To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Prawnik potrzebny od zaraz! - czyli dramaland po raz 15-ty

Admete - Wto 17 Lip, 2018 12:06

BeeMer spróbuj w takim razie Partners for justice. Jest zrobione na podobnej zasadzie. Mnie się właśnie oczy spociły w trakcie oglądania Miss Hammurabi. Ja się świetnie bawię przy takich produkcjach jak Android czy Sketch, ale najbardziej lubię historie, które mają przesłanie. A to była opowieść o tym, że trzeba walczyć o to, co pozornie wydaje się przegrane. Dużo w tym było ciepła, humoru, wzruszenia i zrozumienia dla ludzkich błędów. Polecam.
Trzykrotka - Wto 17 Lip, 2018 12:09

BeeMeR napisał/a:
to takie ple ple bez treści - tylko buzie aktorów ładne ;)

A tak. To była taka manga dla nastolatek IMHO, to i drama niezbyt głęboka z tego wyszła.

BeeMeR - Wto 17 Lip, 2018 12:39

Admete napisał/a:
Partners for justice
Może spróbuję :kwiatek:
Admete - Wto 17 Lip, 2018 12:44

Spisuję sobie dramy, które mi się w tym roku podobały i już mam cztery, nawet pięć - dobry wynik :) Z tym, że najlepsze w moim odczuciu to My Mister i Miss Hammurabi. Partners for justice kończy się dziś, więc miałabyś całość. Greasy melo też się dziś kończy.
Aragonte - Wto 17 Lip, 2018 18:19

A ja wrzucę link do gifów ze sceny z Robotinka - 55% versus 45% :wink:
http://hazelyeot.tumblr.com/post/175798230438

Admete - Wto 17 Lip, 2018 20:50

Fajna byłą ta scena. Odcinek 12 też powinien być ciekawy, podejrzałam jakieś klipy. Zaczęłam oglądać Dear my friends - jak to u tej scenarzystki nieco chaotycznie, ale nawet mi się podoba. Ciesze się grą starszych aktorek.
Aragonte - Wto 17 Lip, 2018 23:56

Nowy odcinek Namshinka Robotinka był dobry - obejrzałam go na poprawę humoru i chyba sobie jeszcze powtórzę fragmenty, pośmiałam się momentami. Dobry jest główny aktor, dobry :oklaski: Teraz już regularnie będzie grał dwie (w porywach do trzech) wersje siebie.
Namshinek prawie zrobił striptiz :rotfl: A poza tym próbowano mu robic masaż serca, którego nie ma :rotfl: No i nauczył się już, jak się okazuje zazdrośc, nawet jeśli dalej będzie twierdził, że wszelkie emocje zna wyłącznie z drugiej ręki :mrgreen:

A że nadal jest mi życiowo źle (i do rzyci), to pewnie jeszcze coś obejrzę, może włączę sobie Greasy Melo, bo już je zakupiłam (i nawet znalazłam nieco polskiego sosu, nie wiem, czy jest strawny, ale jest).

BeeMeR - Śro 18 Lip, 2018 07:42

Aragonte napisał/a:
nadal jest mi życiowo źle (i do rzyci)
:przytul:

Ja nadal dobrze się bawię przy zagadkach medyczno-kryminalnych (od Boga) - nawet jeśli czasem czegoś się domyślę wcześniej ;) Drama kojarzy mi się formą z Prokuratorem-wampirem (wyprodukowaną też przez OCN rok później) - tylko ta jest dużo mniej brutalna, krwawa i nie ma wątków nadnaturalnych - co najwyżej ociera się o takie wątki - jak w przypadku "wampira" czy opętania przez złe duchy, ale tłumaczy to epilepsją, schizofrenią itd.

drama tez uczy - np. o zwyczajach królewskich o których milczą seguki ;)

oraz samoobrony przed nożownikiem - na ziemię i rowerek buciorami - lekarzowi się to przydało ;)

uczy się on też obsługiwać broń palną

nie zadzierać z szamankami

tylko flirtować z innymi kobietami ;) tak minimalnie ;)

Admete - Śro 18 Lip, 2018 07:45

Zazdrosny Robotinek - czytałam o tej scenie na soompi :) Dziś obejrzę i ciesze się na dwa nowe odcinki Yours house helper. Wampira z OCN też nie dałam rady obejrzeć, panna tam grać nie umiała. Ogólnie mam problem z tymi wcześniejszymi dramami ( poza segukami ), bo z mojego punktu widzenia są niedopracowane.
Aragonte - Śro 18 Lip, 2018 09:54

Admete napisał/a:
Zazdrosny Robotinek - czytałam o tej scenie na soompi

Powiedzmy, że nauczył się, jak okazywac zazdrośc, ale nadal upiera się, że emocje są poza jego zasięgiem :wink:

BeeMeR - Śro 18 Lip, 2018 10:22

Admete napisał/a:
, panna tam grać nie umiała.
oj, nie umiała. :roll: Niestety nie ona jedna w tej branży.
Admete - Śro 18 Lip, 2018 12:24

Teraz pojawiło się trochę dobrych aktorek - na przykład dziewczyna, która gra w Androidzie. Pierwszy raz widziałyśmy ją w Smokach, grała żonę Bang Wona, potem widziałam ją w Circle, gdzie wypadła bardzo dobrze. I teraz w Are you human too? jest świetna. Bardzo przyjemnie ogląda się też Rudą znaną nam z Dostawców. Wyróżnia się pozytywnie także w Pomocy domowej ;) Bo na przykład główna odstaje od pozostałej obsady - nie jest może tragiczna, ale dobra tez nie jest. Czasem dobry wybór roli i odpowiednie pokierowane przez reżysera czyni cuda - Go Ara mnie nie denerwowała w Miss Hammurabi, oglądałam ją jakby pierwszy raz. Ograniczenia gry UI zostały przekute na sukces w roli w My Mister.
A w Androidzie mamy do czynienia z zazdrością i ewentualna zazdrość Namshinka o So Bong jest tylko elementem - groźniejsza i ważniejsza dla całości akcji jest zazdrość Nam Shina o uczucia innych względem androida. Niby rozumiem jego punkt widzenia, jak czuje się odtrącony, wykorzystany i samotny, ale na razie to z niego dupek straszny. Oby się zmienił, bo i matka wypadła już teraz o wiele lepiej. Ciekawa jestem, co dalej - jakoś nie widzę, żeby zakończenie miało być zupełnie szczęśliwe. Obym się myliła.

Aragonte - Śro 18 Lip, 2018 13:13

Admete napisał/a:
Ciekawa jestem, co dalej - jakoś nie widzę, żeby zakończenie miało być zupełnie szczęśliwe. Obym się myliła.

Ja na szczęśliwe zakończenie (dla Namshinka) nie liczę, ale chciałabym, żeby było dobrze napisane, a nie takie byle co jak w Hwayugi.
Nam Shin człowiek jest dupkiem, owszem, ale jego pojawienie na pewno ożywi akcję.
Niech tylko nie próbują w finale na siłę go spiknąć z ochroniarką, pliss :roll:

Admete - Śro 18 Lip, 2018 13:19

Aragonte napisał/a:
Niech tylko nie próbują w finale na siłę go spiknąć z ochroniarką, pliss :roll:

O to się akurat nie martwię, nie widzę możliwości. Dobrze będzie, jeśli Nam Shin odnajdzie na nowo swoje człowieczeństwo. Słusznie mu So Bong wytknęła jego brak. I Namshinek - żeby przetrwał.

BeeMeR - Śro 18 Lip, 2018 13:55

Na szczęście nie mam zastrzeżeń do ról kobiecych w moim doktorku - policjantka jest ok, myślenie postaci w dramie nie odstaje od normy - czasem coś wymyślą, czasem utkną na chwilę, ale nie plączą się w jednym miejscy dwa-trzy odcinki :P Czasem doktorek coś zdziwia (może to jednak jakaś pochodna House'a, ale jak trzeba to się do roboty bierze aż furczy. Policjantkę wykorzystują (drama) do tłumaczenia widzowi o co chodzi w danej chorobie, doktorek uczy się łapać złoczyńców (i co odcinek jest nowy, zachwyconam, przynajmniej mi się nie nudzi jeden i ten sam ;) ), generalnie współpraca tego duetu powolutku się rozwija - czasem robiąk krok wstecz :P
Oczywiście doktorek też cierpi na tajemnicze bóle głowy, no ale dra,a byłaby bez tego niepełna ;)
Jestem w 5/10 i zadowolonam ;)

Admete - Śro 18 Lip, 2018 15:11

BeeMeR napisał/a:
(i co odcinek jest nowy, zachwyconam, przynajmniej mi się nie nudzi jeden i ten sam ;) )

To już wiesz, dlaczego mnie nudziło ;) Naoglądałam się takich wcześniej z hamerykańskiej telewizji i mi się przejadło - 13 sezonów CSI Las Vegas, chyba z 7 CSI Nowy Jork ;) Do tego Bones, Criminal Minds, Numbers i z 10 innych ;) Partners for justice będzie mieć drugi sezon.

Na stronie JTBC na YT pojawiły się fragmenty programu promującego Life, szkoda, że nie ma angielskich napisów:

https://www.youtube.com/watch?v=f_hV5glfAz0

BeeMeR - Śro 18 Lip, 2018 15:29

Admete napisał/a:
Naoglądałam się takich wcześniej z hamerykańskiej telewizji i mi się przejadło
Ale mi tak z 10 odc. nie zaszkodzi - nie jestem pewna czy będę oglądać kolejne serie - może nr 2 (bo już pół mam)
Admete - Śro 18 Lip, 2018 15:36

BeeMeR napisał/a:
Ale mi tak z 10 odc. nie zaszkodzi

No i super :) Z proceduralnych, to mi się ostatnio podobało japońskie Unnatural.

Aragonte - Śro 18 Lip, 2018 15:57

Admete napisał/a:
O to się akurat nie martwię, nie widzę możliwości.

To drama, teoretycznie wszystko jest możliwe :-P

Admete napisał/a:
I Namshinek - żeby przetrwał.

Oby przetrwał w całości, a nie np. w postaci chmury danych :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki:

Admete - Śro 18 Lip, 2018 16:12

No oby, jestem pewna, ze to Nam Shin razem z Ye Ną będą chcieli użyć kill switch.
Aragonte - Śro 18 Lip, 2018 16:53

No, jest takie ryzyko - zwłaszcza że Nam Shin mógł sporo usłyszeć w czasie, kiedy tak sobie leżał niby bez świadomości, a jego narzeczona widziała to nieszczęsne pudło z kill switch, choć chyba nie wie, co to jest.
Dobrze, że choć matka Nam Shina okazała się lepsza, niż się zapowiadało.

Admete - Śro 18 Lip, 2018 16:58

Cytat:

Przynajmniej tyle w tym dobrego :) I tatuś So Bong jak się dowiedział, ze Namshinek to robot :lol:

Aragonte - Śro 18 Lip, 2018 16:59

Admete napisał/a:
Cytat:

Przynajmniej tyle w tym dobrego :) I tatuś So Bong jak się dowiedział, ze Namshinek to robot :lol:

I to w jakich okolicznościach :rotfl:
A "przyjaciółka" So Bong miała wreszcie scenę, w której mnie rozśmieszyła - tę, w której "sprawdzała" Namshinka :lol:

Ostatnia scena, czyli Nam Shin kontra Namshinek :wink:

I link do previewu z napisami angielskimi:
https://youtu.be/ONppR_Xk_c8
W tym tego nie widzę, ale na Soompi ktoś się dopatrzył w jednym z previewów sceny, w której Namshinek przekazywał naszyjnik So Bong Nam Shinowi :shock:

Admete - Śro 18 Lip, 2018 17:15

Aragonte napisał/a:
tę, w której "sprawdzała" Namshinka :lol:

No tak - scena była zabawna :) Trzykrotka mówi, ze w Sekretarce Kim nudno, ale momenty są ;)

https://www.youtube.com/watch?v=f_K5pnQwmBo

Aragonte - Śro 18 Lip, 2018 19:48

Niom, ładne momenty :mrgreen: Jak ten Morderca całuje...

A ja podglądam sobie dalej fragmenty Greasy Melo i co prawda chyba nie jest to tak zabawne jak JI (a początkowe odcinki są nierówne i przesadzone), ale dam temu szansę. Obaj panowie są fajni, panią też całkiem lubię.
Tak sobie pomyślałam, że ktoś chyba wziął pod uwagę żarłocznośc bohatera Junho w Chiefie Kimie i dlatego dał mu zagrac szefa kuchni :lol:
Z tłumaczeniem dalej wiszę na trzecim odcinku :ops1: Niestety ostatnio z czasem u mnie kiepsko, w weekend wyjeżdżałam (w kolejny też :roll: ), no i nierozważnie zaczęłam oglądac różności, m.in. połknęłam całego Namshinka Robotinka, jak wiadomo :wink: Ale wrócę do tłumaczenia, wrócę, bo dalej uważam, że drama jest tego warta (tzn. w ogóle tłumaczenia, nie to, że akurat moje musiałoby byc).