Ekranizacje - Bleak House
Gosia - Śro 13 Gru, 2006 20:18
Ciiiiiiiiii
Chwilowo prace ustaly. To znaczy jest wlasciwie zrobiony, ale wymaga redakcyjnej obróbki ..
Ale nie wiem czy to kogos zainteresuje, bo to nie o doktorku, tylko o Esther i panu Jarndyce, of course
Alison - Czw 14 Gru, 2006 08:47
Przecież nikt nie ma wątpliwości skoro Ty napisałaś :grin:
Mag - Nie 17 Gru, 2006 16:28
Obejrzałam trzy odcinki i
:cry: Tylko czasu brak na ciąg dalszy.....
Edit:
Obejrzałam ciurkiem resztę....
migotka - Pon 18 Gru, 2006 09:16
wczoraj obejrzałam resztę BH tydzień potroszkowatego oglądania;) i dreszcz emocji tzw. ciary po plecach poczułam w ostatnim odcinku, gdy zakochany Pan W. silnie przyciąga ESTHER do siebie, gdy ta widząc Pana S. nedznika chciała zapewne podejść do niego i powiedzieć "parę słów";) Niespodziewałam się śmierci milady, myślałam (ksiązki nie czytałam) , ze wszystko będzie good, bowiem miłość baroneta nie wątpiłam;)
migotka - Pon 18 Gru, 2006 18:41
http://www.lookbackatme.com/bleakhouse.html
BLEAK HOUSE MUSIC VIDEOS
Gosia - Pon 18 Gru, 2006 19:31
Obejrzalam sobie ten klip. Lubie bardzo Bleak House
Jest taki piekny klip z tego filmu: Memories.
Spoiler !!!
A mi sie marzy taki klip, gdzie bylaby Esther i dwoch konkurentow: pan Jarndyce i doktorek.
Ale gdyby w tym klipie wygral doktorek (tak jak w filmie) i taK moje serce byloby przy panu Jarndyce, tak jak jest teraz
Mag - Wto 19 Gru, 2006 19:32
Ponieważ oglądałam jedenodcinek za drugim- jestem naprawdę poruszona tym filmem- podobał mi się BARDZO ( dla C.)
Podobała mi się lady D- taka "zmrożona" kobieta,-Scully była fenomenalna! :shock:ta jej przemijająca uroda, i cedzenie słów i desperacja skryta w oczach...
Ada -śliczne dziewczątko, tylko ślepo zakochane :neutral:
Prawnik Tukinghorn-szczur
Esther nie jest ładna,(przy Adzie) ale nabiera urody po kazdym odcinku :smile: jest taka rozsądna i rozważna i odpowiedzialna.
Pan JJ nie zrobił na mnie jakiegoś powalającego wrażenia (muszę powtórzyć seans i skupić się na nim )
postacie drugoplanowe- bardzo różnorodne-Jestem poruszona sierżantem Georgem
Guppy też niezła satyra :razz:
A te złe-wkurzał mnie, od pierwszego "uśmiechu" ten "jak dziecko"-zastrzeliłabym go bez oporów
ten od potrząsania- niezły gagatek-,te żółte zębiska i strąki na głowie....
Dlaczego ta sprawa tak się ciągneła ?
(wiem,że było wiele różnych testamentów ) tylko ze względu na te trudności- czy prawnicy chcieli zarobić?
Skoro było tylko dwoje młodych związanych z e sprawą-? nie mogli wziąć po połowie?
Dlaczego JJ ich przygarnął ?
I ta ciotka Esther- skoro jej nie kochała-po co ją zabrała, mówiąc matce że umarła?
Zniweczyła swoje zamążpójście i w dodatku krzywdziła tą małą
Admete - Czw 21 Gru, 2006 18:48
Chyba sądownictwo w tego typu sprawach było wtedy źle zorganizowane, prawnicy mysleli tylko o tym, żeby wyciagnać od klientów pieniądze.
Alison - Czw 21 Gru, 2006 18:50
| Admete napisał/a: | | Chyba sądownictwo w tego typu sprawach było wtedy źle zorganizowane, prawnicy mysleli tylko o tym, żeby wyciagnać od klientów pieniądze. |
A coś się pod tym względem zmieniło?
Admete - Czw 21 Gru, 2006 18:52
Nie mam pojęcia, nigdy nie byłam w sądzie ani u prawnika
Gosia - Czw 21 Gru, 2006 19:35
| Mag napisał/a: | Pan JJ nie zrobił na mnie jakiegoś powalającego wrażenia (muszę powtórzyć seans i skupić się na nim ) |
Faktycznie MUSISZ obejrzec to jeszcze raz
| Cytat: | | Dlaczego ta sprawa tak się ciągneła ? |
Było wiele testamentow, nie wiadomo bylo, ktory jest wlasciwy. Wciaz koszty narastaly, i trzeba bylo na sesjach zalatwiac sprawy splaty kosztow. Poza tym dochodzily nowe osoby do sprawy, ktorym trzeba bylo referowac od nowa calą sprawę. To tyle w skrocie
| Cytat: | | Skoro było tylko dwoje młodych związanych z e sprawą-? nie mogli wziąć po połowie? | W sądzie wszystko musi byc udowodnione. I ze sprawą wciaz byly zwiazane kolejne osoby. I jednymi z nim byli ci mlodzi
| Cytat: | | Dlaczego JJ ich przygarnął ? |
Bo byl taki dobry i kochany :oops:
| Cytat: | | I ta ciotka Esther- skoro jej nie kochała-po co ją zabrała, mówiąc matce że umarła? | Stosunku tych siostr do siebie tez nie rozumiem. Ciotka Esther chciala uchronic rodzine przed skandalem dlatego ją wzięla do siebie i matce powiedziala, ze mała nie przezyla. Miala za złe siostrze ten romans z kapitanem i to nieslubne dziecko. ale dlaczego wyzywała się na dziecku .
Alison - Czw 21 Gru, 2006 19:40
| Gosia napisał/a: | | Stosunku tych siostr do siebie tez nie rozumiem. Ciotka Esther chciala uchronic rodzine przed skandalem dlatego ją wzięla do siebie i matce powiedziala, ze mała nie przezyla. Miala za złe siostrze ten romans z kapitanem i to nieslubne dziecko. ale dlaczego wyzywała się na dziecku . |
Pewnie się bała, że gdyby lady Dedlock wiedziała o dziecku, próbowałby sie jakoś z małą kontaktować, a wtedy wszystko mogłoby się wydać. Córka mogłaby przecież być jakoś bardziej do matki podobna, niż była w rzeczywistości
Gosia - Czw 21 Gru, 2006 19:45
Tak i swoja wscieklosc (za zycie, ktore musiala poswiecic) wyładowała na dziecku.
Moze i jest w tym jakas logika.. choc smutna.
Harry_the_Cat - Nie 24 Gru, 2006 00:30
fotki z BH - wysokiej jakości
http://ladybluelake.livej...016.html#cutid1
Kati - Sob 03 Lut, 2007 18:44
Gdyby któraś z Pań była zainteresowana, to właśnie znalazłam na allegro wystawiona ksiażkę Dickensa "Bleak House" vel "Samotnia"
troszkę dużo ??: .....ale, I wydanie, ilustrowane........no i ponad 1000 stron
http://www.allegro.pl/ite...e_pierwsze.html
Gosia - Sob 03 Lut, 2007 19:05
Cena przesadzona. ??:
Ja kupilam za 38 zl + koszty przesylki.
Gosia - Nie 11 Lut, 2007 10:39
Wyszperalam jeden miesiac z kalendarza z Denisem Lawsonem
Listopad jest tez niezly:
Gitka - Nie 11 Lut, 2007 10:48
Świetny, ale jego oblicze tak pokratkowane.
Tak się nie godzi
Gosia - Nie 11 Lut, 2007 15:24
Mnie tez te karteczki irytuja. ale daje jeszcze jeden
Alison - Nie 11 Lut, 2007 17:00
Czy on jest goły za biurkiem? Czy ja taka ślepa?
Gosia - Czw 12 Lip, 2007 21:43
Odgrzebalam temacik bo mam newsy o Denisie Lawsonie.
Poza Miss Marple (z Rysiem Armitagem zresztą) zagrał on takze Petera Syme`a w filmie "Jekyll".
http://community.livejour...574.html#cutid1
http://www.bbc.co.uk/pres...23/jekyll.shtml
Premiera byla 16 czerwca on BBC.
izek - Pon 16 Lip, 2007 16:12
Nie wiem czy nie powtarzam dobrze znanej informacji, bo nie przeczytałam całych 25 stronic, ale:
Bleak House to kolejny tytuł w BBC Classic Drama Collecion - dostępny w "kioskach" z prasą na terenie GB
Na pierwszej płytce 5odc. (nie wiem czemu w takim razie North&South podzielili na 2cd skoro to tylko 4odc. )
Harry_the_Cat - Sob 28 Lip, 2007 22:15
Bo odcinki BH - poza pierwszym - maja po pół godziny.
asiek - Pią 23 Lis, 2007 15:07
Co prawda wątek ómarł, ale to najwłaściwsze miejsce, aby podzielić się swoimi wrażeniami po obejrzeniu "BH".
Film jest ŚWIETNY, wciągnął mnie od pierwszego odcinka. A ja się pytałam Dziewczyn , czy warto go obejrzeć.
Teraz już wiem, że WARTO.
Świetny montaż, świetna muzyka, no i gra aktorów...znakomita. Największe wrażenie zrobiła na mnie Gillian Anderson.
Nie mogłam oczu od niej oderwać....z zachwytu oczywiście. Zobaczyłam tu zupełnie inną Anderson niż dotąd. Ileż emocji potrafiła przekazać "grając jedynie głosem,...nieznacznym ruchem oczu, czy ręki". A do tego przepięknie wylądała w strojach i fryzurach z epoki.
Wątek dotyczący listów bardzo ciekawy. Sprawa o nabycie spadku już mniej. Zakończenie tego wątku filmu absurdalne, ale mniejsza o to, bo rozumiem, że miał on być tylko pretekstem do pokazania postaw ludzi.
Szczwana bestia - Tulkinghorn w wykonaniu Ch. Dance'a również znakomita. Ten aktor świetnie potrafi grać wredne charaktery.
Pan Jarndyce ...Oczywiście świetnia postać, wspaniale zagrana. Zastanawiłam się tylko, czy aby nie przesłodzono tej bohatera, bo czy TAK dobrzy ludzie istnieją na tym podłym świecie ? Jedno mi w tej postaci przeszkadzało...a mianowicie nie podobały mi się jego zaloty do Esther, czułam niesmak. No, nic nie poradzę, nie lubię jak panowie dobiegający 60-ki smarują cholewki do 20-latek.
Postać Esther ...Jej nie sposób nie lubić. Miło było zobaczyć ponownie A.M. Martin, tym razem w jednej z głównych ról.
No i Guppy, Ta postać trochę kojarzy mi się z Papkinem.
Inspektor Bucket...W sumie podobał mi się. Połączenie porucznika Colombo z Holms'em.
Co do zakończenia... Myślałam, że baronet zechce poznać Esther i odpali jej nieco ze swej fortuny, no iiii zostanie wyjaśniona historia Nemo...
Tyle pierwszych wrażeń.
Gosia - Pią 23 Lis, 2007 18:37
W jednym z fanfikow ktore czytalam, baronet zaprzyjaznia sie z Esther.
P.S. Pana Jarndyce`a uwielbiam
|
|
|