To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji

Agn - Pią 04 Kwi, 2014 01:23

Ja tylko tak na szybkiego - nie wiem, co w Nine odc. 10 wzruszyło mnie bardziej - końcówka z Park Min Young* / Joo Min Young czy może młoda wersja Soo Wona, kiedy pisał na gitarze: "Wróć do 1993", a potem na balustradzie: "Pokonałeś chorobę?", "Chcę mieć długie życie". I potem już wszędzie wiadomości mu zostawiał. Oj, czułam wtedy w gardle gulę, która mnie powoli podduszała. :(

* Zauważyłyście, że bohaterka nazywa się tak samo jak aktorka, która grała Kim Na Na w CH? :mrgreen:

BeeMeR - Pią 04 Kwi, 2014 06:21

Cytat:
Mnie z EC podobał się jeszcze ten z myciem twarzy.
Jak mężczyzna myje twarz kobiecie i jak mężczyzna myje twarz mężczyźnie.
oj, tak, ale i różnica jest znaczna :lol:

Agn napisał/a:
* Zauważyłyście, że bohaterka nazywa się tak samo jak aktorka, która grała Kim Na Na w CH? :mrgreen:
Owszem, a bohaterka GG nazywa się Kim Soo Hyun, które to imię też skądś znam ;) ale nie szukałam w tych imionach drugiego dna ;)

Agn napisał/a:
młoda wersja Soo Wona, kiedy pisał na gitarze: "Wróć do 1993", a potem na balustradzie: "Pokonałeś chorobę?", "Chcę mieć długie życie". I potem już wszędzie wiadomości mu zostawiał.
Bo to jest bardzo ładna sekwencja - w ogóle te paralelne obrazy są w Nine bardzo ładnie dopracowane (ja tylko wysiadam przy podwójnym karpiu :P )
BeeMeR - Pią 04 Kwi, 2014 06:58

GG14D odc 10:

Urocze czytanie dziecku książki (za zmienionym zakończeniem, jak w przypadku "Małej Syrenki" w SG :mrgreen: i nie wiem czy nie jeszcze bardziej urocza konfrontacja z domofonem :rotfl:

Bardzo ładnie kręcona jest ta drama - są partie kręcone z ręki, ale nie bez przerwy i z nachalnymi najazdami na twarze kolejnych bohaterów wykrzywione w zdumieniu czy innej emocji, co mnie tak irytowało w Irysie, ale są i pięknie starannie dopracowane kadry oraz sekwencje :oklaski:

Jeśli chodzi o końcówkę odcinka
Spoiler:
jak mała pobiegła do ubikacji, to pomyślałam, że właśnie w tym momencie zniknie - zostanie porwana, jednakowoż nie do końca miałam rację :mysle:

zooshe - Pią 04 Kwi, 2014 08:46

Agn napisał/a:
Ja tylko tak na szybkiego - nie wiem, co w Nine odc. 10 wzruszyło mnie bardziej - końcówka z Park Min Young* / Joo Min Young czy może młoda wersja Soo Wona, kiedy pisał na gitarze: "Wróć do 1993", a potem na balustradzie: "Pokonałeś chorobę?", "Chcę mieć długie życie". I potem już wszędzie wiadomości mu zostawiał. Oj, czułam wtedy w gardle gulę, która mnie powoli podduszała. :(

Wzruszających scen będzie więcej...

Agn napisał/a:

|W kwestii ich imion i nazwisk oni naprawdę nie mają wielkiego wyboru. Choćby chcieli muszą się powtarzać.

BeeMeR napisał/a:
GG14D odc 10:

Urocze czytanie dziecku książki (za zmienionym zakończeniem, jak w przypadku "Małej Syrenki" w SG :mrgreen: i nie wiem czy nie jeszcze bardziej urocza konfrontacja z domofonem :rotfl:

Domofon w starciu z Kapitanem Wspaniałym nie miał żadnych szans. :rotfl:

W ogóle odcinek miał dużo zabawnych fragmentów. Bez swoistego optymizmu i poczucia humoru DC ta drama była by zbyt mroczna.

BeeMeR napisał/a:

Bardzo ładnie kręcona jest ta drama - są partie kręcone z ręki, ale nie bez przerwy i z nachalnymi najazdami na twarze kolejnych bohaterów wykrzywione w zdumieniu czy innej emocji, co mnie tak irytowało w Irysie, ale są i pięknie starannie dopracowane kadry oraz sekwencje :oklaski:

Dodam jeszcze, że w Age of Feeling było kilka naprawdę dobrych scen walki ale ta na dachu w GG podobała mi się najbardziej. :oklaski:

No i pościgi. Scena z okupem i pościgu za mordercą Mimi zapierają dech. :oklaski: :oklaski:

Znalazłam kilka gifów z planu. Widać że główni aktorzy dogadują się świetnie także poza planem i zachowują się jak dzieci.

Spoiler:

Jo Seung Woo jeśli chodzi o wygląd nie jest jakoś mega przystojny,ale sposób w jaki się rusza, mówi i śmieje (mruży przy tym oczy tak bardzo, że robią mu się z nich tylko małe szparki) dodaje mu wiele uroku.

No i chyba jako jedyny aktor wygląda świetnie z tym czymś pod nosem, co z braku lepszej nazwy można nazwać wąsami.
Pamiętacie co miał LMH w końcówce Faith. Brrrr.. do tej pory mam ciarki.

Admete - Pią 04 Kwi, 2014 09:16

Na mnie nie robią wrażenie ci przystojni. Na mnie robią wrażenie utalentowani :)
BeeMeR - Pią 04 Kwi, 2014 09:38

Na przystojnych zawsze miło popatrzeć, np. pana z Nine, ale to interesujący brzydale lub przystojni-nieco-inaczej robią wrażenie na dłużej :mrgreen:

Gify z planu urocze :mrgreen:

http://www.dramafever.com...-to-dramafever/
jakoś na większość nie mam najmniejszej ochoty, co najwyżej dam szansę nr 5 :mysle: .

Agn - Pią 04 Kwi, 2014 10:48

BeeMeR napisał/a:
ale nie szukałam w tych imionach drugiego dna ;)

Też nie szukam. Ponieważ:
zooshe napisał/a:
W kwestii ich imion i nazwisk oni naprawdę nie mają wielkiego wyboru. Choćby chcieli muszą się powtarzać.

Wiem. Po prostu to akurat nazwisko jest mi znane, dlatego zwróciłam uwagę. :)
BeeMeR napisał/a:
ja tylko wysiadam przy podwójnym karpiu :P

:co_stracilam: Będzie coś takiego?
zooshe napisał/a:
Wzruszających scen będzie więcej...

Nie wątpię.
zooshe napisał/a:
No i chyba jako jedyny aktor wygląda świetnie z tym czymś pod nosem, co z braku lepszej nazwy można nazwać wąsami.

Jeśli chodzi o Koreańczyków, to Lee Philip też dobrze wygląda z wąsem (bez wąsa także).
zooshe napisał/a:
Pamiętacie co miał LMH w końcówce Faith.

Staram się o tym nie pamiętać. Gładolicy zdecydowanie bardziej mi się podoba. :)
BeeMeR napisał/a:
ale to interesujący brzydale lub przystojni-nieco-inaczej robią wrażenie na dłużej :mrgreen:

Zależy u kogo. To nie jest reguła. :)
BeeMeR napisał/a:
jakoś na większość nie mam najmniejszej ochoty, co najwyżej dam szansę nr 5 :mysle:

Na szczęście żadna mnie nie skusiła. Ufff...

Krótkie info dla zainteresowanych losami Gangnam blues:
Cytat:
Cast first met on 2 April for the first “script read”.

Gangnam Blues will start filming around 10 April - 12 April.

Because of the “1970 setting” of the movie, outdoor filming is not likely to take place. First shooting will be indoors.

Gangnam Blues will be in cinemas in the later half of the year.

Trzykrotka - Pią 04 Kwi, 2014 12:17

Admete napisał/a:
Na mnie nie robią wrażenie ci przystojni. Na mnie robią wrażenie utalentowani :)

A ja im jestem starsza, tym milej mi zawiesić oko na tych przystojnych :wink: A utalentowanych cenię, ale nie zawsze lubię (jak McAvoya na przykład). Co nie znaczy, że każdego przystojnego biorę bez mrugnięcia okiem :mysle:

BeeMeR napisał/a:

jakoś na większość nie mam najmniejszej ochoty, co najwyżej dam szansę nr 5 :mysle: .

Na szczęście chińszczyzna i japońszczyzna bez Miury Harumy od razu z marszu dla mnie odpada. Patrzcie, nasza Jan Di zagra w romansie :paddotylu: I wszystko byłob y cacy, gdyby nie numerek 5 :excited: Yaaa! Komedia kryminalna z moim Dokku. z Żabulem (no, to może nie największy wabik...) i z młodocianym szwagrem Koszmita :excited: Wcisnę do repertuaru!

Widzę, że Age of Feeling się skończyła - zooshe, Agn :kwiatek: - możecie napisać parę słów z perspektywy całości?

I jeszcze śliczny komentarz outsideseoul do 6 odcinka SLA

FYI, Sun Jae, if you’d put your damn phone on vibrate and hadn’t stepped away from this hug, things would have turned out differently. Five more seconds and she would have been kissing your neck, ten more seconds and her hands world have been under your shirt. Learn from this experience, will you? When you’re fooling around with a woman, the phone can bloody well wait.
:mrgreen:

BeeMeR - Pią 04 Kwi, 2014 12:36

Agn napisał/a:
BeeMeR napisał/a:
ja tylko wysiadam przy podwójnym karpiu :P

:co_stracilam: Będzie coś takiego?

Tj. będzie jeszcze bardzie karpiowato-wytrzeszczowaty, ale nie zrobiłam fotki :P

Agn napisał/a:
BeeMeR napisał/a:
ale to interesujący brzydale lub przystojni-nieco-inaczej robią wrażenie na dłużej :mrgreen:

Zależy u kogo. To nie jest reguła. :)
Toż ja przecież wypowiadam się w imieniu własnej osoby li i jedynie, zatem: jak dla mnie miło patrzeć na przystojniaków, równie miło na słodziaków (jak np. Siwon w KoD :serduszkate: ), ale jeśli ktoś przystojny inaczej (tj. niekoniecznie od razu brzydki, ale i nie ładny) robi na mnie wrażenie, to pamiętam go dłużej i mocniej (no bo i musi impakt być oszałamiający)- taki Dracula w wykonaniu Oldmana :serduszkate: czy Sherlock w wykonaniu Benedicta C. na przykład :mrgreen: Oczywiście to, kogo ja uważam lub nie uważam za przystojnego to też czysto subiektywna sprawa :wink:

Trzykrotka napisał/a:
nie numerek 5 :excited: Yaaa! Komedia kryminalna z moim Dokku. z Żabulem (no, to może nie największy wabik...) i z młodocianym szwagrem Koszmita :excited: Wcisnę do repertuaru!
Dokku to z City Hall? Dobrze kojarzę? :mysle: szwagra nie zauważyłam, ale to dodatowy plus ;)

Trzykrotka napisał/a:
When you’re fooling around with a woman, the phone can bloody well wait.
Święta racja :mrgreen:

edit: już sprawdziłam, że Dokku to raczej z Greatest Love :mrgreen:

Trzykrotka - Pią 04 Kwi, 2014 12:46

BeeMeR napisał/a:

edit: już sprawdziłam, że Dokku to raczej z Greatest Love :mrgreen:

Dokładnie, Greatest Love. Co ten facet tam ze mną zrobił :serduszkate: W City Hall lepiej wygląda i cudnie "współgra' z naszą Kim Sam Soon, ale kiedy myślę o nim w Greatest Love, to od razu płynę na słodkiej chmurce :serduszkate:

BeeMeR - Pią 04 Kwi, 2014 12:51

Czyli w City Hall też jest? Bo to było moje pierwsze skojarzenie jak go zobaczyłam. Obie dramy mam na liście do zobaczenia - jak odpadną oglądane obecnie, a nowa będzie tylko jedna to nadejdzie pora na coś z posiadanych :mrgreen:
Trzykrotka - Pią 04 Kwi, 2014 13:30

Jest w City Hall :wink: Gra polityka, który ma ambicje startować w wyborach prezydenckich, a na razie partia wysyła go dla zdobywania doświadczenia na prowincjonalną placówkę na wyspę Inju. A że to pani Kim Eun Sook drama, to romans też jest.
Admete - Pią 04 Kwi, 2014 18:05

Jak mi się KoD skończy i GG takoż, to może coś mi zaproponujecie? Byle romansu tak średnio i dobrze zrobione ;)
BeeMeR - Pią 04 Kwi, 2014 19:44

Wysłuchałam ostatnio Zakorkowanych na temat wojska (ciekawy, szkoda, że nie bardziej ilustrowany, ale dobre i to, co było w zapowiedzi) oraz ucieczki z Korei Północnej - przykre to bardzo :( a podejrzewam, że nie tknęło nawet 1/10 problemów, z jakimi borykają się tambylcy :(

No i tak wspomnę że jak słyszę w dramach (np. Irysie) o spotkaniach na szczycie celem współpracy lub nawet połączenia Korei Północnej i Południowej to tak mi się bardzo kojarzą podobne mrzonki odnośnie Indii i Pakistanu :mysle:
Ale może te "mrzonki" kiedyś staną się jednak faktem :trzyma_kciuki: Mur Berliński w końcu padł :mysle:

Admete, niestety nic nie podpowiem, chyba, że chcesz coś niesprawdzonego, to służę np. dramą Slingshot w polskim sosie i mogę się podzielić na spotkaniu:
http://asianwiki.com/The_Slingshot
Wygląda mrocznie, a nie romantycznie ;)

albo Joseon X-Files
http://wiki.d-addicts.com...tigation_Record

A z innej beczki - oglądałaś House of Cards?

I taka głupotka: :)

Odnośnie GG14D - gdybam sobie :mrgreen:
Coś mi się widzie, że ten poszukiwany ze zdjęcia to będzie syn prezydenta :mysle:
I ciekawe czy wtedy prezydent opowie się za karą śmierci - i czy to nie on sam kazał zatuszować sprawę wcześniej :mysle:

Trzykrotka - Pią 04 Kwi, 2014 21:03

Admete, White Christmas :kwiatek:
Slingshot jest o zemście, podejrzałam. Gra Lee Philip :wink: A może Irys?

Wiedziałam, że znam skądś koleżkę Sun Jae z SLA - to kumpel Young Do od bicia socjali.

Ja oglądałam House of Cards. Świetne, jesli lubi się seriale o brudnym świecie wielkiej polityki.

zooshe - Pią 04 Kwi, 2014 21:25

Trzykrotka napisał/a:

Widzę, że Age of Feeling się skończyła - zooshe, Agn :kwiatek: - możecie napisać parę słów z perspektywy całości?

Jak tylko skończę na pewno coś skrobnę.

Wyszedł wczoraj kolejny odcinek Empress Ki.
Był przeskok czasowy i cesarz bardzo się zmienił. Ewidentnie nie nadaje się do rządzenia ale marzy mu się wielkość. Przykro także patrzeć jak w brudne sprawy dorosłych miesza się małe dzieci.

BeeMeR napisał/a:

Odnośnie GG14D - gdybam sobie :mrgreen:
Coś mi się widzie, że ten poszukiwany ze zdjęcia to będzie syn prezydenta :mysle:
I ciekawe czy wtedy prezydent opowie się za karą śmierci - i czy to nie on sam kazał zatuszować sprawę wcześniej :mysle:

Też mi się wydaje że to synalek prezydenta zwłaszcza, że była mowa iż wraca do Korei po 10 latach w stanach. A pierwsze morderstwa miały miejsce właśnie wtedy.

Myślę że tatuś pomógł ukręcić sprawie łeb i wrobić we wszystko przygłupiego Dong Ho. Syn tego starszego ajussi także mógł być w to wplątany. Może ajussi proponował pieniądze DC bo miał po części wyrzuty sumienia a może chciał aby złapał prawdziwego winnego.

Admete - Pią 04 Kwi, 2014 21:30

White Christmas cały czas jest w planach. Basiu podzielenie się jak najbardziej ;)
zooshe - Pią 04 Kwi, 2014 21:33

Admete napisał/a:
White Christmas cały czas jest w planach. Basiu podzielenie się jak najbardziej ;)

White Christmas też polecam.

BeeMeR - Pią 04 Kwi, 2014 21:41

Trzykrotka napisał/a:
White Christmas też polecam.
Ja również :)
Irysowi też daj szansę jak najbardziej :kwiatek: (tylko nim się już nie podzielę :P )

zooshe napisał/a:
Syn tego starszego ajussi także mógł być w to wplątany. Może ajussi proponował pieniądze DC bo miał po części wyrzuty sumienia a może chciał aby złapał prawdziwego winnego.
A czy synem tego starszego pana jest starszy brat gwiazdy estrady (no i gwiazda)? Bo też myślałam, że taki może być powód ofiarowania pieniędzy
zooshe - Pią 04 Kwi, 2014 22:17

BeeMeR napisał/a:

A czy synem tego starszego pana jest starszy brat gwiazdy estrady (no i gwiazda)? Bo też myślałam, że taki może być powód ofiarowania pieniędzy

Biorąc pod uwagę nazwisko i ich wzajemne stosunki nie wyglądali na spokrewnionych, jednak niczego nie da się wykluczyć. Gwiazdy lubią zmieniać nazwiska.
Ciekawi mnie tez bardzo do kogo należą inicjały JH i TH. JH to pewnie Yoon Jae Han – nieżyjący starszy brat Snakea a TH???

Agn - Pią 04 Kwi, 2014 22:41

BeeMeR napisał/a:
I taka głupotka: :)

Ale jakaż prawdziwa! :mrgreen:

Głupio mi się wtrącać w rozmowę z czymś zupełnie innym, ale... pamiętacie, jak poszło w świat, że aktorzy nie idą szybko do wojska, bo muszą promować kulturę Korei? To jednak całkiem poważna sprawa. Same zobaczcie. :mrgreen:
Spoiler:

W razie wątpliwości - ta pani w zielonym to Park Geun Hye - prezydent Korei Południowej.

BeeMeR napisał/a:
Wysłuchałam ostatnio Zakorkowanych na temat wojska (ciekawy, szkoda, że nie bardziej ilustrowany, ale dobre i to, co było w zapowiedzi)

Podejrzewam, że o większe zilustrowanie ciężko. Ten filmik to pewnie materiał z jakiegoś dziennika telewizyjnego czy programu, a samemu sobie zdjęć raczej zrobić nie wolno.
BeeMeR napisał/a:
oraz ucieczki z Korei Północnej - przykre to bardzo :( a podejrzewam, że nie tknęło nawet 1/10 problemów, z jakimi borykają się tambylcy :(

W tym celu polecam przeczytanie książek, które o tym mówią (jeśli masz oczywiście czas i chęci). Najbardziej podobała mi się Barbara Demick Światu nie mamy czego zazdrościć. Ostatnio pojawiła się też książka Urodzony w obozie nr 14 Blaine Harden, ale to jest... masakra. Znaczy się książka interesująca, ale to co się dzieje w obozach w KRLD sprawia, że masz ochotę płakać bez końca z bezsilności i gniewu.

Admete - Sob 05 Kwi, 2014 08:02

Agn którą książkę o Korei polecisz mi na początek? Korea szerokopasmowa? Coś innego?
BeeMeR - Sob 05 Kwi, 2014 10:26

Agn napisał/a:
Światu nie mamy czego zazdrościć.
Żeby to tylko w audiobooku było, to bym łyknęła - z książkami jest o wiele trudniej i dłużej...

3 dni odc 9-10.

Ok, przyznaję dziewczynom rację (jak zazwyczaj po pewnym czasie i przemyśleniu sprawy :mrgreen: ), to jest zupełnie inny poziom oglądania - w sensie mojego zaangażowania w film - niż GG14D, które bardzo szybko wskoczyło na poziom najwyższy :mrgreen: Bo mi po prostu dużo więcej dało do myślenia nad zagadkami co, kto i jak.
Nie zrozumcie mnie źle - 3 dni ogląda mi się dobrze, ale to nie wychodzi poza czystą przyjemność oglądania, tak kawę na ławę. No i to taka bajka jest, np. kwestii schowania się błyskawicznego w kilka sekund w przewodzie wentylacyjnym :lol: Niezły myk, muszę przyznać :mrgreen:
GG14D też mają takie momenty w bezszmerowym chowaniu się za zasłonką prysznicową - no i ja to w takich filmach po prostu lubię :mrgreen:
No ale konkludując - mnie GG nie zepsuło przyjemności oglądania 3 dni :mrgreen: po prostu sprawia mi przyjemność również :mrgreen:

Odnośnie SLA i wyciszania telefonu - przemyślawszy sprawę a dokładniej zobaczywszy rzeczoną scenę dobrze jednak, że odebrał ten telefon, inaczej dziewczyna nakryłaby ich w dość intymnej sytuacji ;)
Czy mnie się dobrze zdaje, że mąż ich widział, jak się przytulają? Jeśli nie, to co on widział? :mysle:

Agn - Sob 05 Kwi, 2014 10:53

Cytat:
Agn którą książkę o Korei polecisz mi na początek? Korea szerokopasmowa? Coś innego?

A chcesz o Korei Południowej? To Korea szerokopasmowa Godlewskiego albo W Korei Anny Sawińskiej. Ja od tych dwóch zaczynałam, bardzo mi się podobały. :)

Admete - Sob 05 Kwi, 2014 12:51

To może sobie sprawie obie :) Ja mam zaległy 10 odcinek Three days, ale ja mam w ogóle dużo zaległości we wszystkim. Wczoraj po 10 minutach oglądania stwierdziłam, że wyłączę, bo jaki sens jest w oglądaniu z zamkniętymi oczami? ;) zasypiałam normalnie...