To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Czas honoru

nicol81 - Nie 15 Maj, 2011 12:02

A jak wypadała?
W sumie odcinek 7 na 13 to połowa sezonu, nie koniec :mysle:
W każdym razie Wikipedia określa czas akcji jako wiosnę, lato i jesien 1941.

Co do zieleni- nie wiem, czy ogladałaś "Brzydulę", ale polecam odcinek Walentynkowy z pieknym słońcem po 18. :wink:

Anonymous - Nie 15 Maj, 2011 14:24

Nie ogladam Brzyduli, nie widziałam ani odcinka.

Wielkanoc w `41 wypadała tak na tydzień będący przełomem marca i kwietnia :)

nicol81 - Nie 15 Maj, 2011 21:06

W każdym razie, musieli zrobić "skok" w przyszłość, przy takim tempie :wink:
Kiedyś mówiliśmy, że Powstania nie pokażą, bo za drogo - to pewnie obecny sezon będzie do wybuchu, następny po wojnie? :mysle:

(OT: Kasiek, wracamy do Atlanty?)

Anonymous - Nie 15 Maj, 2011 21:08

A!
Wracamy, ale po to by się ewakuować.

nicol81 - Nie 15 Maj, 2011 21:26

Najpierw musimy urodzić dziecko i znaleźć osła z koniem, który nas wywiezie :wink:
Alicja - Śro 15 Cze, 2011 19:02

Hubert Urbański w Czasie honoru 4

http://www.swiatseriali.p...a-40,nId,345254

będzie przerzucony z głównymi bohaterami z Włoch do Polski. Co oznacza, że nasi dzielni chłopcy byli we Włoszech w ciągu tych trzech lat, które upłyną od sezonu 3 do sezonu 4 . Aż strach się bać co oni mogli zdziałać w tych Włoszech. :mrgreen:

Guzik znowu się zakocha i będzie kolejny komunista :roll: którego zagra Gonera

Kto tam pisze ten scenariusz? :roll: brakuje mi kilka niedokończonych wątków z sezonu 3 , np. co z Adasiem ? Skoro sezon 4 ma być po 3 latach to będzie rok 1944, w międzyczasie było chyba powstanie w gettcie - co z Romkiem? Czy Lena dowie się, że jej rodzice nie żyją, co z mamą Władka i Guzika? Ciekawe czy scenarzyści coś z tego wyjaśnią ?

Anonymous - Śro 15 Cze, 2011 19:07

Alicja napisał/a:
Hubert Urbański w Czasie honoru 4

Milionerów będzie prowadził?
Przecież ja sobie go nie wyobrażam grającego w tym serialu. On jest jak PCV.

Tylu wątków jestem ciekawa, ale właśnie jak to zrobią...
Jaki Adaś? W sensie Papież?

Alicja - Śro 15 Cze, 2011 21:18

nie, ten mały chłopczyk, kórym opiekowałą się matka Wandzi

pomyślałam jeszcze że skoro 3 lata później, to co w tym czasie działo się z ich kobietami - Wandą, Rudą i Leną? Wanda i Lena ukrywają się wiec kto przynosi im jedzenie? I skąd mają to jedzenie, przeciez nikt z nich nie pracuje :roll: Przecież do Włoch z nimi nie pojechały :thud:

nicol81 - Śro 15 Cze, 2011 22:00

Tu różne linki:
http://film.interia.pl/te...ji,1641944,3723
http://www.eastnews.pl/pi...ch-way=keywords
http://aleseriale.pl/cid,...ml?ticaid=5c7dd

Pewnie część brakujących informacji otrzymamy- ale nie wszystkie, bo po to przeskakują trzy lata, by przyspieszyć akcję. Więc na detalach nie będą się skupiać.

Komunista w Warszawie 1944 to raczej normalne.

Hubert Urbański ma tam jakieś przygotowanie aktorskie i pewnie chce robić coś poza teleturniejem.

Agn - Pon 11 Lip, 2011 21:47

Mogę? Mogę? Mogę? Przybywam!!!
Dałam serialowi drugą szansę, bo ostatnio się poddałam. I dobrze zrobiłam, bo drugi sezon jest o wiele lepszy.
Ale ja nie o tym - muszę gdzieś to napisać, bo mnie rozsadzi. Otóż jestem po 02x10, przy którym mój głęboko ukryty romantyzm zrobił podwójną meksykańską falę. Władek z Rudą (super parka!) i Michał z Celiną. Ach, jej. I w ogóle zachwycam się garniakiem, w którym pomyka ostatnio Michał. Rany, ale się kiedyś piękne ciuchy nosiło na mężczyznach. Swoją szosą sukienki pań są równie cudnej urody. :serce:

Admete - Pon 11 Lip, 2011 21:57

Pokaż jakieś zdjecie tego garniaka ;)
Agn - Pon 11 Lip, 2011 22:44

Na fotkach tego tak nie widać. Mam jedno zdjęcie ogólne (Michał teraz odgrywa wielkiego elegancika, stąd ten garnitur) i takie zbliżeniowe, by widać było paseczki i kamizelkę, krawat... miodzio, strasznie mi się to podoba. ^^

I kapeeeeeluuuuuszszsz... :serce:

I dobrej nocy życzę...

Anonymous - Pon 11 Lip, 2011 23:13

Oj są tam emocje. Też Guzika kocham :P
Admete - Wto 12 Lip, 2011 08:50

Faktycznie elegancki :) Dobry garnitur to podstawa. A teraz chłopy noszą u nas takie błyszczące - ohyzda.
Agn - Wto 12 Lip, 2011 10:31

*zgroza* Bły... Błyszczące?! :shock:

Kaśku, ja szaleję za oboma braćmi. Zostało mi to jeszcze z poprzedniego podejścia pod serial, kiedy to pod koniec pierwszego sezonu zaczęła mnie męczyć historia miłosna Bronka i Wandzi. Ale teraz... Mam wrażenie, że czas antenowy każdego bohatera jest mniej więcej równomiernie rozłożony. No i ze swoimi pannami robią coś więcej niż tylko gniotą pościel. Ba! Takie sceny właściwie zniknęły! (No bo Wandzia na Pawiaku, to nie ma jak z Bronkiem...) To lubię! :serce:
Swoją szosą przepadam za Kamilem, a i Antek jest b. fajny. :mrgreen:
Ciekawi mnie, jak ma Ruda na imię. To jest gdzieś podane? :mysle:

Alicja - Śro 13 Lip, 2011 20:47

nie zauważyłam, została Ruda i tyle... faktycznie lepsza parka niż Bronek i Wandzia. Może to złe słowo, raczej ciekawsza :mysle:
A Celinę daruję sobie. Sama zobaczysz, że z odcinka na odcinek będzie i ciebie irytować swoimi fochami. Jakby mężczynom walczącym za ojczyznę kłopotów z Niemcami było mało :roll: Najbardziej fochowata będzie w 3 sezonie

Agn - Śro 13 Lip, 2011 20:57

Jednak jest z imienia - jak Helbe mówił temu-tam-swojemu-przełożonemu nazwiska aresztowanych, wymieniona została Viktoria Rudnicka. Jako że to była jedyna aresztowana kobieta...

Zobaczymy, co z tą Celiną. Dam znać. Na razie niemożliwie wkur... ZDENERWOWAŁA mnie Lena. Nie wierzę, by powrót do getta to był nastrój chwili, na pewno już o tym wcześniej myślała, tym bardziej że wiecznie się tam szwendała. To nie, nie mogła podjąć decyzji wcześniej, tylko minuty przed ślubem, prawda? By pan młody wpadł do pokoju i zastał suknię i jakiś ckliwy liścik. Fakt, że dzięki temu chociaż jednego nie zgarnęło gestapo, ale mogli by się twórcy nieco bardziej postarać.
Z innych spraw - panowie na Szucha, wesoło nie jest. Ja wiem, że powinnam trzymać z Polakami i źle życzyć szkopom (szczególnie Helbemu i Rappke - brr!). I trzymam. Ale nie mogę nie podziwiać Larsa Rainera. Niesamowita postać.
Nawet jeśli do przesłuchania Władka wyznaczył jednak Rappkego. I to przesłuchanie było po prostu przerażające... :(
Inna sprawa jeszcze - Wanda w ciąży. Współczuję jej. Biedna chyba skoczy z mostu, jeśli się okaże, że biologicznym ojcem jest Schneider.

No i na koniec - wiedziaaaałam, że jak już się ucieszę na widok Małaszyńskiego, to okaże się szują. No czułam to w kościach, po perostu! :(

Alicja - Śro 13 Lip, 2011 21:02

Agn napisał/a:
ale mogli by się twórcy nieco bardziej postarać.

właśnie dlatego wolałam 1920. Tam scenariusz był pisany z głową i wątki nie były z głupia ... prowadzone.

Agn napisał/a:
wiedziaaaałam, że jak już się ucieszę na widok Małaszyńskiego, to okaże się szują.

przyznaj, że role szuj wychodzą mu całkiem dobrze. Szuja, a oczu oderwać nie możesz :mrgreen:

Agn napisał/a:
Inna sprawa jeszcze - Wanda w ciąży. Współczuję jej. Biedna chyba skoczy z mostu, jeśli się okaże, że biologicznym ojcem jest Schneider.

jak oni to robią, że wszystkie plagi egipskie spotykają tylko naszych bohaterów?

Anonymous - Śro 13 Lip, 2011 21:04

Agn napisał/a:
nie podziwiać Larsa Rainera. Niesamowita postać.

cudny jest. Uwielbiam go..
Och pogrzeszyłoby się :P

A Lena mnie wtedy niemożebnie irytowała.
Ach! zobaczysz jak to się skończy...

Alicja - Śro 13 Lip, 2011 21:07

mnie ta irytacja na jej zachowanie nie przeszła. Chociażby końcówka sezonu. Jej mężczyzna z trudem przedostał się do getta, a ta go odpycha, bo do pracy spóźni się :roll: No, że też nie pomyślał, że ona do pracy musi :roll: Jak tak ma wyglądać ich przyszłość...
Anonymous - Śro 13 Lip, 2011 21:08

Mi się wydaje, że Ona go kocha, ale mimo wszystko zachowuje się jak bachor, tak że weź i potelep!
Alicja - Śro 13 Lip, 2011 21:11

oczywiścię ją potelep :-P

bachory nie powinny wychodzić za mąż. W ogóle role kobiece są jakieś dziwne. Panny zamiast wspierać mężczyzn, uciekają od nich, mają wapory i fochy albo snują się melancholicznie. Tylko matka Władka i Ruda trzymają jakiś fason. Czyżby scenarzystą był wróg równouprawnienia? :wink:

Agn - Śro 13 Lip, 2011 21:13

W tym rzecz, że jakoś... Małaszyńskiego pamiętam głównie z serialu Tajemnica twierdzy szyfrów (chyba najlepszy polski serial wojenny ostatnich lat). A tam grał rolę pozytywną.
Nie chodzi tylko o walory wizualne (choć nie mogę zaprzeczyć, patrzy się na niego z przyjemnością). Aktora lubię za rolę w "Twierdzy szyfrów". I niby rozumiem, że w kolejnym serialu o wojnie nie może grać grzecznego chłopca, czasem trzeba jakiejś odmiany.
Tylko się boję, że skończy jako ta plama na drodze, jak mu chłopcy do gardła skoczą za zdradę.
Czemu mam wrażenie, że wywącha go Michał? Nie mówcie! :mrgreen:

Taaaa, 1920 był pod wieloma względami lepszy. Ale CH zły nie jest, wciąga jak bagno, zapewnia emocje i trochę uśmiechu (niektóre teksty bohaterów szalenie mi się podobają). I jest go zdecydowanie więcej!

Alicjo, wszystkie plagi egipskie spotykają naszych bohaterów, bo pewnie byśmy się nie przejęli, gdyby co jakiś czas przez serial leciał paseczek z informacjami: "W tym czasie jakiemuś Jasiowi Kowalskiemu narzeczona dała kopa. A Zosia Samosia przeszła przez ulicę i trafiła na łapankę." :wink: Wiadomo, że wszelkie nieszczęścia muszą tknąć bohaterów. Ja już mam wprawę w łykaniu takich rzeczy jak dorodny pelikanik - obejrzało się te sześć sezonów SPNu, to nie takie rzeczy się widziało. :-P

EDYCJA: Też mi się z kobiecych postaci najbardziej Ruda i Maria podobają. No dobra, dziewczyna, którą podrywał Michał była całkiem sympatyczna, aczkolwiek, jak uwielbiam Michała, tak za jego zachowanie należałby mu się strzał w pysk.
Z innych postaci kobiecych - polska strażniczka na Pawiaku. No i matka Wandzi. Ona ma swój rozum.

Anonymous - Śro 13 Lip, 2011 22:07

Maria jest fenomenalna po prostu.

Ech Agn oglądnij całość, nie chcę spojlerować :wink:

Agn - Czw 14 Lip, 2011 08:26

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, Ruski ciachnął Michała w brzuch nożem!!!
Jadą...
Do szpitala go, no!!!
No i oczywiście złapali gumę... Kurdens...
No świetnie, i jeszcze szkopy się napatoczyły! Po prostu bomba! Coś jeszcze? Może zrzut z nieba???
O, poradzili sobie. Wybaczcie, chłopcy, me zwątpienie w wasze możliwości... :mrgreen:
A teraz do szpitala z Michałem, ale już!!!

Mi sori, spisywane na gorąco.

EDYCJA:
No nieeee, to teraz Maria wyląduje na Szucha? Super, to teraz ją będą odbijali do końca sezonu?
A Ninie chętnie przetrąciłabym drugą nogę. Czułam, że to wtyka. Tylko JAK się ktoś skapnął, że trzeba podesłać na Pawiak kogoś, kto zdobędzie akurat Wandzi zaufanie (to nietrudne, Wandzia jest głupawa) i razem z nią zwiać? Co to dało? Długą przyjaźń i wdzięczność i dalsze informacje? Coś mi tu z logiką nie gra...

PS Guzik u aptekarzy!
- Oni mnie torturują... Gadają... Nie pozwalają palić...
- Będziesz zdrowszy.
- Chcę paaaaliiiić!!!
:rotfl: