To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

BeeMeR - Pon 11 Maj, 2020 12:35

Mam tak samo. Jest wielu równie zdolnych a wybierających ciekawsze projekty aktorów.
Trzykrotka - Pon 11 Maj, 2020 13:07

No niestety, zgadzam się z wami. LMH dawno sobie odpuścił, a grywa tylko w bezpiecznych projektach, żeby o sobie przypomnieć reklamodawcom - moim zdaniem. W The King coś tam jeszcze gra, miewa fajne scenki, ale jest w tej dramie IMHO głównie dla swojej królewskości: jest o pół głowy wyższy od innych chłopaków, ma nienaganną prezencję, i piękną twarz. Wystarczy :roll:
Admete - Pon 11 Maj, 2020 16:50

Trochę szkoda, dobrze się zapowiadał. A jak mu się kiedyś ta piekność skończy?
Trzykrotka - Wto 12 Maj, 2020 16:28

On juz dawno jest w innej rzeczywistości, jak w tej swojej obecnej dramie :lol: Nic nie musi. Ten chłopak, w wieku, w którym taki PSJ na przykład wyszedł z wojska i zastanawiał się co dalej, miał już luksusowy dom w Gangnam kupiony za własne pieniądze. W jakiejś dramie zabrakło kasy na kostiumy, a nosił tam same płaszczyki od Gucciego i inne ciuchy z tej samej półki - wszystko, co zaplanował kostiumograf, kupił za własne pieniądze, za tysiące dolarów. To jest młody milioner. Podejrzewam, że mimo wszystko nie chce jeszcze całkiem znikać z widoku, ale tak naprawdę wszystko już sobie wywalczył.

Włączyłam sobie wczoraj - już strasznie późno - kawałek odcinka Born Again i tak, nie bardzo nadążając za akcją, bo zmęczona była, pomyślałam, że ten zestaw dram, który oglądam teraz nie jest może najlepszy na świecie, za to jakich mężczyzn ja oglądam :serduszkate: i jak ubranych :paddotylu: Lee Soo Hyuk (jego bohater nazywa się Kim Soo Hyuk :lol: ) w trzyczęściowych garniturach i Jang Ki Yong w wersji "luzacki student na bogato" - miodzio :serduszkate:

Aragonte - Wto 12 Maj, 2020 17:33

Na czym ten LMH się tak dorobił? Na reklamach? Ma tak gwiazdorski wizerunek? :mysle:
Trzykrotka - Wto 12 Maj, 2020 18:02

Aragonte napisał/a:
Na czym ten LMH się tak dorobił? Na reklamach? Ma tak gwiazdorski wizerunek? :mysle:

Na reklamach na pewno, ale przecież LMH to jest gwiazda pierwszej wody, niemal międzynarodowa, bo cała Azja za nim szaleje. Dość powiedzieć że on co roku - nie grając - dostaje nagrody aktorskie.

Aragonte - Wto 12 Maj, 2020 18:25

Trzykrotka napisał/a:
Dość powiedzieć że on co roku - nie grając - dostaje nagrody aktorskie.

A to jest dla mnie jakoś tak... żenujące nieco :roll:

BeeMeR - Wto 12 Maj, 2020 18:30

Ano jest żenujące, ale to kwestia że to imho najpierw idol potem aktor.
Admete - Wto 12 Maj, 2020 18:37

Ale jak może dostać, jeśli nie gra?
Trzykrotka - Wto 12 Maj, 2020 18:41

Zawsze jakaś kategoria się znajdzie jeśli chce się dopieścić i zatrzymać przy sobie (czyli stacji telewizyjnej czy studiu filmowego) aktora, który generuje wrzawę i oglądalność za każdym razem kiedy się pojawi.
Admete - Wto 12 Maj, 2020 18:47

Trzykrotka napisał/a:
aktora, który generuje wrzawę i oglądalność za każdym razem kiedy się pojawi.

Za stara jestem na takie sprawy ;)

Aragonte - Wto 12 Maj, 2020 18:48

Jasne, że wytwórni chodzi o kasę, rozumiem, ale nadal mam poczucie, że to nagroda z rzyci wzięta :roll:
Wolę (tj. bardziej cenię) tych, którzy grają regularnie, nawet jeśli nie całkiem mi pasuje efekt finalny, a nie jadą tylko na zdobytej popularności.

Trzykrotka - Wto 12 Maj, 2020 19:43

Te nagrody w koreańskiej branży filmowej są w ogóle z rzyci wzięte. Przyznaje je każda stacja osobno i tylko swoim i czasami za dramy, które jeszcze trwają - tak było z Empress Ki na przykład. Nie ma się czym jarać.
No cóż, może się nam casus LMH podobać lub nie, ale tak działa gwiazdorstwo, co robić.

BeeMeR - Wto 12 Maj, 2020 20:47

Dostaje np. nagrodę publiczności itp.
Aragonte - Wto 12 Maj, 2020 21:02

BeeMeR napisał/a:
Dostaje np. nagrodę publiczności itp.

Mam deja-vu - może złudne :wink: Co to za nagrody przyznawano w Om-Shanti-Om? :mrgreen:

Aragonte - Wto 12 Maj, 2020 23:16

Tak tylko króciutko napiszę, że oglądam trzeci odcinek (podwójny) Your House Helper i wypada to całkiem sympatycznie. Główna jest mimozowata nieco, wolę charakterniejszą Drugą (to ta, którą nazywacie Rudą, tak?). Pana znam tylko z jakiegoś cameo, ale jest okej. Drugiego znam m.in. ze Smoków. Nie będzie to drama wszech czasów, ale zakładam, że spędzę z nią przyjemnie czas, a to też coś. Wątek z domem skojarzył mi się z Personal Taste, oczywiście. I ten przerysowany gej z pokazu biżuterii takoż :-P
Zasady porządkowania sensowne, nie, żebym je sama przesadnie stosowała :-P ale przynajmniej nie przekładam godzinami misia zachowanego z dzieciństwa z jednego pudełka ("Wywalić") do drugiego ("Zachować").
Ciekawa jestem, co by Riella powiedziała na fragmenty tej dramy :wink:

Trzykrotka - Śro 13 Maj, 2020 01:18

Zasady porządkowania oraz zasada że porządek w życiu zaczyna się od uporządkowanego domu były bardzo mądre moim zdaniem.
Ja też Pierwszą uważam za lekko mdłą - to idolka... Ruda jest charakterna bardzo, a jej pan to Kolczasty Król. Lubię tego aktora. Natomiast główny gospoś to zamordowany w Crash Landing starszy brat Hyun Bina.
Gdybyś szukała czegoś przy czym się pośmiejesz, a co jest niegłupie, to polecam jeszcze Go Back Couple z Haitaiem z AM1994 i Jang NaRą.

Admete - Śro 13 Maj, 2020 09:15

Riella by powiedziała, że i tak nie posprząta, bo nie ;) Nie ma nastroju...
BeeMeR - Śro 13 Maj, 2020 14:56

Trzykrotka napisał/a:
Gdybyś szukała czegoś przy czym się pośmiejesz, a co jest niegłupie, to polecam jeszcze Go Back Couple z Haitaiem z AM1994 i Jang NaRą.
To jest dobra drama, w dużej mierze zabawna a do tego niegłupia. Ja bym poprawiła to i owo (jak zawsze) ale ogólnie bardzo polecam.
Trzykrotka - Śro 13 Maj, 2020 15:23

Admete napisał/a:
Riella by powiedziała, że i tak nie posprząta, bo nie ;) Nie ma nastroju...

W sumie czemu nie, jeśli bałagan nie przeszkadza ani jej ani jej rodzinie. Niektórzy wynajmują kogoś do sprzątania i wszyscy są zadowoleni. Ja nie potrafię egzystować w chaotycznym środowisku, więc sprzątam.

Admete - Śro 13 Maj, 2020 15:53

Ona jak najbardziej potrafi, choć moim zdaniem jej to szkodzi. Za to jej mąż ostatnio sprząta ;)
Trzykrotka - Czw 14 Maj, 2020 00:10

Czyli Riella ma własnego house helper - to bardzo mądre :oklaski: :-P :-D

W Born Again krew się leje... Strasznie chorą atmosferę ma ta drama i nie wiem co, prócz obsady, mnie przy niej trzyma. Ale cóż, obsadzili ją nieźle, a akcja jest wartka, co sobie będę żałować :zawstydzona2:

Dziewczyny od AM1988, nasunęło mi się pytanie :kwiatek:
Duk Seon przedstawiając osoby dramatu mówi, że Jung Hwana nazywa Psem, bo człowiekiem to on jeszcze nie jest. Czy ten Pies jeszcze się gdzieś pojawił? :mysle: Jedyne skojarzenie JH-pies jest takie, że państwo Kim mieli psa w budzie przed domem i Jung Hwan latał z miską i karmił go. Ale czy ktoś go nazywał Psem? Czy w ogóle nazywali go jakoś prócz Yong Pal w końcowych odcinkach?
Do szczęścia mi ta wiedza nie jest niezbędna, ale tak się naraz zastanowiłam nad tą poważną kwestią :mysle:

Aragonte - Czw 14 Maj, 2020 00:27

Trzykrotka napisał/a:

Dziewczyny od AM1988, nasunęło mi się pytanie :kwiatek:
Duk Seon przedstawiając osoby dramatu mówi, że Jung Hwana nazywa Psem, bo człowiekiem to on jeszcze nie jest. Czy ten Pies jeszcze się gdzieś pojawił? :mysle: Jedyne skojarzenie JH-pies jest takie, że państwo Kim mieli psa w budzie przed domem i Jung Hwan latał z miską i karmił go. Ale czy ktoś go nazywał Psem? Czy w ogóle nazywali go jakoś prócz Yong Pal w końcowych odcinkach?
Do szczęścia mi ta wiedza nie jest niezbędna, ale tak się naraz zastanowiłam nad tą poważną kwestią :mysle:

Pogrzebałam w Google i Soompi na szybko i znalazłam tyle:

Cytat:
While watching Reply 1988 I was wondering why JH was called Jeong Pal by his friends at times? Is there a meaning for it or is it just a nickname between them? Do the other OT5 have nicknames too?

Cytat:
Well, correct me if I'm wrong but, when you divide the characters 정팔 (jeongpal) into 정(fourth) 팔(arm) you get: "fourth arm" which could also be translated as "dog" = JH's nickname.

Coś tam dalej jeszcze chyba było o tym nicku, tu masz stronę wątku:
https://forums.soompi.com/topic/346174-drama-2015-answer-me-1988-%EC%9D%91%EB%8B%B5%ED%95%98%EB%9D%BC-1988/page/58/

Trzykrotka - Czw 14 Maj, 2020 08:11

O właśnie, muszę wrócić do czytania wątku, bo tam jednak jest sporo skarbów tego typu.
Mam też mały problem tłumaczeniowy ze słynnym przywitaniem prezydenckim. Przy przywitaniu tym "prezydenci" przerzucają się co najmniej trzema zdaniami (jedno brzmi jak powtórka), a w angielskim mamy tylko "miło cię widzieć." Nie takie to bardzo ważne, ale chciałabym mimo wszystko wiedzieć.

Aragonte - Czw 14 Maj, 2020 09:42

Ja bym chyba spróbowała tu wstawić rodzaj rymowanki z wymianą życzeń :mysle: ale spróbuję tego jeszcze wieczorem posłuchać i poszukać na Soompi jakichś wskazówek.

Na YT widzę, że jest to tłumaczone jako "wymiana gratulacji" :mysle: