy tym filmie? Jesli nie, napisze jakiego programu uzywasz do oglądania filmów i jaki masz procesor w komputerze.

trifle napisał/a:
Też mnie dziś wyrzucało z forum, a był też moment, kiedy w ogóle nie otwierała się główna strona, tylko pokazywało mi się to:
Error #1 [...] Error #2 [...]

Czy problem nadal występuje, np. teraz... w niedziele...?
---
Powinno już być OK.

adeptka napisał/a:
Co powinnam zrobić i kiedy mogłabym wypowiadać się w dziale Literatura?

Związane jest to z pewnymi zabezpieczeniami przed robotami spamujacymi forum, choć w tej chwili chyba już udało poradzić z tym problemem innym sposobem. W każdym razie nie powinnaś już mieć problemu z pisaniem w dziale Literatura.

trifle napisał/a:
To chyba chodzi o wpis jakiejś liczby w profilu. Tam jest jedno okienko "zabezpieczenie przed spam robotami" i trzeba wpisać PIN ;) z 6 cyfr.

To trochę inna bajka :wink: Nowych użytkowników dodaje "ręcznie" do grupy wszyscy_żywi, która ma zezwolenie na pisanie w Literaturze.

Pozdrawiam
AdminLuc

Marta - Nie 27 Sty, 2008 11:14

Dziś już dobrze, przynajmniej na razie ;)
Dziękuję, Adminie! :kwiatek:

Pemberley - Nie 27 Sty, 2008 13:21

Could not obtain user/online information

DEBUG MODE

SQL Error : 1030 Got error 12 from storage engine

SELECT u.username, u.user_id, u.user_allow_viewonline, u.user_level, u.user_jr, u.user_session_time, u.user_session_start, s.session_logged_in, s.session_ip, s.session_start, s.session_page FROM (phpbb_users u, phpbb_sessions s) WHERE u.user_id = s.session_user_id AND s.session_time >= 1201430623 ORDER BY u.user_level = 1 DESC, u.user_jr DESC, u.user_level = 2 DESC, u.user_level = 0 DESC, u.username, s.session_start ASC

Line : 475
File : functions_add.php

Dzisiaj tez troszke mnie wyrzuca, rzeklabym z mniejszym zacieciem..

trifle - Nie 27 Sty, 2008 13:53

U mnie dziś wszystko gra. Nie pojawiał się żaden error ani nic.

PS. To po co jest ten PIN? :mysle:

ŁukaszG - Nie 27 Sty, 2008 19:08

Pemberley napisał/a:
Dzisiaj tez troszke mnie wyrzuca, rzeklabym z mniejszym zacieciem..

Co można było sprawdzić i zrobić, zrobiłem. Powinno być już OK.
Pewnym problemem zaczyna być w ogóle wielkość bazy danych. Mam pewną propozycję, do której jeszcze wrócę za parę tygodni jak będę mieć więcej czasu. Myślę o stworzeniu jako osobnego działu pewnego Archiwum, gdzie będzie można przenieść część postów starszych, niż np. 20 miesięcy, tych bardziej wartościowych, merytorycznych. Pozostałe posty, te starsze niż przykładowe 20 miesięcy można by usunąć. Dzięki temu baza danych nie rosła by cały czas, co wpływa na jej wydajność. To póki co taka luźna propozycja, ale z pewnością wcześniej czy później będzie trzeba poczynić jakieś kroki, aby nie rozrastała się zbyt mocno.

trifle napisał/a:
To po co jest ten PIN? :mysle:

Roboty spamujące forum rejestrują się wstawiając przy standardowych pytaniach gotowe odpowiedzi, kiedy jednak natrafiają na obowiązkowe pole - tak jak u nas - kiedy wymagane jest podanie dokładnie 6 cyfr, nie potrafią sobie z tym poradzić i nie mogą się zalogować. Zabezpieczenie to, które wprowadziłem wiele miesięcy temu, okazało się bardzo skuteczne i praktycznie można właściwie teraz zrezygnować już z dodatkowego zabezpieczenia związanego z uprawnieniem do pisania w dziale Literatura, które kiedyś było najczęściej atakowane przez roboty spamujące nasze forum.

AdminLuc

Gosia - Nie 27 Sty, 2008 19:19

Najlepiej na poczatku do takiego archiwum przeniesc posty z dzialu: Na kazdy temat (jest ich sporo).
Posty w czterech pierwszych dzialach, nazwijmy je merytorycznymi, jednak warto by bylo zachowac tak jak są.

Anonymous - Nie 27 Sty, 2008 19:54

adminluc napisał/a:
Problem występuje tylko przy tym filmie? Jesli nie, napisze jakiego programu uzywasz do oglądania filmów i jaki masz procesor w komputerze.

hm jaki mam procesor nie wiem. do tej pory wszystko było w porządku, a teraz wszędzie się psuje i w allplayerze i w cinemaplayerze :(

ŁukaszG - Nie 27 Sty, 2008 22:22

Gosia napisał/a:
Ja przypuszczam, że najlepiej na poczatku do takiego archiwum przeniesc posty z dzialu: Na kazdy temat (jest ich sporo).
Posty w czterech pierwszych dzialach, nazwijmy je merytorycznymi, jednak warto by bylo zachowac tak jak jest.

Nie będę na bieżąco komentował takich uwag, ale od razu mówię, że będę je sobie gdzieś kopiować i brał pod uwagę, jak będziemy brać pod uwagę tego typu rozwiązania. Także dzięki za te pierwsze wskazówki i z góry za kolejne, a do sprawy wrócę za jakiś czas, jak będę mieć trochę czasu.

lady_kasiek napisał/a:
do tej pory wszystko było w porządku, a teraz wszędzie się psuje i w allplayerze i w cinemaplayerze :(

Powiem szczerze, że w takich przypadkach polecam odinstalować co możliwe z kodeków i jeśli używasz kodeków tylko do odwarzania (dekodowania obrazu/dźwięku), polecam zainstalować zestaw filtrów ffdshow, sprawdzają się świetnie nawet w słabszych sprzętowo komputerach.

AdminLuc