To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

BeeMeR - Czw 15 Lis, 2018 18:34

Nic dziwnego, drama jest ciekawa najwyżej w połowie :P dla mnie tej męskiej ;) a może dla ciebie tej pierwszej ;) - no i zdecydowanie jest rozwodniona na zbyt wiele odcinków.

Teraz główni znów się pogodzili (jeszcze jako "koledzy" a nie para), panowie dalej mieszkają razem, a pan główny choć narzekał początkowo że garnitury i krawaty są niewygodne teraz używa ich nawet do prac stolarskich ;) nie narzekam :serduszkate:

edit.
i już są ponownie parą ;)

A tu różne oblicza małpy:
http://www.chinawhisper.c...of-monkey-king/

Jak pisałam, ciesze się że Oh Gong nie miał futra - tj., tylko wymienne, wieszane na posągu byka ;)

Trzykrotka - Czw 15 Lis, 2018 21:42

BeeMeR napisał/a:

Jak pisałam, ciesze się że Oh Gong nie miał futra - tj., tylko wymienne, wieszane na posągu byka ;)

Nawet je dokumentowałam o pewnego momentu. Te futra i fryzura "w ząbek" rezusa, oraz GGG na nadgarstku, którym można było zgrabnie potrząsać wypowiadając magiczne słowa - to naprawdę znakomite oblicze współczesnej szykownej Małpy w szykownym Seulu.
Zerknęłam wczoraj na 3 część chińskiego Małpiego Króla, tego o królestwie kobiet. Musze jednak mentalnie przestawić się na tę ilość efektów specjalnych. Piękne to jest, ale mam wrażenie, jakbym kreskówkę oglądała. Może w weekend zrobię sobie seansik.

BeeMeR - Czw 15 Lis, 2018 21:48

Właśnie zaczęłam przysypiać w trakcie tej 3 Małpy w Seksmisji :czekam2:
Aragonte - Czw 15 Lis, 2018 22:04

Trzykrotka napisał/a:
Zerknęłam wczoraj na 3 część chińskiego Małpiego Króla, tego o królestwie kobiet. Musze jednak mentalnie przestawić się na tę ilość efektów specjalnych. Piękne to jest, ale mam wrażenie, jakbym kreskówkę oglądała. Może w weekend zrobię sobie seansik.

A widziałaś Monkey King 2? To chyba było najbardziej oglądalne, BeeM się podobało i mnie też. Trójkę zaczynałam i jakoś nie obejrzałam jej do końca.

BeeMeR - Czw 15 Lis, 2018 22:07

2 jest zdecydowanie lepsza, kanoniczna rzekłabym ;)
3 to coś jak spin off ;)

BeeMeR - Czw 15 Lis, 2018 22:41

Olaboga, nie zmogę tej Małpy 3, uciekająca kartka papieru mnie pokonała :confused3: :frustracja: :grobek:
Trzykrotka - Pią 16 Lis, 2018 00:13

BeeMeR napisał/a:
Olaboga, nie zmogę tej Małpy 3, uciekająca kartka papieru mnie pokonała :confused3: :frustracja: :grobek:

O pięknie :mrgreen: To może i ja sobie daruję - też wydawało mi się to spin-offem. No nic, zaopatrzę się w numer 2.
Na razie idę do przodu z Life i mam złe przeczucia, skoro już w 6 odcinku prezes Gu zapowiedział, że przenosin nie będzie.

Błogosławię twórców Paintera za długie chwile bez dialogów. Bo te dialogi bywają naprawdę trudne do przełożenia na coś, co miałoby sens. Obwiniam tu tłumaczy na angielski, bo obie posiadane przeze mnie wersje są amatorskie i kiepskie. Jednak czasy dramafever już nie istniejącej, oraz Netflixa dają co nieco dobrego, choć nieraz na ich napisy narzekamy.

Admete - Pią 16 Lis, 2018 05:23

Nie ma już dramafever? Nie wiedziałam. Jest Kocowa. Na razie nie ma napisów do God's Quiz 5. Pewnie nie będzie.
Trzykrotka - Pią 16 Lis, 2018 08:49

Pisałyśmy o zamknięciu dramafever. Chyba konkurencja ich wykończyła i zamknęli serwis z dnia na dzień. Dużo osob miało u nich abonament, więc lamentów też było dużo. Doceniam teraz ich napisy, kiedy mam do dyspozycji tylko kompletne amatorstwo. Były zbyt suche, ale logiczne i czasowo dobrze rozpisane.
BeeMeR - Pią 16 Lis, 2018 09:03

Monkey 2 szczerze polecam - film jest zwarty, ciekawy, dobrze zagrany i zgodny z tym wszystkim, co dotychczas czytałam/słyszałam o Podróży na Zachód (choć samej jeszcze nie czytałam, ale za pdf ciężko mi się zabrać...)

Monkey 3 to czyjś mokry sen :confused3: I to męski (założę się że rozpustnego Świniaka ;) ), o półnagich kobietach co to z wojowniczych staną się pewnie chętne do współpracy, ale dotrwałam do połowy i nie wiem czy będę chciała dalej - może po krakowskim weekendzie wróci mi ochota na ciąg dalszy ;)

Polecam za to dwie krótkie historie Małpiego Króla:
Pierwsza nie wiem dokładnie skąd to, ale narysowane jest fajną kreską i opowiedziane ciekawie:

https://www.youtube.com/w...3_6efimoQ&t=84s

Z Zakazanego Królestwa (Jet Li & Jackie Chan) - tak, sama legenda mi wystarczy, całego filmu nie mam potrzeby :P
https://www.youtube.com/watch?v=lZ1C2DlQssQ

Oba filmiki wrzucam na Wschód jakby ktoś miał zapotrzebowanie :kwiatek:

Trzykrotka - Pią 16 Lis, 2018 09:30

Dzieki! Ta nawalanka od Jackie Chana jest bardzo sprawnie zrobiona :kwiatek: i zlotowlosa Małpa mi się podoba.

Pokazały się dziś zdjęcia z planu Vagabond. Najwyraźniej zakończyli zdjęcia w Maroku i LSG żegnał się z tym krajem. Jak będę przy komputerze, to podlinkuję.

BeeMeR - Pią 16 Lis, 2018 09:58

Trzykrotka napisał/a:
Ta nawalanka od Jackie Chana jest bardzo sprawnie zrobiona
Tak, bo niestety Małpa pewnie musi być latająca, ale choć ma nieco inny wydźwięk końcowy (zamiana w kamień zamiast uwięzienia za/pod kamienną górą) zawiera też używanie iluzji, wykorzystanie włosów, złotej laski/pałki (nie jestem pewna jak to właściwie nazwać) no i zdradę jako podstawę sztuki wojennej.

Tu jest jeszcze "uroczy" staroć (Małpa jest strasznie wrzaskliwa :roll: ale Budda cudownie stoicki ;) ) - zakład z Buddą :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=zPqm6ePcOMM

Właściwie to nie jest takie stare na jakie wygląda - to jest zapewne starsze
https://www.youtube.com/w...YSxdjyAU8&t=87s

No, jak rozumiem uwięzienie za niebiańskie rozróby i jeszcze na koniec nasikanie Buddzie na rękę i podpisanie się "Sun Wu Kong tu był" :dramasmiley: :lol:
ale nie taką ściemę jak wymyślili w Hwayugi :zalamka:

Tak, hopel mój trwa póki co, kreskówkę Monkey King Hero is Back obejrzałabym chętnie z Adasiem ale nie widzę po naszemu :(

Aragonte - Pią 16 Lis, 2018 10:28

BeeMeR napisał/a:
Tak, bo niestety Małpa pewnie musi być latająca, ale choć ma nieco inny wydźwięk końcowy (zamiana w kamień zamiast uwięzienia za/pod kamienną górą) zawiera też używanie iluzji, wykorzystanie włosów, złotej laski/pałki (nie jestem pewna jak to właściwie nazwać) no i zdradę jako podstawę sztuki wojennej.

W książce (polskim tłumaczeniu) broń Sun Wu-kunga nazywano żerdzią, ale w sumie jest to rodzaj bojowej laski/kija. Bardzo mi się podobało, że można ją pomniejszyc do rozmiarów igły do haftu :serce:
I te wszystkie magiczne sztuczki są kanoniczne :mrgreen: Włącznie z przemienianiem kłębków sierści. Po użyciu Małpi Król był w stanie je przywrócic na miejsce, a to dopiero sztuka :mrgreen:

BeeMeR napisał/a:
No, jak rozumiem uwięzienie za niebiańskie rozróby i jeszcze na koniec nasikanie Buddzie na rękę i podpisanie się "Sun Wu Kong tu był" ale nie taką ściemę jak wymyślili w Hwayugi

Prawda? Prawda? On był jedyny w swoim rodzaju :rotfl:
Ech, siostry Hong miały taaaaki materiał... i co? A to i materiał źródłowy, i mnóstwo przeróbek, bo o Małpim Królu są filmy, seriale, mangi, opery chińskie i nie wiem, co jeszcze, ba, w południowych Chinach w sumie jest oficjalnym bóstwem :mrgreen: znanym jako Qitian Dasheng (齊天大聖; dosł. Wielki Święty Równy Niebu).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong

O, tu jest też trochę o Sun Wukongu;
http://pl.shenyunperformi...o-the-west.html

BeeMeR, bardzo się cieszę, że ta postac cię urzekła podobnie jak mnie :banan_czerwony: Moim zdaniem ma niesamowity potencjał.

Aragonte - Pią 16 Lis, 2018 10:43

BeeMeR napisał/a:
Właściwie to nie jest takie stare na jakie wygląda - to jest zapewne starsze
https://www.youtube.com/w...YSxdjyAU8&t=87s

To jest chyba fragment wersji JTTW z 1996 roku:
https://en.wikipedia.org/wiki/Journey_to_the_West_(1996_TV_series)
Sama chyba obejrzałam parę odcinków :wink: Tak naprawdę, gdyby to było jakoś łatwo dostępne, to pewnie bym obejrzała pod wyszywanie :-P

Jeden z moich ulubionych cytatów z JTTW opisujących Sun Wu-konga:
- Widzisz, bracie - odpowiedział Wędrowiec - Nie zamierzam cię oszukiwać. Gdyby mi zaproponowano, żebym wywołał zamieszanie w niebie albo w studniach, żebym wzburzył morze, odwrócił bieg rzek, przeniósł górę albo przepędził księżyc, przemieścił Gwiazdę Polarną albo jakiś gwiazdozbiór, wszystko to mógłbym wykonać bez większych trudności. Gdyby nawet kazano mi ściąć sobie głowę, rozłupać czaszkę i wyjąć mózg, rozkroić brzuch i wydobyć wnętrzności i serce albo dokonać jeszcze innych przeistoczeń, też bym tego się nie obawiał. Ale spokojnie siedzieć i zatopić się w myślach nie potrafię i na pewno przegram. Nieruchome siedzenie nie leży w mojej naturze. Gdybyś mnie nawet przykuł do wierzchołka żelaznego słupa, też bym się starał wyrwać albo w górę, albo w dół i nie sądzę, bym mógł długo usiedzieć w miejscu.

BeeMeR - Pią 16 Lis, 2018 11:06

Aragonte napisał/a:
bardzo się cieszę, że ta postac cię urzekła podobnie jak mnie Moim zdaniem ma niesamowity potencjał.
Och ma - i pewnie tysiąc przygód, o których można robić filmy jak ten trzeci, niezbyt udany jednakowoż. :czekam2:

Ja jeszcze mam w planie podejście do Wu Konga z 2017 ale nie wiem czy chcecie być uszczęśliwione tym cudem na Wschodzie :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=CsR63g_q9wI

Aragonte napisał/a:
Sama chyba obejrzałam parę odcinków
Chyba? :lol:
Ja "chyba" zaczęłam "Legends Summarized: The Monkey King (Journey To The West Part 1)" (części jest 5, ale za szybko mówią i migają obrazkami jak dla mnie (fajnymi skądinąd) - przy "Królu pod Górą" oma nie udławiłam się wcinanymi paluszkami :rotfl:

https://www.youtube.com/w...1nuXrvqNgI&t=4s

W sumie konkluzja jest niegłupia więc pozostałe części chyba też zobaczę ;)

Co do sióstr Hong to nie chciałabym mówić oklepanego "a nie mówiłam", ale cóż, wiem jak rozmemłały inny klasyk - Chun Hyang - i nie miałam wysokich oczekiwań co do Hwayugi - na szczęście w kilku aspektach się miło zaskoczyłam :mrgreen:

Aragonte - Pią 16 Lis, 2018 11:15

BeeMeR napisał/a:
Ja jeszcze mam w planie podejście do Wu Konga z 2017 ale nie wiem czy chcecie być uszczęśliwione tym cudem na Wschodzie

Ależ podziel się, koleżanko :mrgreen: I jakbyś miała jakieś inne małpie produkcje, to też :wink:
Ja wrzuciłam tamte Monkey Kingi w momencie, kiedy nikt poza mną się tym nie interesował, ale uznałam, że co to szkodzi.

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Sama chyba obejrzałam parę odcinków
Chyba?

No chyba, bo robiłam podejście do paru wersji i nie jestem do końca pewna, czy do tej, ale raczej tak :-D Zaraz sprawdzę, co to za pojedyncze odcinki mam u siebie :wink:

Edit: zaraz, zaraz, czy ten Wu Kong z 2017 roku to Journey to the West - The Demons Strike Back? Bo to mam, ale mnie na razie pokonało :mrgreen: Tzn. parę pomysłów wydało mi się zbyt durnych na oglądanie na trzeźwo, chociaż parę było też fajnych.

BeeMeR - Pią 16 Lis, 2018 11:34

Aragonte napisał/a:
czy ten Wu Kong z 2017 roku to Journey to the West - The Demons Strike Back?
Nie mam bladego pojęcia - eee... nie - zwiastun demonów iście powalający, zapamiętam by trzymać się z daleka :paddotylu:

Na razie obejrzałam odc. 2 Legends summerized i chichram się z sarkastycznych obrazków :lol:
No i oczywiście nawet to smok był o niebo lepszy niż wiecie w czym :P

(nie ma to jak epicko tracić czas ;) )

Aragonte - Pią 16 Lis, 2018 11:38

Wiecie, widzicie :-P

Doczytuję napisy na tych rysuneczkach "Behave" - "Nope" "Behave" - "Never" :lol:
I jakie piękne aluzje do Hobbita :rotfl:

BeeMeR - Pią 16 Lis, 2018 11:59

Ja co chwilę zatrzymuję filmik (wrzuciłam ;) ) i doczytuję teksty - ślicznie jest to narysowane i z jajem :lol:

Aragonte - Pią 16 Lis, 2018 12:15

Bardzo fajne są te rysuneczki :mrgreen: I kreska, i napisy.
Obejrzę później, na razie próbuję troszkę potłumaczyc Kima, korzystając z wolnego dnia (mam dopiero 20 minut tego siódmego odcinka, czyli niewiele).

Edit: mam 25 minut Kima nr 7 i muszę wyjśc, ale może jeszcze dzisiaj trochę potłumaczę, bo raczej lekko to idzie.

BeeMeR - Pią 16 Lis, 2018 15:12

Dobrze, że zostałaś w domu :przytul:
za tłumaczenie Kima absolutnie się nie obrażę :kwiatek:

A ja skończyłam Legends Summerized - było jeszcze jedno nawiązanie do WP :mrgreen: :

Aragonte - Pią 16 Lis, 2018 16:26

Śliczne nawiązanie :lol:
BeeMeR napisał/a:
Dobrze, że zostałaś w domu
za tłumaczenie Kima absolutnie się nie obrażę

Ale jeszcze trochę (dlugo) mi z tym zejdzie, pamiętaj :wink: To dopiero siódmy odcinek z dwudziestu.

Coś mi się przypomniało, a propos Hwayugi i sióstr Hong - napisałaś, że coś cię jednak pozytywnie zaskoczyło, mimo że spaprały (w sporej części) materiał wyjściowy. Co konkretnie? :mysle:

Admete - Pią 16 Lis, 2018 16:59

Właśnie ze zdziwieniem stwierdziłam, ze nie ma forum soompi:

Cytat:
This Community is Not Available

Może coś naprawiają albo mają przerwę.

Aragonte - Pią 16 Lis, 2018 17:17

Admete napisał/a:
Forum soompi zniknęło...

W sensie padło na chwilę? Czy w ogóle zniknęło? :shock:

Edit: no jest taki komunikat
https://forums.soompi.com/

Ale może po prostu przebudowują stronę i jest tylko czasowo niedostępne??

BeeMeR - Pią 16 Lis, 2018 17:38

Nie wyklikam się na telefonie, musisz poczekać aż się dorwę do kompa, być może dopiero jutro :kwiatek: